Γρήγορη και αποτελεσματική παραχώρηση τ/κ υποστατικών σε δικαιούχους

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 09/01/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: 

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023 

Ο περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η τροποποίηση του περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου, ώστε ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών υποχρεούται να προβαίνει στη δημοσίευση όλων των διαθέσιμων τουρκοκυπριακών περιουσιών πριν από την ετοιμασία μελέτης στατικής επάρκειάς τους και 

(β) η τροποποίηση του περί Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) Νόμου, ώστε οι πράξεις που διενεργήθηκαν μεταξύ 22 Φεβρουαρίου 2021 και 17 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων και αφορούσαν πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας ή μεταβίβαση μετοχών εταιρείας, να απαλλάσσονται από την επιβολή τέλους η οποία αφορά πώληση ακίνητης ιδιοκτησίας ή μεταβίβαση μετοχών εταιρείας στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης δανείων. 

Γρήγορη και αποτελεσματική παραχώρηση τ/κ υποστατικών σε δικαιούχους 

Το θέμα της πιο γρήγορης και αποτελεσματικής παραχώρησης τ/κ υποστατικών σε δικαιούχους αλλά και το θέμα της εξαίρεσης των αναδιαρθρώσεων από την καταβολή του τέλους 0,4% για πωλήσεις ακινήτων, προς όφελος του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, είπε πως στο πρώτο θέμα εξέτασαν τα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, της πιο γρήγορης και αποτελεσματικής παραχώρησης τ/κ υποστατικών, είτε αφορούν κατοικίες είτε αφορούν επαγγελματικά υποστατικά, χωρίς να γίνεται έκπτωση στα ζητήματα ασφάλειας. 

Ο κ. Κέττηρος είπε πως τέθηκαν αρκετές εισηγήσεις τόσο από τα μέλη της Επιτροπής όσο και από την Υπηρεσία Διαχείρισης και το Επιστημονικό και Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου. Για όλα αυτά, πρόσθεσε, θα υπάρξει ένας προβληματισμός τις αμέσως επόμενες μέρες και έχει οριστεί νέα συνεδρία σε 15 ημέρες, ώστε με συγκεκριμένες προτάσεις να υπάρξει κατάληξη σε συγκεκριμένη πρόταση που θα πάει ενώπιον της Ολομέλειας. 

«Δεν γίνεται να υπάρχουν περιουσίες αδιάθετες ενώ πολλά νεαρά ζευγάρια περιμένουν στη γραμμή εδώ και πάρα πολλά χρόνια για να διατεθούν τ/κ περιουσίες. Υπάρχουν επαρχίες, όπως η Λεμεσός, που δεν έχουν γίνει δημοσιεύσεις τα τελευταία 2 χρόνια και την ίδια ώρα, σύμφωνα με κατάλογο που έχουμε παραλάβει σήμερα, παραχωρήθηκαν πέρσι και φέτος, κατά χάριν, τ/κ κατοικίες», είπε και πρόσθεσε πως δημιουργείται δυσμενής διάκριση σε βάρος πολιτών που δεν έχουν πρόσβαση, όπως ανέφερε, στον Υπουργό. 

Το δεύτερο ζήτημα που συζήτησε η Επιτροπή αφορά την εξαίρεση των αναδιαρθρώσεων κατά την περίοδο Φεβρουαρίου 2021-Νοεμβρίου 2022 από την καταβολή του τέλους 0,4% για τις πωλήσεις ακίνητης ιδιοκτησίας προς όφελος του Φορέα Ακίνητης Ιδιοκτησίας. 

Όπως είπε ο κ. Κέττηρος, η νομοθεσία που κατατέθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών στην Επιτροπή Οικονομικών και πέρασε από την Ολομέλεια αφορούσε την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2022. Όμως η νομοθεσία του 0,4 είχε ψηφιστεί από τον Φεβρουάριο του 2021 και δεν εξαιρούνται οι αναδιαρθρώσεις για αυτή την περίοδο, ανέφερε. 

Πρόσθεσε πως με την πρόταση νόμου την οποία αρχικά είχε καταθέσει ο κ. Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ, υιοθετώντας όλες τις εισηγήσεις που έκανε το ΑΚΕΛ, εξαιρούνται οι αναδιαρθρώσεις για αυτή τη περίοδο. Είπε πως δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε νέες εισηγήσεις για τροπολογίες στην πρόταση νόμου και έτσι δόθηκαν οδηγίες στη Γραμματεία της Βουλής ώστε στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας να οδηγηθεί ενώπιόν της και να ψηφιστεί η πρόταση νόμου. 

Διευκρίνισε πως δεν είναι υποχρεωμένοι και όσοι δεν έχουν προβεί σε αναδιαρθρώσεις να καταβάλουν το τέλος έως τον Μάρτιο, και έχει δώσει μια περίοδο ο Έφορος Φορολογίας ώστε να μην υπάρξουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα μέχρι να ψηφιστεί η νομοθεσία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον