Επιτροπή Εσωτερικών: Υποχρεωτική ιατρική εξέταση μεταναστών και ανοικοδόμηση κτιρίων στο «Δάσος των Λεπρών»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/04/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων Νόμος (Αρ. 1) του 2023 Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε τον πιο πάνω συμπληρωματικό προϋπολογισμό σύμφωνα με τον οποίο αιτείται όπως κονδύλι ύψους €58.280 προστεθεί στο άρθρο 210 («Λοιπές Διοικητικές Δαπάνες»), το οποίο αφορά ποσό ύψους €33.280 για σκοπούς ενοικίου (άρθρο 215), ποσό ύψους €20.000 για σκοπούς μετακίνησης (άρθρο 224) και ποσό ύψους €5.000 για αγορά επίπλων και εξοπλισμού (άρθρο 745).

Κονδύλι ύψους €58.280 για σκοπούς ενοικίασης πρόσθετου χώρου ζητά το ΚΥΠΕ

Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €58.280 αιτείται το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), το οποίο παρουσίασε την εισηγητική του έκθεση για έγκριση ενώπιων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών αναφέρθηκε πως το νέο αίτημα για καταβολή του ποσού €58.280, κατατέθηκε για σκοπούς ενοικίασης πρόσθετου χώρου στο οίκημα, στο οποίο στεγάζεται το Πρακτορείο και εν αναμονή κάποιας μόνιμης λύσης για το στεγαστικό του πρόβλημα. 

Συγκεκριμένα, το κονδύλι των €58.280 αφορά στο ποσό ύψους €33.280 για σκοπούς ενοικίου, στο ποσό ύψους €20.000 για σκοπούς μετακίνησης και στο ποσό ύψους €5.000 για αγορά επίπλων και εξοπλισμού. 

Εξάλλου, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση, ο προϋπολογισμός του ΚΥΠΕ για το 2023, προνοεί έσοδα και έξοδα ύψους €2.942.523, ενώ το ποσό της συνολικής δημόσιας ενίσχυσης ανέρχεται στα €2.586.123. 

Μιλώντας ενώπιων της αρμόδιας Επιτροπής, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ, Γιάννης Αντωνίου, ανέφερε ότι η αποδέσμευση του κονδυλίου ζητείται για ενοικίαση πρόσθετου χώρου 140 τ.µ. στο ίδιο οίκημα, όπου στεγάζεται σήμερα το Πρακτορείο, στην Αγλαντζιά. 

Πρόσληψη 6 νέων λειτουργών 

Σύμφωνα με τον κ. Αντωνίου ο λόγος που έχει προκύψει πρόσθετη ανάγκη στέγασης είναι η πρόσληψη εφτά νέων δημοσιογράφων στο ΚΥΠΕ το 2022, ενώ σημείωσε ότι αναμένεται η πρόσληψη έξι νέων λειτουργών διαφόρων ειδικοτήτων το 2023 -2024. 

Πρόσθεσε ακόμα ότι σε πρόσφατη συνάντηση που είχε το ΔΣ του ΚΥΠΕ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν εκθέσει ενώπιον του το στεγαστικό πρόβλημα του ΚΥΠΕ, σημειώνοντας ότι τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου έχουν πάρει διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για εξεύρεση μόνιμης λύσης. 

ΥΠΕΣ και ΥΠΟΙΚ εισηγούνται έγκριση 

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, διά της εκπροσώπου του κ. Χαραλάμπους εισηγήθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής  έγκριση του εν λόγω συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αναφέροντας ότι η κάλυψη των εν λόγω ποσών θα επιτευχθεί µέσω εξοικονομήσεων. 

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος τους Υπουργείου Οικονομικών κ. Παπαγεωργίου, ενημέρωσε την Επιτροπή Εσωτερικών ότι συμφωνεί µε την προώθηση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, µε την προϋπόθεση ότι το Υπουργείο Εσωτερικών θα διαθέσει τις αναγκαίες πιστώσεις από εξοικονομήσεις του για το εν λόγω έργο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός έτυχε της έγκρισης του Υπουργικού Συμβουλίου κατά τη συνεδρία του στις 30 Μαρτίου του 2023. 

Ο περί Προσφύγων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Προσφύγων Νόμου, ώστε η Υπηρεσία Ασύλου ή/και οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας να προβαίνουν σε ιατρική εξέταση προσδιορισμού ηλικίας, σε περίπτωση που πρόσωπο το οποίο έχει υποβάλει αίτηση για παραχώρηση διεθνούς προστασίας δηλώσει ότι είναι ανήλικος, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες σε σχέση με την ηλικία του. 

Στη Βουλή πρόταση υποχρεωτικής ιατρ. εξέτασης μεταναστών που δηλώνουν ανήλικοι

Ξεκίνησε ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής η συζήτηση για την τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, ώστε να καταστεί υποχρεωτική η ιατρική εξέταση προσδιορισμού ηλικίας από την Υπηρεσία Ασύλου ή/και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, σε περίπτωση που πρόσωπο δηλώσει ότι είναι ανήλικος, αλλά υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με την ηλικία του. 

Η πρόταση νόμου κατατέθηκε εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου και προβλέπει ότι σε περίπτωση άρνησης μεταναστών -που δηλώνουν ανήλικοι- να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, για τη διαπίστωση της ηλικίας τους, τότε θα θεωρούνται ενήλικοι και θα τυγχάνουν της ανάλογης φιλοξενίας.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο ένας εκ των εισηγητών της πρότασης, ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, επικαλέστηκε στοιχεία που κατέχει το κόμμα του σύμφωνα με τα οποία από εξετάσεις μεταναστών, το προηγούμενο διάστημα, αποδείχθηκε ότι το 60% έως 70%, ήταν ενήλικοι, ενώ δήλωναν ανήλικοι. Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Κωνσταντίνου, το 2022 έφθασαν στην Κύπρο 22 χιλιάδες αλλοδαποί, εκ των οποίων τα 1.111 ήταν ασυνόδευτα παιδιά. 

Ο κ. Κωνσταντίνου ανέφερε στα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών ότι «είναι δύσκολο το κράτος να ανταποκριθεί, αφού κάθε χρόνο προσθέτουμε πόρους στο σύστημα, αλλά δεν αρκούν». 

Όπως σημείωσε, το Υπουργείο Εσωτερικών είναι στο στάδιο για σύνταξη νέου νομοσχεδίου για τον περί Προσφύγων Νόμο. 

Διαφωνεί με την πρόταση νόμου η Επίτροπος του Παιδιού

Στο μεταξύ, προσκεκλημένη στη συζήτηση ήταν και η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου, η οποία διαφώνησε με την πρόταση νόμου, υπογραμμίζοντας ότι είναι ανθρώπινο δικαίωμα η άρνηση εξέτασης. 

Όπως είπε η κ. Μιχαηλίδου η πρόταση του ΕΛΑΜ την βρίσκει αντίθετη, για να σημειώσει ότι ο υφιστάμενος νόμος είναι αρκετός και δεν χρήζει τροποποίησης. 

«Άκουσα ως επιχείρημα την προστασία των ανηλίκων. Αλλά υπάρχει και το αντίθετο. Να στείλουμε παιδιά με ενήλικους. Η άρνηση στο δικαίωμα της υποχρεωτικής εξέτασης είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα. Θεωρώ πως υπάρχουν διαδικασίες άλλες. Σε εισηγήσεις μας έχουμε θέσει τρόπους πιο ασφαλείς για την αναγνώριση των παιδιών», είπε. 

«Δεν είναι αντιληπτός ο σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης νόμου», λέει η Μ. Νικολάου 

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι «δεν είναι αντιληπτός ο σκοπός της συγκεκριμένης πρότασης νόμου, εφόσον αυτή τη στιγμή υπάρχει νομοθετικό πλαίσιο, υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία, η οποία είναι εναρμονισμένη με το ευρωπαϊκό δίκαιο και τις ευρωπαϊκές οδηγίες ως προς τη διενέργεια της εκτίμησης της ηλικίας ενός ασυνόδευτου ανήλικου,  συμπεριλαμβανομένης και της διενέργειας ιατρικών εξετάσεων».

Έκανε λόγο, ωστόσο, για ένα «πολύ σοβαρό θέμα», το οποίο «πρέπει να ρυθμιστεί το ταχύτερο δυνατόν».

Σύμφωνα με την κ. Νικολάου «η συζήτηση ξεκίνησε σήμερα και σε επόμενη συνεδρία της Επιτροπής θα μπούμε στην κατ’ άρθρο συζήτηση, κατά την οποία θα δούμε πολύ πιο συγκεκριμένα τα επιμέρους ζητήματα που προκύπτουν». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, μετά τη συνεδρία, αν τους ανησυχεί το γεγονός ότι ενδεχομένως ανάμεσα στους ανήλικους να εμπλέκονται και κάποιοι που δηλώνουν ανήλικοι αλλά δεν είναι, η κ. Νικολάου απάντησε: «Μας ανησυχεί όπως μας ανησυχεί και το αντίστροφο». 

Συγκεκριμένα, είπε ότι «μας ανησυχεί ένας ενήλικας να είναι μαζί με παιδιά, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη και την βιογραφία των ανθρώπων αυτών από πού έρχονται, τι έχουν περάσει κλπ, αλλά μας ανησυχεί ακόμα περισσότερο ένα παιδί να θεωρηθεί ενήλικας και να είναι μαζί με ενήλικες στους χώρους υποδοχής». 

«Άρα είναι ένα ζήτημα πολύ σοβαρό. Δεν το βλέπουμε αψήφιστα», πρόσθεσε. 

Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή Εσωτερικών ενημερώθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών ότι εξετάζει την υλοποίηση ενός σφαιρικού νομοσχεδίου, το οποίο θα κατατεθεί στην Επιτροπή Εσωτερικών και θα εξετάζει το μεταναστευτικό στην ολότητα του.

Στηρίζει την πρόταση, λέει ο Π. Λεωνίδου

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, εξέφρασε τη στήριξη του κόμματος του προς την πρόταση του ΕΛΑΜ, λέγοντας πως κατά την άποψη του «η πρόταση βρίσκεται προς την ορθή κατεύθυνση, δεδομένου ότι δημιουργεί υποχρέωση περαιτέρω ελέγχου από τα κρατικά όργανα και συμβάλλει στην ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου το οποίο σήμερα παρουσιάζει κενά και αδυναμίες». 

Όπως υποστήριξε «στο πλαίσιο της συζήτησης και ψήφισης οποιασδήποτε νομοθεσίας οφείλουμε αφενός να διασφαλίζουμε τα δικαιώματα των προσφύγων και ιδιαίτερα των ανηλίκων και αφετέρου την προστασία του εθνικού και δημοσίου συμφέροντος».

Ανάλογες ρυθμίσεις εφαρμόζονται σε 15 χώρες της ΕΕ, λέει ο Ιωάννου 

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, ανέφερε με τη σειρά του ότι «η κοροϊδία με τους δήθεν ασυνόδευτους ανήλικους πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει», για να προσθέσει ότι «κινδυνεύουν πραγματικά ανήλικοι απέναντι σε όσους δηλώνουν ανήλικοι για να καταχραστούν το σύστημα». 

Εξήγησε πως η πρόταση νόμου του ΕΛΑΜ προνοεί ότι σε περίπτωση άρνησης μεταναστών -που δηλώνουν ανήλικοι- να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, για τη διαπίστωση της ηλικίας τους, τότε θα θεωρούνται ενήλικοι και θα τυγχάνουν της ανάλογης φιλοξενίας. 

Εξήγησε ότι αυτό εφαρμόζεται  σε τουλάχιστον 15 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να σημειώσει ότι «οι μόνοι που έμειναν να υπερασπίζονται όσους εμπαίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία και απειλούν την ασφάλεια των πραγματικών ανήλικων είναι διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις -παράνομες και μη- που όλοι γνωρίζουν τον ύποπτο ρόλο τους». 

«Επί της ουσίας, όμως, δεν ανέφεραν κανένα ουσιαστικό επιχείρημα εναντίον της ορθότητας της πρότασης μας», ανέφερε. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ιωάννου είπε πως σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας οι εξετάσεις γίνονται με επιστημονικό τρόπο, πλήρως εναρμονισμένο με τις ευρωπαϊκές οδηγίες και με πλήρη ασφάλεια, παρά τα όσα ανέφερε η Επίτροπος Προστασίας του Παιδιού, η οποία όπως είπε «αμφισβήτησε το Υπουργείο Υγείας». 

«Ανεύθυνη και αστήρικτη» η πρόταση νόμου, λέει η Ατταλίδου 

Από την πλευρά της, η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολίτων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, αποκάλεσε «ανεύθυνη και αστήρικτη» την πρόταση του ΕΛΑΜ, λέγοντας ότι «αντιβαίνει στην Ευρωπαϊκή Οδηγία». 

Όπως ανέφερε, στο πολιτικό σύστημα δεν έχουν θέση όσοι καλλιεργούν το φόβο για τους μετανάστες, ενώ επέκρινε τον Γενικό Εισαγγελέα, γιατί δεν παρεμβαίνει εναντίον όσων εκφράζουν ρατσιστικό λόγο. 

Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση του κενού που παρουσιάζεται στο θέμα της Προεδρίας του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου στην Επαρχία Αμμοχώστου, το οποίο συστήνεται δυνάμει του άρθρου 102 του βασικού νόμου με σκοπό καθήκοντα Προέδρου του εν λόγω Συμβουλίου, να εκτελεί ο δήμαρχος του μεγαλύτερου πληθυσμιακά δήμου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση στην Ολομέλεια του σώματος του πιο πάνω νομοσχεδίου.  

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Σχεδιασμός ανοικοδόμησης και αξιοποίηση κτιρίων 45ου Τάγματος Διαβιβάσεων  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε ο σχεδιασμός για την ανοικοδόμηση και αξιοποίηση των κτιρίων του 45ου Τάγματος Διαβιβάσεων στο πάρκο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου (Δάσος των Λεπρών) στην Αγλαντζιά. 

Νέα μελέτη ΥΠΟΙΚ για ανοικοδόμηση των κτιρίων στο «Δάσος των Λεπρών» 

Στην αυτεπάγγελτη εξέταση του σχεδιασμού για την ανοικοδόμηση και αξιοποίηση των κτιρίων του 45ου Τάγματος Διαβιβάσεων στο πάρκο της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας Κύπρου (Δάσος των Λεπρών) στην Αγλατζιά προχώρησαν τα μέλη της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής. 

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συζήτηση, το Υπουργείο Οικονομικών πρότεινε να γίνει νέα μελέτη για το κόστος αναδόμησης ή κατεδάφισης και ανέγερσης νέου κτιρίου, αφού η τελευταία μελέτη είχε γίνει το 2019. 

Σύμφωνα με την παλιά μελέτη το κόστος αποκατάστασης εκτιμάται ότι θα ανέλθει 4,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ αν κατεδαφιστούν τα υφιστάμενα κτίρια και ανεγερθούν νέα, το κόστος θα ανέλθει στα 6 εκατομμύρια ευρώ. 

Σε δηλώσεις του, με τη συνέδρια της αρμόδιας Επιτροπής, ο Δήμαρχος Αγλατζιάς, Αντρέας Κωνσταντίνου, είπε πως τα κτίρια πρέπει να παραμείνουν, γιατί σημείωσε «είναι ιστορικής σημασίας».

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «η πρόθεση αλλά και η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι ότι τα κτίρια πρέπει να παραμείνουν εκεί, ως σημείο αναφοράς για όλη την Κύπρο». 

«Είναι ιστορικής σημασίας και για την Κύπρο, αλλά κυρίως για τον Δήμο Αγλαντζιάς», είπε. 

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή παρουσία του στη Βουλή θα ανακινήσει το θέμα και θα έχουν εξελίξεις το συντομότερο. 

Ερωτηθείς ποιες επιλογές έχουν, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως υπάρχει κοστολόγιο και για τη συντήρηση των κτιρίων, αλλά και κοστολόγιο για την κατεδάφισή τους και την ανέγερση νέων. 

«Έχουμε κοστολόγιο και για τις δύο επιλογές και για να συντηρηθούν, αλλά και για να κατεδαφιστούν και να ξανακτιστούν καινούργια, με το ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο», είπε. 

Σημείωσε ότι ουσιαστικά στο μόνο που έχουν καταλήξει στις δύο με τρεις συναντήσεις που είχαν γίνει είναι σε ό,τι έχει να κάνει με τη χρήση των κτιρίων. 

Είπε πως είχαν συμφωνήσει με τους εμπλεκόμενους φορείς ότι η ιδανική χρήση για το χώρο και το πάρκο είναι ένα Πολυδύναμο Κέντρο, το οποίο δεν θα έχει μεγάλη χρήση και μεγάλη κίνηση από αυτοκίνητα, κάτι στο οποίο ήταν εναντίον το Τμήμα Δασών. 

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως ο Δήμος δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσει σε αναδόμηση του κτιρίου. 

Η προεδρεύουσα της Επιτροπής Εσωτερικών, Μαρίνα Νικολάου, ανέφερε ότι προτάθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών να γίνει μελέτη για το σημερινό κόστος αναδόμησης ή κατεδάφισης και ανέγερσης νέου κτιρίου. 

Είπε ότι σήμερα έγινε μια ενημέρωση για το θέμα από τους εμπλεκόμενους φορείς του κράτους, αλλά και από το Δήμαρχο Αγλατζιάς σε σχέση με το τι έχει γίνει μέχρι τώρα. 

«Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τη συζήτηση είναι ότι προτάθηκε από το Υπουργείο Οικονομικό να γίνει μια αναθεώρηση της υφιστάμενης μελέτης κόστους είτε στο ενδεχόμενο κατεδάφισης και ανέγερσης νέου κτιρίου, είτε στο ενδεχόμενο αναδόμησης του υφιστάμενου παλαιού κτιρίου, το οποίο είναι από τη δεκαετία του ‘50», ανέφερε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην