Επιτροπή Υγείας: Συμπερίληψη φαρμάκων εμμηνόπαυσης στο ΓεΣΥ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/11/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Ενημερωτική εκστρατεία για εμμηνόπαυση και ένταξη θεραπειών στο ΓεΣΥ  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη για διενέργεια ενημερωτικής εκστρατείας για την εμμηνόπαυση και για ένταξη των φυσικών θεραπειών μέσω ορμονών στο ΓεΣΥ για τις γυναίκες που βρίσκονται σε στάδια εμμηνόπαυσης. 

Η Επιτροπή εξέτασε ακόμη το ενδεχόμενο συμπερίληψης στο ΓεΣΥ φαρμάκων για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης.  

Η συζήτηση, που ξεκίνησε σήμερα, αναμένεται να συνεχιστεί σε επόμενες συνεδριάσεις, προκειμένου να εξεταστεί με ποιον τρόπο και ποια φάρμακα μπορούν να συμπεριληφθούν στο ΓεΣΥ. Όσον για την εκστρατεία ενημέρωσης, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ότι οι εμπλεκόμενοι φορείς είναι θετικοί.

Ο κ. Πάζαρος σημείωσε ότι η εμφάνιση της εμμηνόπαυσης, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν είναι πρόωρη, γίνεται σε ηλικίες που οι γυναίκες είναι ακόμα παραγωγικές, όμως τα συμπτώματά της διαταράσσουν την κανονικότητα της ζωής τους. 

«Για να προληφθεί ο κίνδυνος εμφάνισης προβλημάτων υγείας, αλλά και για να αμβλυνθούν τα συμπτώματα που προκαλεί στην υγεία της γυναίκας, συστήνεται η λήψη συγκεκριμένων φυσικών φαρμάκων ή φαρμάκων ορμονικής αποκατάστασης», εξήγησε ο κ. Πάζαρος, προσθέτοντας ότι, επειδή υπάρχει καθορισμένο νομικό πλαίσιο για τα φάρμακα που εντάσσονται στο ΓεΣΥ, θα ζητηθεί η άποψη της Παγκύπριας Γυναικολογικής Μαιευτικής Εταιρείας για το κατά πόσο μπορούν να συμπεριληφθούν φυσικές θεραπευτικές αγωγές. 

Όσον αφορά την προώθηση ενημερωτικής εκστρατείας, ο Βουλευτής είπε ότι θα βοηθήσει να αποδεχθούν οι γυναίκες την εμμηνόπαυση ως μία φυσιολογική κατάσταση του κύκλου τους και να υιοθετήσουν μία πιο θετική στάση στα ενοχλητικά ψυχοσωματικά συμπτώματα που επιφέρει. 

«Ο ΔΗΣΥ θέλει η κάθε γυναίκα να απολαμβάνει την ποιότητα ζωής που της αξίζει και σίγουρα κάθε γυναίκα έχει το δικαίωμα να απολαμβάνει τη ζωή της, χωρίς τα ψυχοσωματικά συμπτώματα που της προκαλεί η εμμηνόπαυση, γι’ αυτό υποστηρίζουμε την ένταξη των όποιων φαρμάκων θα βοηθήσουν τις γυναίκες που βρίσκονται σε στάδια εμμηνόπαυσης», κατέληξε. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Οι περί Ηλεκτρονικής Υγείας (Γενικοί) Κανονισμοί του 2022 και συναφείς κανονισμοί 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς οι οποίοι αφορούν σχέδια υπηρεσίας της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.  

Ο περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ίδρυση Ταμείου Συμβουλίου Φαρμακευτικής, στο οποίο κατατίθενται, μεταξύ άλλων, όλα τα τέλη που εισπράττονται με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, ώστε να καλύπτονται τα έξοδα λειτουργίας του Συμβουλίου Φαρμακευτικής. 

Ο περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η εναρμόνιση με την πράξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τίτλο «Οδηγία (ΕΕ) 2022/642 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 12ης Απριλίου 2022 για την τροποποίηση των Οδηγιών 2001/20/ΕΚ και 2001/83/ΕΚ όσον αφορά παρεκκλίσεις από ορισμένες υποχρεώσεις που αφορούν ορισμένα φάρμακα για ανθρώπινη χρήση τα οποία διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο σε σχέση με τη Βόρεια Ιρλανδία και στην Κύπρο, την Ιρλανδία και τη Μάλτα». 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην