Ζητήματα εγκλωβισμένων, ανασκαφές στην Αλόδα και αποζημίωση χρήσης κατεχόμενων περιουσιών 0,4%

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τις σημερινές εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων, τα ζητήματα των εγκλωβισμένων, τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την απώλεια χρήσης σε σχέση με τους εκτοπισθέντες, την αξιοποίηση του ποσού που προκύπτει από το τέλος του 0,4% από την πώληση των ακινήτων, την υλοποίηση του προϋπολογισμού του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως σε σχέση με έργα αναδόμησης, εγκατάστασης ανελκυστήρων και συντήρησης των κυβερνητικών οικισμών, την άρνηση της εκτελεστικής εξουσίας να ενισχύει οικονομικά τα κοινοτικά συμβούλια των εκτοπισμένων κοινοτήτων για την παραγωγή έργου και την εν γένει διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου. 

Αύξησης επιδόματος εγκλωβισμένων, δεν θα λειτουργήσει σχολείο στον κατεχόμενο Κορμακίτη  

Το θέμα της αύξησης του επιδόματος των εγκλωβισμένων και το ότι φαίνεται πως δεν θα λειτουργήσει σχολείο στον κατεχόμενο Κορμακίτη τον Σεπτέμβρη είναι κάποια από τα ζητήματα που συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων. 

Η Επιτροπή συζήτησε ζητήματα που αφορούν τους εγκλωβισμένους σε αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη, Χρίστου Χριστόφια, Νίκου Γεωργίου, Γιώργου Κάρουλλα, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, Ονούφριου Κουλλά, Χρίστου Σενέκη, Ζαχαρία Κουλία, Μιχάλη Γιακουμή και Κυριάκου Χατζηγιάννη. 

Για το θέμα του επιδόματος των εγκλωβισμένων, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος, ανάφερε ότι θα μπορούσε να αυξηθεί τουλάχιστον στο επίπεδο του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Είπε ότι τώρα είναι €371 το άτομο και €758 για το ζεύγος. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι επιβάλλεται ο καθορισμός μητρώου εγκλωβισμένων, και ότι ετοιμάζει σχετική πρόταση Νόμου για σκοπούς άσκησης πολιτικής και ότι δεν θα είναι εργαλείο για παραχώρηση οικονομικών ωφελημάτων. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας  είπε μεταξύ άλλων ότι διαφωνεί με τη συσχέτιση του ΕΕΕ με το εισόδημα των αγνοουμένων, αφού θα πρέπει να είναι μεγαλύτερο του ΕΕΕ γιατί δεν μπορεί να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα, όπως αυτοί που μένουν στις ελεύθερες περιοχές που έχουν πρόσβαση σε όλες τις υπηρεσίες με τους εγκλωβισμένους που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές όπως το Ριζοκάρπασο. 

Ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε και στο θέμα της τιτλοποίησης των οικιών των εγκλωβισμένων στους συνοικισμούς, και ότι ως Επιτροπή ετοίμασαν επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών για λήψη πολιτικής απόφασης. Είπε ότι τέθηκαν κάποια τεχνικά ζητήματα για τα οποία  Υπουργός έχει κάποιες επιφυλάξεις και ότι η επιστολή είναι για να τον ενημερώσουν ότι υπάρχουν εισηγήσεις που θεωρούν  ότι μπορεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα που θέτουν οι υπηρεσιακοί ενώπιων του ΥΠΕΣ. 

Κατά τη συζήτηση ο κ. Κέττηρος έθεσε το ζήτημα του σχολείου του Κορμακίτη ως θέμα προτεραιότητας το οποίο θα συζητηθεί σε επόμενες συνεδρίες, μετά που ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστόφια για το θέμα, είπε ότι έχουν μια εγγραφή στο δημοτικό και μια στο νηπιαγωγείο, ενώ, έγινε έλεγχος ασφάλειας του νέου κτηρίου της κοινότητας και δεν βρέθηκε κατάλληλο. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης σημείωσε ότι σε προηγουμένη συνεδρία εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε στην Επιτροπή ότι θα λειτουργήσει το σχολείο του Κορμακίτη, και είχε ζητηθεί από το Υπουργείο όπως και τη δεύτερη φορά που συζητήθηκε το θέμα, να ανακοινωθεί ότι θα λειτουργήσει το σχολείο, ενώ τώρα, την τρίτη φορά που συζητείται το θέμα ενημερώνονται ότι δεν θα λειτουργήσει. Αν δεν ανακοινωθεί ότι θα ανοίξει τότε προφανώς δεν θα υπάρχουν εγγραφές, είπε. 

Έθεσε και ζήτημα για το νέο κτήριο στο χωριό αφού όπως είπε, κατεδαφίστηκε το παλιό σχολείο, και κτίστηκε νέο κτήριο το οποίο φαίνεται ότι δεν κάνει για σχολείο. 

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι της περιοχής Καρπασίας ανέφερε στην Επιτροπή ο Πρόεδρος της κοινότητας της Αγίας Τριάδας, Γιαννάκης Χατζηγιάννη. Είπε ότι ένα θέμα που έθεσε και σε συνάντησή του με την επικεφαλής για Ανθρωπιστικά Θέματα Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους, είναι ότι ήταν απαράδεκτο να παίρνουν €372 χωρίς καμία αναπροσαρμογή από το 2007. 

Έθεσε επίσης θέμα αύξησης επιδόματος επανεγκαταστεθέντων, σημειώνοντας ότι θέλουν να πάνε στην περιοχή και νεαροί όχι μόνο συνταξιούχοι. 

Ο κ. Χατζηγιάννη ζήτησε επίσης, μεταξύ άλλων, και την αύξηση της οικονομικής βοήθειας για οικιακές βοηθούς εγκλωβισμένων. Είπε ότι το Κράτος επιδοτεί για μισθό €309 ενώ η συλλογική σύμβαση που είναι υποχρεωμένοι να υπογράψουν οι εγκλωβισμένοι είναι €350. Πρόσθεσε ότι το Κράτος δίνει €89 ως βοήθεια για κοινωνικές ασφαλίσεις ενώ απαιτεί €119. 

Σημείωσε ακόμη ότι οι εγκλωβισμένοι επωμίζονται γύρω στα €300-€350 ευρώ για να γράψουν την οικιακή βοηθό στην Κυπριακή Δημοκρατία και μετά πρέπει να γίνει μια διαδικασία στα κατεχόμενα για να εγγραφεί στο «γραφείο εργασίας» που στοιχίζει γύρω στα €900 και περιλαμβάνει ιατρικές εξετάσεις, εμβόλια, κλπ για τον πρώτο χρόνο ενώ η ανανέωση για 2 χρόνια είναι περίπου €600. Είπε ακόμη ότι μετά την έξοδο της  Βρετανίας από την ΕΕ, δεν επιτρέπεται στις νόμιμα εργοδοτούμενες οικιακές βοηθούς να διέλθουν μέσω των Βρετανικών Βάσεων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές.  Το ίδιο συμβαίνει είπε, και με τους επανεγκατασταθέντες σημειώνοντας ότι ίσως να πρέπει να δοθεί ονομαστικός κατάλογος στις Βάσεις για συντονισμό με την Αστυνομία της Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Σπύρος Αττάς, ανέφερε ότι και το θέμα των οικιακών βοηθών και των επανεγκαταστεθέντων τέθηκε στις Βρετανικές Βάσεις και έχει δοθεί θετική απάντηση αλλά αναμένεται από τις υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας να ρυθμίσουν το θέμα των δικαιούχων. 

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία, ο κ. Χριστόφιας, είπε ότι έχουν ζητήσει ως Κοινοβουλευτική ομάδα ΑΚΕΛ, την αύξηση του επιδόματος των εγκλωβισμένων, τουλάχιστον στο επίπεδο του ΕΕΕ δηλαδή στα €480. «Θεωρούμε ότι είναι μεγάλη ανάγκη» είπε, ιδιαίτερα στις σημερινές  οικονομικές συνθήκες να αναθεωρηθεί προς τα πάνω. 

Για το σχολείο του Κορμακίτη, ανέφερε ότι, εκείνο που προκύπτει ιδιαίτερα για την επαναλειτουργία μετά από πάρα πολλά χρόνια του σχολείου είναι ότι εδώ και ένα μήνα με κάθε ευκαιρία το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαίωνε την Επιτροπή ότι τον Σεπτέμβρη θα λειτουργήσει δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο, στον Κορμακίτη. «Σήμερα μας ενημέρωσαν ότι όχι απλά δεν θα λειτουργήσουν αλλά το ολοκαίνουργιο κτήριο το οποίο έχει αναγερθεί με Ευρωπαϊκά κονδύλια με στόχο να λειτουργήσει και ως σχολείο είναι ακατάλληλο να φιλοξενήσει μαθητές». 

Σημείωσε ότι αναμένουν από την προηγούμενη εβδομάδα και την επίσημη απάντηση της Υπουργού Παιδείας στην επιστολή του ΑΚΕΛ για το θέμα. «Στο περίμενε να βρει τα πόδια της η Κυβέρνηση Χριστοδουλίδη» και στην πίστωση χρόνου που όλοι έδωσαν, είπε, μόλις χάθηκε, δυστυχώς, μια ολόκληρη σχολική χρονιά για τους μαθητές στον Κορμακίτη. 

Εξάλλου, σε δηλώσεις του μετά από τη συνεδρία, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας είπε ότι τα χίλια ευρώ που δίνονται ως κρατική χορηγία στα κοινοτικά συμβούλια των εκτοπισμένων κοινοτήτων είναι πενιχρά, επισημαίνοντας ότι το ποσό της κρατικής χορηγίας πρέπει να αυξηθεί, ύστερα και από διαβούλευση με τις ενώσεις εκτοπισμένων κοινοτήτων. 

Τόνισε ότι τα κοινοτικά συμβούλια έχουν ρόλο και λόγο, αν θέλουμε να συνεχίσουν να παράγουν έργο για την διατήρηση και ενδυνάμωση της ταυτότητας μας και πρωτίστως των ονομάτων των κοινοτήτων και τον κοινωνικό τους ιστό. 

Οφείλει το κράτος, σημείωσε, να αναγνωρίσει έμπρακτα αυτή την ανάγκη και να αυξήσει την κρατική χορηγία και να θεσμοθετήσει ελεγχόμενη αύξηση στην βάση τεκμηρίωσης και ελέγχου αλλά και συγκεκριμένων κριτηρίων. 

Τα κοινοτικά αυτά συμβούλια, είπε, ως οι θεσμοθετημένοι εκπρόσωποι των προσφύγων, πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν. 

«Έχουμε θεσμική και εθνική υποχρέωση να τους παραχωρούμε τα εφόδια που έχουν ανάγκη. Παράλληλα θεωρούμε λάθος, απαράδεκτο, αρνητικό κίνητρο να καταγράφεται άρνηση από την κυβέρνηση για καταβολή επιπλέον οικονομικής βοήθειας για τεκμηριωμένες εκδηλώσεις», πρόσθεσε. 

Ανέφερε ότι τα κοινοτικά συμβούλια δέχθηκαν εξαγγελίες από Υπουργούς των δύο χιλιάδων ευρώ για χορηγίες για κάλυψη εξόδων σε συγκεκριμένες δραστηριότητες και πως αυτό είναι ζήτημα αξιοπρέπειας των προσφύγων. 

«Αναφέρομαι ειδικά σε εξαγγελίες που έγιναν από Υπουργούς της διακυβέρνησης Αναστασιάδη, από θεσμούς και η παρούσα διακυβέρνηση αρνείται. Λέω εμφαντικά ότι το κράτος έχει συνέχεια. Οι σκοποί λειτουργίας των κοινοτικών συμβουλίων εκτοπισμένων κοινοτήτων είναι εθνικός, έχουν ρόλο και οφείλουμε να δώσουμε τους αναγκαίους πόρους αν θέλουμε να υπάρχουν, να συμβάλουν στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση», συμπλήρωσε. 

Δεν είναι ακριβής ο ισχυρισμός για παρεμπόδιση ανασκαφών στην Αλόδα, λέει ο Παντελίδης 

Δεν είναι ακριβής ο ισχυρισμός του Τουρκοκύπριου ηγέτη για παρεμπόδιση ανασκαφών στο χωριό Αλόδα, δήλωσε την Τετάρτη ο Λεωνίδας Παντελίδης, εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής Κοινότητας στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), σημειώνοντας ότι δεν παραμελούν υποθέσεις Τ/κ, και ότι τα αποτελέσματα για ανεύρεση Τουρκοκυπρίων είναι αισθητά καλύτερα από αυτά για Ε/κ. 

Όπως λέχθηκε στην Επιτροπή, η Γερμανία, αποσύρει τη χρηματοδότησή της προς τη ΔΕΑ, ενώ υπάρχουν κι άλλες χώρες που προτίθενται να κάνουν το ίδιο. 

Η Επιτροπή συζήτησε τις εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων, σε αυτεπάγγελτη εξέταση έπειτα από εισήγηση των Βουλευτών Νίκου Κέττηρου, Χρίστου Χριστοφίδη, Χρίστου Χριστόφια, Νίκου Γεωργίου, Γιώργου Κάρουλλα, Ρίτας Θεοδώρου Σούπερμαν, Ονούφριου Κουλλά, Χρίστου Σενέκη, Ζαχαρία Κουλία και Μιχάλη Γιακουμή. 

Κληθείς από μέλη της Επιτροπής να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ για παρεμπόδιση ανασκαφών στην Αλόδα, ο κ. Παντελίδης είπε ότι ο ισχυρισμός του κ. Τατάρ ότι παρεμποδίζει ο κ. Παντελίδης τις ανασκαφές δεν είναι ακριβής και ότι είναι μια προσπάθεια για να ασκηθούν δημόσια πιέσεις για επιτάχυνση μιας ανασκαφής που τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα.   

Σημείωσε ότι η υπόθεση βρίσκεται στον κατάλογο της ΔΕΑ και ότι όλα θα γίνουν με τη σειρά. Ανέφερε ότι ο χώρος εκεί είναι προστατευμένος και ότι προτεραιότητά τους είναι οι χώροι που βρίσκονται σε κίνδυνο αλλοίωσης του εδάφους που θα έκανε τις προσπάθειες ανεύρεσης αγνοουμένων πιο δύσκολο. Είπε ότι απομένουν περίπου 700 Ε/κ και 200 Τ/κ αγνοούμενοι. 

Ο κ. Παντελίδης ανέφερε ότι τα αποτελέσματα για ανεύρεση Τουρκοκυπρίων αγνοουμένων είναι «αισθητά καλύτερα» από αυτά που αφορούν σε Ελληνοκύπριους, σημειώνοντας ότι δεν παραμελούν υποθέσεις, «άρα δεν ισχύει ο ισχυρισμός ότι παρεμποδίζουμε οποιεσδήποτε ανασκαφές». Είπε ότι τα αποτελέσματα ανεύρεσης Τ/κ είναι στο 58%-60% και Ε/κ στο 46%-47%. 

Είπε ακόμη ότι είναι ικανοποιητική η συνεργασία με το Τουρκοκυπριακό γραφείο της ΔΕΑ αλλά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις αρχές στα κατεχόμενα και με τον Τουρκικό στρατό, και πολλές φορές και με χρήστες περιουσίων για να δώσουν πρόσβαση, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις και σε στρατιωτικές περιοχές. 

Αναφερθείς στις ανασκαφές που κάνουν τώρα είπε ότι είναι στη διαδικασία αποξήρανσης μέρους της Λίμνης του Αγίου Λουκά όπου υπάρχουν πληροφορίες για ομαδική ταφή Ελληνοκυπρίων μετά από εκτέλεση. Ο κ. Παντελίδης είπε ότι δεν ξέρουν το ακριβές σημείο και χρειάζεται να αποξηράνουν μέρος της λίμνης. Σημείωσε ότι υπήρξε καθυστέρηση για τρία χρόνια μετά από ισχυρισμούς ότι είναι περιοχή Νατούρα. Οι πληροφορίες μιλούν για 15 περίπου άτομα, αλλά μια άλλη μαρτυρία Τουρκοκυπρίου αυτόπτη μάρτυρα που είδε την επιβίβαση των ατόμων αυτών σε φορτηγά μιλά για μεγαλύτερο αριθμό, είπε. 

Σημείωσε ακόμη ότι κάνουν ανασκαφές και στην Λάπηθο για Ελληνοκυπρίους αγνοουμένους αφού υπήρξαν ενέδρες κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας και ότι χάθηκαν περίπου 70 άτομα και υπολείπονται να εντοπιστούν περίπου 40. 

Είπε ακόμη ότι γίνονται ανασκαφές στους Τρούλλους Αμμοχώστου. Στο Παλαίκυθρο γίνονται ανασκαφές για Τ/κ που αγνοούνται από το 1964, στην Χούλου της Πάφου για Τ/κ αγνοούμενους από το 1964-67, ενώ προσπάθεια για εντοπισμό Τ/κ γίνεται και στον Στρόβολο όπου χρειάστηκε να χαλαστεί υποσταθμός της ΑΗΚ, πρόσθεσε. 

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Σπύρος Αττάς είπε στην Επιτροπή ότι το Υπουργείο, είναι υποχρεωμένο να συντηρεί το θέμα των αγνοουμένων στο διεθνές πεδίο και ειδικά στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Επιτροπή των Υπουργών ως μέσο πίεσης προς την Τουρκία. Είπε ότι το ΥΠΕΞ πρέπει να κωδικοποιεί τα προβλήματα και προσκόμματα που αντιμετωπίζονται στο θέμα των αγνοουμένων για να τα αναδεικνύει εκεί που πρέπει. 

Αναφέρθηκε και σε διαβήματα για αποτροπή απόσυρσης χρηματοδότησης από μια Ευρωπαϊκή χώρα προς τη ΔΕΑ, χωρίς να διευκρινίζει σε ποια χώρα αναφερόταν. Αργότερα, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης αναφέρθηκε στη Γερμανία. 

Τα μέλη της Επιτροπής εξήραν το έργο της ΔΕΑ και έθεσαν το θέμα περαιτέρω στήριξής της. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου είπε ότι ενστερνίζεται πολύ καλά όσα είπε ο κ. Παντελίδης είναι ότι ο χρόνος είναι αμείλικτος και σημείωσε ότι μεγάλο μέρος των κατεχομένων εδαφών είναι στρατιωτική ζώνη. 

Η Ρίτα Σούπερμαν, επίσης Βουλευτής ΔΗΣΥ είπε ότι οι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πρέπει να εντατικοποιηθούν και όχι να πέσουν σε αδράνεια και ότι η ΔΕΑ πρέπει να ενισχυθεί και με προσωπικό και χρηματοδότηση αν χρειάζεται. Είμαστε σε κρίσιμη καμπή, είπε, και δεν πρέπει να περιμένουμε 100 χρόνια και να λέμε ακόμα ότι ψάχνουμε αγνοουμένους. 

Ο κ. Χριστοφίδης στη δική του τοποθέτηση είπε ότι η απόφαση του γερμανικού Κράτους σε σχέση με την χρηματοδότηση κτυπά ένα καμπανάκι ότι όσο περνά ο χρόνος οι προσπάθειες δυσκολεύουν. Αν δεν γίνει κάτι τα επόμενα χρόνια για να δοθεί πρόσβαση στα αρχεία του Τουρκικού στρατού, και αύξηση συνεργείων της ΔΕΑ, «θα έχουμε τεράστιο πρόβλημα». Σημείωσε ότι έχουν ανευρεθεί περίπου οι μισοί αγνοούμενοι και κάθε μέρα που περνά, η προσπάθεια εξεύρεσης τους δυσκολεύει. Είπε ότι πρέπει να αναληφθούν προσπάθειες σε ανώτατο επίπεδο όπως στις Βρυξέλλες 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι τα προσκόμματα είναι στρατηγική των Τούρκων. Είπε ότι πρέπει να βρεθεί τρόπος ενίσχυσης της ΔΕΑ, και αυτές οι Τουρκικές πολιτικές να καταγράφονται και να καταγγέλλονται στο ΣτΕ. Εισηγήθηκε ακόμη η ΚΔ να τα αξιολογεί αυτά και σε επίπεδο ΕΕ. 

Εκπρόσωποι συγγενών αγνοουμένων ζήτησαν από τη ΔΕΑ να είναι πιο πιεστική προς την Τ/κ πλευρά για να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους. Ζήτησαν αν γίνεται να αυξηθούν τα συνέργεια ανασκαφών γιατί ο χρόνος πιέζει, όπως είπαν. 

Έθεσαν και το θέμα εγρήγορσης όσον αφορά να κρατηθεί ζωντανό το θέμα αγνοουμένων στο ΣτΕ αλλά και θέμα περισσότερης χρηματοδότησης της ΔΕΑ. 

Δηλώσεις Βουλευτών  

Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος είπε ότι, θα πρέπει να γίνουν οι ανάλογες κινητοποιήσεις για να αποτραπεί το ενδεχόμενο απόσυρσης  χρηματοδότησης προς τη ΔΕΑ από χώρες δωρητές. Έθεσε το ερώτημα τι έχει προκύψει και αυτές οι χώρες δωρητές αποσύρουν το ενδιαφέρον τους. 

Η Επιτροπή έχει κάνει κάποιες ενέργειες για το θέμα αυτό, είπε, και έχει κανονίσει συνάντηση με την εισηγήτρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την κ. Σάντος η οποία θα είναι στην Κύπρο στις 24 Ιουλίου. Αυτό θα είναι στην κορυφή της ατζέντας που θα θέσουν ενώπιόν της, είπε και θα ζητήσουν και την παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε ότι αφορά αυτή  την προσπάθεια. Είπε ότι θα ζητήσουν και από την Κυβέρνηση να κάνει ανάλογες ενέργειες. 

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία ο κ. Παντελίδης είπε για τις αναφορές που έγιναν σε αύξηση των συνεργείων, και ότι θα καλωσορίσουν περισσότερα μέσα αν τους δοθούν και θα τα βάλουν σε χρήση. Είπε ότι τώρα έχουν επτά συνεργεία. 

Μέχρι τώρα δεν είχαν πρόβλημα χρηματοδότησης, είπε, σημειώνοντας ότι το 80% των χρηματοδότησης προέρχεται από την ΕΕ αλλά ότι πρέπει κάθε χρόνο να εξευρίσκουν το υπόλοιπο 20%. Ο προϋπολογισμός της ΔΕΑ, είπε,  είναι πάνω από €3 εκατομμύρια ετησίως και δουλεύει περίπου με 100 επιστήμονες, όπως ανθρωπολόγους, αρχαιολόγους, γενετιστές, ερευνητές, γεωλόγους, και ψυχολόγους. 

Είπε ότι είναι ένα πρόγραμμα που έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των δωρητών αλλά ότι αυτή την στιγμή οι Κυβερνήσεις έχουν και άλλες προτεραιότητες εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης. Είπε ότι εκτός της Γερμανίας, υπάρχουν και άλλες χώρες που αποσύρουν την χρηματοδότησή τους. Σημείωσε ότι η Κύπρος δεν εμπίπτει στα κριτήρια για ανθρωπιστική βοήθεια επειδή δεν είναι φτωχή χώρα. 

Η Εκπρόσωπος της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων Άσσιας, Μαρία Λεοντίου-Γεωργίου, είπε σε δηλώσεις της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να σταθεί αρωγός στο έργο της ΔΕΑ και ότι τα €3.5 εκατομ. που έχει συνεισφέρει στη ΔΕΑ τα τελευταία 17 χρόνια αντιστοιχούν σε €137 για κάθε αγνοούμενο για κάθε έτος ποσό που όπως είπε, το θεωρούν «πενιχρό». 

Ζήτησε επίσης την αρωγή της ΚΔ για το θέμα του Δικώμου και της μεταφοράς των οστών των 70 Ασσιωτών από το Ορνίθι. 

Αποζημίωση χρήσης κατεχόμενων περιουσιών 0,4%  

Ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση των εσόδων από την είσπραξη του τέλους 0,4% από τις αγοραπωλησίες ακίνητης ιδιοκτησίας στις ελεύθερες περιοχές, συζητήθηκε στη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων. 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος είπε ότι συζητήθηκε η εξέλιξη του ζητήματος σε ότι αφορά την αποζημίωση χρήσης των κατεχόμενων περιουσιών 0,4%. 

Διαπιστώσαμε δυστυχώς και πάλι σήμερα, ανέφερε, ότι υπάρχει μια διάσταση προσέγγισης από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα χρήματα – αυτά τα χρήματα θα πάνε στα χρέη που υπάρχουν εκεί με κρατικές εγγυήσεις ή θα πάνε για την απώλεια χρήσης;. 

Έχουν περάσει αρκετοί μήνες, συνέχισε, και πρέπει να καταλήξουμε και να ληφθεί πολιτική απόφαση. «Ελπίζω αυτό να μην το εκλάβει αυτή την φορά ο Υπουργός Οικονομικών ως λαϊκισμό. Θέλουμε να μας δώσουν απάντηση, τι λογαριάζουν να κάνουν με αυτά τα χρήματα που συνεχίζουν να εισπράττονται από τον Οκτώβριο του 2022, από τον Μάιο του 2023. Είναι μέσα στο ταμείο, 10,5 εκ. ευρώ», πρόσθεσε. 

Δεν ισχυριζόμαστε, σημείωσε, ότι θα λυθούν τα προβλήματα του προσφυγικού κόσμου με 10,5 εκ. ευρώ το εξάμηνο και 21 εκ. ευρώ τον χρόνο – ούτε θα γίνουμε πλούσιοι οι πρόσφυγες με αυτά τα χρήματα που ενδεχομένως να αποδοθούν για την απώλεια χρήσης. 

Θα πρέπει να γίνουν κάποιες ενέργειες, συνέχισε, και γι αυτό τον λόγο ψηφίσαμε τις νομοθεσίες που ήταν προτάσεις νόμου με πρωτοβουλία βουλευτών της Επιτροπής Προσφύγων να ψηφιστούν αυτές οι νομοθεσίες για να συνδεθεί ξανά ο κόσμος με την κατεχόμενη γη του. 

«Δεν γίνεται να βλέπουμε να γίνονται όλες αυτές οι αναπτύξεις, κόσμος να προσφεύγει στην «επιτροπή αποζημιώσεων» των κατεχομένων και το κράτος να μένει με ψηλά τα χέρια, να παρακολουθεί μόνο αυτή την κατάσταση. Θα πρέπει η κυβέρνηση να καταλάβει ότι είναι η εκτελεστική εξουσία, και να έρθει στην Βουλή να συζητήσουμε. Θα πρέπει να καταλήξουν κάπου και τα ερωτήματα θα πρέπει να τα απαντήσει η εκτελεστική εξουσία κι όχι η Βουλή των Αντιπροσώπων». 

Ακούμε τον Υπουργό Οικονομικών, πρόσθεσε, να μιλά τις τελευταίες ημέρες ότι δεν μπορεί να υπάρξει οριζόντια ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. «Δεν μπορεί αυτό το θέμα που αφορά τους πρόσφυγες να είναι υπέρ της οριζόντιας ρύθμισης των δανείων. Αυτό το οποίο θέλουμε εμείς είναι να υπάρξει απόφαση και να έρθουν ενώπιον μας να μας την κοινοποιήσουν», συμπλήρωσε. 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά ανέφερε ότι ζήτησαν από την Επιτροπή Προσφύγων να συζητηθεί η πρόθεση της κυβέρνησης και του Υπουργού Οικονομικών «να βάλει χέρι» στα χρήματα των προσφύγων που μαζεύονται από το τέλος 0,4%, το οποίο ψήφισε η Βουλή. 

Πρόσθεσε ότι το κόμμα του αντέδρασε από την πρώτη στιγμή όταν άκουσε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για να καλύψει παλιές της υποχρεώσεις. 

«Δεν πρόκειται ποτέ να δεχτούμε κάτι τέτοιο. Αναμένουμε από την κυβέρνηση με σαφήνεια να αποσύρει τους σχεδιασμούς της», είπε. 

Συμπλήρωσε ότι τα κεφάλαια αυτά είναι για να δημιουργηθεί η μαγιά για την εισαγωγή της απώλειας χρήσης για τους ιδιοκτήτες κατεχόμενων περιουσιών. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σεννέκης είπε ότι μετά τη συνεδρία της Επιτροπής στις 2 Μαΐου 2023, υπήρξε προσπάθεια να παρουσιαστεί πρόθεση του υπουργού Οικονομικών να «βάλει χέρι» στα συγκεκριμένα έσοδα για κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων με κρατικές εγγυήσεις στον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. 

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, συνέχισε, ξεκαθαρίστηκε ότι η κάλυψη μη εξυπηρετούμενων δανείων των πιο ευάλωτων κατηγοριών των προσφύγων από τα έσοδα του τέλους 0,4% αποτελεί εισήγηση του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών προς το υπουργείο Οικονομικών και όχι το αντίστροφο. 

Ως ΔΗΚΟ, συμπλήρωσε, έχουμε ως θέση αρχής ότι τα έσοδα από την είσπραξη του συγκεκριμένου τέλους θα πρέπει εξυπηρετούν τον σκοπό της νομοθετικής θεσμοθέτησής του, δηλαδή να μπαίνουν στο ταμείο του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για σκοπούς αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης. 

Εξάλλου σε δηλώσεις του, μιλώντας εκ  μέρους των εκτοπισμένων κοινοτήτων Αμμοχώστου Μιχάλης Τζιόρτας είπε ότι κατά την συνεδρία της Επιτροπής υπήρξε ενημέρωση τόσο από το Υπουργείο Οικονομικών όσο και από τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για το θέμα. 

Ανέφερε ότι «δική μας εισήγηση ήταν το 1%  αλλά βάση της νομοθεσίας που έχει γίνει είναι το 0,4% για το θέμα της απώλειας χρήσης». 

Επεσήμανε ότι «πρέπει να αξιοποιηθεί μόνο και μόνο για το θέμα της απώλειας χρήσης». 

Το όλο θέμα, συνέχισε,  είναι πολυσυζητημένο και ήρθε η ώρα να πάρει σάρκα και οστά, να υλοποιηθεί η απώλεια χρήσης. 

Έχουμε να δούμε ακόμα, πρόσθεσε, το πώς θα γίνει μια διαχείριση ξεχωριστή για το θέμα του ταμείου που ήδη υπάρχει μια ροή χρημάτων στον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. 

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που υπάρχουν στον Φορέα, πρόσθεσε, αυτό είναι σημαντικό ότι πρέπει να βρει τρόπους ο Φορέας ή η κυβέρνηση ώστε να ενισχύσει αυτούς τους ανθρώπους που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ή να μειωθούν τα επιτόκια ή να είναι πιο μικρή η δόση. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Εισπράξεις €10,5 εκατ. από το προσφυγόσημο 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο: 

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Νόμος (Αρ. 1) του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο Τ/κ Περιουσιών ποσού €345.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2023, ούτως ώστε να επιτευχθεί η κάλυψη της ανάγκης καταβολής της αποζημίωσης που συμφωνήθηκε στο Δικαστήριο ύψους €318.700, στα πλαίσια εκδίκασης της Αγωγής 5852/13, Orhan Hussein Dervish εναντίον Γενικού Εισαγγελέα και Υπουργού Εσωτερικών ως Κηδεμόνα Τ/κ Περιουσιών. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα