H EE μπορεί να έχει ρόλο στο Κυπριακό, είπε ο Ισπανός Πρέσβης 

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιούλιος – Δεκέμβρης 2023), τις Διπλωματικές Αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας στο εξωτερικό και το προσχέδιο ψηφίσματος για την καταδίκη της παράνομης προφυλάκισης και κράτησης του νεοεκλεγέντος δημάρχου Χειμάρρας κ. Φρέντι Μπελέρη από τις αλβανικές αρχές. 

H EE μπορεί να έχει ρόλο στο Κυπριακό, είπε ο Ισπανός Πρέσβης 

Στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής βρέθηκε ο Ισπανός Πρέσβης στη Λευκωσία Gabriel Ferrán Carrión ο οποίος ενημέρωσε τα μέλη για τις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιούλιος – Δεκέμβρης 2023). 

Απαντώντας σε ερώτηση από μέλη της Επιτροπής ο Πρέσβης είπε πως συμφωνεί ότι η ΕΕ μπορεί να διαδραματίσει ρόλο στο Κυπριακό, ειδικά σε ότι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου μετά τη λύση στις περιοχές που τώρα δεν ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο η Κυπριακή Δημοκρατία. Είπε ότι η χώρα του εκφράζει τη συμπαράστασή της στην Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα και αυτή η συμπαράσταση εκφράστηκε και κατά την συνάντηση του Ισπανού Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Λευκωσία πρόσφατα. 

Για την πρόταση για ενεργότερο ρόλο της ΕΕ είπε ότι η διαδικασία είναι υπό τα ΗΕ και δεν θα τα υποκαταστήσει η ΕΕ, αλλά θα έχει ένα υποστηρικτικό ρόλο. 

Ο κ. Carrión παρουσίασε λεπτομερώς τις προτεραιότητες της Ισπανικής Προεδρίας που στηρίζονται σε τέσσερις πυλώνες, τη βιομηχανοποίηση της ΕΕ και διασφάλιση της ανοικτής στρατηγικής αυτονομίας της, στην πρόοδο όσον αφορά τη πράσινη μετάβαση και την περιβαλλοντική προσαρμογή, την προώθηση περισσότερης κοινωνικής και οικονομικής δικαιοσύνης και την ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενότητας. 

Όπως εξήγησε ο Πρέσβης η Προεδρία θα εργαστεί για προσέλκυση νέων επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας στο πλαίσιο αλλαγών που αποτελούν ευκαιρία για μείωση της υπερβολικής εξάρτησης της ΕΕ από τρίτες χώρες σε τομείς όπως η ενέργεια, η υγεία και τα τρόφιμα. 

Επίσης θα εργαστεί για μείωση της εξάρτησης από την ενέργεια και τις πρώτες ύλες και θα προωθήσει την μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας για επιτάχυνση της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Επίσης, είπε ο Πρέσβης, θα εργαστεί εντατικά για την αποτελεσματικότερη και συντονισμένη διαχείριση των διαδικασιών μετανάστευσης και ασύλου και τη συντονισμένη στήριξη της Ουκρανίας και άλλων γειτονικών χωρών. 

Ο κ. Carrión είπε ότι το μεταναστευτικό είναι μια μεγάλη πρόκληση και ένα δύσκολο ζήτημα, προσθέτοντας ότι γενικότερα στην αντιμετώπιση των περίπλοκων θεμάτων απαιτείται συνεργασία και συντονισμός με όλα τα κράτη μέλη. Αναφέρθηκε στην συμμετοχή της Ισπανίας στο σχήμα EUMED5 το οποίο έχει ως βασική προτεραιότητα τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών. 

Σε ότι αφορά τα ενεργειακά και σε παρατηρήσεις των μελών της επιτροπής για την ενεργειακή απομόνωση της Κύπρου ως νησί, ανέφερε ότι κατανοεί τα θέματα και ότι και η χώρα του έχει παρόμοια ζητήματα με τα νησιά στην Ισπανία και ότι θα προσπαθήσει η προεδρία να δώσει απαντήσεις και διεξόδους. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Χάρης Γεωργιάδης στις τοποθετήσεις του  είπε ότι η προεδρία έχει θέσει φιλόδοξους στόχους η υλοποίηση των οποίων θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από τη συνεργασία των ΚΜ. 

Για το μεταναστευτικό είπε ότι έχει υπάρξει κάποια πρόοδος στο πακέτο για τη μετανάστευση και το άσυλο αλλά δεν είναι αρκετή, τονίζοντας το δυσανάλογο βάρος που καλείται να σηκώσει η Κύπρος. 

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι η ΕΕ για πολλά χρόνια εξαρτάτο από τρίτες χώρες και είναι καιρός αυτό να αλλάξει αναφέροντας ότι ήρθε η ώρα να αντιμετωπιστεί ζητήματα όπως η ανεργία των νέων. Είπε επίσης ότι η Ισπανία διατηρεί καλές σχέσεις με την Κύπρο και θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο στην επίτευξη του στόχου για επανένωση. 

Ο Μάριος Μαυρίδης του ΔΗΣΥ είπε ότι οι προτεραιότητες είναι εντυπωσιακές αλλά διερωτήθηκε ποια μέσα και εργαλεία έχει η προεδρία για να τις προωθήσει. 

Η Μαρίνα Νικολάου, Βουλευτής ΑΚΕΛ, ζήτησε να μάθει για το πώς η ισπανική προεδρία θα προσεγγίσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις και το ρόλο της Τουρκίας στο μεταναστευτικό. Αναφέρθηκε και στο Παλαιστινιακό και το ρόλο που θα μπορούσε να παίξει η ΕΕ. 

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης είπε πως τα προβλήματα στο μεταναστευτικό είναι κοινά για Ισπανία και Κύπρο ως χώρες πρώτης γραμμής και αναφέρθηκε και στους στόχους της προεδρίας για πράσινη μετάβαση και για την κλιματική κρίση. Αναφέρθηκε και στην πρόταση του ΠτΔ για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στο Κυπριακό. 

Το μεταναστευτικό έθεσε και η Αλεξάνδρα Ατταλίδου, Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασίας Πολιτών. Αναφέρθηκε και στην προτεραιότητα της προεδρίας για κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη και για αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Επίσης ζήτησε να μάθει τι προτίθεται να κάνει η προεδρία για την άνοδο του ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη. 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ζήτησε να μάθει τι θα κάνει η ισπανική προεδρία για την παράνομη μετανάστευση, το Κυπριακό και πως θα αντιμετωπίσει την λιτότητα που επηρεάζει ιδιαίτερα τους νέους. 

Ο Βουλευτής Λευκωσίας Κωστής Ευσταθίου είπε είναι σημαντική η προώθηση των αξιών της ΕΕ αλλά η κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία δεν συμπίπτει με αυτές τις αξίες. Είπε επίσης ότι τον ενδιαφέρει η προώθηση της κάρτας για ΑμεΑ και η προστασία των ευάλωτων ομάδων και των παιδιών καθώς με αυτό ασχολήθηκε και στην ΚΣΣΕ. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: 

Ο περί της Συμφωνίας σχετικά με την Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Πανεπιστημιακών Τίτλων Σπουδών Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων Εγκεκριμένων Ιδρυμάτων (Κυρωτικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κύρωση της Συμφωνίας, σύμφωνα με το Άρθρο 169(2) του Συντάγματος, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας σχετικά με την Αμοιβαία Ακαδημαϊκή Αναγνώριση Πανεπιστημιακών Τίτλων Σπουδών Ανώτατων και Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλων Εγκεκριμένων Ιδρυμάτων. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Ο περί της Συμβάσεως περί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Κυρωτικός) και περί Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Συμβάσεως περί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (Κυρωτικού) και περί Συναφών Θεμάτων Νόμου με την κύρωση των τροποποιήσεων της Σύμβασης περί του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, οι οποίες υιοθετήθηκαν στις 8 Δεκεμβρίου 2021 από την 32η Τακτική Συνέλευση (Assembly) του εν λόγω οργανισμού με την Απόφαση αρ. Α1152(32). 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον