Υπερψήφιση υποχρεωτικής προδημοτικής από τα τέσσερα έτη και προϋπολογισμού ΠΚ και ΚΟΑ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2024, υπερψήφισε την υποχρεωτική προδημοτική από τα τέσσερα έτη, την παράταση στην κράτηση ανήλικων στις Κεντρικές Φυλακές, καθώς και τον προϋπολογισμό του ΠΚ, του ΚΟΑ και της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας.  

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν: 

Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η επέκταση υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, ώστε η φοίτηση να αρχίζει από την ηλικία των 4 ετών. 

Με όχι από ΔΗΣΥ εγκρίθηκε το ν/σ για υποχρεωτική προδημοτική από τα τέσσερα έτη 

Η ολομέλεια της Βουλής με 20 ψήφους υπέρ και 9 εναντίον ενέκρινε το νομοσχέδιο με βάση το οποίο επεκτείνεται το όριο ηλικίας εισδοχής στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση και τα παιδιά θα φοιτούν από την ηλικία των τεσσάρων ετών αντί από την ηλικία των τεσσάρων ετών και οκτώ μηνών που ισχύει σήμερα. 

Η επέκταση της φοίτησης παιδιών στην υποχρεωτική προδημοτική εκπαίδευση θα γίνει σταδιακά, ώστε να ολοκληρωθεί τη σχολική χρονιά 2031-2032, οπότε η φοίτηση των παιδιών θα αρχίζει από την ηλικία των τεσσάρων ετών. 

Ο ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε αρνητικά καθώς δεν έγινε αποδεκτή τροπολογία του που, όπως υποστηρίχθηκε, θα διόρθωνε κάποια από τα προβλήματα που εντόπισε το κόμμα. 

Ο Ονούφριος Κουλλά αιτιολόγησε την ψήφο του κόμματός του λέγοντας ότι ενώ πιστεύει ότι πρόκειται για ένα καλό παιδαγωγικό μέτρο, από τη στιγμή που δεν γίνεται αποδεκτή η τροπολογία του, είναι υποχρεωμένο να καταψηφίσει. Είπε επίσης ότι δεν είναι η πρώτη φορά που το ΥΠΑΝ ταυτίζεται με το ΑΚΕΛ και πρόσθεσε ότι το κόμμα του έχει χάσμα απόψεων σε θέματα παιδείας με το ΑΚΕΛ “και ναι θα διαφωνεί μαζί του”. 

Μίλησε για νομοθεσία που θα πλήξει επιχειρήσεις και θα επηρεάσει γονείς και επέκρινε τον «άγαρμπο τρόπο» με τον οποίο προωθείται. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Κάρουλλας στην τοποθέτησή του εξήγησε λεπτομερώς την τροπολογία του κόμματός του λέγοντας ότι η δέσμευση της ΥΠΑΝ για τα ζητήματα πολεοδομίας «αγγίζει τα όρια της γενικότητας» και η τροπολογία θα κάλυπτε τα διάφορα προβλήματα. Είπε επίσης ότι ζητούσαν δίκαιη μεταχείριση του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. 

Ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης του ΔΗΣΥ είπε ότι με την ψήφιση της τροπολογίας στηρίζονται και τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία. 

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ είχε ζητήσει αναβολή μιας βδομάδας αλλά δεν έγινε αποδεκτή, καθώς τα περισσότερα κόμματα τόνισαν ότι η αναβολή θα δημιουργήσει περαιτέρω προβλήματα πρωτίστως στις εγγραφές παιδιών που ήδη έχουν καθυστερήσει. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Παύλος Μυλωνάς ανέγνωσε επιστολή της ΥΠΑΝ προς την επιτροπή με δεσμεύσεις για την επιδότηση των ιδιωτικών νηπιαγωγείων από το 2024-2025 αντί από το 2025-2026 και για εξεύρεση λύσεων που αφορούν διάφορα πολεοδομικά προβλήματα για τους ιδιωτικούς σταθμούς, σε συνεργασία με άλλα Υπουργεία. 

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης απάντησε ότι δεν αμφισβητεί κανείς την υπογραφή της ΥΠΑΝ και τη δέσμευση για τα πολεοδομικά προβλήματα ωστόσο διερωτήθηκε τι θα γίνει «όταν θα χρειαστεί τη βοήθειά μας αφού η πολεοδομία είναι κράτος εν κράτει;». Επέκρινε επίσης κάποιους βουλευτές που καταλόγισαν στον ίδιο διάφρα πράγματα γιατί  ζήτησε αναβολή μιας βδομάδας. 

Είπε ότι το κόμμα του παίρνει εντολές από τον κυπριακό λαό και σε αυτόν λογοδοτεί. 

Ο Χρίστος Χριστοφίδης του ΑΚΕΛ μίλησε για μια μεταρρύθμιση που θα έχει εκπαιδευτικά και κοινωνικά οφέλη. Διερωτήθηκε γιατί η τροπολογία του ΔΗΣΥ δεν τέθηκε επί διακυβέρνησής τους και την χαρακτήρισε “καθαρό λαϊκισμό που πουλάει ψεύτικες ελπίδες”. 

Είπε επίσης ότι είναι αντισυνταγματική και θα ανατινάξει την νομοθεσία στον αέρα. 

Ο κ. Χριστοφίδης είπε ακόμη ότι για μια ακόμη φορά η σοβαρότητα κα υπευθυνότητα του ΑΚΕΛ θα βγάλει κάστανα από φωτιά και απηύθυνε έκκληση στην ΥΠΑΝ να συντονίσει τα συγκυβερνώντα κόμματα. 

Ο Γιώργος Λουκαϊδης του ΑΚΕΛ εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι λέγεται ότι είναι λάθος κάτι που πάει να γίνει γιατί ακριβώς το στηρίζει το ΑΚΕΛ. 

Ο Χρύσανθος Σαββίδης του ΔΗΚΟ είπε ότι ικανοποιούνται οι ανησυχίες με την επιστολή ΥΠΑΝ και ότι κάποιοι διαμαρτύρονται «γιατί αυτή η Κυβέρνηση πέτυχε αυτό που δεν πέτυχε η διακυβέρνηση Αναστασιάδη». 

Χαρακτήρισε εξάλλου «αντισυνταγματική» την τροπολογία του ΔΗΣΥ. 

Ο Ανδρέας Αποστόλου της ΕΔΕΚ εξήρε το ρόλο της ΥΠΑΝ λέγοντας ότι στο  τιμόνι του Υπουργείου έχουμε μια πρώην εκπαιδευτικό η οποία με συναίνεση και διάλογο προσπαθεί για τις μεταρρυθμίσεις και την αναβάθμιση της εκπαίδευσης. 

Ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου των Οικολόγων τόνισε ότι ακριβώς πριν από πέντε χρόνια κάναμε αυτή τη συζήτηση στη Βουλή όταν ήρθε η τροπολογία για την υποχρεωτική προδημοτική και η Κυβέρνηση δεν ασχολήθηκε για να λύσει τα διάφορα ζητήματα. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €188.450.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Με βολές για κακοδιαχείριση εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΠΚ 

Με επικρίσεις, από μερίδα Βουλευτών, για κακοδιαχείριση, αδιαφάνεια, έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού και απουσία ιεράρχησης προτεραιοτήτων και για σκάνδαλα εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου Κύπρου ο οποίος είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει δαπάνες ύψους €188.450.000 και ισόποσα έσοδα. 

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 36 ψήφους υπέρ, 2 κατά και 2 αποχές. 

Στην συνεδρίαση, υπήρξαν, για πολλοστή φορά, συζητήσεις για τους κανονισμούς και τη διαδικασία που αφορούν το χρόνο τοποθετήσεις των κομμάτων και τις δευτερολογίες με τους Βουλευτές που πήραν το λόγο να απευθύνουν έκκληση να εξευρεθεί επιτέλους λύση και ρύθμιση ώστε η Ολομέλεια να μην εκπέμπει αυτή την κακή εικόνα σε κάθε συνεδρίαση. 

Για το θέμα κατατέθηκαν και περισσότερες από δέκα τροπολογίες και πέρασαν ορισμένες κοινές του ΔΗΚΟ με τη ΔΗΠΑ. 

Ο προϋπολογισμός 

Οι προϋπολογιζόμενες δαπάνες για το έτος 2024 αφορούν μεταξύ άλλων τρέχουσες δαπάνες (€86.352.576), λειτουργικές δαπάνες (€12.417.433), διαχειριστικά έξοδα (€15.378.954), κεφαλαιουχικές δαπάνες (€34.442.558), εξωτερικά ερευνητικά προγράμματα (€33.780.000), συγχρηματοδοτούμενα έργα και σχέδια (€5.540.835) και μη προβλεπόμενες δαπάνες και αποθεματικό (€537.615). 

Τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του Πανεπιστημίου Κύπρου προέρχονται μεταξύ άλλων από την κυβερνητική χορηγία (€90.000.000), την κυβερνητική χορηγία για έργα από δανειοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης (€20.000.000), τα προπτυχιακά δίδακτρα (€17.495.000), το επίδομα σίτισης σε δικαιούχους φοιτητές (€420.000)  και τη χρηματοδότηση για παροχή κρατικών υποτροφιών σε δικαιούχους (€110.000). 

Προέρχονται επίσης από τα έσοδα για έργα και σχέδια συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους (θεσμική χρηματοδότηση για την αναβάθμιση του ΚΟΙΟΣ) (€865.000), τα έσοδα για έργα και σχέδια συγχρηματοδοτούμενα από κοινοτικούς πόρους (ΒΙΟΒΑΝΚ – Biobanking and the Cyprus Human Genome Project – θεσμική χρηματοδότηση) (€2.000.000) καθώς και τη χρηματοδότηση που απορρέει από τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) και του Πανεπιστημίου Κύπρου για την Ιατρική Σχολή (€2.510.000). 

Προέρχονται επίσης από τη χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου – Αναβάθμιση ΑΠΕ και υποδομής δοκιμής έξυπνων δικτύων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (€840.735), τη χρηματοδότηση από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Κύπρου – Κέντρο μοντελοποίησης οικονομικής πολιτικής (€378.500), τα ερευνητικά προγράμματα (€35.000.000), τα μεταπτυχιακά δίδακτρα (€2.931.579) και τις διάφορες εισπράξεις και αποθεματικό (€15.804.186). 

Τοποθετήσεις κομμάτων  

Ο Γιώργος Κάρουλλας του ΔΗΣΥ έκρουσε τον κώδωνα για την αύξηση του προϋπολογισμού κάθε χρόνο και μίλησε για καλόπιστη κριτική απευθύνοντας έκκληση στα συναρμόδια υπουργεία για έλεγχο. 

Στην ουσία, είπε, είναι ελλειμματικός κατά 22 εκ. ο προϋπολογισμός και η κατάσταση χειροτερεύει με το μεσοπρόθεσμό δημοσιονομικό πλαίσιο να φτάνει τα 26 εκ. Είπε ότι απαιτούνται δράσεις, σωστή αξιολόγηση προγραμμάτων, άμεση διενέργεια μελέτης εξορθολογισμού και νέος στρατηγικός σχεδιασμός από ΥΠΟΙΚ και ΥΠΑΝ. 

Αναφέρθηκε ακόμη σε καθυστέρηση στα έργα και έψεξε και τους χειρισμούς για τις φοιτητικές εστίες, υπενθυμίζοντας προτάσεις του ΔΗΣΥ για το θέμα. 

Ο Πρόδρομος Αλαμπρίτης του ΔΗΣΥ μίλησε για αριστεία και διεθνείς διακρίσεις που μας χαροποιούν αλλά τόνισε την ανάγκη ίδρυσης πανεπιστημιακού νοσοκομείου, την διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας και βιομηχανίας και την προσφορά ξενόγλωσσων προγραμμάτων, μεταξύ άλλων. 

Απαντώντας στον κ. Κάρουλλα ο Πρόεδρος της επιτροπής παιδείας Παύλος Μυλωνάς είπε ότι «η ασθένεια των εκλογών είναι αθεράπευτη» και ότι τα όσα είπε ο κ. Κάρουλλας «δεν τα πιστεύει». 

Ανέφερε ότι ο έλεγχος από την Κυβέρνηση είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο θέτοντας θέμα αλλαγής νομικού πλαισίου, αν χρειάζεται, για το ρόλο των ΔΣ. Ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η εκπαίδευση είναι το χρησιμότερο εργαλείο μετά την οικογένεια ενώ χαρακτήρισε τις εκθέσεις της ΕΥ αποκαρδιωτικές. 

Διερωτήθηκε τι είναι πιο σημαντικό, να επεκταθούν τα γραφεία των διοικητικών στο ΠΚ ή να ανακαινιστούν εγκαταστάσεις στα σχολεία, να αναβαθμιστεί η ειδική εκπαίδευση, να κτιστούν νέα σχολεία και γήπεδα. Σημασία έχει πως ιεραρχούμε ανάγκες και προτεραιότητες, κατέληξε. 

Ο Χρίστος Χριστοφίδης από το ΑΚΕΛ είπε ότι  το ΠΚ είναι ίσως η σημαντικότερη επένδυση που έχει δώσει πολλά θετικά στην κοινωνία ωστόσο μίλησε για απουσία στρατηγικού σχεδιασμού. Αυτό, είπε, μας έφερε σε ένα σκηνικό σήμερα όπου τα πανεπιστήμια αναπτύσσονται και το κράτος δεν μπορεί να καλύπτει τις βασικές τους ανάγκες και συζητάμε τις συνέπειες. 

Τόνισε την ανάγκη να προστατευθούν τα δημόσια πανεπιστήμια αλλά να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και τίποτα το μεμπτό. Χαρακτήρισε επίσης υπερβολή να γίνεται αναφορά σε μεγάλα σκάνδαλα. 

Ο Χρύσανθος Σαββίδης από το ΔΗΚΟ μίλησε για ρόλο των δημόσιων πανεπιστημίων και ότι ενώ το ΠΚ έκανε βήματα προόδου, υπολείπονται πολλά για διαφανείς διαδικασίες. 

Ανέφερε ότι οι εκθέσεις της ΕΥ δεν λαμβάνονται υπόψη και τα πανεπιστήμια εκτίθενται. 

Ο Αλέκος Τρυφωνίδης της ΔΗΠΑ είπε ότι ύψιστη προτεραιότητα είναι η στήριξη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ότι ενώ το ΠΚ προωθεί την ακαδημαϊκή αριστεία και έχει ψηλές διεθνείς κατατάξεις, «δεν ανεχόμαστε την κακοδιαχείριση, ολιγωρία και υπεροψία». 

Είπε ότι πρέπει να εξυπηρετούνται οι σύγχρονες ανάγκες και όχι να έχουμε απόφοιτους άνεργους και πτυχία στα συρτάρια, επικρίνοντας παράλληλα και το ζήτημα με την ανέγερση φοιτητικών εστιών. Ανέφερε ότι φοιτητές νοικιάζουν στα κατεχόμενα ή πηγαινοέρχονται σε άλλες πόλεις. 

Ο ανεξάρτητος Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν μπορεί το ΠΚ να δέχεται δωρεές που δημιουργούν υπέρτερα βάρη ενώ επέκρινε τις καθυστερήσεις στην πολυτεχνική σχολή, το γεγονός ότι το αντικαρκινικό κέντρο λαμβάνει κάθε έτος ένα εκ. ευρώ από το κράτος και ο διευθυντής του εργάζεται εξ αποστάσεως από το Τελ Αβίβ χωρίς υπαλλήλους με μισθό 200.000 ευρώ το έτος. 

Επίσης επέκρινε το γεγονός ότι άτομο λαμβάνει επιδόματα που ξεπερνούν τον μισθό του ενώ άλλο άτομο απολύθηκε αλλά «δια της πλαγίας», όπως υποστήριξε, λαμβάνει 4.000 ευρώ σε οδοιπορικά. 

Ο περί Προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού του 2024 Νόμος του 2024  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού ποσού ύψους €60.625.634 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Με τροπολογία για έλεγχο δαπανών ομοσπονδιών εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ 

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ με επικρίσεις για το θέμα της ανακαίνισης του σταδίου «Σπύρος Κυπριανού» ενόψει Ευρωμπάσκετ και μη συμπερίληψης κονδυλίων για αναβάθμιση άλλων σταδίων. Παράλληλα εγκρίθηκε τροπολογία για έλεγχο των οικονομικών των αθλητικών ομοσπονδιών. 

Ο προϋπολογισμός εγκρίθηκε με 40 ψήφους υπέρ και μια αποχή. Παράλληλα με 28 ψήφους υπέρ, 11 εναντίον και 1 αποχή εγκρίθηκε τροπολογία του ΑΚΕΛ που δεσμεύει το 50% των λειτουργικών εξόδων των ομοσπονδιών ώστε να ελέγχονται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. 

Ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ για το 2024 είναι ελλειμματικός με τα έξοδα να ανέρχονται στα €60.625.634 και τα συνολικά έσοδα στα €55.625.634, 

Οι κυριότερες δαπάνες του ΚΟΑ για το έτος 2024 αφορούν διαχειριστικά έξοδα/συντήρηση (€25.046.414), χορηγίες (€18.086.000), δημιουργία και βελτιώσεις αθλητικών χώρων (€15.423.000), αποπληρωμή δανείων και άλλων υποχρεώσεων (€1.950.000), μη προβλεπόμενες δαπάνες (€400.000). 

Στον προϋπολογισμό περιλαμβάνονται σημαντικά κονδύλια για την αναβάθμιση του αθλητικού κέντρου «Σπύρος Κυπριανού» στη Λεμεσό, την αντικατάσταση του ελαστικού τάπητα του σταδίου «Στέλιος Κυριακίδης» στην Πάφο, καθώς και τη στήριξη των γυμναστικών συλλόγων και των συλλόγων κλασικού αθλητισμού. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης ανέφερε ότι τα 10 εκ. ευρώ από τα 15 που αφορούν βελτιώσεις αθλητικών χώρων είναι για την ανακαίνιση του «Σπύρος Κυπριανού», ενώ 12,5 εκ. ευρώ αφορούν φόρο θεάματος που πληρώνει ο ΚΟΑ στον Δήμο Στροβόλου από τα λεφτά του φορολογούμενου, ύστερα από προσφυγή στο δικαστήριο. Είπε ακόμα ότι ο προϋπολογισμός του ΚΟΑ δεν είναι εκείνος που έπρεπε να είναι, αφού διοργανώνει πολλούς διεθνείς και παγκόσμιους αγώνες και υπάρχει και ο τουριστικός αθλητισμός που αν αναπτυχθεί έχει πολλαπλάσια οφέλη. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος ανέφερε ότι στον προϋπολογισμό δεν υπάρχει κονδύλι για ανανέωση των σταδίων όπως το Μακάρειο, το Τσίρειο και το ΓΣΖ που έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου και χρειάζονται δεκάδες εκατομμύρια για αποκατάσταση. Χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι ο νέος πρόεδρος του ΚΟΑ, προτίθεται να παραχωρήσει σε επενδυτές τα στάδια για να τα φτιάξουν και να τα διαχειρίζονται για εύλογο χρονικό διάστημα. Πρόσθεσε ότι αυτές οι επενδύσεις θα βοηθήσουν και στον τουριστικό αθλητισμό με φιλοξενία διαφόρων ομάδων της Ευρώπης για την προετοιμασία τους. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης είπε ότι με τον νέο Πρόεδρο του ΚΟΑ Γιάννη Ιωάννου άρχισε να φυσάει ούριος άνεμος και εξέφρασε την ελπίδα κάτι τέτοιο να μετουσιωθεί σε γεγονός. Ανέφερε ότι ο νέος Πρόεδρος είναι ανοικτόμυαλος και αναμένουν τη συγκέντρωση όλων των φορέων στην επαρχία Πάφου στις 3 Απριλίου για να δοθεί λύση στο θέμα των υποδομών. 

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι ο ΚΟΑ είναι ο τελευταίος οργανισμός που δικαιούται να μιλά για χρηστή διοίκηση και έφερε ως παράδειγμα τη μεγάλη αύξηση του προϋπολογισμού για το νέο στάδιο Λεμεσού. Σημείωσε ότι σύμφωνα με την τελική εκτίμηση από ανεξάρτητο οίκο η αξία του γηπέδου εκτιμάται στα 28 εκ. ευρώ, ενώ στοίχισε 50 εκ. ευρώ. Όσον αφορά την ανακαίνιση του «Σπύρος Κυπριανού» για το Ευρωμπάσκετ το 2025, είπε ότι με την απόφαση αυτή πέταξαν έξω όλες τις ομοσπονδίες που το χρησιμοποιούσαν και το κόστος ανέρχεται σε 16 εκ. ευρώ. Εκτίμησε ότι αυτά μπορεί να ανέλθει και στα 30 εκ. ευρώ και είπε ότι με αυτό το ποσό θα μπορούσε να κτιστεί ένα «πραγματικό διαμάντι» για την Κύπρο. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχε ζητήσει αναβολή για τον προϋπολογισμό του ΚΟΑ αφού δεν περιλήφθηκε κονδύλι 80.000 ευρώ για το σωματείο Κέρδος Αγίας Μαρίνας Σκυλλούρας που αγωνίζεται στην 3η κατηγορία και δεν θεωρείται προσφυγικό γιατί δεν υπήρχε πριν από το 1974. Το σωματείο αυτό της κοινότητα των Μαρωνιτών, είπε παίρνει 20.000 κατά χάρη, ενώ τα άλλα 80.000 και είπε ότι αυτή η άνιση μεταχείριση οδηγεί σε κλείσιμο του σωματείου. Πρόσθεσε ότι η Υπουργός είναι θετική στην αύξηση του κονδυλίου. 

Παράλληλα αναφέρθηκε σε «ατασθαλίες» και «κακώς έχοντα» σε πολλές αθλητικές ομοσπονδίες και είπε ότι αυτή τη στιγμή τυγχάνει επικαιροποίησης ο κώδικας χρηστής διοίκησης των Ομοσπονδιών από το νέο Συμβούλιο του ΚΟΑ. Αναφέρθηκε επίσης σε ακατάλληλες αθλητικές υποδομές και είπε ότι η Κύπρος είναι ουραγός στις κλειστές αίθουσες, ενώ αίθουσες όπως η Γλαύκος Κληρίδης στον Αγρό και Χαράλαμπος Κουκουλαρίδης στη Γαλάτα δεν αξιοποιούνται. Παράλληλα ανέφερε ότι το θέμα της αναβάθμισης του «Σπύρου Κυπριανού» αποτελεί όργιο ανικανότητας αφού θα στοιχίσει 13 εκ. ευρώ  ενώ άλλα 20 εκ. ευρώ θα στοιχίσει η μετακόμιση των ομοσπονδιών. Καλύτερα, όπως είπε να κτιζόταν νέα αίθουσα. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Σενέκκης, είπε ότι το κονδύλι για τα προσφυγικά σωματεία είναι μόλις το 2,5% του προϋπολογισμού του ΚΟΑ κάτι που αποτελεί μείζον ζήτημα αν θέλει κανείς να κρατήσει τα προσφυγικά σωματεία στη ζωή. Είπε ότι το 2023 ήρθε συμπληρωματικός προϋπολογισμός για αύξηση κατά 300 χιλιάδες ευρώ και αυτό το ποσό υπολείπεται από τον προϋπολογισμό και αναμένεται να έρθει και πάλι με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε ότι εκκρεμεί η ενιαία αθλητική νομοθεσία και εξέφρασε την ελπίδα η Κυβέρνηση και το νέο ΔΣ του ΚΟΑ να προωθήσει στο θέμα. Ανέφερε επίσης ότι ο Κώδικας που αφορά τις αθλητικές ομοσπονδίες θα πρέπει να είναι πιο αυστηρός. 

Παράλληλα ανέφερε ότι τα παιδιά θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στον αθλητισμό και όχι μόνο επί πληρωμή σε ομοσπονδίες και ότι τα γήπεδα των σχολείων θα πρέπει να είναι προσβάσιμα και μετά το μεσημέρι, για να δοθούν επιλογές στα παιδιά να ασχοληθούν με τον αθλητισμό και να ξεφύγουν από εξαρτήσεις. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς επεσήμανε ότι βουλευτές της συγκυβέρνησης από τη μια μιλούν για όργιο ανικανότητας και άλλοι μιλούν για ούριο άνεμο. Είπε ακόμα ότι όλοι για χρόνια σημειώνουν την ανάγκη για ενιαία αθλητική νομοθεσία και το αποτέλεσμα είναι μηδέν. Όσον αφορά τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, είπε ότι ο προϋπολογισμός δεν περιλαμβάνει τίποτε που να αλλάζει τα δεδομένα. 

Παράλληλα αναφέρθηκε στην τροπολογία του ΑΚΕΛ που έχει ως στόχο τον πιο αποτελεσματικό έλεγχο των οικονομικών των αθλητικών ομοσπονδιών. 

Όσον αφορά τους επενδυτές για τα γήπεδα, ανέφερε ότι θα πρέπει να επιδειχθούν οι απαραίτητες αντιστάσεις για να προστατευθεί το δημόσιο συμφέρον. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, είπε το ΑΚΕΛ συνεργάστηκε με ομάδα ειδικών για προσχέδιο της ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας πριν από πέντε χρόνια το οποίο δόθηκε στο τότε ΔΣ του ΚΟΑ και δεν έγινε απολύτως τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι παρά τον ούριο άνεμο ως προς τις προθέσεις του νέου ΔΣ του ΚΟΑ οι αέρηδες είναι δυσμενείς για την πραγματική αθλητική πολιτική. 

Πρόσθεσε ότι η πολιτεία πρέπει να επενδύσει πολλά περισσότερα στον αθλητισμό, αλλά όταν υπάρχουν πολιτικές διόγκωσης των ανελαστικών δαπανών του ΚΟΑ στο τέλος ο προϋπολογισμός είναι αυξημένος, οι ανελαστικές δαπάνες είναι αυξημένες και αυτά που απομένουν για πραγματική αθλητική πολιτική είναι λιγότερα. Είπε ακόμα ότι αθλητισμός είναι όλα τα αθλήματα και όχι μόνο το ποδόσφαιρο και θα πρέπει να επενδύσουν σε όλα τα αθλήματα. 

Όσον αφορά τα προσφυγικά σωματεία άσκησε κριτική που η αύξηση της χορηγίας δεν συμπεριλήφθηκε στον φετινό προϋπολογισμό και αναμένεται να έρθει και πάλι με συμπληρωματικό προϋπολογισμό. 

Οι περί Ζωνών Ασφαλείας Κανονισμοί του 2023 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν στην κήρυξη και διαχείριση των ζωνών ασφαλείας της Δημοκρατίας, δηλαδή των περιοχών γύρω από εγκαταστάσεις εντός της ΑΟΖ ή της υφαλοκρηπίδας της Δημοκρατίας. 

Οι περί της Λειτουργίας και του Ελέγχου Καζίνου (Όροι Υπηρεσίας Υπαλλήλων) Κανονισμοί του 2023  

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η θέσπιση κανονισμών για τη ρύθμιση των όρων υπηρεσίας που διέπουν το προσωπικό της Εθνικής Αρχής Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνου Κύπρου. 

Ο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο, Νόμου, ώστε να καταστεί δυνατή, για περίοδο που δεν υπερβαίνει την 1η Ιανουαρίου 2026, η κράτηση παιδιών που καταδικάζονται σε ποινή κράτησης σε ειδικό χώρο κράτησης εντός φυλακών μέχρι την έναρξη λειτουργίας χώρου κράτησης παιδιών. 

Παράταση στην κράτηση ανήλικων στις Κεντρικές Φυλακές 

Παράταση μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2026 παίρνει η δυνατότητα κράτησης ανηλίκων στις Κεντρικές Φυλακές, αφού παρά τις πρόνοιες της νομοθεσίας, δεν υπάρχουν ακόμα χώροι κράτησης ανηλίκων εκτός Κεντρικών Φυλακών. 

Με 12 ψήφους υπέρ, 1 κατά και 9 αποχές η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο, ώστε να καταστεί δυνατή η κράτηση σε ειδικό χώρο κράτησης εντός των φυλακών παιδιών τα οποία καταδικάζονται σε ποινή κράτησης μέχρι την έναρξη της λειτουργίας χώρου κράτησης παιδιών, ως προβλέπεται στη βασική νομοθεσία, για περίοδο η οποία δεν θα υπερβαίνει την 1η Ιανουαρίου 2026. 

Σε τοποθέτησή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Πασιουρτίδης, εξέφρασε λύπη αφού παρά το ότι η σχετική εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή οδηγία για ξεχωριστό χώρο κράτησης ανηλίκων ψηφίστηκε το 2021, η πολιτεία δεν είναι ακόμα έτοιμη να τον εφαρμόσει και παρατείνει την αναβολή που δόθηκε για συνέχιση κράτησης εντός των Κεντρικών Φυλακών. Πρόσθεσε ότι παραβιάζεται κάθε σύσταση και αρχή δικαίου, ενώ κανένας δεν εγγυάται ότι ανήλικοι κρατούμενοι δεν θα βρίσκονται σε επαφή με ενήλικους, σε ένα κράτος όπου σοβαρά εγκλήματα οργανώνονται αποδεδειγμένα μέσα από τις Κεντρικές Φυλακές. Πρόσθεσε ότι δεν βλέπουν η πολιτεία να μπορεί σύντομα να προχωρήσει σε ξεχωριστούς χώρους κράτησης και ότι το ΑΚΕΛ τηρεί αποχή για να δοθεί το μήνυμα ότι δεν υπάρχει άλλο περιθώριο και απλά επεκτείνεται η παραβίαση της νομοθεσίας. 

Η ανεξάρτητη Βουλευτής Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε ότι καταψηφίζει το νόμο αφού θεωρεί αδιανόητο παιδιά να συνεχίσουν να βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές γιατί το κράτος και η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν μπόρεσαν να κάνουν αυτό που έπρεπε. Η κατάσταση είναι απαράδεκτη, πρόσθεσε και δεν περιποιεί τιμή σε κανένα. Ανέφερε ακόμα ότι αναιρείται ο λόγος που κρατούνται αυτά τα παιδιά που πρέπει να αναμορφωθούν και να τύχουν ψυχολογικής στήριξης. Συμπλήρωσε ότι η επαφή τους με τους ενήλικους κρατούμενους που υπάρχει, είναι απαράδεκτη και είπε ότι αυτοί που εντέλλονται να εφαρμόσουν νόμους θα πρέπει να έχουν συνέπειες για την αμέλειά τους. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ και η προηγούμενη Κυβέρνηση προώθησαν το νόμο αυτό γιατί ήταν πολύ σημαντικό να υπάρχει ειδικός χώρος κράτησης παιδιών, με παιδαγωγικό, προνοιακό και  αναμορφωτικό χαρακτήρα. Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο προβλέφθηκε στον προϋπολογισμό του 2023 και το μόνο που έμενε ήταν οι προσφοροδότηση. Εξέφρασε δυσαρέσκεια που τον τελευταίο χρόνο δεν έγινε τίποτε, είπε ότι κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο και ότι αναμένουν να γίνουν περισσότερα. 

Οι περί Φυλακών – Θέση Αρχιδεσμοφύλακα (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024 

Οι περί Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας – Θέση Νομικού Λειτουργού (Σχέδια Υπηρεσίας) Κανονισμοί του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε τα πιο πάνω σχέδια υπηρεσίας.  

Ο περί Προϋπολογισμού της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας του 2024 Νόμος του 2024 

Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας ποσού ύψους €5.725.506 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας 

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε ομόφωνα τον προϋπολογισμό της Εθνικής Αρχής Ηλεκτρονικής Υγείας, με στόχο μεταξύ άλλων την υλοποίηση του Ενιαίου Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας. 

Ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος και προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €5.725.506 και συνολικά έσοδα του ίδιου ύψους, τα οποία προέρχονται κυρίως από κρατική χορηγία (€1.320.295), από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (€1.367.875), καθώς και από Ανταγωνιστικά Προγράμματα (€13.037.336). 

Μεταξύ άλλων η Αρχή προγραμματίζει εντός του 2024, προκήρυξη διαγωνισμού για τη δημιουργία ηλεκτρονικής εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα, η οποία θα επιτρέπει την άμεση πρόσβαση κάθε πολίτη στα δεδομένα υγείας του. 

Σε παρέμβασή του στην Ολομέλεια ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακούμη ανέφερε ότι η εκσυγχρονισμένη προσέγγιση στην υγεία είναι απαραίτητη και ότι ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας είναι θεμελιώδες εργαλείο για καταπολέμηση των καταχρήσεων στο ΓεΣΥ και της ιατρικής αμέλειας. Τόνισε τη δέσμευση του κόμματος στην υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας για να έχουν πλήρη πρόσβαση οι ασθενείς σε όλες τις υπηρεσίες υγείας. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης σε παρέμβασή του σημείωσε την παρουσία στην Ολομέλεια του Προέδρου του ΔΣ της Αρχής Χρίστου Σχίζα, αναφέροντας ότι αυτό σπάνια συμβαίνει κατά την έγκριση προϋπολογισμών ημικρατικών. 

Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που αναβλήθηκαν: 

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η παραχώρηση αυξημένης κεφαλαιουχικής έκπτωσης για κεφαλαιουχικές δαπάνες που πραγματοποιούνται εντός των φορολογικών ετών 2023, 2024 και 2025 για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, για μηχανήματα και εξοπλισμό που συνδέονται με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με τεχνικά συστήματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και για καινούργια μηχανοκίνητα ηλεκτρικά οχήματα εμπορικού τύπου, ταξί και λεωφορεία. 

Ο περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2023  

Η Ολομέλεια ανέβαλε τη ψήφιση για την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Τουρκοκυπριακών Περιουσιών (Διαχείριση και Άλλα Θέματα) (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμου, ώστε ο Κηδεμόνας Τουρκοκυπριακών Περιουσιών υποχρεούται να προβαίνει στη δημοσίευση όλων των διαθέσιμων τουρκοκυπριακών περιουσιών πριν από την ετοιμασία μελέτης στατικής επάρκειάς τους. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 15/04/2024 – 19/04/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:             Δευτέρα 15/04/2024                  Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..   Τρίτη 16/04/2024                    Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                            Επιτροπή για

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά