Ξεκινά το Μάρτιο η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους προσφυγικούς συνοικισμούς

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/02/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εγκλωβισμένοι στα μαρωνιτικά χωριά και την πορεία υλοποίησης της τιτλοποίησης των ακινήτων που κατέχονται από πρόσφυγες.  

Ξεκινά το Μάρτιο η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας στους προσφυγικούς συνοικισμούς 

Μέσα στον Μάρτιο θα αρχίσει η έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας και πιστοποιητικών μίσθωσης κατοικιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς και στους συνοικισμούς αυτοστέγασης, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής. Σήμερα, εκκρεμεί η έκδοση τίτλων σε πέραν των 8,5 χιλιάδων κατοικιών. 

Σε δηλώσεις του μετά την Επιτροπή Προσφύγων, ο Πρόεδρος της Νίκος Κέττηρος είπε πως σήμερα η συνεδρία ήταν ουσιαστικά μια διαδικασία εποπτείας των αποφάσεων που λαμβάνονται για το κατά πόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους εφαρμόζουν όλα αυτά που αποφασίζονται και συγκεκριμένα, αναφορικά με την πορεία τιτλοποίησης των κατοικιών στους προσφυγικούς συνοικισμούς και στους συνοικισμούς αυτοστέγασης. Υπενθύμισε πως στις 8 Δεκεμβρίου 2023 είχε ψηφιστεί μια νομοθεσία η οποία απλοποιούσε τις διαδικασίες για την έκδοση των τίτλων ιδιοκτησίας και των πιστοποιητικών μίσθωσης που εκκρεμούσαν ενώπιον του Κτηματολογίου, στην Υπηρεσία Μέριμνας, στην Επαρχιακή Διοίκηση και λοιπά. 

Όπως πληροφορήθηκαν τα μέλη της Επιτροπής σήμερα, είπε ο κ. Κέττηρος, αυτή τη στιγμή εκκρεμούν σε ολόκληρη την Κύπρο 8.533 τίτλοι ιδιοκτησίας ή και πιστοποιητικά μίσθωσης και με βάση την νομοθεσία που ψηφίστηκε θα έπρεπε το Κτηματολόγιο να άρχιζε, εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, την τιτλοποίηση. 

Πρόσθεσε πως με βάση την πληροφόρηση, υπήρχαν κάποια διαδικαστικά ζητήματα και από τον Μάρτιο του 2024 αρχίζουν οι τιτλοποιήσεις και οι εκδόσεις των πιστοποιητικών μίσθωσης. «Κατά την πορεία υλοποίησης αυτής της διαδικασίας από τα αρμόδια Τμήματα έχει διαφανεί ότι ενδεχομένως να προκύπτουν κάποιες δυσκολίες και ζητήματα τα οποία δεν είχαν προβλέψει. Τους καλέσαμε μέχρι την ερχόμενη Τρίτη να κάνουν μια σύσκεψη μεταξύ τους και να ενημερώσουν τη Βουλή για το πώς θα ξεπεράσουν όλα αυτά τα ζητήματα», είπε και πρόσθεσε πως η Επιτροπή είναι στη διάθεση των υπηρεσιών για να βοηθήσει εκεί που πρέπει. 

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε πως έχουν απαλειφθεί οι επιτόπιοι έλεγχοι από αυτή τη διαδικασία, κάτι που προκαλούσε καθυστερήσεις, έχει απαλειφθεί ο περιορισμός των 5 ετών για τα πιστοποιητικά μίσθωσης και επίσης να εκδίδονται οι τίτλοι με σημείωση για όπου υπήρχαν μικρές παρανομίες. 

Τόνισε πως το επόμενο διάστημα η Επιτροπή θα εξετάσει εκ νέου το ζήτημα της τιτλοποίησης γιατί είναι πολλοί οι πολίτες που περιμένουν τους τίτλους, αφού εκκρεμούν οι τίτλοι για 8,5 χιλιάδες κατοικίες. 

Ζημιές στον Κορμακίτη 

Ο Νίκος Κέττηρος ανέφερε στη συνέχεια πως η Επιτροπή εξέτασε επίσης το ζήτημα της υλοποίησης των δεσμεύσεων για τις αποζημιώσεις για τη θεομηνία που έπληξε τον κατεχόμενο Κορμακίτη στις 30 Ιανουαρίου. Σημείωσε πως μετά από πιέσεις της Επιτροπής έχει γίνει η κοστολόγηση και καταγραφή των ζημιών, οι οποίες ανέρχονται στις 95 χιλιάδες ευρώ για τις οικιστικές μονάδες και 50 χιλιάδες ευρώ για το οδικό δίκτυο. Επεσήμανε πως δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η καταγραφή για τα κτηνοτροφικά υποστατικά λόγω του δύσβατου της περιοχής και μέχρι τις 4 Μαρτίου το Υπουργείο Γεωργίας ανέφερε πως θα έχει έτοιμη και αυτή την καταγραφή. 

Οι αποζημιώσεις, ανέφερε ο κ. Κέττηρος, ενδεχομένως να γίνουν μέσω του Υπουργείου Εσωτερικών για να απλοποιηθούν οι διαδικασίες ώστε να μην ταλαιπωρηθούν άλλο οι πληγέντες. 

Είπε, ακόμη, πως θα γίνει μια μελέτη για το κατά πόσον στα έργα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην πλατεία του Κορμακίτη για τα όμβρια ύδατα έχουν γίνει διαφοροποιήσεις που προκάλεσαν το πρόβλημα. 

Όπως εξήγησε, υπήρχε ένας αγωγός ύψους 2,5 μέτρων που απορροφούσε τα νερά του ποταμού σε περιπτώσεις μεγάλων βροχοπτώσεων. Σημείωσε πως αυτή τη στιγμή ο αγωγός έχει μικρύνει και το νερό διοχετεύεται μέσα από γρίλιες και συνεπώς θα πρέπει οι αρμόδιοι να εξετάσουν κατά πόσον αυτό έχει προκαλέσει ή έχει διογκώσει το πρόβλημα με τις πλημμύρες ώστε να το διορθώσουν. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα