Το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στην ειδική συνεδρία της Βουλής για το διάγγελμα Ζελέσνκι

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στην ειδική συνεδρία της Βουλής για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε ανακοίνωση με ανάρτηση στο Twitter, το ΑΚΕΛ αναφέρει πως «Μετά την παρουσία “μαχητή” του νεοφασιστικού Τάγματος Αζόφ κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, το ΑΚΕΛ δεν θα παραστεί στη σύνοδο της Βουλής για το διάγγελμα του Προέδρου της Ουκρανίας. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί πρόκληση για κάθε δημοκράτη».

Συναφής δημοσίευμα στο ΚΥΠΕ: Αντιδράσεις για βίντεο με μαχητή του Τάγματος Αζόφ κατά την ομιλία Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από όλο το φάσμα των κοινοβουλευτικών κομμάτων, συμπεριλαμβανομένων Βουλευτών που ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία, για το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας στην ελληνική Βουλή προβλήθηκε βίντεο με την παρουσία μαχητή του Τάγματος του Αζόφ.

Συγκεκριμένα, στο βίντεο, το οποίο αποτελούσε μέρος της απεύθυνσης Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή, εμφανίζονταν δύο άνδρες ελληνικής καταγωγής που μετέχουν στην ουκρανική άμυνα στη Μαριούπολη. Ο ένας εξ αυτών, όπως δήλωσε ο ίδιος στο βίντεο, συμμετέχει στην ουκρανική άμυνα μέσω του Τάγματος του Αζόφ.

«Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη», ήταν τα λόγια που απηύθυνε ο συγκεκριμένος μαχητής στη Βουλή των Ελλήνων.

Αμέσως μετά τη λήξη της ειδικής συνεδρίασης, ο πρώην Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, σε δηλώσεις του σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, χαρακτήρισε την παρουσία του συγκεκριμένου μαχητή στη Βουλή ως «μεγάλο λάθος».

Από την πλευρά τους Βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας από την αίθουσα της Βουλής μόλις έγινε αντιληπτό ότι ένα μέλος του τάγματος Αζόφ απευθύνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο.

Η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το συμβάν. «Ακούσαμε σήμερα με σεβασμό και αλληλεγγύη το δημοκρατικά εκλεγμένο Πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας. Από εκεί και μετά όμως, είναι απαράδεκτο ότι σήμερα στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον Πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του Τάγματος Αζόφ», είπε η κ. Γεροβασίλη, σημειώνοντας ότι θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων αν ήταν ενήμερος για την προβολή του συγκεκριμένου βίντεο.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε ότι «ο Πρόεδρος Ζελένσκι δεν έκανε καμία αναφορά στην Κύπρο και μας έφερε δύο ανθρώπους, εκ των οποίων ο ένας μίλησε εκ μέρους του Τάγματος του Αζόφ. Αλλά το αντιπαρέρχομαι για να πω το βασικό: σήμερα στο ελληνικό κοινοβούλιο ακούστηκε μια φωνή εθνικής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας».

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, σε ανάρτηση του Γραφείου Τύπου στο Twitter, έκανε λόγο για ντροπιαστική εικόνα «με τα κόμματα του ΝΑΤΟικού τόξου να χειροκροτάνε τους ναζί του τάγματος Αζόφ, επειδή αυτό επιβάλλουν οι ΝΑΤΟικές οδηγίες και δεσμεύσεις».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για «εικόνα ντροπής για το ελληνικό Κοινοβούλιο». «Επιτρέψαμε στον κ. Ζελένσκι να κάνει ένα τηλεοπτικό σόου, χρησιμοποιώντας ακόμη και κουκουλοφόρους, οι οποίοι κατά δήλωσή τους ανήκαν στα ναζιστικά τάγματα Αζόφ», ανέφερε.

Και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε ως προσβολή εκ μέρους του Προέδρου της Ουκρανίας προς το ελληνικό Κοινοβούλιο το ότι έδωσε βήμα σε έναν μαχητή που ανήκει στο τάγμα του Αζόφ.

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα