Επιτροπή Εσωτερικών: Πολιτική διαχείρισης μεταναστευτικών ροών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά την διάρκεια της συνεδρίας της στις 07/04/2022, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Η πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών

Η Επιτροπή συνέχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίου εξετάστηκε η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Σε δηλώσεις της μετά από τη συνεδρία, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, είπε ότι πέραν των 700 αιτητών ασύλου οι οποίοι λάμβαναν και επιδόματα και κοινωνικές ασφαλίσεις, όπως διαφάνηκε είχαν εξεύρει εργασία και ως εκ τούτου  τερματίζεται το επίδομα τους.

Σημείωσε ότι από τους ελέγχους θα δουν επίσης αν την περίοδο που λάμβαναν επίδομα οι συγκεκριμένοι αιτητές εργάζονταν κιόλας και λάμβαναν κοινωνικές ασφαλίσεις από τους εργοδότες τους.

Σύμφωνα με την Αναστασία Ανθούση οι συγκεκριμένοι έλεγχοι είναι εφικτοί, αφού έχουν προβεί στη διασύνδεση των συστημάτων του Τμήματος Εργασίας και των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι υπάρχει δυσφορία στον ευρύτερο πληθυσμό ότι πολλοί μετανάστες εκμεταλλεύονται το σύστημα, η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας είπε πως από την πρώτη στιγμή οι οδηγίες ήταν ξεκάθαρες ότι θα λαμβάνουν επιδόματα -ως οφείλει το Υπουργείο- τα άτομα που χρειάζονται αυτή τη στήριξη.

Ωστόσο, σημείωσε πως άτομα που δεν υποβάλλουν και δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους και άτομα, τα οποία στην παρούσα φάση -και υπάρχει ήδη ειλημμένη απόφαση- δεν έχουν εγγραφεί στο Τμήμα Εργασίας για εξεύρεση εργασίας, οι διαδικασίες λένε ότι εντός ενός μηνός από την έξοδο τους από το Πουρνάρα θα πρέπει να εγγραφούν.

Ανέφερε ότι έχει δοθεί προθεσμία μέχρι τέλος Μαρτίου ότι θα γίνει η αναστολή των επιδομάτων τους, μέχρι να ολοκληρωθεί η εγγραφή τους.

Παράλληλα, είπε πως «άτομα τα οποία έχουν δηλώσει συγκεκριμένη διεύθυνση διαμονής, δειγματοληπτικά πλέον οι λειτουργοί κοινωνικών υπηρεσιών θα διενεργούν επισκέψεις και εκεί και όπου δεν υπάρχει το άτομα ή τα άτομα, γίνεται αναστολή εκ νέου των επιδομάτων, ώστε να αναγκαστεί να εμφανιστεί στις Υπηρεσίες για να δούμε πού βρίσκεται».

Όσον αφορά στις κριτικές που δέχεται η κυβέρνηση για το Πουρνάρα, η κ. Ανθούση είπε πως «το μεταναστευτικό και η διαχείριση των αιτητών ασύλου δεν αφορά μόνο μια υπηρεσία, αλλά αφορά πάρα πολλές υπηρεσίες».

Είπε πως η διαχείριση του Πουρνάρα εμπίπτει στην Υπηρεσία Ασύλου, για να σημειώσει ότι το Υφυπουργείο της βρίσκεται εκεί ως κηδεμόνες των ασυνόδευτων ανηλίκων, ώστε να υποβοηθήσει τις διαδικασίες, για να ολοκληρωθούν.

«Η ευθύνη μας είναι να διασφαλίζουμε την αξιοπρεπή διαβίωση, αλλά και να τους καθοδηγούμε εντός του συστήματος, όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες», είπε η κ. Ανθούση.

Σε σχέση με τις βολές που δέχτηκε από τον βουλευτή Κυρίακο Χατζηγιάννη σε σχέση αν άλλαξε η πολιτική της προσωρινότητα και έγινε πλέον πολιτική μονιμότητας για όσους ήλθαν στην Κύπρο, η κ. Ανθούση είπε ότι «μέχρι να βρεθεί ο τρόπος εκδίκασης γρηγορότερα της απόρριψης αιτήσεων και να μην υπάρχουν στα θέματα των δικαστηρίων και ο τρόπος των επιστροφών, δηλαδή όταν ολοκληρωθεί μια διαδικασία να μην παίρνει δύο και τρία χρόνια, αλλά αμέσως να υπάρχει ο μηχανισμός των επιστροφών, θεωρώ ότι θα λυθεί και το πρόβλημα».

Σε δηλώσεις του ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε πως η Κύπρος εφαρμόζει πολιτική φιλοξενίας, που βασίζεται στις αρχές του κράτους δικαίου, καθώς ο φιλοξενούμενος αιτητής πολιτικού ασύλου μπορεί να απολαμβάνει υπηρεσίες πρόνοιας, υγείας, παιδείας στη βάση της πολιτικής των μη διακρίσεων.

Πρόσθεσε, ωστόσο, πως «η βιομηχανία παραγωγής και εκμετάλλευσης των αναγκών αυτών των ανθρώπων, η οποία λειτουργεί υβριδικά της λειτουργίας του κράτους εκτοξεύει τις απαιτήσεις σε αστρονομικά ποσά και σε εκμετάλλευση του κράτους και των διαδικασιών του. Είπε πως έχει κτιστεί ένα παρακράτος εκμετάλλευσης και δημιουργίας του μεταναστευτικού σε μια φούσκα, ενώ αναφέρθηκε στο παράδειγμα των ανήλικων και ασυνόδευτων ατόμων».

Είπε πως παροτρύνεται μεγάλος αριθμός μεταναστών να δηλώνονται ως ανήλικοι, για να τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης κατά την εξέταση των αιτήσεων τους.

Επίσης, ανέφερε ότι «από τα 640 ανήλικα άτομα, μετά από πρώτη εξέταση της ηλικίας αυτών που αποδέχονται την εξέταση, τα 30 από τα 50 άτομα αποδέχθηκαν ήταν ενήλικες».

Σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ, ο κ. Χατζηγιάννης είπε πως ο ρόλος των νόμιμων Οργανώσεων και όχι των παράνομων είναι ωφέλιμος και συμπληρωματικός, για να συμπληρώσει ότι «οι παράνομες οργανώσεις δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση, γιατί είναι άγνωστη η πρόθεση τους σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα των αιτητών πολιτικού ασύλου».

Ερωτηθείς σε σχέση με επεισόδιο που σημειώθηκε εντός της Επιτροπής μεταξύ του ιδίου και του Προέδρου της Επιτροπής, Άριστου Δαμιανού, είπε πως ήταν απαράδεκτη η συμπεριφορά του Προέδρου, καθώς και η αντίληψη του περί Δημοκρατίας.

Είπε πως ο κ. Δαμιανού εκδίωξε από την αίθουσα βουλευτή για να επιτρέψει σε παράνομο άτομο, χωρίς θεσμική ιδιότητα, να αγορεύει υπέρ δικαιωμάτων της δικής του δραστηριότητας.

Για τις καταγγελίες Χατζηγιάννη και Σύκα περί απαράδεκτης συμπεριφοράς της Προεδρίας της Επιτροπής Εσωτερικών, η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι δεν έχει δει τις δηλώσεις των συναδέλφων της, ωστόσο, σημείωσε ότι αν έχουν χαρακτηρίσει ως τέτοια την Προεδρία της Επιτροπής Εσωτερικών, τότε τους καλεί να ανατρέξουν σε παλαιότερες δημόσιες τοποθετήσεις τους, κατά της οποίες όπως είπε «επευφημούσαν τον τρόπο με τον οποίο ο Άριστος Δαμιανού διεξάγει τις συνεδρίες» της εν λόγω Επιτροπής.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ)

Τέλος, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο σχέδιο νόμου:

Ο περί Εγγραφής και Ρύθμισης των Υπηρεσιών Ορκωτού Μεταφραστή (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ

 

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Προαγωγές δημοσίου με δύο τρόπους, προβληματισμοί για αποσπάσεις και έγκριση 35 οχημάτων αξιωματούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κακοποίηση μαθητών, αναστολή δικαστικών εξόδων για Astrasol και ψήφισμα για καθαρό περιβάλλον

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον. Οι μαθητές έσπασαν τη σιωπή τους για κακοποίηση, παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας, είπε η ΥΠΑΝ