Επιτροπή Υγείας: Μείωση ηλιακού ορίου ανιχνευτικού προγράμματος πρόληψης καρκίνου του μαστού και αύξηση συχνότητας διενέργειας τεστ Παπανικολάου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/04/2022, συζήτησε τo ακόλουθο θέμα:

Πρόταση για μείωση του ηλιακού ορίου του πληθυσμιακού ανιχνευτικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού και αύξηση της συχνότητας διενέργειας του προσφερόμενου εντός του ΓΕΣΥ τεστ Παπανικολάου

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω θέματος, μέσω του οποίο εξετάστηκε πρόταση για μείωση του ηλιακού ορίου του πληθυσμιακού ανιχνευτικού προγράμματος για πρόληψη του καρκίνου του μαστού και αύξηση της συχνότητας διενέργειας του προσφερόμενου εντός του ΓΕΣΥ τεστ Παπανικολάου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος είπε πως είναι πάγια θέση των μελών της η αύξηση των ορίων αυτών ενώ παράλληλα, η Επιτροπή έχει διαπιστώσει και έχει θέσει ενώπιον των αρμοδίων ότι θα πρέπει να αυξηθεί και η συχνότητα για το τεστ Παπανικολάου.

Όπως είπε, εκείνο το οποίο έχουμε καταγράψει είναι την πρόθεση του Υπουργείου Υγείας και όλων των φορέων να μειώσουν το ηλικιακό όριο στα 45 έτη αντί στα 50 που είναι σήμερα, με βάση πάντοτε και τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις αλλά και οδηγίες μέσα από επιστημονικά κριτήρια και αναλύσεις που γίνονται σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Έχουμε διαπιστώσει ότι άμεσα θα πρέπει να μπορούν και οι προσωπικοί γιατροί που σήμερα δυστυχώς δεν έχουν τη δυνατότητα να αποστέλλουν τις γυναίκες για μαστογραφία, θα πρέπει να τους δοθεί αυτό το κριτήριο ούτως ώστε οι γυναίκες να προβαίνουν άμεσα σε μαστογραφίες. Ο καρκίνος του μαστού πρέπει να πούμε και από εμπειρίες, είναι πως όταν έγκαιρα εντοπιστεί μπορεί να αντιμετωπιστεί και να μην έχουμε τα προβλήματα τα οποία έχουμε», είπε.

Πρόσθεσε πως με βάση τη σημερινή ενημέρωση υπάρχουν ψηλά ποσοστά επιβίωσης των γυναικών που αντιμετωπίζουν τον καρκίνο του μαστού, σημειώνοντας πως πέραν της μείωσης του ηλικιακού ορίου είναι πολύ σημαντικό για την Επιτροπή Υγείας να δουν την ποιότητα που παρέχεται όσον αφορά και τον εντοπισμό αλλά και την αντιμετώπιση και τη θεραπεία για τον καρκίνο του μαστού.

«Γι’ αυτό το λόγο έχουμε ενημερωθεί σήμερα ότι το Υπουργείο Υγείας προχωρά στην αγορά τεσσάρων ψηφιακών μαστογράφων που θα αυξήσουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών. Έχουμε διαπιστώσει τη θέληση όλων και του Υπουργείου Υγείας αλλά και όλων των φορέων προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κάτι το οποίο συγχαίρουμε. Την ίδια ώρα όμως, θα παρακολουθούμε το θέμα πολύ στενά», είπε.

Παραθέτοντας στοιχεία, ο κ. Δίπλαρος είπε πως από το 1998 μέχρι το 2018 έχουν εντοπιστεί 11.000 περιστατικά γυναικών με καρκίνο του μαστού, ένα περίπου 16% είναι κάτω από την ηλικία των 44 χρόνων και αυτός είναι περίπου ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είπε πως το θέμα αυτό θα απασχολήσει και πάλι την αρμόδια Επιτροπή Υγείας της Βουλής.

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε πως η διεύρυνση του ορίου του πληθυσμιακού ανιχνευτικού προγράμματος για τον καρκίνο είναι πιο απαραίτητη από ποτέ, υπογραμμίζοντας πως στην Κύπρο δυστυχώς σημειώνονται παρεκκλίσεις από τις υφιστάμενες ευρωπαϊκές κατευθυντήριες οδηγίες κατά τρόπο που δεν τεκμηριώνεται.

«Ζούμε δυστυχώς σε ένα κράτος που ακολουθεί πιστά οτιδήποτε αφορά στην οικονομική αλλά και δημοσιονομική πολιτική λιτότητας της ΕΕ και σε ότι αφορά στον τομέα της υγείας και της παροχές υγείας στον πολίτη, τις αγνοεί παντελώς», είπε.

Η κ. Νικολάου είπε πως αίτημα του ΑΚΕΛ είναι επίσης η αύξηση της συχνότητας διενέργειας του προσφερόμενου εντός ΓεΣΥ τεστ Παπανικολάου και αντί από μια φορά σε 2 χρόνια να διεξάγεται μια φορά το χρόνο. Παράλληλα, ζητά το ΑΚΕΛ όπως ο εμβολιασμός για τον ιό HPV να επεκταθεί και στα αγόρια.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου στις δηλώσεις του είπε πως είναι ευχής έργο το γεγονός ότι πριν από μερικούς μήνες έχει διοριστεί νέα εθνική επιτροπή για τον καρκίνο που καταρτίζεται από εξαιρετικούς επιστήμονες. Εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, Υπουργείο Υγείας και ΟΑΥ αναγνώρισαν ότι όλες οι εισηγήσεις για διεύρυνση αυτών των προγραμμάτων θα γίνονται μετά και από συστάσεις της εθνικής επιτροπής.

Όπως είπε, η εθνική επιτροπή θα καταρτίσει σύντομα νέα στρατηγική για τον καρκίνο και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα τεθεί ενώπιον της Βουλής η νομοθεσία για τη δημιουργία του εθνικού ινστιτούτου καρκίνου. Ρόλος μας ως Βουλευτές «είναι να ακούμε τους επιστήμονες και να πιέζουμε να ακούγονται οι εισηγήσεις τους», είπε.

Στο θέμα των προσωπικών γιατρών, ο κ. Αποστόλου είπε πως αυτοί αποτελούν την πρώτη γραμμή του συστήματος υγείας και έχουν ρόλο να ενημερώνουν τις γυναίκες για αυτές τις εξετάσεις αλλά κυρίως να ελέγχουν αν οι γυναίκες των ηλικιών που εμπίπτουν σε αυτές τις εξετάσεις, προχωρούν και τις κάνουν. Είπε πως στους δείκτες ποιότητας των προσωπικών γιατρών ενταχθούν και η ενημέρωση των γυναικών και ο έλεγχος αν γίνονται αυτές οι εξετάσεις για τον καρκίνο.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Εγγραφής Μουσικοθεραπευτών και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμος του 2021

Η Επιτροπή συνέχισε και ολοκλήρωσε την κατ’ άρθρον συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου, σκοπός του οποίου είναι η νομοθετική ρύθμιση της άσκησης του επαγγέλματος των μουσικοθεραπευτών.

Ο περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021

Η Επιτροπή επανεξέτασε το πιο πάνω σχέδιο νόμου, έπειτα από απόφαση της Ολομέλειας του Σώματος ημερομηνίας 24 Φεβρουαρίου 2022, σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα αδειοδότησης νοσηλευτηρίων τα οποία δε διαθέτουν κουβούκλιο ασφαλείας και προτίθενται να παρέχουν θεραπείες η προετοιμασία των οποίων γίνεται σε κουβούκλιο ασφαλείας, νοουμένου ότι τα εν λόγω νοσηλευτήρια θα είναι συμβεβλημένα με εξειδικευμένα κέντρα διάλυσης κυτταροστατικών και άλλων εξειδικευμένων φαρμακευτικών προϊόντων. Η Επιτροπή αποφάσισε την εκ νέου προώθηση του νομοσχεδίου προς ψήφιση στην
Ολομέλεια του σώματος όπως αυτό έχει διαμορφωθεί.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΠ

Δείτε Περισσότερα

Νομικών

Αντισυνταγματικός ο έλεγχος σε Εισαγγελείς και Υπουργούς, είπε Γ. Σαββίδης στη Βουλή 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών, Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί της Καταθέσεως Στοιχείων και Πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Νόμος του 2022  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η διασφάλιση

Παιδείας

Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού, το 20% των μαθητών έχει δεχθεί μπούλινγκ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 27/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τον σχολικό αθλητισμό, την έκταση του προβλήματος του σχολικού εκφοβισμού και τις αποφάσεις του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας σε σχέση με τους σχολικούς συνοδούς.  Ένταση στην Επ. Παιδείας για το θέμα του σχολικού αθλητισμού  Ένταση δημιουργήθηκε στην Επιτροπή