Τη διενέργεια ελέγχου στην ΚΟΕ ζήτησε η Επιτροπή Θεσμών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας την 01/11/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε ο θεσμός της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και τυχόν προβλήματα και προοπτικές για ενίσχυση του ρόλου της.

Τη διενέργεια ελέγχου στην ΚΟΕ ζήτησε η Επιτροπή Θεσμών

Τη διενέργεια ελέγχου στην Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ) από τον Γενικό Ελεγκτή, κατόπιν συνεννόησης με το Υπουργείο Παιδείας, ζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, η οποία συνήλθε προκειμένου να συζητήσει τον θεσμό της ΚΟΕ και τυχόν προβλήματα και προοπτικές για ενίσχυση του ρόλου της.

Στη συνεδρία της Επιτροπής, η οποία διήρκεσε σχεδόν τρεις ώρες, υπήρξαν αντεγκλήσεις μεταξύ του Προέδρου και του Γενικού Γραμματέα της ΚΟΕ για ενέργειες και παραλείψεις που αφορούν ζητήματα διακυβέρνησης της ΚΟΕ. Ακόμη, η Επιτροπή Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού ανέφερε ότι θα καταθέσει στον Γενικό Εισαγγελέα το πόρισμα της έρευνάς της για την ΚΟΕ, κάνοντας λόγο για ενδεχόμενα ποινικά παραπτώματα και παρατυπίες.

Τι είπαν Υπουργός Παιδείας, Γενικός Ελεγκτής και Επιτροπή Δεοντολογίας Αθλητισμού 

Στην τοποθέτησή της, η Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Αθηνά Μιχαηλίδου, ανέφερε ότι το Υπουργείο θα δώσει €800.000 στην ΚΟΕ το 2024. Φέτος, σημείωσε, δόθηκαν €420.000 μέχρι στιγμής στην ΚΟΕ, ωστόσο, λόγω των όσων διερευνώνται, έχουν σταματήσει οι πληρωμές μέχρι νεωτέρας.

Επιπρόσθετα, η κ. Μιχαηλίδου είπε ότι το Υπουργείο ζήτησε ενημέρωση από την ΚΟΕ μέσω επιστολής που απέστειλε, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το Λογιστήριο του Υπουργείου κάνει τη δική του έρευνα για το ζήτημα. «Μας ενδιαφέρει να γίνεται σωστή διαχείριση των πόρων μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι βλέπει σοβαρά και το θέμα των χορηγιών, εξετάζοντας τις διαδικασίες και τις οικονομικές καταστάσεις. «Ήδη η ΚΟΕ έχει δώσει αρκετά στοιχεία», διευκρίνισε.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ανέφερε ότι το ΥΠΑΝ είχε ζητήσει από το 2018-19 να ασκήσει οικονομικό έλεγχο στην ΚΟΕ και υπενθύμισε ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία είχε εκδώσει και σχετική έκθεση.

Ακόμη, σημείωσε ότι η Υπουργός Παιδείας δεν έχει αρμοδιότητα να παύσει οποιοδήποτε μέλος της ΚΟΕ. «Εάν το Υπουργείο Παιδείας θέλει να διενεργήσουμε ελέγχους (Σ.Σ. στην ΚΟΕ), θα συνεννοηθούμε μαζί του», υπογράμμισε. «Η ΚΟΕ δεν διέπεται από τη Διαδικασία Δημοσίων Συμβάσεων, άρα αποφασίζει ό,τι θέλει», συμπλήρωσε.

Ο Ευθύμιος Ευθυμίου, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η έρευνα της Επιτροπής και ότι διαπράχθηκαν πιθανώς ποινικά παραπτώματα και παρατυπίες. Όπως εξήγησε, υπάρχει ένας ύποπτος για τα ποινικά παραπτώματα, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι δεν εννοεί τον Πρόεδρο της ΚΟΕ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλοί ύποπτοι για παρατυπίες.

Εν συνεχεία, είπε ότι η έρευνα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού θα παραδοθεί την Πέμπτη στον Γενικό Εισαγγελέα. Απαντώντας στο αίτημα του Γενικού Ελεγκτή να δώσει εξηγήσεις για τα διερευνώμενα παραπτώματα, ο κ. Ευθυμίου επεσήμανε ότι θα παραδοθεί ειδική έκθεση στην Υπουργό Παιδείας για το κομμάτι του ζητήματος που αφορά το Υπουργείο.

Οι τοποθετήσεις των Βουλευτών

Στην τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Δημήτρης Δημητρίου τόνισε ότι η Βουλή δεν είναι λαϊκό δικαστήριο και εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο αθλητισμός είναι κοινωνικό αγαθό.

Ακόμη, υπενθύμισε ότι στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα, έγινε συζήτηση για τη διαχείριση του ζητήματος της κυπριακής αποστολής στους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης (ΑΜΚΕ) που διεξήχθησαν στη Μάλτα καθώς και για την τήρηση ή μη τήρηση πρακτικών από την ΚΟΕ. «Υπάρχει ο κίνδυνος να προκύψουν θέματα κακοδιαχείρισης», επεσήμανε.

Επιπλέον, ο κ. Δημητρίου ζήτησε από το Υπουργείο Παιδείας να δώσει εντολή στον Γενικό Ελεγκτή να διερευνήσει όσα αφορούν την ΚΟΕ, καθώς και την Υπηρεσία Δεοντολογίας Αθλητισμού να διορίσει ερευνώντες λειτουργούς. Τόσο ο ίδιος όσο και η ανεξάρτητη Βουλεύτρια Αλεξάνδρα Ατταλίδου επεσήμαναν ότι το ΥΠΑΝ δίνει ετησίως στην ΚΟΕ 1 εκατ. ευρώ, ποσό που αποτελεί το 38% του προϋπολογισμού της ΚΟΕ. Διερωτήθηκαν από πού αντλεί η ΚΟΕ το υπόλοιπο 62%.

Από την πλευρά της, η Ειρήνη Χαραλαμπίδου, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση της ΚΟΕ να δώσει απαντήσεις στο Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ) και ρώτησε τους νομικούς συμβούλους της ΚΟΕ σχετικά με την επιστολή του ΥΠΑΝ προς την ΚΟΕ την παραμονή της προηγούμενης συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών.

Είναι αδιανόητο η επίσημη απάντηση της ΚΟΕ να υπογράφεται από τον Ταμία της αντί του Προέδρου της, υπέδειξε η κ. Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι ευθύνη έχουν ο Πρόεδρος και ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ για το περιεχόμενο της επιστολής. «Τα γεγονότα δεν εξελίχθηκαν όπως τα κατέγραψε η επιστολή», είπε, διερωτώμενη γιατί δεν ζητήθηκαν εξηγήσεις.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε στην τοποθέτησή του ότι εντός της ΚΟΕ υπάρχουν αντεγκλήσεις και ομαδοποιήσεις που δεν κάνουν καλό.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι, αν υπήρχε ενιαία αθλητική νομοθεσία δεν θα υπήρχαν πολλά από αυτά τα προβλήματα. Ακόμη, ρώτησε τη Γενική Διευθύντρια του ΥΠΑΝ, Μαρίνα Χασάπη, αν το Υπουργείο προτίθεται να υποβάλει πρόταση για τέτοια νομοθεσία, με την κ. Χασάπη να απαντά ότι δεν υπάρχει στα σκαριά τέτοια πρόταση.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, έκανε λόγο για «ανήθικη κοινωνία σε όλα τα επίπεδα», προσθέτοντας ότι η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) έχει μετατραπεί σε εργαλείο εμπορευματοποίησης του αθλητισμού.

«Είναι ντροπή που συζητάμε αυτά τα θέματα εδώ», υπογράμμισε. Εν συνεχεία, ζήτησε την παραίτηση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, προτρέποντας τα μέλη του να δείξουν ότι αποτελούν πρότυπο.

Από την πλευρά της, η Ανεξάρτητη Βουλεύτρια, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, υπέβαλε ερώτηση για την κατάσταση των χορηγιών της ΚΟΕ τα τελευταία 5 χρόνια, καθώς και για τον εξωτερικό ελεγκτή της ΚΟΕ.

«Είναι εντελώς λανθασμένος ο τρόπος εκλογής της ΚΟΕ», σημείωσε η κ. Ατταλίδου, προσθέτοντας ότι θα καταθέσει πρόταση για αλλαγή στον τρόπο εκλογής της. «Ο αθλητισμός δεν ανήκει μόνο στις ομοσπονδίες, αλλά σε όλους. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια», υπέδειξε.

Αντεγκλήσεις μεταξύ των μελών της ΚΟΕ

Ο Γιώργος Χρυσοστόμου, Πρόεδρος της ΚΟΕ, υπογράμμισε ότι στην προηγούμενη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών την περασμένη εβδομάδα «λέχθηκαν πολλά ψευδή και αβάσιμα». Ακόμη, σημείωσε ότι οι πόρτες της ΚΟΕ είναι ανοικτές για τον Γενικό Ελεγκτή και το Υπουργείο Παιδείας.

Εν συνεχεία, είπε ότι σε συνεδρία του στις 21/2/2023 το Εκτελεστικό Συμβούλιο (ΕΣ) της ΚΟΕ ενέκρινε την προκαταρκτική δήλωση της ΚΟΕ για τους ΑΜΚΕ, που προνοούσε τη συμμετοχή 319 ατόμων (213 αθλητών, προπονητών, ιατρικού προσωπικού, δημοσιογράφων και συνοδών). Πρόσθεσε ότι στις 17/5/2023 το ΕΣ της ΚΟΕ ενέκρινε την τελική κατάσταση συμμετεχόντων (187 αθλητές).

Ακόμη, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ αναφέρθηκε στον χώρο διαμονής των υπευθύνων της κυπριακής αποστολής στη Μάλτα για τους ΑΜΚΕ, το οποίο ήγειρε ο Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ, υποδεικνύοντας ότι δεν θα έπρεπε να εγείρεται θέμα για τη διαμονή του Προέδρου της ΚΟΕ στη Μάλτα, τη στιγμή που το κόστος διαμονής του Προέδρου του ΚΟΑ, Ανδρέα Μιχαηλίδη και της Κάλλης Χατζηιωσήφ, μέλους του ΔΣ του ΚΟΑ, ήταν πολύ μεγαλύτερο και καλύφθηκε με δημόσιο χρήμα.

«Δεν έχουμε διαπράξει τίποτε το μεμπτό. Αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε για τους αθλητές μας», τόνισε ο κ. Χρυσοστόμου, προσθέτοντας ότι «ως Εκτελεστικό Συμβούλιο εδώ και τρία χρόνια νιώθουμε ότι είμαστε πρότυπο».

Απαντώντας σε ερώτημα της Βουλεύτριας του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για τη μη έγκαιρη απάντηση της ΚΟΕ στην επιστολή της Υπουργού Παιδείας, ο Πρόεδρος της ΚΟΕ ανέφερε ότι έχει επιστολή της Υπουργού που εστάλη τον Σεπτέμβριο, την οποία η ΚΟΕ έλαβε καθυστερημένα και απάντησε ζητώντας διευκρινίσεις. Η άλλη επιστολή που έστειλε η Υπουργός τον Αύγουστο διέρρευσε στον Τύπο, διευκρίνισε, προσθέτοντας ότι ο Ταμίας της ΚΟΕ έστειλε απαντητική επιστολή, χωρίς να συνεννοηθεί μαζί του. «Προχωρήσαμε αμέσως με έκδοση δελτίου Τύπου γράφοντας ότι επρόκειτο περί λάθους», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, για το αν η ΚΟΕ τηρεί πρακτικά, ο κ. Χρυσοστόμου ανέφερε ότι παραδόθηκαν 67 σελίδες πρακτικών, οι οποίες ήταν για μέρες στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της ΚΟΕ. «Πλέον τα πρακτικά της ΚΟΕ ηχογραφούνται. Στις προηγούμενες συνεδρίες ο ΓΓ δεν τηρούσε πρακτικά», συμπλήρωσε.

Από την άλλη, ο Ανδρέας Γεωργίου, Γενικός Γραμματέας της ΚΟΕ, είπε ότι δεν έχει διοριστεί εσωτερικός ελεγκτής στην ΚΟΕ επί του παρόντος Εκτελεστικού Συμβουλίου, ενώ στο προηγούμενο ΕΣ υπήρχε.

«Έχουν λεχθεί απίστευτες ανακρίβειες από τον κ. Χρυσοστόμου», σημείωσε ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι ο ίδιος είχε ζητήσει να υπάρχει πρακτικογράφος στις συνεδρίες της ΚΟΕ. «Όταν ήρθε πρακτικογράφος, ο κ. Χρυσοστόμου την έδιωξε κακήν κακώς», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι ο κ. Χρυσοστόμου δεν ήθελε να συμπεριλαμβάνονται διαφωνίες στα πρακτικά.

Απαντώντας στον κ. Γεωργίου, ο κ. Χρυσοστόμου υπογράμμισε ότι υπάρχει εσωτερικός ελεγκτής στην ΚΟΕ, ενώ ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, Αντιπρόεδρος της ΚΟΕ, έκανε λόγο για «ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες» του ΓΓ της ΚΟΕ, τονίζοντας ότι ο κ. Γεωργίου λειτουργεί εκδικητικά. 

Ο Αλέξανδρος Χριστοφόρου, Ταμίας της ΚΟΕ, ανέφερε ότι το συνολικό κόστος της κυπριακής αποστολής στους ΑΜΚΕ ήταν €506.000. Αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της ΚΟΕ, ανέφερε ότι υπήρχε απόθεμα €800.000, μαζί με το €1.000.000. Το υπόλοιπο €1.300.000 προέρχεται από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και άλλα προγράμματα), συμπλήρωσε. 

Κληθείς από τον Βουλευτή του ΔΗΚΟ, Ζαχαρία Κουλία, να πει αν το απόθεμα της ΚΟΕ προέρχεται μόνο από το κράτος, ο κ. Χριστοφόρου απάντησε αρνητικά. Ακόμη, ζήτησε συγγνώμη για την επιστολή που απέστειλε εκ μέρους της ΚΟΕ, προσθέτοντας ότι έκανε λάθος. 

O Πάρης Σπανός, νομικός σύμβουλος της ΚΟΕ, ανέφερε ότι το δικηγορικό του γραφείο προσφέρει εδώ και 45 χρόνια δωρεάν υπηρεσίες στην ΚΟΕ, που είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός. Σε ένδειξη εκτίμησης, συνέχισε, ο ίδιος και η σύζυγός του δέχθηκαν πρόσκληση να πάνε στη Μάλτα για τους ΑΜΚΕ. Όπως είπε, δέχθηκε την πρόσκληση για τον εαυτό του και την απέρριψε για τη σύζυγό του, καλύπτοντας τα έξοδα της συζύγου.

«Θα υπήρχε διασπάθιση χρήματος αν η ΚΟΕ αποφάσιζε να πληρώσει τις υπηρεσίες που προσφέρει το γραφείο του, σημείωσε ο κ. Σπανός, υπογραμμίζοντας ότι ήταν λάθος του συντάκτη της επιστολής της ΚΟΕ που δεν παρέθεσε τα γεγονότα ως έχουν. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα