Θετικό κλίμα στη Βουλή για έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού €67 εκ. του ΟΑΥ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας  στις 28/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:

Ο περί Συμπληρωματικού Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας Νόμος (Αρ. 1) του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας συμπληρωματικών πιστώσεων ύψους €67.400.000 και χρήση τους για τη διενέργεια δαπανών προς υλοποίηση διάφορων σκοπών για τους οποίους δεν έχει γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ή η πρόνοια που περιλήφθηκε στον προϋπολογισμό του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας για το έτος 2023 είναι ανεπαρκής.

Θετικό κλίμα στη Βουλή για έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού €67 εκ. του ΟΑΥ

Θετικά φάνηκε να βλέπει η Επιτροπή Υγείας της  Βουλής την έγκριση συμπληρωματικού προϋπολογισμού για τον ΟΑΥ, ύψους €67 εκ. Όπως ανέφερε μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ευθύμιος Δίπλαρος, τα μέλη της Βουλής έχουν πεισθεί για την αναγκαιότητα ψήφισης του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, αν και έχουν θέσει σειρά διευκρινιστικών ερωτημάτων που θα απαντηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις της Επιτροπής για το εν λόγω θέμα.

Οι ερωτήσεις που τέθηκαν προς τον ΟΑΥ στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξήχθη, αφορούσαν επίσης τον τρόπο υπολογισμού των αποζημιώσεων προς τους παρόχους από τον Οργανισμό. Τόσο ο ΟΚΥπΥ όσο και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια που έχουν συμβάσεις για παροχή υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ ανέφεραν ότι υπάρχει διαφωνία για την τιμή μονάδας και γι’ αυτό έχουν υπογραφεί συμβάσεις που ισχύουν μέχρι το τέλος του χρόνου, ενόσω οι πάροχοι βρίσκονται σε διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ σχετικά με την τιμή μονάδας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, όλες οι πλευρές εκφράστηκαν θετικά για τον καταρτισμό ποιοτικών κριτηρίων για τους παρόχους υπηρεσιών μέσω ΓεΣΥ. Τη σύμφωνη θέση τους εξέφρασαν, επίσης, για τη διαφάνεια στα στοιχεία των αποζημιώσεων, κατόπιν πρότασης των Βουλευτών Ευθύμιου Δίπλαρου, Σάβιας Ορφανίδου, Χαράλαμπου Πάζαρου και Μιχάλη Γιακουμή για δημοσιοποίηση της τιμής μονάδας κάθε παρόχου.

Σε δηλώσεις του για το θέμα μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ευθύμιος Δίπλαρος, αναφέρθηκε στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και είπε ότι κατά τη συνεδρίαση ενημερώθηκαν πως η οικονομική βιωσιμότητα μπορεί να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι το 2030.

«Ακούσαμε από τον Πρόεδρο του ΟΑΥ ότι η ένταξη Πρώτων Βοηθειών συγκεκριμένων νοσηλευτηρίων στο ΓεΣΥ, είτε είναι νοσηλευτήρια μέσα στο Γενικό Σύστημα Υγείας, δεν επηρεάζει καθόλου τη βιωσιμότητα του Συστήματος», είπε. Σημείωσε ότι η στη συζήτηση που θα ακολουθήσει για τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό, θα εξεταστούν και τα επιμέρους ζητήματα.

Σε ερώτηση ποια θα είναι η επιβάρυνση των φορολογούμενων με την έγκριση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ο κ. Δίπλαρος διευκρίνισε ότι από το ποσό αυτό δεν θα επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος πολίτης επιπροσθέτως.

«Ο κίνδυνος που βλέπουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι, λόγω ακριβώς των μονάδων μία εγχείρησης ή μίας επέμβασης, όταν ξεπεραστεί αυτός ο αριθμός τότε το νοσηλευτήριο πληρώνεται κατά πολύ λιγότερα την ιατρική πράξη με αποτέλεσμα να χάνεται η ποιότητα προς τους ασθενείς», σημείωσε.

Διαφωνία συμβαλλόμενων παρόχων με τις τιμές μονάδας στο ΓεΣΥ

Τη διαφωνία τους με τις τιμές μονάδας που προτείνει ο ΟΑΥ για τις συμβάσεις με δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτήρια, εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των παρόχων που συμμετείχαν στη σημερινή συνεδρίαση.

Ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του ΟΚΥΠΥ, Ρομπέρτος Καραχάννας, ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία σύμβαση με τον ΟΑΥ μέχρι τέλος του χρόνου, την οποία υπέγραψε υπό διαμαρτυρία ο ΟΚΥπΥ, σύμφωνα με τον κ. Καραχάννα. Όπως εξήγησε, η τιμή που προτείνεται έχει αρνητική επίδραση περίπου €40 εκ. για τον ΟΚΥπΥ, ενώ η σύμβαση αφορά τον ίδιο όγκο περιστατικών. Σημείωσε ότι ο Οργανισμός είναι σε διαβουλεύσεις με τον ΟΑΥ για το θέμα αυτό.

Από την πλευρά του ιδιωτικού νοσοκομείου Mediterranean, o Διευθυντής Νότης Ζαννέτος, είπε ότι η ανανέωση της σύμβασης με τον ΟΑΥ υπογράφηκε με επιφύλαξη, λόγω των τιμών μονάδας που δόθηκαν από τον ΟΑΥ. Σημείωσε, ακόμα, ότι το νοσοκομείο είχε μείωση περίπου €9 εκ., λόγω του ότι παρείχε υπηρεσίες πέραν του ορίου που είχε τεθεί στο πλαίσιο της σύμβασης, επομένως οι επιπλέον υπηρεσίες αποζημιώνονταν με έκπτωση έως και 70%.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής εξήγησε ότι εάν ένα νοσηλευτήριο έχει να κάνει συγκεκριμένο αριθμό επεμβάσεων, όμως ξεπεράσει τον αριθμό αυτό, τότε η πληρωμή σταδιακά μειώνεται στο 70% ή στο 30% του αρχικού ποσού, που μπορεί να ήταν μερικές χιλιάδες ευρώ. «Δική μας θέση και πρόταση είναι ότι κάποια στιγμή πρέπει να φτάσουμε στο σημείο να αφαιρεθούν οι πληρωμές με βάση την μονάδα», είπε.

«Εμείς ζητούμε να δημοσιοποιηθούν όλες αυτές οι μονάδες και οι αποζημιώσεις», πρόσθεσε, λέγοντας ότι «πρέπει να γνωρίζει ο φορολογούμενος πολίτης που πηγαίνουν επακριβώς τα χρήματα τα οποία δίνει, σε ποιο νοσηλευτήριο με βάση ποιες ανάγκες, για ποιες υπηρεσίες».

Ο κ. Δίπλαρος ανέφερε, ακολούθως, ότι «ο στόχος στον οποίο έχουν συμφωνήσει όλοι ανεξαιρέτως, είναι ότι θα πρέπει επιτέλους να εισαχθούν τέτοια ποιοτικά κριτήρια πού θα τα τηρούν όλοι και σε βάθος χρόνου είτε ενός έτους είτε τριών, κάποια στιγμή αυτές οι τιμές μονάδας με καταργηθούν, γιατί όσοι δεν θα πληρούν αυτά τα αυστηρά ποιοτικά κριτήρια δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν στο ΓεΣΥ».

Σημείωσε ότι όλοι οι συμβαλλόμενοι μιλούν πλέον για την ανάγκη ποιοτικών κριτηρίων με στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τον πάσχοντα. «Με αυτό ως προμετωπίδα και ως αρχή, θεωρούμε ότι μέσα από το διάλογο που θα αναπτυχθεί τους επόμενους μήνες, θα βρεθεί η χρυσή τομή να τα βρουν και τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια και ο ΟΚΥπΥ με τον οργανισμό ασφάλισης υγείας και δεν θα υπάρξει ανησυχία ως προς το θα πληρώνονται ή όχι ή θα φύγουν από το ΓεΣΥ νοσηλευτήρια», είπε ο κ. Δίπλαρος.

Στόχος είναι, σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, κάποια στιγμή να μην πληρώνονται τα νοσηλευτήρια με βάση τη μονάδα, αλλά με βάση ακριβώς τις εγχειρήσεις που κάνουν και, εάν κάποιος δεν πληροί τα κριτήρια, να μη μπορεί να είναι στο ΓεΣΥ.

Θετικές όλες οι πλευρές για καταρτισμό ποιοτικών κριτηρίων για τους παρόχους ΓεΣΥ

Η ανάγκη για καταρτισμό ποιοτικών κριτηρίων των παρεχόμενων υπηρεσιών εκφράστηκε τόσο από τον Πρόεδρο του ΟΑΥ, όσο και από τους Βουλευτές. Ο κ. Μιχαήλ ανέφερε ότι όπου παρατηρείται υπερχρήση των υπηρεσιών, ο ΟΑΥ είναι σε εγρήγορση για να διαπιστώσει αν υπάρχουν επιπτώσεις στην ποιότητα. Σημείωσε, επίσης, ότι ο ΟΑΥ είναι θετικός και για τη δημοσιοποίηση των μονάδων, σημειώνοντας ότι αναμένει την εγκύκλιο που θα επιτρέπει κάτι τέτοιο.

Ενδεικτικά, αναφέρθηκαν παραδείγματα παρόχων όπου διαπιστώθηκαν καταχρήσεις. Όπως είπε λειτουργός του ΟΑΥ, παρατηρήθηκαν παρανομίες σε ιδιωτικό νοσηλευτήριο και ακολούθως τερματίστηκε η σύμβαση και η υπόθεση δόθηκε στην αστυνομία, ενώ σε αναστολή σύμβασης προχώρησε ο Οργανισμός και με ειδικό ο οποίος υπέβαλλε αιτήματα για υπηρεσίες που δεν είχε παραχωρήσει. Επίσης, αναφέρθηκε ότι έγιναν τερματισμοί συμβολαίων σε άλλες εννέα περιπτώσεις, ενώ ποινές επιβλήθηκαν σε σχέση με καταχρηστικές δραστηριότητες.

Ο Γενικός Οικονομικός Διευθυντής του ΟΚΥπΥ, Ρομπέρτος Καραχάννας, είπε ότι ο ΟΚΥπΥ είναι υπέρ των ποιοτικών κριτηρίων και της αναβάθμισης της ποιότητας των υπηρεσιών που προσφέρονται, όπως επίσης ότι είναι υπέρ της διαφάνειας. Θετικά τοποθετήθηκαν επίσης ο ΠΑΣΙΝ (Παγκύπριος Σύνδεσμος Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων) και ο Διευθυντής του ιδιωτικού νοσοκομείου Mediterranean.

Ο περί Φαρμάκων Ανθρώπινης Χρήσης (Έλεγχος Ποιότητας, Προμήθειας και Τιμών) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η παροχή δυνατότητας στους κατόχους άδειας παράλληλης εισαγωγής φαρμακευτικών προϊόντων για υποβολή αίτησης για καθορισμό τιμής, και η εισαγωγή πρόνοιας στο βασικό νόμο ώστε σε περίπτωση κένωσης της θέσης μέλους της Επιτροπής Ελέγχου Τιμών Φαρμάκων, η θητεία του νέου μέλους να διαρκεί για το υπόλοιπο της θητείας του μέλους στη θέση του οποίου διορίζεται.

Τροποποίηση νομοθεσίας για δυνατότητα εισαγωγής καινοτόμων φαρμάκων 

Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής τέθηκε, επίσης, το θέμα τροποποίησης της νομοθεσίας για τα φάρμακα ανθρώπινης χρήσης, προκειμένου να υπάρξει η δυνατότητα εισαγωγής φαρμάκων από παράλληλους εισαγωγείς. 

Σε δηλώσεις του για το θέμα, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, ανέφερε ότι προωθείται από την Επιτροπή Υγείας η τροποποίηση του νόμου «που θα δώσει, μεταξύ άλλων, και δυνατότητα στους παράλληλους εισαγωγείς φαρμάκων να εισάγουν φάρμακα που είτε βρίσκονται στην αγορά είτε όχι».

Ο κ. Πάζαρος εξήγησε ότι «τα φάρμακα που είναι ήδη διαθέσιμα στην αγορά, οι παράλληλοι εισαγωγείς θα τα πωλούν στην ίδια τιμή με αυτά που εισάγονται από τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμάκου, όμως τα φάρμακα που δεν είναι διαθέσιμα στην αγορά, οι παράλληλοι εισαγωγείς θα μπορούν, σύμφωνα με την τροποποίηση, να αιτούνται καθορισμό της τιμής τους».

Ανέφερε ότι μία άλλη σημαντική πτυχή που θα προκύψει από αυτή την τροποποίηση είναι ότι θα καλυφθεί το κενό που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά φαρμάκων για σπάνιες παθήσεις και με τα φάρμακα που χρειάζονται ο ασθενείς και που είναι καινοτόμα και ακριβά.

«Εν ολίγοις, θα μπορούν να εισαχθούν στην Κύπρο καινοτόμα φάρμακα για σπάνιες ασθένειες, που μέχρι τώρα εισαγωγείς δεν εισάγουν, είτε λόγω του υψηλού κόστους ή λόγω της μικρής του ζήτησης, αφού αφορούν σπάνιες ασθένειες», είπε.

«Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου δεν επηρεάζει τα δικαιώματα και τις εργασίες των κατόχων άδειας κυκλοφορίας φαρμάκων και πως οι παράλληλες εισαγωγές είναι ένα σύστημα που εφαρμόζεται και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη με μεγάλη επιτυχία», υπογράμμισε ο κ. Πάζαρος.

«Ο ΔΗΣΥ δηλώνει έτοιμος και θα στηρίξει στην Ολομέλεια του σώματος την τροποποίηση που προωθείται με το νομοσχέδιο που είναι προς όφελος του ασθενή και της δημοκρατίας», κατέληξε και πρόσθεσε ότι «πάγιος στόχος του ΔΗΣΥ είναι η βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας και φροντίδας των ασθενών μας και του Κύπριου φορολογούμενου πολίτη».

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον