Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Καζακστάν και σε επίπεδο Βουλής ζήτησε ο Α. Νεοφύτου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 28/09/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν κ. Roman Vassilenko. 

Ενίσχυση συνεργασίας Κύπρου-Καζακστάν και σε επίπεδο Βουλής ζήτησε ο Α. Νεοφύτου 

Τις δυνατότητες που προσφέρονται για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Κύπρου – Καζακστάν και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο σημείωσε ο Προεδρεύων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη συνάντηση της Επιτροπής με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, Roman Vassilenko. 

Σε έκτακτη συνεδρία της η Επιτροπή, στην οποία συμμετείχε ο Προεδρεύων, Αβέρωφ Νεοφύτου και ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδη, συνάντησε τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν, τον οποίο συνόδευαν ο Πρέσβης του Καζακστάν στην Κύπρο με έδρα το Τελ Αβίβ, Satybaldy Burshakov και ο Πρόξενος, Daniyar Baibekov. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε τις πολύ καλές σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ της Κύπρου και του Καζακστάν, αφότου εγκαθιδρύθηκαν οι διπλωματικές τους σχέσεις πριν από 31 χρόνια και σημείωσε τις δυνατότητες που προσφέρονται για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Επισήμανε, επίσης, την προσήλωση της Κύπρου στις προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος, στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Εξέφρασε παράλληλα την εκτίμησή του για τη σταθερή στάση αρχών του Καζακστάν όσον αφορά το Κυπριακό. 

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν επαναβεβαίωσε τις θέσεις αρχής της χώρας του στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, στα πλαίσια του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, υπογραμμίζοντας  την προσήλωση στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και στην αρχή «μία χώρα-μία φωνή». Ο κ. Vassilenko αναφέρθηκε επίσης στις τρέχουσες εξελίξεις στο Καζακστάν και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για περαιτέρω προάσπιση των δημοκρατικών διαδικασιών και καταπολέμηση της διαφθοράς, τονίζοντας παράλληλα τις ευοίωνες προοπτικές και ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης και συνεργασίας του Καζακστάν με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. 

Κατά τη συνάντηση, υπογραμμίστηκε η κοινή βούληση για ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ της Κύπρου και του Καζακστάν, ιδιαίτερα στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος, όπως αυτοί των επενδύσεων, της ενέργειας, της πράσινης ανάπτυξης και των μεταφορών. Επισημάνθηκαν επίσης οι δυνατότητες που προσφέρονται για ενδυνάμωση της συνεργασίας μέσα από τη συμμετοχή των δύο χωρών σε διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Υπογραμμίστηκε δε ότι στα πλαίσια της Συμφωνίας Ενισχυμένης Εταιρικής Σχέσης και Συνεργασίας μεταξύ των Κρατών Μελών της ΕΕ και της Δημοκρατίας του Καζακστάν, προωθείται η στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο μερών στον τομέα των σπάνιων πρώτων υλών και της πράσινης ενέργειας. 

Το Καζακστάν υπέρ λύσης Κυπριακού στη βάση ψηφισμάτων ΟΗΕ, είπε ο Αν. ΥΠΕΞ 

Το Καζακστάν τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό σύμφωνης προς τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Καζακστάν Roman Vassilenko, σε συνάντηση με την  Αντιπρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδική Αντιπρόσωπο της εν λόγω Συνέλευσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ειρήνη Χαραλαμπίδου.  

Σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Βουλή, η κ. Χαραλαμπίδου είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών του Καζακστάν Roman Vassilenko. 

Καλωσορίζοντας τον κ. Vassilenko στη Βουλή, η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε στην αποστολή στο Καζακστάν υπό την ιδιότητα της ως Ειδικής Συντονίστριας του ΟΑΣΕ για τις εκλογές που διεξήχθησαν στη χώρα τον περασμένο Μάρτιο.  

Υπενθύμισε την επιθυμία της ΚΣ ΟΑΣΕ και των διακυβερνητικών δομών του Οργανισμού για περαιτέρω ανάπτυξη πολυεπίπεδης συνεργασίας γενικότερα με τις χώρες της Κεντρικής Ασίας και ειδικότερα σε ότι αφορά στον τομέα της πρόληψης και καταπολέμησης της διαφθοράς. 

Επισήμανε δε την καλή συνεργασία μεταξύ της κυπριακής και καζακικής αντιπροσωπείας στο πλαίσιο της ΚΣ ΟΑΣΕ αλλά και την επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσή της, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι η ΚΣ ΟΑΣΕ πρέπει να διαφυλάξει το ρόλο της ως πλατφόρμα διαλόγου και κοινοβουλευτικής διπλωματίας χωρίς αποκλεισμούς.  

Σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, η κ. Χαραλαμπίδου εξέφρασε ικανοποίηση για την ισορροπημένη στάση που τηρεί το Καζακστάν και την προσήλωση στις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ.     

Ο κ. Vassilenko αναφερόμενος στις τελευταίες εκλογές στο Καζακστάν υποστήριξε ότι υπήρξαν σημείο καμπής με αποτέλεσμα την ενίσχυση της βούλησης προώθησης περαιτέρω μεταρρυθμίσεων στη χώρα εκ μέρους της Κυβέρνησης. 

Υπογράμμισε ότι η καταπολέμηση της διαφθοράς αποτελεί προτεραιότητα του Προέδρου του Καζακστάν και παρουσίασε συνοπτικά συγκεκριμένες πρωτοβουλίες που προωθούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι σχετικά με το Κυπριακό το Καζακστάν τηρεί αταλάντευτα στάση αρχών και τάσσεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης σύμφωνης προς τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. 

Εκφράστηκε δε εκατέρωθεν αμοιβαίο ενδιαφέρον για ενίσχυση των διμερών σχέσεων του Καζακστάν με την Κύπρο και ανταλλάγηκαν συγκεκριμένες απόψεις προς επίτευξη αυτού του στόχου.  

Τον κ. Vassilenko συνόδευαν ο Πρέσβης της χώρας στην Κύπρο Satybaldy Burshakov και ο Πρόξενος Daniyar Baibekov. 

Λύση στο Κυπριακό σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, είπε ο Σέρβος Αν. Πρωθυπουργός 

Τη σταθερή θέση της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, εξέφρασε ο  Αναπληρωτής Πρωθυπουργός, αρμόδιος για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια και Υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ivica Dačić. 

Ο Σέρβος αξιωματούχος δέχθηκε αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ομάδας Φιλίας Κύπρου–Σερβίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία ολοκληρώνει την επίσκεψή της στο Βελιγράδι. 

Η αντιπροσωπεία αποτελείται από τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Χάρη Γεωργιάδη (επικεφαλής) και τα Μέλη Μάριο Μαυρίδη (Αναπλ. Πρόεδρος), Γιώργο Λουκαΐδη, Γιώργο Κουκουμά και Χρίστο Ορφανίδη. 

Κατά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης εξήρε τους αδελφικούς δεσμούς που συνδέουν την Κύπρο και τη Σερβία και εξέφρασε ευχαριστίες για τη στάση που τηρεί η Σερβία στο κυπριακό πρόβλημα, υπογραμμίζοντας την κοινή προσήλωση των δύο χωρών στο διεθνές δίκαιο, η οποία καθορίζει και την προσέγγισή τους σε ζητήματα μείζονος σημασίας. Επαναβεβαίωσε ακόμα την ξεκάθαρη θέση αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου και στην ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. 

Ο κ. Dačić εξέφρασε την εκτίμησή του για την αταλάντευτη στήριξη της Κύπρου στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και τον σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Σερβίας και επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας του στις προσπάθειες για επίτευξη λύσης σε ό,τι αφορά στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Προέβη δε σε ενημέρωση αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες μέρες στο βόρειο Κόσοβο.   

Περαιτέρω, κατά τη συνάντηση σημειώθηκαν οι σημαντικές προοπτικές που υπάρχουν για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σερβίας στους τομείς της οικονομίας, του πολιτισμού, της εκπαίδευσης και του αθλητισμού. 

Τέλος, σημειώνεται ότι οι Κύπριοι βουλευτές παρακάθησαν χθες σε γεύμα που παρέθεσε η Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Σερβίας-Κύπρου στην Εθνοσυνέλευση της Σερβίας  Pantić Pilja και σε δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Stefanović προς τιμή της αντιπροσωπίας, στην παρουσία μελών των δύο επιτροπών.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον