Θετικές τοποθετήσεις αλλά και προβληματισμοί για ασφάλιση γιατρών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Εγγραφής Ιατρών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Εγγραφής Ιατρών Νόμου, ώστε ιατρός ο οποίος είναι εγγεγραμμένος στο Ιατρικό Μητρώο και ασκεί την ιατρική στη Δημοκρατία, καθώς και εταιρεία ιατρών να υποχρεούνται να διατηρούν σε ισχύ ασφαλιστική σύμβαση έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.

Θετικές τοποθετήσεις αλλά και προβληματισμοί για ασφάλιση γιατρών

Θετική στάση από κόμματα και εμπλεκόμενους φορείς φαίνεται να καταγράφεται απέναντι στην πρόταση νόμου που παρουσίασε ο ΔΗΣΥ στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, ώστε να απαιτείται η ασφαλιστική κάλυψη όλων των γιατρών, προκειμένου να μπορούν να ασκούν το επάγγελμα στην Κύπρο. Παράλληλα, κατά τη συζήτηση, εκφράστηκαν προβληματισμοί για τον τρόπο εφαρμογής της πρόνοιας, καθώς και τον έλεγχό της.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ και αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής, Σάβια Ορφανίδου, ανέφερε σε δηλώσεις της ότι στη σημερινή συνεδρίαση διαπιστώθηκε πως όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς θέλουν να προχωρήσει η ρύθμιση αυτή. Σημείωσε, εξάλλου, ότι αυτή θα είναι προς όφελος και των γιατρών, αλλά και των ασθενών, αφού οι γιατροί θα καλύπτονται έναντι αστικής ευθύνης για επαγγελματική αμέλεια.

Η ίδια εξήγησε ότι σήμερα, με βάση το Σύνταγμα και τη νομοθεσία του ΓεΣΥ, καλύπτονται οι γιατροί που είναι εντός ΓεΣΥ, ενώ καλύπτονται και γιατροί στον ιδιωτικό τομέα, με βάση τις συμβάσεις γιατρών που ασκούν το επάγγελμα σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, είτε εντός είτε εκτός ΓεΣΥ. Επεσήμανε, όμως, ότι υπάρχει μία μερίδα ιδιωτών γιατρών που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

Αναφερόμενη στα ζητήματα που προβλημάτισαν τα μέλη της Επιτροπής, τα οποία θα εξεταστούν στην κατ’ άρθρο συζήτηση, είπε ότι αυτά αφορούν το πως προσεγγίζεται το θέμα του ελέγχου για την ασφαλιστική κάλυψη, αλλά και ποιοι καλύπτονται και με ποιον τρόπο.

Είπε, τέλος, ότι τέθηκαν και ζητήματα του ύψους και διαδικασιών της ασφαλιστικής κάλυψης, σημείωσε όμως ότι σύμφωνα με την πρόταση νόμου, αυτά θα τα δει εσωτερικά ο Παγκύπριος Ιατρικός Σύλλογος με τις ασφαλιστικές εταιρείες, μέσα από τη διαδικασία έκδοσης συγκεκριμένων κανονισμών.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Μαρίνα Νικολάου, είπε ότι ως θέση αρχής, το ΑΚΕΛ συμφωνεί με το να υπάρχει ασφαλιστική κάλυψη για όλους τους επαγγελματίες υγείας, συμπεριλαμβανομένων και των γιατρών. Σημείωσε, όμως, ότι το ΑΚΕΛ θα αναμένει απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν κατά τη συνεδρίαση, σχετικά με γιατρούς που είναι στο ΓεΣΥ, αλλά εργοδοτούνται από το Υπουργείο Υγείας και όχι από τον ΟΚΥπΥ, ή για τις περιπτώσεις ειδικευόμενων γιατρών και για τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να καταθέτει εγγυητικές προς τον ΟΑΥ.

«Στη δική μας αντίληψη, η ασφαλιστική κάλυψη ενός γιατρού, δε σημαίνει και οικονομική εκμετάλλευση από τις ασφαλιστικές επιχειρήσεις», επεσήμανε η κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι αυτό πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη.

Ο περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ιδιωτικών Νοσηλευτηρίων (Έλεγχος Ίδρυσης και Λειτουργίας) Νόμου, ώστε να αρθεί ο υφιστάμενος περιορισμός για ίδρυση ιδιωτικού νοσηλευτηρίου ως μέρος μικτής ανάπτυξης.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Ο περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Ποιότητας του Νερού Ανθρώπινης Κατανάλωσης Νόμου, ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα τεχνικού και διορθωτικού χαρακτήρα.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα