Στην τελευταία Ολομέλεια Μαρτίου τα εφαρμοστικά νομοσχέδια για μεταρρύθμιση ΤΑ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:

Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός), ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) (Aρ. 2) και ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στη διεξαγωγή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης και στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης,

(β) η τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε εκλογείς οι οποίοι δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους σε δημοτικά διαμερίσματα στα οποία ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι κάτω από διακόσιους να εγγράφονται, κατόπιν δικής τους επιλογής, ως εκλογείς των εν λόγω δημοτικών διαμερισμάτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις,

(γ) η τροποποίηση του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου, ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στην εκλογή προέδρου επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης και

(δ) η ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν στη διεξαγωγή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης, στη σύσταση Συμβουλίων Διαχείρισης Κοινών Υποθέσεων και στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και διαφοροποιήσεις στη συμμετοχή κοινοτήτων σε Συμπλέγματα Υπηρεσιών Κοινοτήτων.

Στην τελευταία Ολομέλεια Μαρτίου τα εφαρμοστικά νομοσχέδια για μεταρρύθμιση ΤΑ

Στις 28 Μαρτίου οδηγούνται στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων για ψήφιση τα τελευταία εφαρμοστικά νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, εκφράζοντας την ικανοποίησή τους για την πορεία της συζήτησης για διαμόρφωση των τελικών κειμένων.

Όπως επεσήμανε μετά τη σημερινή συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Βουλευτής ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, τα εφαρμοστικά νομοσχέδια της μεταρρύθμισης «κατά τρόπο απαράδεκτο κατατέθηκαν πολύ αργοπορημένα στη Βουλή από την εκτελεστική εξουσία».

Ανέφερε ότι κατά την ψήφιση των νομοσχεδίων από την Ολομέλεια, θα τεθούν και τροπολογίες από πλευράς των κοινοβουλευτικών ομάδων. Σημείωσε, όμως, ότι η πλειοψηφία των ρυθμίσεων υιοθετείται από το σύνολο των κοινοβουλευτικών κομμάτων και των μεμονωμένων Βουλευτών.

Για εποικοδομητική συζήτηση περί όλων των θεμάτων έκανε λόγο ο Βουλευτής ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, ο οποίος υπογράμμισε ότι, πέρα από τις όποιες διαφωνίες που εκφράστηκαν, εστιάζει «στην μεγάλη εικόνα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που μετά από τόσο καιρό και τόσα χρόνια μπαίνει ουσιαστικά στην τελική ευθεία με την ψήφιση στην επόμενη Ολομέλεια».

«Μέσα από τη σοβαρότητα της Επιτροπής Εσωτερικών καταφέραμε υπό τις περιστάσεις να πάρουμε και να φέρουμε μπροστά στον κυπριακό λαό τρία νομοσχέδια που είμαστε πεπεισμένοι ότι σίγουρα θα είναι πολύ πιο παραγωγικά και πολύ πιο αποτελεσματικά από τι υπήρχε και προϋπήρχε μέχρι πρότινος», πρόσθεσε ο κ. Σύκας, λέγοντας ότι υπάρχει η πρόσθεση να γίνουν όποιες αλλαγές κρίνονται απαραίτητες, με γνώμονα το καλώς νοούμενο συμφέρον του πολίτη.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Πανίκος Λεωνίδου, επιβεβαίωσε ότι η συζήτηση στην Επιτροπή διεξήχθη σε «πνεύμα συνεργασίας και συναίνεσης», ενώ υπογράμμισε ότι ήταν καθοριστική στη συζήτηση η συμβολή του Προέδρου της, Άριστου Δαμιανού, καθώς και των υπολοίπων μελών της.

Σημείωσε ότι, χάριν στο κλίμα αυτό, εξετάστηκαν πολυσέλιδα κείμενα και πολλά ζητήματα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με στόχο να καλυφθούν κενά και να παραλείψεις, αλλά και για να γίνει λειτουργικότερη η μεταρρύθμιση και η εφαρμογή της, όπως είπε.

Ανέφερε, επίσης, ότι ήταν καλή και η συνεργασία με τους λειτουργούς τους κράτους, επισημαίνοντας ότι και αυτοί έχουν επωμιστεί πολύ βάρος σε αυτή τη προσπάθεια.

Σημειώνεται ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών θα συνεχίσει να συνεδριάζει τακτικά με σκοπό να παρακολουθεί την πορεία της εφαρμογής της μεταρρύθμισης.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Όφελος από τη μεταφορά 63 κοινοτήτων σε δήμους

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα