Τα προβλήματα από τη λειτουργία της ΟΕΔΑ Κόσιης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/12/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τα προβλήματα που δημιουργούνται στους γεωργούς στην περιοχή Αραδίππου από τη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης, τα προβλήματα που παρουσιάζονται στη λειτουργία των κτηνοτροφικών περιοχών στην Κύπρο και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελαιοπαραγωγοί. 

Τα προβλήματα από τη λειτουργία της ΟΕΔΑ Κόσιης 

Τα προβλήματα που δημιουργούνται στους γεωργούς στην περιοχή Αραδίππου από τη λειτουργία της Μονάδας Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) Κόσιης, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνεδρίας της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής. 

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρία σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμες όλες οι προτάσεις, ώστε να ξεκινήσει το νέο εργοστάσιο διαχείρισης των σκυβάλων. 

Σε δηλώσεις του ο Δήμαρχος Αραδίππου, Ευάγγελος Ευαγγελίδης, είπε πως «είναι το ζητούμενο για την Κύπρο, αφού στην ΟΕΔΑ Κόσιης έρχονται από τη Λευκωσία, την Επαρχία Αμμοχώστου και τη Λάρνακα τα σκύβαλα». 

«Επομένως είναι βεβαρημένο το πρόγραμμα εκεί, όμως, διαχειρίζονται τα  σκύβαλα και ελπίζω σε δύο χρόνια να είμαστε στο σωστό δρόμο», είπε.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ανέφερε ότι «εξ αφορμής καταγγελιών που δεχτήκαμε από γεωργούς της περιοχής Αραδίππου εγγράψαμε σήμερα το πρόβλημα της διαχείρισης ΟΕΔΑ Κόσιης». 

Είπε, μεταξύ άλλων, ότι δέχθηκαν τις προηγούμενες ημέρες καταγγελίες ότι είχε μολυνθεί το νερό του ποταμού, που καταλήγει είτε για άρδευση στα χωράφια, είτε σε διατρήσεις και μετά από έρευνα και με την ομολογία σήμερα της Διαχειρίστριας Εταιρείας προέκυψε θέμα με αγωγό και τη μη σωστή εφαρμογή του και κατ’ επέκταση διαρροής υγρών αποβλήτων. 

«Εκείνο το οποίο βγήκε από τη σημερινή Επιτροπή παρά το γεγονός ότι διορθώθηκε άμεσα το πρόβλημα -όπως μας έχει ειπωθεί- είναι η μη ενημέρωση των αρμοδίων αρχών, όταν έγινε το συμβάν, αλλά και η έλλειψη πρωτοκόλλου δεσμευτικού και με ποινές ή επιπτώσεις σε περίπτωση μη τήρησης του για το τι πρέπει να κάνει ο διαχειριστής οποιασδήποτε μονάδας επεξεργασίας σε περίπτωση τέτοιων συμβάντων», είπε. 

Σημείωσε ότι ο ΟΕΔΑ Κόσιης δέχεται 150 απορριμματοφόρα την ημέρα και 270 χιλιάδες τόνους ετησίως απόβλητα, στην ουσία τα απόβλητα της μισής Κύπρου, για να τονίσει ότι πρέπει να υπάρχει ένα σαφέστατο πρωτόκολλο ασφάλειας και υγείας. 

«Τέτοια περιστατικά μπορεί να προκαλέσουν – όσο γρήγορα και αν επιλυθούν- σοβαρότατα προβλήματα μόλυνσης και του νερού, αλλά και του υπεδάφους, που σε πολλές περιπτώσεις μπορεί και να μην αποκαθίστανται στην ολότητα τους», πρόσθεσε. 

Είπε ότι τα μέλη της Επιτροπής ζήτησαν να μεταφερθεί στο ανώτατο επίπεδο Υπουργού ότι θα πρέπει να υπάρξει η θέσπιση ενός τέτοιου πρωτοκόλλου πως θα διαχειρίζεται οποιαδήποτε εταιρεία ή διαχειριστής τέτοιων χώρων τέτοια περιστατικά.    

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Αλαμπρίτης, είπε ότι ζήτησαν επίσημα από το Τμήμα Υδάτων να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους μέσα από το Κρατικό Χημείο. 

Όπως είπε, είναι μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη με φάρμες και υπόγειες γεωτρήσεις και στο χώρο του ΧΥΤΥ, αλλά και λόγω της δημιουργίας φράγματος στην περιοχή. 

Σκεφτείτε, είπε, «να αποθηκεύουμε το νερό στο φράγμα, αλλά να μολύνεται από τα λύματα του ΧΥΤΥ». 

«Ζητούμε τους σωστούς ελέγχους από τα αρμόδια τμήματα τόσο από το Τμήμα Υδάτων, όσο και το Τμήμα Περιβάλλοντος και την ενημέρωση της Βουλής για τους συγκεκριμένους ελέγχους», ανέφερε. 

Συναφείς δημοσιεύεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Στον «αυτόματο» τα προβλήματα σε μονάδες αποβλήτων 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα