Επικαιροποιείται η συμφωνία με Chevron, προώθηση θεσμοθέτησης κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/12/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τους υδρογονάνθρακες, τις ενέργειες που γίνονται από το Υπουργείο Άμυνας για ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας με αξιοποίηση κονδυλίων στα πλαίσια της PESCO και την πρόθεση της κυβέρνησης για σημαντική αύξηση της ελάχιστης δαπάνης από €50 σε €175 για τους τουρίστες από τρίτες χώρες που δικαιούνται επιστροφή του ΦΠΑ.  

ΥΠΕΝ: Επικαιροποιείται η συμφωνία με Chevron 

Η κοινοπραξία «Chevron» αποδέχθηκε την αναγκαιότητα της πλωτής μονάδας εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και η κυπριακή πλευρά αποδέχθηκε την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2019, ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου. 

Μιλώντας στο πλαίσιο συνεδρίας της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εμπορίου, ο Υπουργός σημείωσε  ότι η κοινοπραξία ανέλαβε την επικαιροποίηση της συμφωνίας του 2019. 

Κατά την έναρξη της συζήτησης του θέματος των υδρογονανθράκων ενώπιον της Επιτροπής, ο κ. Παπαναστασίου ενημέρωσε τα μέλη στην παρουσία των ΜΜΕ για τα δεδομένα σε σχέση με τη συμφωνία του κράτους με την εταιρεία Chevron σε ότι αφορά το κοίτασμα «Αφροδίτη». 

Διαβάστε περισσότερα εδώ: 

Stockwatch: ΥΠΕΝ: Επικαιροποιείται η συμφωνία με Chevron 

Stockwatch: Αρχές του 2025 η ΑΗΚ θα «καίει» φυσικό αέριο 

Προώθηση θεσμοθέτησης κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας 

Τη θεσμοθέτηση κυπριακής αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας προωθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας Εμπορίου και Βιομηχανίας, σε συντονισμό με το Υπουργείο Άμυνας. 

Στη συνεδρία, το Υπουργείο Άμυνας ενημέρωσε την Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίες προχωρεί για την ανάπτυξη αμυντικής βιομηχανίας υψηλής τεχνολογίας, με την αξιοποίηση κονδυλίων στο πλαίσιο της Μόνιμης Διαρθρωμένης Συνεργασίας της ΕΕ (PESCO). 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της και βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη ανέφερε ότι, όπως κάθε χώρα έχει τη συμμετοχή της δικής της αμυντικής βιομηχανίας στα αμυντικά εξοπλιστικά της προγράμματα, το ίδιο μπορεί να κάνει και η Κυπριακή Δημοκρατία, αφού υπάρχουν δυνατότητες. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν δυνατότητες τόσο στο ερευνητικό κομμάτι, όσο και στο κομμάτι της τεχνολογίας, όπως και στο κομμάτι της διαχείρισης, της συντήρησης και της παραγωγής επί σημαντικών εξοπλισμών. 

Πρόσθεσε ότι σε αυτή την προσπάθεια το κράτος θα πρέπει να έχει έναν ρόλο εποπτικό, ώστε να μην υπάρχουν καταχρήσεις ή υπερεκμεταλλεύσεις. 

Ανέφερε ότι σήμερα συμφωνήθηκε ότι πρέπει να θεσμοθετηθεί αυτός ο τομέας της βιομηχανίας και το Υπουργείο Άμυνας ήρθε με συγκεκριμένες προτάσεις ώστε σε ένα μέρος των εξοπλιστικών αγορών να έχει μερίδιο και η τοπική βιομηχανία. 

Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να ενισχυθεί και η συμμετοχή κυπριακών εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σε εκθέσεις στο εξωτερικό. 

«Υπάρχουν δυνατότητες, αυτό έχει διαπιστωθεί απ’ όλους και υπάρχουν τέτοιου είδους δυνατότητες που ενδεχομένως αν δεν τις συνδέσουμε στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, ενδεχομένως να μην έχουμε εκείνη την αξιοποίηση που ως χώρα μπορούμε να έχουμε», είπε. 

Σε τρείς μήνες, ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, θα ξαναβρεθούν ώστε να εκφράσουν σε συγκεκριμένες νομοθεσίες τη θεσμοθέτηση αυτού το τομέα της βιομηχανίας. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστα, εξέφρασε τη θέση του κόμματός του αναφορικά με την PESCO και είπε ότι παραπέμπει στη λειτουργία ευρωστρατού. Η Κύπρος, πρόσθεσε θα πρέπει να αποτελεί γέφυρα ειρήνης και συνεργασίας των λαών της περιοχής και όχι ορμητήριο ξένων στρατών. 

Όσον αφορά την αμυντική βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας που αναπτύσσεται με δειλά βήματα, όπως είπε, ανέφερε ότι αυτή έχει ένα σημαντικό κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα 350 εκατ. ευρώ. 

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η Κύπρος εδώ και 25 χρόνια προσπαθεί να δημιουργήσει το επιστημονικό τεχνολογικό πάρκο στο Πεντάκωμο και δεν τα καταφέρνει, ενώ το Ισραήλ έχει 36 τεχνολογικά πάρκα που συντελούν σημαντικά στην οικονομία του. 

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να δει πώς θα πρέπει να προχωρήσει στο έργο αυτό που έχει άμεση σχέση με την έρευνα και την καινοτομία και είναι ένα έργο που είχε ακυρώσει, όπως επεσήμανε, η προηγούμενη Κυβέρνηση. 

Στα €50 επιστρέφει το ελάχιστο ποσό για επιστροφή ΦΠΑ σε τουρίστες 

Νέα εγκύκλιος του Υπουργείου Οικονομικών θα έρθει να αλλάξει από το 2024, απόφαση που προνοούσε την αύξηση της ελάχιστης δαπάνης από €50 σε €175, ώστε τουρίστες από χώρες εκτός ΕΕ να δικαιούνται επιστροφή του ΦΠΑ. 

Το θέμα ενέγραψαν στην Κοινοβουλευτικής Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας οι Bουλευτές του ΑΚΕΛ. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννη, ανέφερε ότι οι τουρίστες θα πρέπει να συνεχίζουν να ψωνίζουν και να έχουν την ευχέρεια να τους επιστρέφεται το ΦΠΑ. Πρόσθεσε ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης να το πάρει από 50 στα 175 ευρώ ήταν λανθασμένη απόφαση, το αντιλήφθηκαν και θα προχωρήσουν με διορθωτική οδηγία. Η αύξηση του ποσού, πρόσθεσε, έπληττε κυρίως τα κυπριακά παραδοσιακά προϊόντα που αγόραζαν οι τουρίστες. 

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ότι σε άλλες χώρες το ελάχιστο ποσό αγορών που απαιτούνται για επιστροφή του ΦΠΑ είναι πολύ χαμηλότερο. Στην Ισπανία είπε είναι 1 σεντ, στην Τουρκία 4,5 ευρώ και στην Ελλάδα, Γερμανία, Πορτογαλία και Μάλτα 50 ευρώ. 

Ανέφερε ακόμα ότι το Υπουργείο Οικονομικών με εκγύκλιό του αύξησε αδικαιολόγητα το ποσό αυτό από τα 50 στα 175 ευρώ και ζήτησαν από το Υπουργείο να κάνει διαβούλευση με όλα τα εμπλεκόμενα μέρα. 

Εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση του Υπουργείου, η οποία τους κοινοποιήθηκε σήμερα, να αλλάξει την απόφασή του και να κυκλοφορήσει εγκύκλιος για να επανέλθει στο ποσό αυτό στα 50 ευρώ ανά τουρίστα. 

Πρόσθεσε ότι εκπρόσωποι του τουριστικού τομέα τους είπαν ότι είχε επίδραση η προηγούμενη απόφαση σε τουρίστες από την Ρωσία, το Ισραήλ και άλλες χώρες. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Διάσταση απόψεων ΥΠΑΜ-ΥΠΟΙΚ για γυναίκες υπαξιωματικούς, ανάγκη αναθεώρησης ύψους ΕΕΕ, 800 διαζύγια τον χρόνο στην Κύπρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/02/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: Διάσταση απόψεων ΥΠΑΜ-ΥΠΟΙΚ στο θέμα των γυναικών υπαξιωματικών Διάσταση απόψεων μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών ως προς το ζήτημα της άνισης μεταχείρισης και διάκρισης λόγω φύλου στην εργασία εις βάρος γυναικών

Οικονομικών

Διαφάνεια στη διαδικασία αποσπάσεων, απαλλαγή φορολόγησης εφάπαξ, €90 εκ. τα έσοδα από καζίνο και αύξηση εσόδων ΕΑΣ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2023 και Ο περί Απόσπασης Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημόσιου Δικαίου (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2023