Σύσκεψη Προεδρικού: Μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Ευρείας σύσκεψης που αφορούσε στην πρόοδο των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της Δικαιοσύνης και τη δημιουργία της Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς προήδρευσε την Τρίτη, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σε γραπτή δήλωσή της η Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπος, Νιόβη Παρισινού, αναφέρει ότι με την έναρξη της σύσκεψης, η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου κατέθεσε κοινή δήλωση των μελών του Σώματος, στην οποία επισημαίνουν τις θέσεις του Ανωτάτου, που αίρουν πολλές των επιφυλάξεων, που εκφράστηκαν από πολιτικές δυνάμεις και μέλη της Επιτροπής Νομικών, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν τους κινδύνους κατάρρευσης του δικαστικού συστήματος από τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση στην έγκριση της προτεινόμενης μεταρρύθμισης.

Σύμφωνα με την κ. Παρισινού ακολούθησε σε κλίμα σύνθεσης και συναίνεσης εποικοδομητικός διάλογος, με δεδηλωμένη την πρόθεση των κομμάτων, να επιτύχουν το ταχύτερο δυνατόν την υιοθέτηση της μεταρρύθμισης της δικαιοσύνης.

Εξάλλου, στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξήχθη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη εισηγήσεις πολιτικών αρχηγών, για μεταρρύθμιση και στις δομές των επαρχιακών δικαστηρίων, ζήτησε από την Υπουργό Δικαιοσύνης να παρουσιάσει προς υιοθέτηση συγκεκριμένη πρόταση στην επικείμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όπως σημειώνει η κ. Παρισινού, κατά την ίδια συνεδρία θα υιοθετηθεί και εισήγηση για  αγορά υπηρεσιών στενοτύπισης.

Στο μεταξύ, κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε και το  θέμα του νομοσχεδίου που αφορά στη δημιουργία Αρχής Πάταξης της Διαφθοράς.

Σε ό,τι αφορά στη σύνθεση της Αρχής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέστησε σαφές πως «ουδεμία ένσταση έχει στην όποια διαδικασία η Βουλή εγκρίνει, προκειμένου κατά την ενάσκηση των εξουσιών του Υπουργικού Συμβουλίου, να υποβάλλεται κατάλογος με τριπλάσιο αριθμό ατόμων από τον αριθμό που απαιτεί η σύνθεση της Αρχής, εκ των οποίων το Υπουργικό Συμβούλιο θα επιλέγει τα μέλη».

Σημειώνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν η Πρόεδρος και ένα από τα μέλη της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, η Υπουργός Δικαιοσύνης, οι Αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Επιτροπής Νομικών, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες προς όλους τους συμμετέχοντες στη σύσκεψη, για τις εποικοδομητικές παρεμβάσεις τους, οι οποίες όπως ανέφερε «συμβάλλουν στην επίτευξη σημαντικών μεταρρυθμίσεων, που αποτελούν κοινή επιθυμία όλων».

Περαιτέρω καθυστέρηση της μεταρρύθμισης θα οδηγήσει σε κατάρρευση δικαιοσύνης, δηλώνει η Π. Παναγή

Η τελική ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου εμπίπτει πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε σήμερα η Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Περσεφόνη Παναγή, η οποία δήλωσε εκ νέου ότι τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει στην κατάρρευση της δικαιοσύνης, με ολέθριες κατά προέκταση, συνέπειες στο κράτος δικαίου.

Σε γραπτή δήλωσή της, μετά τη σημερινή σύσκεψη στο Προεδρικό, για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης και για τα εκκρεμούντα νομοσχέδια για την πάταξη της διαφθοράς, με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των αρχηγών και εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, η κ. Παναγή αναφέρει πως τα υπό αναφορά Μεταρρυθμιστικά Νομοσχέδια της Δικαιοσύνης «έλαβαν τη σημερινή μορφή τους, μετά από μακροχρόνιες συζητήσεις όλων των εμπλεκομένων μερών», σημειώνοντας πως «καίριο ζήτημα διαβούλευσης, ήταν η σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου, ζήτημα για το οποίο το Ανώτατο Δικαστήριο είχε προβάλει έντονες επιφυλάξεις, υπό το φως των διαλαμβανομένων στο θεμελιώδες Άρθρο 157 του Συντάγματος».

Σημειώνει ακόμα ότι «σε προηγούμενη ανακοίνωση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η διαφοροποίηση των θέσεων του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου ως προς το κρίσιμο αυτό θέμα ήταν εξέλιξη προς την ορθή κατεύθυνση ‘… και επιτρέπει την άμεση προώθηση της καθυστερημένης ήδη Μεταρρύθμισης’».

«Παρομοίως, η σύγκλιση των θέσεων ως προς τη μορφή που αναμένεται να λάβει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, συνιστά επιπρόσθετο θετικό στοιχείο προς ευνοϊκή κατάληξη της υπό συζήτηση Μεταρρύθμισης», αναφέρει η Πρόεδρος του Ανωτάτου.

Προσθέτει, επίσης, προς ολοκλήρωση της εικόνας ότι «οι διαφορετικές προσεγγίσεις, που κατά καιρούς εκφράζονται μεταξύ των Μελών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, ως προς τον διαχωρισμό σε Ανώτατο Δικαστήριο και Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο (προσεγγίσεις απολύτως σεβαστές και πάντοτε αναμενόμενες στα πλαίσια ενός γόνιμου διαλόγου σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα), συνιστούν απόψεις τους, σε σχέση με την αναγκαιότητα του εν λόγω διαχωρισμού, και όχι τοποθέτηση ως προς τη συνταγματική διάσταση του θέματος».

Επιπροσθέτως, αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο -όπως και σε προηγούμενη ανακοίνωσή του- τονίζει ότι «με διακύβευμα πλέον την ίδια την αξιοπιστία του δικαστικού μας συστήματος, η σκοπούμενη Μεταρρύθμιση προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη», ιδιαίτερα όπως συμπληρώνει «με προοπτική την εκδίκαση των καθυστερημένων υποθέσεων σε όλα τα επίπεδα και τη μη επανάληψη του ιδίου φαινομένου».

Επαναλαμβάνει ότι «τυχόν περαιτέρω καθυστέρηση θα οδηγήσει στην κατάρρευση της δικαιοσύνης, με ολέθριες, κατά προέκταση, συνέπειες στο κράτος δικαίου».

Εκφράζει, τέλος, την έντονη αγωνία του Ανωτάτου Δικαστηρίου για τη σημερινή κατάσταση πραγμάτων, ενώ σημειώνει εκ νέου ότι «η τελική ολοκλήρωση του μεταρρυθμιστικού έργου εμπίπτει πλέον στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Βουλής των Αντιπροσώπων».

Γραπτή δήλωση Βουλευτή Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Κωστή Ευσταθίου, για σύσκεψη στο Προεδρικό – μεταρρύθμιση Δικαιοσύνης και Αρχή κατά της Διαφθοράς

Ναι στον διαχωρισμό των δικαστηρίων και την επανασύσταση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, στην βελτίωση των δομών του Εφετείου, στην αποφόρτιση των δικαστηρίων και στην δημιουργία ειδικού τμήματος δικαστηρίου για χρηματοοικονομικές υποθέσεις

Η ΕΔΕΚ κατά τη διάρκεια της σημερινής σύσκεψης επανέλαβε την πάγια θέση της ότι η μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης θα πρέπει να αποσκοπεί:

  • στην πρόσβαση του πολίτη στα δικαστήρια,
  • στην βελτίωση και επιτάχυνση των διαδικασιών του δικαστηρίου και
  • στον εσωτερικό έλεγχο χωρίς όμως να καταργείται η αυτονομία και η ανεξαρτησία τους.

Γι’ αυτό υποστηρίζει:

  • τον διαχωρισμό των δικαστηρίων και την επανασύσταση του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου (όπως προβλέπεται στο σύνταγμα του 1960),
  • την βελτίωση των υφιστάμενων δομών του Εφετείου και
  • την αποφόρτιση των δικαστηρίων από υποθέσεις χρονοβόρες οι οποίες μπορούσαν να εκδικαστούν με πολύ απλό τρόπο.

Παράλληλα επανέλαβε την θέση της για δημιουργία ευέλικτων δικαστηρίων στα πρότυπα των Ειρηνοδικείων και Πταισματοδικείων που ισχύουν σε άλλες χώρες και βεβαίως επανάφερε την πρόταση για δημιουργία ειδικού τμήματος δικαστηρίου για εκδίκαση προσφυγών των δανειοληπτών κατά των εκποιήσεων.

Αναφορικά με την Αρχή της καταπολέμησης της διαφθοράς, η ΕΔΕΚ επανέλαβε την θέση της ότι η Αρχή αυτή θα πρέπει να τυγχάνει απόλυτης ανεξαρτησίας με ευρείες εξουσίες έρευνας και με τρόπο διορισμού ο οποίος να μην αντίκειται στο σύνταγμα και να είναι σύμφωνος με τις αρχές του κράτους δικαίου.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Προϋπολογισμός ΤΕΠΑΚ, χρηματοδότηση ΟΚΥπΥ, ολοήμερα σχολεία και ταυτοποίηση χρηστών καρτοκινητών

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 25/04/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό του ΤΕΠΑΚ, τη χρονική παράταση της χρηματοδότησης των ελλειμμάτων του ΟΚΥπΥ, την επέκταση της περιόδου της λειτουργίας των ολοήμερων και θερινών σχολείων, την ταυτοποίηση των χρηστών καρτοκινητών, τη δημοσίευση έκθεσης ελέγχων αγοράς από το Υπουργείο Ενέργειας, τις νέες κατηγορίες δανείων από