Επιτροπή Δημογραφικού: Υπογεννητικότητα και γήρανση του πληθυσμού

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Ad Hoc Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος, κατά η διάρκεια της συνεδρίας στις 18/01/2022, συζήτησε τα θέματα που αφορούν:

  • Την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της υπογεννητικότητας.
  • Την γήρανση του πληθυσμού και πώς αυτό επηρεάζει το συνταξιοδοτικό.

Δηλώσεις:

Ανησυχία Ad Hoc Επιτροπής για το Δημογραφικό για τη γήρανση του πληθυσμού της Κύπρου

Το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού της Κύπρου ανέδειξε σήμερα η συνεδρία της Ad Hoc Επιτροπής για τη μελέτη του Δημογραφικού Προβλήματος. Η μείωση των γεννήσεων, η αύξηση του προσδόκιμου ζωής και η μείωση στην αναλογία εργαζομένων προς του συνταξιούχους ήταν τα κύρια θέματα που ανέδειξε η συζήτηση.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Βουλευτής του ΕΛΑΜ Λίνος Παπαγιάννης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σοβαρό το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού και τη σύνδεσή του με το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το συνταξιοδοτικό. Ανέφερε ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Επιτροπή, οι ηλικίες 0-14 είναι το 16% του πληθυσμού, ενώ από το 2017 και μετά υπάρχει το πολύ ανησυχητικό φαινόμενο οι ηλικίες άνω των 65 ετών έχουν ξεπεράσει σε ποσοστό τις νεότερες ηλικίες και είναι το 16,3% του πληθυσμού. Πρόσθεσε οι ηλικίες από 15 μέχρι 64 που θεωρούνται ότι είναι οι ηλικίες που εργάζονται είναι το 67,7% του πληθυσμού.

«Δυστυχώς βλέπουμε μια τάση να αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των συμπατριωτών μας. Δυστυχώς ο πληθυσμός φθίνει και αυτό που πρέπει να κάνει η εκάστοτε κυβέρνηση είναι επιτέλους να λάβει μέτρα για να αυξήσει τις γεννήσεις με τα κίνητρα που θα δώσει έτσι ώστε να αλλάξει αυτή η κατάσταση», είπε.

Πρόσθεσε ότι είναι ένα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο φαινόμενο, ενώ όπως είπε στην Κύπρο πρέπει να προσέξουμε αφού μια σειρά από παράγοντες οδηγούν τη δημογραφία του τόπου στη μείωση και στην αύξηση ταυτόχρονα άλλων επικίνδυνων καταστάσεων, όπως είπε.

Έκανε επίσης έκκληση προς την Κυβέρνηση να λάβει μέτρα για να αποτρέψει αυτό το φαινόμενο.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να αξιοποιηθεί η μετανάστευση για αντιμετώπιση του προβλήματος της γήρανσης του πληθυσμού ο κ. Παπαγιάννης, είπε ότι αυτό είναι ένα πολύ επικίνδυνο μονοπάτι, τραγικό και λανθασμένο.

Ερωτηθείς για το μέτρο επιχορήγησης των γεννήσεων, είπε ότι ενημέρωσαν δεκάδες φορές το Υπουργείο Εργασίας και αναμένουν απάντηση, ενώ αφού ενημερώσουν ολόκληρη την Κυβέρνηση αν όπως είπε η απάντηση είναι αρνητική, τότε «είμαστε καταδικασμένοι να βιώσουμε την αναπλήρωση του πληθυσμού» από πολίτες άλλων χωρών.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης ανέφερε ότι η γήρανση του πληθυσμού οφείλεται σε δύο παράγοντες, πρώτο στην αύξηση του προσδόκιμου ζωής αλλά και στη μείωση της γονιμότητας.

Σήμερα πρόσθεσε η αναλογία εργαζομένων σε σχέση με τους συνταξιούχους είναι 3 προς 1 και αναμένεται να γίνει 2 εργαζόμενοι προς 1 συνταξιούχο τα επόμενα χρόνια.

Η λύση, ανέφερε, μπορεί να προέλθει μέσα από ολοκληρωμένη πολιτική, η οποία θα στηρίζει την αύξηση των γεννήσεων αλλά και επέκταση του επαγγελματικού βίου και την αύξηση των εργαζομένων. Πρόσθεσε ότι η αύξηση των γεννήσεων μπορεί να επιτευχθεί μέσα από στοχευμένα μέτρα. Στα πλαίσια αυτά, συμπλήρωσε, η Επιτροπή ετοίμασε κάποιες εισηγήσεις οι οποίες θα κατατεθούν στα αρμόδια υπουργεία, ενώ αναμένεται η ολοκλήρωση της στρατηγικής της κυβέρνησης μέσα από τον Φορέα Δημογραφικής Πολιτικής.

Παράλληλα είπε ότι θα πρέπει να παταχθεί η αδήλωτη εργασία, να δοθούν κίνητρα για επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, ενώ σημείωσε ότι στόχος θα πρέπει να είναι η επέκταση του επαγγελματικού βίου μέσα από κίνητρα ώστε να παραμένουν οι εργαζόμενοι μεγαλύτερης ηλικίας περισσότερο στην απασχόληση.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι μείωση των γεννήσεων και η αύξηση της γήρανσης του πληθυσμού αποτελεί ωρολογιακή βόμβα για τον κυπριακό Ελληνισμό. Ζήτησε να εκπονηθεί συνολική στρατηγική για αύξηση των γεννήσεων με την αύξηση και των επιδομάτων μητρότητας, ενώ θα πρέπει ταυτόχρονα, όπως είπε, να αυξηθούν οι βρεφοκομικοί σταθμοί, τα ολοήμερα σχολεία και να υπάρξει μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική.

Ανέφερε ακόμα ότι τους παρουσιάστηκε το πλάνο μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού που πέραν της ψηφιοποίησής του προγραμματίζει το 2023 να κατατεθεί πρόταση στη Βουλή για αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στο 67ος έτος. Χαιρέτισε επίσης την μεταρρύθμιση που προωθείται στην διαχείριση επιδομάτων με ψηφιοποίηση, απλοποίηση και συντόμευση και καλύτερη αξιοποίηση των ανθρωπίνου δυναμικού για να δίνονται σε πιο σύντομο χρονικό διάστημα τα επιδόματα.

Πηγή δηλώσεων – ΚΥΠΕ

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Stockwatch: Εννέα εισηγήσεις για αντιμετώπιση του δημογραφικού

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα