Επιτροπή Εξωτερικών: Προβλήματα στη διπλωματική υπηρεσία

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 18/01/2022, συζήτησε το θέμα που αφορά:

  • Την δομή/διάρθρωση και τα προβλήματα της διπλωματικής υπηρεσίας.

Δήλωση Αλεξάνδρας Ατταλίδου, βουλεύτριας Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Ανησυχία προκαλούν οι χθεσινές αποκαλύψεις στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών, όπου λέχθηκε πως ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία αυτή τη στιγμή μετρά 54 διπλωματικές αποστολές στο εξωτερικό, εκ των οποίων οι 34 στελεχώνονται μόνο με τον εκάστοτε Πρέσβη της Κύπρου στην χώρα. Είναι απογοητευτικό το γεγονός πως, ενώ έχουν αφυπηρετήσει 46 διπλωμάτες από το 2010 έως και σήμερα, μόλις 18 προσλήφθηκαν για να πληρώσουν τις κενωθείσες θέσεις.

Είναι απορίας άξιον, πως γίνεται ολόκληρες πρεσβείες της Κυπριακής Δημοκρατίας να αποτελούνται από μόλις ένα άτομο και να παραμένουν – εδώ και χρόνια – υποστελεχωμένες. Η κατάσταση, όπως περιγράφεται από τον ίδιο τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών είναι απογοητευτική και αποκαρδιωτική. Η σωστή αντιπροσώπευση μιας χώρας και η προώθηση των εθνικών θεμάτων χρειαζεται άξιους και έμπειρους διπλωμάτες. Επιπλέον, ένα κράτος με ελάχιστο αυτοσεβασμό, και δει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οφείλει να ανταποκρίνεται ικανοποιητικά σε όλες τις θεσμικές του υποχρεώσεις του, αν θέλει να εχει ρόλο και φωνή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Αναμένουμε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη να προχωρήσει άμεσα σε στρατηγικές αποφάσεις διόρθωσης αυτού του σοβαρού προβλήματος, να επιλύσει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διπλωμάτες τη Κύπρου στην διεκπαιρεωση των καθηκόντων τους, και να διασφαλίσει ότι θα έχουν την αναγκαία στήριξη και υποδομή για να μπορούν να διεκπαιρεωνουν την αποστολή τους. Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση προκήρυξη διαδικασιών πλήρωσης όλων των κενών θέσεων στο οργανόγραμμα του Υπουργείου, χωρίς πολιτικές παρεμβάσεις.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΜΕ:

Διάλογος: Αναβρασμός στο ΥΠΕΞ για διορισμούς Λιλλήκα και Τζιωνή από το παράθυρο

«Κρίσιμο ορόσημο συνιστά για τον Κλάδο Υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών η συνεδρία της Μεικτής Επιτροπής Προσωπικού, η οποία τοποθετείται εντός του δεύτερου 15ημέρου του Ιανουαρίου.

Ο Κλάδος, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένει να δοθούν απαντήσεις στα βασικά αιτήματά του που συνοψίζονται:

  • Στην αποκατάσταση του επιδόματος εσωτερικού και εξωτερικού, το οποίο είχε αποκοπεί κατά 15% μετά την οικονομική κρίση του 2012-2013.
  • Στο θέμα των σχεδίων υπηρεσίας της θέσης πρέσβη. Υπενθυμίζεται ότι ο Κλάδος κατήλθε σε στάση εργασίας διαμαρτυρόμενος για διορισμό στη θέση πρέσβη εξωυπηρεσιακού, που κατά τον ισχυρισμό τους δεν είχε καμία σχετική εμπειρία. Ζήτησαν μάλιστα ανάκληση της απόφασης της ΕΔΥ, η οποία απάντησε αρνητικά σημειώνοντας ότι οι αποφάσεις της κρίνονται από το δικαστήριο και μόνον.
  • Ο Κλάδος ζητά εξαίρεση από τη Μεταρρύθμιση (διατμηματικές προαγωγές) στη Δημόσια Υπηρεσία. Σημειώνεται ότι η Βουλή έχει εγκρίνει τα σχετικά νομοσχέδια για τη μεταρρύθμιση του δημοσίου, εξαιρώντας το Υπουργείο Εξωτερικών από τις διατμηματικές προαγωγές.
  • Νέες θέσεις για υλοποίηση των σχεδίων δράσης του Υπουργείου Εξωτερικών συν 15 νέες θέσεις σε όλες τις βαθμίδες της Υπηρεσίας (ακόλουθοι, γραμματείς, πρέσβεις).

Θεωρείται βέβαιο πως αν υπάρξει κάποια θετική εξέλιξη, δεν θα ληφθούν άλλα μέτρα από τον Κλάδο. Διαφορετικά θα προσφύγει στη Γενική Συνέλευση για να συγκεκριμενοποιηθεί το είδος των μέτρων που θα ληφθούν.»

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ίδρυση Υφ. Μετανάστευσης, κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών και κατάργηση ετήσιου τέλους €350

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/02/2024, υπερψήφισε την ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης, τα κριτήρια εργοδότησης συμβούλων-συνεργατών, την κατάργηση του ετήσιου τέλους €350 για εταιρείες, την επέκταση της άδειας μητρότητας στο πρώτο παιδί, την παράταση στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα μέχρι το τέλος του μήνα, την εφαρμογή του σχεδίου «Φωτοβολταϊκά