Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για την τηλεργασία, στην Ολομέλεια Οκτώβριο

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2023, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση των εργασιακών όρων που διέπουν την τηλεργασία έτσι ώστε να εξυπηρετηθεί η ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας. 

Συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή για την τηλεργασία, στην Ολομέλεια Οκτώβριο 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας θα συνεχίσει τη συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου περί Ρύθμισης του Πλαισίου Οργάνωσης της Τηλεργασίας, με σκοπό την ολοκλήρωση της συζήτησης και την κατάθεση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια εντός Οκτωβρίου. Αυτό ανέφεραν μέλη της Επιτροπής σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής. 

Ο Ανδρέας Καυκαλιάς, Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο συνιστά βελτιωμένο κείμενο-πλαίσιο μετά τις παρατηρήσεις του γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα για θέματα προσωπικών δεδομένων και προστασίας της ιδιωτικότητας των εργαζομένων. Ακόμη, σημείωσε ότι αποτελούν βελτιώσεις οι νέες αναφορές σε ΑμεΑ, οι οποίες περιλαμβάνουν και πρόνοιες οι οποίες βρίσκονται σε σχετικές νομοθεσίες.  

Παράλληλα, ο κ. Καυκαλιάς υπέδειξε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης, όπως η ανάγκη ενίσχυσης της θέσης των εργαζομένων και της διασφάλισης του δικαιώματός τους στην αποσύνδεση, η ανάγκη συζήτησης για περαιτέρω βελτίωση στις ρυθμίσεις των εύλογων προσαρμογών για τα ΑμεΑ, η κάλυψη των λειτουργικών εξόδων που θα προκύπτουν για τους εργαζομένους, καθώς οι τομείς της ασφάλειας και της υγεία, όπου θα γίνονται ρυθμίσεις βάσει υπουργικού διατάγματος. «Το νομοσχέδιο δεν καλύπτει τον δημόσιο τομέα και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου», διευκρίνισε. 

Επιπλέον, ο κ. Καυκαλιάς εξήγησε ότι η Επιτροπή θα συνεχίσει τη συζήτηση επί της αρχής την επόμενη εβδομάδα, Ακολούθως, συνέχισε, θα υπάρξει κατ’ άρθρον συζήτηση, η οποία εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί εντός Οκτωβρίου, όταν το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια. 

Ερωτηθείς για τις διαφορές των συνδικαλιστικών και των εργοδοτικών οργανώσεων στο ζήτημα της τηλεργασίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας, ανέφερε ότι παραμένει ανοικτό προς συζήτηση το θέμα της αποσύνδεσης. Είναι γνωστές οι θέσεις των εργοδοτικών οργανώσεων, που εξέφρασαν τη διαφωνία τους επειδή δεν έχει εκδοθεί ευρωπαϊκή οδηγία για το θέμα, πρόσθεσε, εκφράζοντας παράλληλα τη βούληση της Επιτροπής Εργασίας για περαιτέρω επεξεργασία του νομοσχεδίου.  

«Θέλουμε να υποστηρίξουμε τη θέση των εργαζομένων, έστω και στον ιδιωτικό τομέα, όπου οι εργαζόμενοι είναι σε πιο δύσκολη θέση σε σύγκριση με τον δημόσιο τομέα», κατέληξε. 

Από την πλευρά της, η Φωτεινή Τσιρίδου, βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι το κόμμα της συμφωνεί με τη φιλοσοφία της τηλεργασίας, που είναι μια μορφή εργασίας που εκμηδενίζει τις αποστάσεις και εκμεταλλεύεται τη χρήση της τεχνολογίας. Όπως εξήγησε, η χρήση της τηλεργασίας θα έχει εθελοντικό χαρακτήρα, δηλαδή θα εφαρμόζεται στις περιπτώσεις όπου θα συμφωνούν εργοδότες και εργαζόμενοι.  

Με βάση το νομοσχέδιο, συνέχισε η κ. Τσιρίδου, ρυθμίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των εργοδοτών και των εργαζομένων. «Επιθυμούμε να επωφεληθούν και οι δύο πλευρές με τον ίδιο τρόπο και στον ίδιο βαθμό, να είναι ευεργετική η ρύθμιση για όλες τις πλευρές», τόνισε.  

Απαντώντας σε ερώτηση αν το νομοσχέδιο θα είναι το ίδιο για τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάτι ενώπιον της Επιτροπής Εργασίας για τη Δημόσια Υπηρεσία. Παράλληλα, υπέδειξε ότι η Πολιτεία έχει δείξει από την εποχή της πανδημίας ότι είναι έτοιμη να διαχειριστεί κάτι τέτοιο.  

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Τσιρίδου σημείωσε ότι στην Επιτροπή Εργασία έγινε λόγος για μελέτες που έχουν διενεργηθεί για τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της τηλεργασίας σε χώρες της Ευρώπης. «Στην Κύπρο είναι πολύ πιο εύκολο να κοινωνικοποιηθεί κάποιος και πέραν από τον χώρο εργασίας του», ανέφερε καταληκτικά. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: «Δυναμώνουν» τον νόμο για τηλεργασία 

Ο περί Ιδιωτικών Γραφείων Εξεύρεσης Εργασίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο που σκοπό έχει την εισαγωγή διατάξεων στον βασικό Νόμο προς ενίσχυση της παροχής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας εκ μέρους των ιδιωτικών γραφείων εξεύρεσης εργασίας και τη διασφάλιση της μεγαλύτερης δυνατής προστασίας τόσο προς τους εργοδότες, όσο και προς τα άτομα που αναζητούν εργασία και συναλλάσσονται με τα γραφεία αυτά, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη δημιουργίας ενός περιβάλλοντος για εφαρμογή των προνοιών της Σύμβασης 181 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 17/06/2024 – 21/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 17/06/2024                      Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..  Τρίτη 18/06/2024                        Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..                Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                                Επιτροπή για τη

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία