Στην ΕΔΥ τέλος Μαρτίου οι νέες αξιολογήσεις, στην Ολομέλεια ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/03/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Νέο σύστημα αξιολόγησης στη δημόσια υπηρεσία 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το νέο σύστημα αξιολόγησης στη δημόσια υπηρεσία και η αξιολόγηση της εφαρμογής του. 

Στην ΕΔΥ τέλος Μαρτίου οι νέες αξιολογήσεις, είπε η Διευθύντρια Τμήματος Διοίκησης στη Βουλή 

Χωρίς στοιχεία γίνεται η συζήτηση για το ζήτημα του νέου συστήματος αξιολόγησης δημοσίων υπαλλήλων, καθώς αυτά αναμένεται να κατατεθούν τέλος Μαρτίου στην Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας, η οποία είναι και η αρμόδια για να αξιολογήσει το σύστημα, δήλωσε η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Έλενα Οικονομίδου Αζίνα. 

Η κ. Αζίνα μιλούσε κατά τη διάρκεια συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών που ασχολήθηκε με το θέμα. Οι συντεχνίες επανέλαβαν το αίτημά τους να μη μετρήσει η αξιολόγηση του 2023 για σκοπούς προαγωγής. 

Συγκεκριμένα, εκπρόσωποι της ΠΑΣΥΔΥ εξήγησαν τη θέση τους η αξιολόγηση για το 2023 να είναι σε δοκιμαστική βάση, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να συνυπολογιστεί για σκοπούς προαγωγής, καθώς, εξαιτίας των λαθών που παρατηρήθηκαν και με γνώμονα τις ενστάσεις που κατατέθηκαν, αναμένουν ότι θα υπάρξουν πολλές προσφυγές και θα υπάρξει πρόβλημα στην εύρυθμη λειτουργία της δημόσιας υπηρεσίας. 

Ενδεικτικά, ανέφεραν ότι ένας στους δέκα αξιολογούμενους έχει υποβάλει ένσταση για την αξιολόγησή του. Ανέφεραν ακόμα, ότι φημολογείται ότι όσοι εξετάζουν τις ενστάσεις έχουν οδηγίες να μη βλέπουν ενστάσεις αξιολογήσεων που έλαβαν βαθμολογία πάνω από 8, ενώ, ταυτόχρονα, δεν έχουν την υποχρέωση να αιτιολογούν την απόφασή τους για εξέταση ή όχι μιας ένστασης. 

Ανέφεραν, ακόμη, ότι ως ΠΑΣΥΔΥ, είχαν καταθέσει υπόμνημα στις 23 Ιουνίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στις 19 Σεπτεμβρίου στον Υπουργό Οικονομικών, με το οποίο επισήμαναν τα προβλήματα που θα εμφανίζονταν, πριν ακόμα αρχίσει η αξιολόγηση και ζητούσαν από τότε δοκιμαστική εφαρμογή. 

Η Διευθύντρια του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης Έλενα Οικονομίδου Αζίνα, είπε ότι «δεν μπορεί να διαιωνίζεται μια κατάσταση που αξιολογούνταν όλοι ως εξαίρετοι». Σημείωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί στο τμήμα κάποιο επίσημο παράπονο για το σύστημα αξιολόγησης, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων. 

Είπε, ακόμα, ότι η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας αναμένεται να πάρει τις αξιολογήσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου και τότε μόνο θα μπορεί να υπάρξει ολοκληρωμένη εικόνα, αφού θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. 

Σημείωσε ότι τα παράπονα που αφορούν μεροληψία και υποκειμενικότητα ή εκδικητικές συμπεριφορές δεν θα λυθούν με μία αναβολή εφαρμογής της διαδικασίας, ενώ είπε ότι πρέπει να εξεταστούν και τα ποιοτικά κριτήρια των ενστάσεων, όχι μόνο ο αριθμός τους. 

Στις παρεμβάσεις τους εντός της Επιτροπής, οι Βουλευτές ζήτησαν την πρόθεση της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που ακούστηκαν. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χάρης Γεωργιάδης ρώτησε αν η κυβέρνηση, σε πολιτικό επίπεδο, θεωρεί ότι το πρόβλημα είναι τέτοιο που να επιβάλλει κάποια ενέργεια εκ μέρους της Βουλής. Είπε ότι το ζήτημα δεν είναι εύκολο και μπορεί μια προσπάθεια να διορθωθούν τα προβλήματα, να αφήσει άλλους δυσαρεστημένους. «Αυτό που δεν μπορούμε να δεχτούμε είναι ότι όλα είναι εντάξει. Δεν είναι εντάξει», είπε, αναφέροντας καταγγελίες που ήρθαν ενώπιον του ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν συστάθηκε η τριμελής επιτροπή που προβλέπεται για την αξιολόγηση, αλλά αυτή έγινε από ένα πρόσωπο.  

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Καυκαλιάς ρώτησε αν η κυβέρνηση έχει εκτίμηση για το ποια είναι τα λάθη και ανεπάρκειες που εμφανίστηκαν με την εφαρμογή του συστήματος αξιολόγησης και, αν υπάρχουν και αναγνωρίζονται, αν υπάρχει πρόταση για θεραπεία. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης είπε ότι όσα επώνυμα λέγονται από σοβαρά οργανωμένα σύνολα, όπως οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη. Είπε ότι την προηγούμενη φορά ακούστηκαν καταγγελίες για «σκανδαλώδεις και εκδικητικές» συμπεριφορές και συστημικά προβλήματα. Ρώτησε τι έκανε η επίσημη κυβέρνηση μετά το άκουσμα αυτών των καταγγελιών, σημειώνοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να καταρρεύσει πλήρως το σύστημα. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης ρώτησε αν, από την τελευταία φορά που συζητήθηκε το θέμα στη Βουλή και ακούστηκαν τα παράπονα των συντεχνιών, έχουν γίνει συναντήσεις του αρμοδίου τμήματος με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. «Η ουσία είναι αν το αρμόδιο Υπουργείο και τμήμα και οι φορείς του κράτους ασπάζονται είτε μερικώς είτε στην ολότητα τις ανησυχίες και πραγματικότητες των συνδικαλιστικών οργανώσεων», είπε. 

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Σταύρος Παπαδούρης, υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν έγινε κάποιο γραπτό παράπονο στο αρμόδιο τμήμα που να τεκμηριώνει τις καταγγελίες για να μπορούν να ελεγχθούν. Είπε ότι τον προβληματίζει ποιοι έδωσαν την εντολή για να μπουν βαθμολογίες μεταξύ 5-8 και ποιοι έδωσαν εντολή οι ενστάσεις πάνω από 8 να απαντούνται με συμφωνημένο τρόπο, σημειώνοντας ότι όποιο επεμβαίνουν παρανομούν. Ρώτησε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αν θα δέχονταν να παγοποιηθούν οι προαγωγές για το 2024, προκειμένου να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται με πιθανές προσφυγές, κάτι με το οποίο οι συνδικαλιστικές οργανώσεις είπαν ότι διαφωνούν. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ενστάσεις από 1 στους 10 δημοσίους για αξιολογήσεις 

Stockwatch: Νέο επεισόδιο στο «θρίλερ» των αξιολογήσεων δημοσίων 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας του 2024 Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας ποσού ύψους €14.189.376 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Στην Ολομέλεια οδηγείται ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας 

Ο προϋπολογισμός της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας για το 2024 συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής και θα προχωρήσει προς ψήφιση στην Ολομέλεια. 

Ο προϋπολογισμός περιλαμβάνει συνολικές δαπάνες ύψους €14.189.376 και είναι μειωμένος κατά €41.381 σε σχέση με τον προϋπολογισμό 2023. Επιπλέον, περιλαμβάνει έσοδα ύψους €12.554.396, κατά €754.566 μειωμένα σε σχέση με τα προϋπολογιζόμενα έσοδα του 2023. 

Ο προϋπολογισμός είναι ελλειμματικός κατά €1.634.980, και το έλλειμμα θα καλυφθεί από το αποθεματικό της Αρχής. Όπως ανέφερε ενώπιον της Επιτροπής ο Επίτροπος Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης, το έλλειμμα δικαιολογείται, καθώς υπάρχουν προπληρωμένα έργα για το Υπουργείο Άμυνας και το Υπουργείο Εξωτερικών που ξεκίνησαν τα προηγούμενα έτη και εκτείνονται στο 2024, ενώ έχουν γίνει και προεισπράξεις τελών, έσοδα που αφορούν ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα έργα που εισπράχθηκαν το 2023 και θα εκτελεστούν το 2024. 

Στελέχωση ΑΨΑ 

Απαντώντας σε ερωτήσεις των Βουλευτών ΑΚΕΛ Χρίστου Χριστοφίδη και ΔΗΚΟ Χρύση Παντελίδη αναφορικά με τη στελέχωση της Αρχής, ο Επίτροπος είπε ότι το γραφείο ξεκίνησε το 2018 με 12 άτομα και τώρα είμαστε 75. 

«Χτίζουμε συνέχεια δομές και υποδομές για να αντιμετωπίζουμε τα περιστατικά», είπε, σημειώνοντας ότι υπάρχει συνεργασία με το Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Ανέφερε ότι στόχος είναι να υπάρχει μόνιμη στελέχωση, καθώς, από την αγορά υπηρεσιών φεύγουν συνεχώς άτομα, με αποτέλεσμα να χάνονται χρήματα και γνώση. Ενδεικτικά, ανέφερε ότι από το 2018, από τα 45 τεχνικά άτομα, έχουν φύγει 42. 

Ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση από το Υπουργείο Οικονομικών ότι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό του Ιουνίου θα περιληφθούν 24 θέσεις, με τις οποίες θα καλυφθούν άμεσες ανάγκες για αντιμετώπιση περιστατικών. Στόχος, είπε, είναι τα νέα άτομα να είναι εκπαιδευμένα μέχρι το τέλος του χρόνου. 

Περιφερειακό κέντρο πιστοποίησης  

Ο Επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη στην υπουργική απόφαση Νοεμβρίου για να χτιστεί στην Κύπρο περιφερειακό κέντρο πιστοποίησης, με βάση ευρωπαϊκή οδηγία. 

Όπως είπε, η Κύπρος θα μπορούσε να παίρνει πιστοποίηση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά λήφθηκε η απόφαση να γίνει περιφερειακό κέντρο στην Κύπρο. 

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή αντίστοιχο κέντρα διαθέτουν η Γερμανία και η Γαλλία, τα οποία όμως δεν δρουν ακόμη με τα πρότυπα της ευρωπαϊκής οδηγίας, ενώ είπε ότι σε σχέση με άλλες χώρες που επιχειρούν να κάνουν το ίδιο, η Κύπρος φαίνεται ότι είναι πιο μπροστά. 

Καθυστερήσεις στην καταβολή τελών  

Σημειώνεται ότι η ΑΨΑ οφείλει να εισπράττει διοικητικά τέλη για την κάλυψη των δαπανών της, από τους φορείς διαχείρισης κρίσιμων υποδομών πληροφοριών, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία. 

Απαντώντας σε ερώτηση των Βουλευτών του ΑΚΕΛ, Χρίστου Χριστοφίδη και Ανδρέα Καυκαλιά, αναφορικά με αμφισβήτηση των τελών της Αρχής, είπε ότι «κυβερνητικοί οργανισμοί δεν μας πληρώνουν». Σημείωσε ότι από το 2023 εκκρεμούν €4 εκ., από τα οποία τα €3,1 εκ. προέρχονται από τον ΟΚΥπΥ και τον ΟΑΥ. Ανέφερε, ακόμα, ότι είναι σε διαδικασία αναθεώρησης της διαδικασίας επιβολής τελών, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Καινοτομίας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, προκειμένου να είναι πιο αντιπροσωπευτικά τα τέλη για κάθε οργανισμό. 

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, είπε ότι η ΑΨΑ εξελίσσεται στην πιο δημοφιλή γραμμή άμυνας, καθώς ο κίνδυνος του  μέλλοντος είναι οι απειλές που καλείται να αντιμετωπίσει. 

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης, είπε ότι συμφωνεί για τη νευραλγικότητα της ψηφιακής ασφάλειας και επισήμανε το πόσο σημαντικό είναι να μπορούν να εμπιστεύονται αυτούς που έχουν την τεχνογνωσία, και να έχουν τα μέσα που θα τους επιτρέψουν να επιτελέσουν τον ρόλο τους. 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Σάββια Ορφανίδου ρώτησε αν υπήρξαν σοβαρές περιπτώσεις απειλών που αποτράπηκαν που δεν είδαν το φως της δημοσιότητας, με τον Επίτροπο να σημειώνει ότι υπάρχει σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης που δουλεύει 24/7 και ακολούθως ξεκινά διαδικασία για την αντιμετώπιση του περιστατικού. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης ζήτησε ενημέρωση για τη δυσκολία για τον προγραμματισμό για αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων και ρώτησε κατά πόσο τα κονδύλια που αφορούν αγορά υπηρεσιών καλύπτουν μόνιμες ανάγκες. 

Ο Επίτροπος κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να δουν τις υποδομές της ΑΨΑ και συγκεκριμένα το Κέντρο Επιχειρήσεων και την Ακαδημία. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Το πρώτο περιφερειακό κέντρο πιστοποίησης στην Κύπρο 

Stockwatch: Επιστρέφει εκατομμύρια σε φορείς η ΑΨΑ 

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού Νόμου έτσι ώστε να αυξηθεί η χρονική περίοδος από 2 στα 5 έτη, εντός της οποίας απαιτείται όπως καταβάλλονται οι κοινωνικές εισφορές (καθώς και οι επιβαρύνσεις και οι τόκοι επ’ αυτών), ούτως ώστε να εκπίπτουν οι αποδοχές και εισφορές εργοδοτουμένων από το φορολογητέο εισόδημα των εργοδοτών. Με αυτή την τροποποίηση θα συνάδει η χρονική περίοδος καταβολής των εισφορών για σκοπούς παραχώρησης φορολογικής έκπτωσης με τη χρονική περίοδο που προβλέπεται στον περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμους του 2016. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 και Οι περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Ιατρικές Εξετάσεις και Ιατρική Περίθαλψη) Κανονισμοί του 2021 

Η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η διαγραφή της πρόνοιας για υποχρεωτική διενέργεια ακτινογραφίας θώρακος κατά την ιατρική εξέταση υπαλλήλου στη δημόσια υπηρεσία, καθώς και ο εκσυγχρονισμός των περί Δημόσιας Υπηρεσίας (Ιατρικές Εξετάσεις και Ιατρική Περίθαλψη) Κανονισμών και κατάργηση των υφισταμένων, ώστε να αναθεωρηθεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημόσιων υπαλλήλων, των συνταξιούχων δημόσιων υπαλλήλων, των δημόσιων υπαλλήλων που υπηρετούν εκτός Κύπρου και των μελών των οικογένειών τους, τη διενέργεια γενικής ιατρικής εξέτασης νεοδιοριζομένων στη δημόσια υπηρεσία και τη διενέργεια έκτακτης ιατρικής εξέτασης υφιστάμενων δημόσιων υπαλλήλων. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Καταβολής Φιλοδωρήματος σε Εργοδοτούμενους που απασχολούνται με Σύμβαση στην Κρατική Υπηρεσία και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023  

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Καταβολής Φιλοδωρήματος σε Εργοδοτούμενους που απασχολούνται με Σύμβαση στην Κρατική Υπηρεσία και στον Ευρύτερο Δημόσιο Τομέα περιλαμβανομένων και των Αρχών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Διατάξεις Γενικής Εφαρμογής) Νόμου, ώστε να καταργηθεί το μέτρο που αφορά στην επιβολή φόρου εισοδήματος στο φιλοδώρημα που λαμβάνουν οι εργοδοτούμενοι που απασχολούνται με σύμβαση στην κρατική υπηρεσία και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Ο περί της Ηλεκτρονικής Έκδοσης της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί της Ηλεκτρονικής Έκδοσης της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας Νόμου, ώστε να επιτευχθεί ρύθμιση των τελών δημοσίευσης στο Κύριο Μέρος, Τμήμα Α και Β της Επίσημης Εφημερίδας της Δημοκρατίας, του χρονικού πλαισίου καταβολής τους, καθώς και τυχόν επιβαρύνσεων ή/και άλλων μέτρων σε περίπτωση μη έγκαιρης συμμόρφωσης με την καταβολή των τελών. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα