Σημαντικές εκκρεμότητες στον τρόπο δημοσιοποίησης του «Πόθεν Έσχες»

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/03/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου:

Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021

Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) Νόμος του 2023

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι ο εξορθολογισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το πόθεν έσχες με την πλήρωση κενών και την αντιμετώπιση άλλων δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του.

Σημαντικές εκκρεμότητες στον τρόπο δημοσιοποίησης του «Πόθεν Έσχες»

Σημαντικές εκκρεμότητες παραμένουν ακόμα όσον αφορά τη δημοσιοποίηση του «Πόθεν Έσχες» πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων, μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών η οποία επανήλθε στη συζήτηση του θέματος.

Αυτό που συζητείται αυτή τη στιγμή και φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι η δήλωση του «Πόθεν Έσχες» με κεφαλαιουχική κατάσταση (capital statement). Προκρίνεται επίσης η δημοσιοποίηση της καθαρής θέσης (περιουσία πλην δάνεια) των περιουσιακών στοιχείων κάποιου ατόμου την ώρα που αναλαμβάνει το αξίωμα, με σύνδεση των περιουσιακών στοιχείων σε σύζυγο και τέκνα, ενώ στην επόμενη δημοσιοποίηση θα πρέπει να εισαχθούν τα έσοδα και έξοδα της περιόδου. Ουσιαστικά η καθαρή θέση, όπως εξήγησε και ο Έφορος Φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, θα αφορά ένα νούμερο, χωρίς να αναφέρεται αναλυτικά το τι περιλαμβάνει η περιουσία.

Η θέση αυτή προτάθηκε και από τον Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών (ΣΕΛΚ), ενώ σε αυτή φαίνεται να συμφωνούν τόσο αρμόδιοι αξιωματούχοι, όσο και Βουλευτές που ανέφεραν ότι μέχρι τώρα το «Πόθεν Έσχες» γινόταν αντικείμενο κουτσομπολιού, αφού αναλυτικά αναφέρονταν τα ακίνητα ή αυτοκίνητα των Βουλευτών.

Το Πόθεν Έσχες συζητείται να εξετάζεται από τριμερή επιτροπή της Βουλής, υπό την Πρόεδρο της Βουλής και συμμετοχή δύο Βουλευτών, συνεπικουρούμενη από τον Έφορο Φορολογίας.

Ωστόσο, παρά στις συγκλίσεις, στη συνεδρία η Επιτροπή δεν μπόρεσε να καταλήξει στο πρότυπο υποβολής του «Πόθεν Έσχες», το τι θα δημοσιοποιείται, στο εύρος της περιόδου που θα γίνεται νέα δημοσιοποίηση του Πόθεν Έσχες, καθώς και στο ποιους θα αφορά ο νέος τρόπος δημοσιοποίησης.

Αυτή τη στιγμή στο άρθρο 49 του νόμου περιλαμβάνεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι Υπουργοί, οι Βουλευτές και Ευρωβουλευτές, ενώ συζητείται κατά πόσο θα μεταφερθούν στο άρθρο 49 του νόμου και αξιωματούχοι που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο άρθρο 50 όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δήμαρχοι, ο Γενικός Εισαγγελέας, Επίτροποι και άλλοι.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ρίχνουν «πέπλο» πάνω από το πόθεν έσχες 

Stockwatch: Πόθεν Έσχες: Συγκλίνουν σε capital statement 

Συναφείς παρεμβάσεις στα ΜΕ:

 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα