Σχέδιο δράσης ΥΠΕΣ για Μακένζι και εκπαιδευτικές ανάγκες εγκλωβισμένων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/09/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τις σημερινές εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων, τους εγκλωβισμένους, την εν γένει διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου και το σχέδιο δράσης για εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότερη διαχείριση των οικοπέδων της περιοχής Μακένζυ. 

Το σχέδιο δράσης του ΥΠΕΣ για το Μακένζι συζήτησε η Επιτροπή Προσφύγων 

Το σχέδιο δράσης που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για εκσυγχρονισμό και αποτελεσματικότερη διαχείριση των οικοπέδων της περιοχής Μακένζι, εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.   

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Υπουργός Εσωτερικών, Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανέφερε ότι «οι συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπάρχουν και οι πραγματικότητες επί του εδάφους».  

«Προχωρήσαμε σε ένα σχέδιο που δεν είναι το ιδανικό σύμφωνα με το γράμμα του νόμου, αλλά είναι το ιδανικότερο υπό τις περιστάσεις», πρόσθεσε.  

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, σημείωσε ότι δεν φαίνεται να δηλώνονται τα εισοδήματα όλων των κέντρων αναψυχής του Μακένζι στο Τμήμα Φορολογίας.  

«Ορισμένοι ιδιοκτήτες προέβησαν σε τροποποιήσεις τις οποίες τώρα καλούμαστε να νομιμοποιήσουμε», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης, προσθέτοντας ότι «δεν επιτρέπεται η εκμίσθωση σε μη πρόσφυγες» και ότι «εξ ορισμού παραβιάζεται ο νόμος».  

Είπε ακόμη ότι του έκανε εντύπωση η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, που έκανε λόγο για ενδεχόμενο απόκλισης από γραμμές και στερεότυπα. «Καμία κρατική υπηρεσία δεν πρέπει να συζητά τέτοιες χαλαρώσεις, εκτός κι αν αλλάξει ο νόμος», υπέδειξε. 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ανέφερε ότι «είναι κατανοητή η θέση και η προσπάθεια του ΥΠΕΣ να λύσει ένα πρόβλημα που χρονίζει, όμως ο Γενικός Ελεγκτής έθεσε σοβαρές επιφυλάξεις ως προς τη νομιμότητα των ενεργειών στις οποίες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο».  

«Θα εργαστούμε για τη διασφάλιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του προσφυγικού κόσμου», πρόσθεσε ο κ. Κέττηρος, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι οι επενδύσεις που έγιναν στο Μακένζι πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν, αλλά δεν κατατέθηκε κανένα δικαιολογητικό στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών για να γίνει απόσβεση αυτών των επενδύσεων. Θα γίνει σχετική εργασία από την Ελεγκτική Υπηρεσία, πρόσθεσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση για τις πρόνοιες του Σχεδίου, είπε ότι «αντί να αποκατασταθεί η νομιμότητα, ζητείται να νομιμοποιηθεί η παρανομία, δηλαδή αυτός που υπενοικιάζει το υποστατικό». «Θα επιβληθούν νέα ενοίκια χωρίς διαδικασία προσφορών. Για τους τρεις αρχικούς ενοικιαστές της περιοχές το ενοίκιο θα ανέρχεται στο 30% του αγοραίου ενοικίου», εξήγησε.  

Τοποθετήσεις εντός της συνεδρίας  

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, διερωτήθηκε «γιατί για χρόνια το ΥΠΕΣ έκανε τα στραβά μάτια και γιατί να μην υποθέσουμε ότι έχουν ευνοηθεί κάποιοι». «Πρέπει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα του κράτους», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η Ελεγκτική Υπηρεσία έχει εύστοχες διατυπώσεις σε θέματα που μυρίζουν σκάνδαλο».   

Ο Ανδρέας Πασιουρτίδης, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι την περίοδο 2014-2017 κάποιοι νομιμοποιήθηκαν με σφραγίδες των αρμόδιων αρχών, δηλαδή του Υπουργείου Εσωτερικών και του Δήμου Λάρνακας. «Το Μακένζι είναι περιοχή που χρήζει ειδικής μεταχείρισης. Δεν είναι άσπρο-μαύρο, έχει πολλές γκρίζες ζώνες», υπέδειξε.  

Ο Νίκος Γεωργίου, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, είπε ότι ο Κηδεμόνας Τ/κ Περιουσιών δεν μπορεί να υπογράψει σύμβαση μίσθωσης με μη πρόσφυγα. 

Ο Χρίστος Ορφανίδης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει ό,τι δεν είναι στο πλαίσιο της νομιμότητας. 

Ο Χρίστος Σενέκης, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, χαιρέτισε τη δουλειά που έχει γίνει από το Υπουργείο Εσωτερικών, κάνοντας λόγο για «επιστροφή προς τη νομιμότητα». «Εάν απορριφθεί το σχέδιο, ποια είναι η εναλλακτική;», διερωτήθηκε. 

Ο Ζαχαρίας Κουλίας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, είπε ότι μόνο τρεις χρήστες περιουσιών στο Μακένζι δεν έχουν παρανομήσει. 

Ο Βουλευτής, Κωστής Ευσταθίου, ανέφερε ότι ο νόμος απαγορεύει το πλάνο που έχει παρουσιαστεί. 

Η Έφορος Κρατικών Ενισχύσεων, Στέλλα Μιχαηλίδου, είπε ότι ισχύουν οι κανονισμοί για τις τ/κ περιουσίες «με κάποιες εξαιρέσεις, όταν μιλάμε για δραστηριότητες τοπικού χαρακτήρα».  

«Υπάρχει απώλεια κρατικών πόρων», τόνισε η κ. Μιχαηλίδου, προσθέτοντας ότι θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει ενημέρωση επί των συμβάσεων. «Αν μια επιχείρηση είναι τοπικού χαρακτήρα, αυτό δεν είναι δική μας αρμοδιότητα», εξήγησε. 

Ο Γιώργος Ματθαιόπουλος, Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών, παρέθεσε το ιστορικό της διαχείρισης των τ/κ περιουσιών στην περιοχή Μακένζι από το 1976 και εξής. 

Ο Ανδρέας Βύρας, Δήμαρχος της Λάρνακας, τόνισε ότι το Μακένζι είναι οικονομικός πνεύμονας της Λάρνακας και ότι το κλείσιμό του θα ήταν τεράστια απώλεια για τη Λάρνακα.  

«Η λύση που βρέθηκε από τον Κηδεμόνα είναι η μόνη εφικτή λύση παρά τις αδυναμίες της, που έχει καταγράψει και ο Γενικός Ελεγκτής», πρόσθεσε, υποδεικνύοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος διασφάλισης των εσόδων του Κηδεμόνα και της επίλυσης μιας σειράς ζητημάτων. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Λύση με αδυναμίες για να «κρατηθεί» το Μακένζυ 

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των εγκλωβισμένων στην Επιτροπή Προσφύγων

Οι εκπαιδευτικές ανάγκες των εγκλωβισμένων συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων.

Στην τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο Ζαχαρίας Κουλίας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι υπάρχει ανάγκη για διευθυντή στο Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου. 

Ο Γιάννης Νικολαΐδης, Γενικός Διευθυντής του Υφυπουργείου Πρόνοιας, είπε ότι βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του Υφυπουργείου το θέμα των εγκλωβισμένων.  

Αναφερόμενος στο θέμα της αναθεώρησης των επιδομάτων των εγκλωβισμένων, είπε ότι αυτό είχε να γίνει από το 2007. «Θα το μελετήσουμε πολύ σύντομα, θα έρθουμε σε συνεννόηση με τους δικαιούχους για να προλάβουμε να τακτοποιήσουμε το θέμα μέχρι το τέλος του χρόνου», πρόσθεσε. Είπε ακόμη ότι το Υφυπουργείο συνεργάζεται και με το ΥΠΕΞ για επίλυση πρακτικών θεμάτων που αφορούν τους φροντιστές των εγκλωβισμένων. 

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, ανέφερε ότι έχει στελεχωθεί το Δημοτικό Σχολείο Ριζοκαρπάσου και ότι υπάρχει ανάγκη για δύο νηπιαγωγούς. 

Ο εκπρόσωπος της Διεύθυνσης Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας ανέφερε ότι υπάρχουν 18 καθηγητές στο Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου και ότι αναμένεται έγκριση για 7 καθηγητές ακόμα.  

Ο Ανδρέας Χρονίας, κοινοτάρχης της ενορίας Ανάβρυσης Ριζοκαρπάσου, ανέφερε ότι δεν έχει καμία ενημέρωση για τα σχέδια περί επανεγκατασταθέντων. Ακόμη, ζήτησε να μην υποβάλλεται αίτηση για να μεταβαίνουν καθηγητές στο Ριζοκάρπασο. 

Ο Μιχάλης Μικέλλης, κοινοτάρχης της ενορίας Λεκού Ριζοκαρπάσου, ανέφερε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην παράδοση των βιβλίων για μαθητές Μέσης Εκπαίδευσης στο Ριζοκάρπασο. Επιπλέον, ζήτησε να ανακοινώνονται έγκαιρα τα ονόματα των καθηγητών που θα πάνε στο Ριζοκάρπασο, όπως έκανε παλαιότερα η Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων