ΠτΔ: Ανακοινώνεται πακέτο μέτρων για τις εκποιήσεις

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενημερωθεί γραπτώς από τον Υπουργό Οικονομικών για ένα πακέτο μέτρων της κυβέρνησης έτσι ώστε να διασφαλιστεί από τη μια η αξιοπιστία της χώρας μας αλλά και να προστατευτούν οι ευάλωτοι συμπατριώτες μας και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σε δηλώσεις του και ερωτηθείς για το θέμα των εκποιήσεων προσερχόμενος στην τελετή απονομής των Διεθνών Βραβείων Επενδύσεων του Invest Cyprus.  

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η αξιοπιστία της χώρας μας είναι βασικό συστατικό αν θέλουμε να προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις και ότι η Κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα. 

Ερωτηθείς για το θέμα των εκποιήσεων και πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την πρόθεση πολιτικών δυνάμεων να ψηφίσουν προτάσεις νόμου για αναστολή τους μέσω δικαστικού διατάγματος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους αυτούς που έχουν επενδύσει στη χώρα μας. Όλους αυτούς που μέσα από τις ενέργειές τους, μέσα από τις επενδύσεις τους, δίνουν μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης για τη χώρα μας και είναι μια πρωτοβουλία του Invest Cyprus που θέλω να χαιρετίσω». 

«Είμαστε από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας σε στενή συνεργασία με τον Invest Cyprus. Πρόσφατα είχαμε και μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με μεγάλους επενδυτές στη χώρα μας για να ακούσουμε τα προβλήματα, τις δυσκολίες, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν γιατί αντιλαμβανόμαστε, είμαι σίγουρος όλοι αντιλαμβάνονται, τη σημασία τέτοιου είδους επενδύσεων στη χώρα μας που δημιουργούν κατ’ επέκταση και ποιοτικές θέσεις εργασίας, κάτι που μας ενδιαφέρει άμεσα για τη νέα γενιά», ανέφερε. 

Πρόσθεσε πως «ξεκινώ με αυτό γιατί σχετίζεται με το θέμα που έχετε αναφέρει, την αξιοπιστία της χώρας μας. Η αξιοπιστία της χώρας μας είναι βασικό συστατικό αν θέλουμε και είμαι σίγουρος ότι όλοι το επιθυμούν να προσελκύσουμε ποιοτικές επενδύσεις». 

Η Κυβέρνηση, είπε, «προσεγγίζει το θέμα με απόλυτη σοβαρότητα και αύριο (05/07/2023) η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ενημερωθεί γραπτώς από τον Υπουργό Οικονομικών για ένα πακέτο μέτρων της κυβέρνησης έτσι ώστε να διασφαλιστεί από τη μια η αξιοπιστία της χώρας μας αλλά, γιατί αυτό είναι η προτεραιότητά μας, να προστατευτούν οι ευάλωτοι συμπατριώτες μας και όχι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές». 

Επεσήμανε πως «οποιαδήποτε ενέργεια ή απόφαση κάποιων έτσι ώστε να οδηγηθούμε σε καθολική απαγόρευση των εκποιήσεων το μόνο, που θα επιτύχει είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην οικονομία της χώρας μας. Και όταν έχει προβλήματα η οικονομία μιας χώρας περιορίζονται οι δυνατότητές σου να έχεις κοινωνική πολιτική, δεν μπορείς να αναπτύξεις στεγαστική πολιτική, που ενδιαφέρει τους νέους μας και πολλά άλλα». 

«Άρα με απόλυτη υπευθυνότητα, και αφού έχω συζητήσει με όλους τους αρμόδιους φορείς, θα έχουμε αύριο πολύ συγκεκριμένες προτάσεις από πλευράς κυβέρνησης», πρόσθεσε. 

Σημείωσε πως ο καθολικός τερματισμός των εκποιήσεων είναι κάτι που ευνοεί μόνο τους στρατηγικούς κακοπληρωτές που ακριβώς εκμεταλλεύονται τέτοιου είδους συμπεριφορές και δεν δίνει και λύση στο πρόβλημα. 

Ερωτηθείς αν πρέπει να αναμένεται κάτι και για το νομοσχέδιο για το ειδικό δικαστήριο για τις εκποιήσεις απάντησε: «Σίγουρα. Υπάρχουν αρκετές προτάσεις. Αύριο θα ενημερωθεί γραπτώς και υπεύθυνα η Βουλή και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε». 

Ερωτηθείς αν θα γίνει αναφορά ή αναπομπή σε περίπτωση που προχωρήσει η Βουλή, ο Πρόεδρος είπε πως «δεν είναι σωστό να συζητάμε επί υποθετικών σεναρίων. Είμαι σίγουρος ότι και η Βουλή αντιλαμβάνεται τη σημασία του θέματος. Δεν θεωρώ κανείς να θέλει να οδηγήσει τη χώρα σε περιπέτειες. Τους προσεγγίζω με υπευθυνότητα και είμαι σίγουρος ότι θα καταλήξουμε σε εκείνο το αποτέλεσμα που ναι θα προστατεύουμε εκείνους που έχουν πραγματικά ανάγκη, τους ευάλωτους συμπατριώτες μας, αλλά και την ίδια στιγμή τη χώρα μας και την αξιοπιστία της», σημείωσε. 

Ερωτηθείς για την έγκριση από την Κομισιόν για το Ενοίκιο αντί Δόσης και για το γεγονός πως φαίνεται πως οι δικαιούχοι είναι πολύ λίγοι, ο Πρόεδρος είπε πως «πρέπει να αφήσουμε να λειτουργήσει, να δούμε πόσοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον κ.ο.κ» 

Ανέφερε πως είναι για αυτό τον λόγο «και θα το δείτε αύριο, δεν έχω κανένα θέμα να δημοσιοποιηθεί, αφού πρώτα ενημερωθούν τα κόμματα φυσικά, ου είναι πακέτο προτάσεων, δεν είναι μια πρόταση. Γιατί ακριβώς αντιλαμβανόμαστε τη σημασία του θέματος, το προσεγγίζουμε με την απόλυτη σοβαρότητα με διττό στόχο: προστασία αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη αλλά και διασφάλιση αξιοπιστίας της χώρας». 

«Γιατί χωρίς αξιοπιστία της χώρας μας δεν θα μπορούμε να έχουμε τέτοιου είδους εκδηλώσεις όπως την αποψινή, που είμαστε εδώ για να τιμήσουμε όλους αυτούς που πίστεψαν στη χώρα μας και μέσα από τις επενδύσεις έδωσαν μια ξεκάθαρη ψήφο εμπιστοσύνης», κατέληξε. 

Στη Βουλή σήμερα κυβερνητικό πακέτο μέτρων για τις εκποιήσεις, λέει ο ΥΠΟΙΚ

Η κυβέρνηση ενημερώνει σήμερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το συνολικό πακέτο προτάσεων για το θέμα των εκποιήσεων, το οποίο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει αναστολή των εκποιήσεων μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, και τη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα Δικαστήρια για εκδίκαση υποθέσεων ΜΕΔ, όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Το πακέτο αυτό θα κατατεθεί ενόψει της αυριανής συνεδρίας της Ολομέλειας της Βουλής, κατά την οποία θα τεθεί προς ψήφιση πρόταση νόμου, η οποία δίνει σε δανειολήπτες το δικαίωμα προσφυγής στο Δικαστήριο για εξασφάλιση διατάγματος αναστολής της διαδικασίας εκποίησης, για την οποία ΥΠΟΙΚ και Κεντρική Τράπεζα έχουν προειδοποιήσει με σειρά δυνητικών αρνητικών επιπτώσεων.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταθέσει ένα συνολικό πακέτο αντιμετώπισης του θέματος των ΜΕΔ και των εκποιήσεων», ανέφερε ο κ. Κεραυνός, σε δηλώσεις του ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε πως «θα ενημερώσουμε σήμερα τη Βουλή γραπτώς, όπως έχει ανακοινώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για το πακέτο μέτρων που θα καταθέσουμε».

Κάνοντας λόγο για εποικοδομητικές χθεσινές επαφές με τον Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και τον Σύνδεσμο Εταιρειών Εξαγοράς Πιστώσεων, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «αναμένω ότι σήμερα θα εκδοθεί μία ανακοίνωση ότι οι εκποιήσεις αναστέλλονται μέχρι τέλος Οκτωβρίου».

Η αναστολή των εκποιήσεων θα δώσει χρόνο στην κυβέρνηση να παρουσιάσει και να προβεί σε όλες τις διευθετήσεις για ολοκλήρωση του πακέτου μέτρων, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, διαφοροποίηση των όρων του Σχεδίου Εστία ώστε να περιληφθούν περισσότερη επιλέξιμοι δανειολήπτες, να υπάρξει η επίσημη έγκριση του σχεδίου ενοίκου έναντι δόσης, να ενισχύσει τις αρμοδιότητες του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

«Αυτό θα δώσει κάποιο χρόνο για να γίνουν όλες οι ενέργειες που πρέπει ώστε να διασφαλιστεί μία καλύτερη προοπτική για αυτό το θέμα», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ.

Ο κ. Κεραυνός υπογράμμισε σε αυτό το σημείο πως «οι προθέσεις της κυβέρνησης έχουν ήδη διαγραφεί, η πρόθεση είναι να μην αλλοιωθεί ένα υφιστάμενο σταθερό σύστημα εκποιήσεων προστατεύοντας την οικονομία μας και ταυτόχρονα να ανακουφίσουμε τις ομάδες εκείνες, οι οποίες ανησυχούν με το θέμα των ΜΕΔ ενημερώνοντας τις επόμενες ώρες, αύριο με ένα συνολικό πακέτο μέτρων».

Ερωτηθείς για το νομοσχέδιο δημιουργίας ειδικής δικαιοδοσίας στα Επαρχιακά Δικαστήρια για εξέταση υποθέσεων χρηματοοικονομικών διαφορών δανειοληπτών, ο κ. Κεραυνός είπε πως οι προθέσεις της κυβέρνησης είναι να καταθέσει ένα νομοσχέδιο που αφορά ειδική δικαιοδοσία, «ώστε να διασφαλίσουμε ταχύτερη λήψη αποφάσεων για αυτά τα θέματα».

Γιατί, εξήγησε, «ένα από τα μεγάλα προβλήματα σε τούτη την προσπάθεια που γίνεται είναι η καθυστέρηση στην λήψη αποφάσεων στην απονομή δικαιοσύνης».

Σε ερώτηση αν με το πακέτο αυτό που θα κοινοποιηθεί αντιμετωπίζονται οι ανησυχίες των βουλευτών ώστε να αποτραπεί η ψήφιση της πρότασης νόμου, ο κ. Κεραυνός είπε ότι αυτό στοχεύουμε, και σκοπεύουμε με το πακέτο ολοκληρωμένων μέτρων να πειστούν όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι αυτή είναι μια ορθή διέξοδος για αντιμετώπιση αυτού του θέματος.

Απαντώντας σε ερώτηση αν θα υπάρχει ένα μνημόνιο συναντίληψης με τις τράπεζες αναφορικά με την αναστολή των εκποιήσεων, ο κ. Κεραυνός είπε ότι θέμα συναντίληψης δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει αλληλοκοτανόηση.

«Νομίζω», συνέχισε, «και οι τράπεζες και όλοι αντιλαμβάνονται τους κινδύνους αν δεν δοθεί μία ορθή διέξοδος που να διασφαλίζει και τους ευάλωτους δανειολήπτες αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίζει και την σταθερότητα του συστήματος εκποιήσεων».

Τέλος ερωτηθείς αν λήφθηκαν αποφάσεις από την κυβέρνηση για τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο του οποίου η θητεία έληξε στις 30 Ιουνίου, ο κ. Κεραυνός περιορίστηκε να αναφέρει πως το θέμα εξετάζεται από την κυβέρνηση.

ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Προαγωγές δημοσίου με δύο τρόπους, προβληματισμοί για αποσπάσεις και έγκριση 35 οχημάτων αξιωματούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κακοποίηση μαθητών, αναστολή δικαστικών εξόδων για Astrasol και ψήφισμα για καθαρό περιβάλλον

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον. Οι μαθητές έσπασαν τη σιωπή τους για κακοποίηση, παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας, είπε η ΥΠΑΝ