Προβλήματα πλημμυρών και αντιπλημμυρικά έργα, ολοκληρώθηκε η συζήτηση για Υφυπουργείο Μετανάστευσης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/12/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τα πρόβλημα πλημμυρών στα δυτικά προάστια της Λευκωσίας, την ανάγκη άμεσης προώθησης αντιπλημμυρικών έργων για την αντιμετώπιση της διάβρωσης του λόφου Προφήτη Ηλία στη Βορόκληνη και τις καθυστερήσεις στην κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των περιοχών Καμάρων και Βεργίνας στη Λάρνακα.

Προβλήματα πλημμυρών και αντιπλημμυρικά έργα

Τα προβλήματα πλημμυρών σε Λευκωσία και τα προγραμματισθέντα αντιπλημμυρικά έργα σε Λάρνακα εξέτασε αυτεπάγγελτα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού δήλωσε πως όποτε προκύψει μια θεομηνία, είτε πρόκειται για πλημμύρα είτε πρόκειται για πυρκαγιά ή άλλη καταστροφή τρέχουμε εκ των υστέρων για να μαζέψουμε τα ασυμμάζευτα, να μετρήσουμε ζημιές και δυστυχώς τα τελευταία χρόνια να καταγράψουμε και απώλειες σε ανθρώπινες ζωές.

Εξήγησε πως είναι σε αυτό το πλαίσιο που η Επιτροπή Εσωτερικών τακτικά εξετάζει αυτά τα ζητήματα και την πορεία υλοποίησης αποφάσεων που λαμβάνονται αλλά πολλές φορές δεν υλοποιούνται στον ουσιώδη χρόνο και πως η Επιτροπή εξέτασε σήμερα τα προβλήματα των πλημμυρών που αφορούν την Επαρχία Λευκωσίας. «Ως γνωστό υπάρχει σοβαρό ζήτημα και στο Στρόβολο και στην Έγκωμη και στον Άγιο Δομέτιο, στο πως θα το παρελθόν είχαμε και σε περιαστικές περιοχές της Λευκωσίας» προσθέτοντας πως «ανάλογα προβλήματα που αφορούν την Επαρχία Λάρνακας, την περιοχή του Προφήτη Ηλία στην Ορόκλινη και την περιοχή Καμάρων και Βεργίνας επίσης στη Λάρνακα».

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι έχει καταγραφεί μία πρόθεση των αρμόδιων φορέων να επισπεύσουν τις διαδικασίες υλοποίησης των αποφάσεων και εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης δρομολογήθηκαν και υλοποιούνται αποφάσεις, «πλην όμως υπάρχει αριθμός δράσεων που για να υλοποιηθούν χρειάζεται η αποφασιστική παρέμβαση του κεντρικού κράτους, του Υπουργείο Εσωτερικών, των Επαρχιακών Διοικήσεων, του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων και  άλλων φορέων». 

Και εξήγησε πως ως εκ τούτου η Επιτροπή Εσωτερικών υπέδειξε μια σειρά από ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν το συντομότερο δυνατό και όπως έγινε και στην περίπτωση των πυρκαγιών την προηγούμενη χρονιά, ο ίδιος έχει δώσει οδηγίες για να καταρτιστεί ολοκληρωμένη έκθεση σε σχέση με τα ζητήματα των πλημμυρών ανά το παγκύπριο για να οδηγηθεί το θέμα στην Ολομέλεια της Βουλής (Κεφάλαιο Δ), γιατί, όπως συμπλήρωσε, «πέρα από τη διαπίστωση των ελλειμμάτων της προόδου πρέπει στο τέλος της ημέρας να κατανέμονται και ευθύνες για να νοιώθουν και οι αρμόδιοι ότι η αρμοδιότητα συνεπάγεται και ευθύνες».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Αλαμπρίτης είπε ότι πέρασαν 9 χρόνια από τις καταστροφικές πλημμύρες του 2014 στη Λάρνακα παρά το ότι έγιναν κάποια μικρότερης εμβέλειας αντιπλημμυρικά έργα, ακόμη να ξεκινήσει το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο. 

«Αναμένουμε άμεσες ενέργειες από το Υπουργείο Εσωτερικών για να εκταμιευθεί το κονδύλι που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο για να ξεκινήσει η φάση κατασκευής του έργου αφού βγει σε προσφορές το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας  αλλά και να εγκριθούν και τα κατασκευαστικά σχέδια για τη β’ φάση που αφορά την περιοχή του Δήμου Αραδίππου αλλά και να ξεκαθαρίσει το νομικό θέμα ποιος έχει την ευθύνη, η Επαρχιακή Διοίκηση η το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας. 

Ανέφερε ακόμη πως συζητήθηκε και το θέμα της περιοχής του Προφήτη Ηλία στην Ορόκλινη που αφορά τις ενέργειες της Επαρχιακής Διοίκησης Λάρνακας για προώθηση αντιπλημμυρικού έργου για αντιμετώπιση της διάβρωσης του λόφου του Προφήτη Ηλία., υποδεικνύοντας ότι «η θωράκιση της Επαρχίας Λάρνακας αλλά και ολόκληρης της Κύπρου γενικότερα πρέπει να τοποθετηθεί ως προτεραιότητα τόσο από την Κυβέρνηση όσο και από το Υπουργείο Εσωτερικών για να προληφθούν οι επόμενες πλημμύρες και ο κίνδυνος καταστροφής περιουσιών ή απώλειας ανθρώπινων ζωών. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης είπε ότι όποτε βρέχει στη Λάρνακας ο κόσμος που κατοικεί στην περιοχή των Καμάρων παρακαλεί να μην πλημμυρίσει και πως πρόκειται για φαινόμενο που παρατηρείται εδώ και μια δεκαετία. 

«Υπήρξαν καταστροφικές πλημμύρες και δυστυχώς δεν λαμβάνονται ακόμη αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης των περιουσιών των κατοίκων της περιοχής» είπε, και αυτό παρά το ότι, όπως πρόσθεσε, υπάρχουν αποφάσεις τόσο από την προηγούμενη Kυβέρνηση όσο και τη νυν, ότι τα έργα θα προχωρήσουν. 

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας έχει προχωρήσει σε προσφορές, δυστυχώς υπήρξε μόνο ένας προσφοροδότης και δυστυχώς με κόστος κατά 28% μεγαλύτερο από αυτό που όριζε η προσφορά» είπε και εξήγησε πως ως εκ τούτου έχει τροχοδρομηθεί η διαδικασία για επαναπροκήρυξη της προσφοράς. Ανέφερε ακόμη πως το γεγονός ότι σημαντικό κομμάτι της περιοχής Αραδίππου δεν έχει χαρτογραφηθεί για να ενταχθεί στο όλο σύστημα, δυσχεραίνει την προώθηση της διαδικασίας. 

Ο Βουλευτής τέλος της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή είπε ότι πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί έντονα τους Λαρνακείς αλλά και τους κατοίκους της Ορόκλινης. Ο κ. Γιακουμή ανέφερε πως έχουν γίνει πάρα πολλά έργα στον Δήμο Λάρνακας ωστόσο εκκρεμούν ακόμη τα αντιπλημμυρικά έργα σε Αραδίππου, Καμάρες και Ορόκλινη. 

«Είναι δύο έργα πολύ σημαντικά καθώς οι κάτοικοι ανησυχούν με κάθε βροχόπτωση αν θα πλημμυρίσουν τα σπίτια τους» είπε, κάνοντας λόγο για κωλυσιεργία στο Υπουργείο Εσωτερικών αλλά και σε ό,τι αφορά τη διαδικασία των προσφορών, όπως επίσης και σε ό,τι αφορά τη χρηματοδότηση του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας, υποδεικνύοντας πως θα πρέπει άμεσα το Υπουργείο να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια για να προχωρήσει το έργο.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο: 

Ο περί Ιδρύσεως Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου και για Συναφή Θέματα Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη χάραξη και εφαρμογή ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο.

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για Υφυπουργείο Μετανάστευσης

Την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης ολοκλήρωσε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών και πλέον αναμένεται πως με την επάνοδο από τις διακοπές των εορτών το νομοσχέδιο θα οδηγηθεί προς ψήφιση ενώπιον της Ολομέλειας. 

Όπως δήλωσε μετά το πέρα της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού παρόλο που η κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου για τη σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης ολοκληρώθηκε σήμερα υπάρχουν αρκετά ζητήματα τα οποία παραμένουν ανοιχτά, όπως για παράδειγμα η νομική συνταγματική επιφύλαξη από πλευράς ΑΚΕΛ, αναφορικά με τη νομιμότητα της λειτουργίας Υφυπουργείων. 

Εξήγησε ωστόσο πως αυτό δεν εμποδίζει τη συνέχιση της εξέτασης του νομοσχεδίου και ως εκ τούτου η Επιτροπή Εσωτερικών έχει αποφασίσει όπως την ερχόμενη εβδομάδα υπάρξει διαβούλευση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και όπως με την επάνοδο από τις διακοπές των Χριστουγέννων και μέσα από τα χρονοδιαγράμματα που ορίζει ο κανονισμός της Βουλής να οδηγηθεί το νομοσχέδιο στην Ολομέλεια για πολιτική πλέον απόφαση από τα κόμματα κι τις κοινοβουλευτικές ομάδες. 

Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε ότι υπάρχει διαφορετική άποψη με την Νομική Υπηρεσία η οποία και θεωρεί ότι έχει ολοκληρώσει τον νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 10/06/2024 – 14/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 10/06/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 11/06/2024                       Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, –               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                               Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού

Μεταφορών

Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Υλοποίηση ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τρέχουν για το έργο στο