Ικανοποίηση Επιτροπής Υγείας για προώθηση Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, θεσμοθέτηση προγεννητικών και νεογνικών ελέγχων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/12/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανάγκη δημιουργίας Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου και η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να εντάξει στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το έτος 2024 σχετικό κονδύλι.

Ικανοποίηση Επιτροπής Υγείας για προώθηση Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου

Ικανοποίηση εξέφρασαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας σχετικά με την πρόθεση της Κυβέρνησης για προώθηση της δημιουργίας του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου με τη συμπερίληψη και του σχετικού κονδυλίου στον προϋπολογισμό για το 2024. 

Όπως ανέφερε μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας όπου συζητήθηκε το θέμα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος, σε μια περίοδο όπου ο καρκίνος έχει μετατραπεί σε μάστιγα η οποία ταλανίζει όλο και περισσότερους συμπολίτες μας ανεξαρτήτως ηλικίας, η δημιουργία ενός Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου αποτελεί έργο ύψιστης σημασίας. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε ότι η επικαιροποίηση και υλοποίηση της στρατηγικής, θα ευθυγραμμίσει τις δράσεις όλων των φορέων και κυρίως των υφιστάμενων ογκολογικών τμημάτων παγκύπρια για να καθοριστούν οι προτεραιότητες με στόχο την μείωση των περιστατικών αλλά και την ολιστική φροντίδα και παροχή υπηρεσιών προς τους ασθενείς από την πρώιμη πρόληψη μέχρι την θεραπεία και την ανακουφιστική φροντίδα. Σκοπός, όπως εξήγησε, είναι να διασφαλιστεί η σωστή και πλήρης αξιοποίηση όλων των προσφερόμενων ογκολογικών υπηρεσιών με βάση επιστημονική τεκμηρίωση καθώς και την προσβασιμότητα στις καινοτόμες διεθνείς θεραπείες για τον καρκίνο. 

Ανέφερε ακόμη πως το Ινστιτούτο Καρκίνου θα συμβάλει στην αύξηση κλινικών μελετών στην χώρα μας σχετικά με τον καρκίνο, οι οποίες αποτελούν την πιο ουσιαστική παράμετρο ιατρικής έρευνας, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε άμεσα σε θεραπευτικό όφελος για τον ασθενή και την κοινότητα. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό από τις σημερινές θεραπείες είναι αποτέλεσμα γνώσης που αποκομίσαμε από τη διεξαγωγή κλινικών μελετών. Ανασκόπηση βάσεων δεδομένων κατέδειξε όμως ότι μόνο 5% των ασθενών με κακοήθειες συμμετέχουν σε κλινικές μελέτες. 

Υπέδειξε παράλληλα πως ενδεχόμενη περαιτέρω παγοποίηση ενός τέτοιου έργου, θα είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση καθορισμού αναγκαίων πρωτοκόλλων αλλά και ποιοτικών κριτηρίων λειτουργίας ιατρικών κέντρων αλλά και διεξαγωγής θεραπειών. «Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αδειοδοτηθεί δεκάδες νοσηλευτήρια και διαγνωστικά κέντρα τα οποία δεν πληρούν τα ποιοτικά κριτήρια του εξωτερικού, αναφορικά με την διάγνωση αλλά και θεραπεία περιστατικών καρκίνου. Το Ινστιτούτο Καρκίνου θα μπορούσε να δράσει ως ανώτερη εποπτική αρχή αλλά και κέντρο καθορισμού πρωτοκόλλων αλλά και πιστοποιήσεων καταλληλότητας αλλά και εξειδίκευσης» είπε ο Ευθύμιος Δίπλαρος. 

«Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι η Κύπρος έχει από τα υψηλότερα ποσοστά περιπτώσεων παιδικού καρκίνου παγκοσμίως, μιας και κατατάσσεται στην 3η θέση στον Παγκόσμιο Χάρτη» κατέληξε. 

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου ανέφερε πως επιβάλλεται η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου Εθνικού Κέντρου για τον Καρκίνο (Εθνικό Ινστιτούτο για τον Καρκίνο) που να συνεργάζεται με τα άλλα Εθνικά Κέντρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να διευκολύνεται η υιοθέτηση ποιοτικών διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων, συμπεριλαμβανομένης της κατάρτισης, της έρευνας και της προώθησης κλινικών δοκιμών σε ολόκληρη την ΕΕ. 

«Η βελτίωση της ανίχνευσης, της πρόσβασης στην πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία του καρκίνου, την εκπαίδευση, την έρευνα καθώς και η ποιότητα ζωής για όλους όσοι είναι αντιμέτωποι με τον καρκίνο, αποτελούν απόλυτες κορυφαίες προτεραιότητες για το ΑΚΕΛ» δήλωσε, υποδεικνύοντας ότι αναμένεται το νομοσχέδιο που θα πρέπει να καλύπτει και όσα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τον Καρκίνο, σε σχέση με την ύπαρξη ολοκληρωμένων κρατικών ογκολογικών υπηρεσιών.  

«Απαίτηση όλων είναι η δημιουργία του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο, το οποίο θα αναλάβει να υλοποιήσει την Εθνική Στρατηγική.  Θα αναμένουμε τα βήματα και θα επανέλθουμε» πρόσθεσε.   

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης εξέφρασε εκ μέρους του κόμματος του ικανοποίηση, χαιρετίζοντας τα αντανακλαστικά που έχει επιδείξει η Κυβέρνηση εγκρίνοντας κονδύλι €1,2 εκ στον προϋπολογισμό του 2024 για προώθηση και υλοποίηση  του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου. 

«Μελετώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων χωρών έχει διαφανεί ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αντιμετώπιση του καρκίνου αποτελώντας το συντονιστικό όργανο που θα ελέγχει όλες τις υπηρεσίες που θα παρέχονται προς τους ασθενείς» είπε, καλώντας παράλληλα εκ μέρους του ΔΗΚΟ, το Υπουργείο Υγείας να προχωρήσει στο επόμενο στάδιο που αφορά την κατάθεση συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου και συγκεκριμένων κανονισμών λειτουργίας του Ινστιτούτου έτσι ώστε να συσταθεί το συντομότερο δυνατό το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Οικονομικών για το γεγονός, όπως εξήγησε, ότι ανταποκρίθηκαν θετικά στην επισήμανση αναφορικά με την ανάγκη συμπερίληψης στον προϋπολογισμό του κονδυλίου για δημιουργία Εθνικού Κέντρου Καρκίνου. 

Ανέφερε ότι στη σημερινή συνεδρία κλήθηκε η Εθνική Επιτροπή Καρκίνου και άλλοι αρμόδιοι φορείς για να συζητηθούν τα επόμενα βήματα δημιουργίας του Ινστιτούτου». Είναι μια πολύ σημαντική στιγμή για όλους όσους ασχολούμαστε με τα θέματα του καρκίνου» δήλωσε ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ εξηγώντας πως προέχει η επικαιροποίηση της Στρατηγικής του 2019 καθώς έχουν αλλάξει πολλά πράγματα από τότε, όπως για παράδειγμα, η εφαρμογή ΓεΣΥ, η εκπόνηση Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης και  η αύξηση παρόχων υπηρεσιών στους καρκινοπαθείς. 

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή δήλωσε ότι η ανάγκη δημιουργίας του Ινστιτούτου είναι προφανής επειδή τα ποσοστά καρκίνου στην Κύπρο αυξάνονται συνεχώς, ενώ σήμερα ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου με τις προβλέψεις, όπως μας αναφέρθηκε, να μην είναι καθόλου αισιόδοξες. 

Ανέφερε ότι η ΔΗΠΑ θεωρεί ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου θα αποτελέσει τον επιστημονικό φορέα εμπειρογνωμοσύνης στα θέματα καρκίνου με όρο εντολής την οργάνωση και τον συντονισμό όλων των δραστηριοτήτων που αφορούν στην αντιμετώπιση του καρκίνου στην Κύπρο, και εξέφρασε ευαρέσκεια εκ μέρους του κόμματος του για την κατάληξη, ειδικότερα για την συμπερίληψη  του ποσού του 1.2 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό. «Θα παρακολουθούμε στενά την υλοποίηση και να υπογραμμίσω την ετοιμότητα μας με το που θα έρθει η νομοθεσία ενώπιων μας αφού ετοιμαστεί από το Υπουργείου Υγείας να την υπερψηφίσουμε» πρόσθεσε. 

Ο Πρόεδρος της Εθνική Επιτροπής Καρκίνου Παύλος Δράκος χαιρέτισε τη συμπερίληψη κονδυλίου στον προϋπολογισμό του 2024 για την ίδρυση Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου, ενός στόχου που έχει τεθεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια. 

Και τόνισε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου θα είναι ο φορέας αναβάθμισης όλων των ογκολογικών υπηρεσιών που προσφέρονται αυτή τη στιγμή στους καρκινοπαθείς στην Κύπρο, υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει πλέον να ετοιμαστεί τάχιστα το σχετικό νομοσχέδιο για την ίδρυση του Ινστιτούτου και απ’ εκεί και πέρα να οδηγηθεί το συντομότερο προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου:

Ο περί Προγεννητικών και Νεογνικών Ανιχνευτικών Προγραμμάτων Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η θεσμοθέτηση της διενέργειας προγραμμάτων προγεννητικών και νεογνικών ανιχνευτικών ελέγχων για την πρόληψη ή την έγκαιρη διάγνωση ασθενειών και την προαγωγή της δημόσιας υγείας. Ειδικότερα, με τον προτεινόμενο νόμο διασφαλίζεται μέσω των προβλεπόμενων σε αυτόν προγραμμάτων η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών που ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο τόσο κατά τον προγεννητικό όσο και τον νεογνικό έλεγχο, με στόχο την αντιμετώπισή τους.

Θεσμοθέτηση προγεννητικών και νεογνικών ελέγχων

Την πρόταση νόμου της Βουλευτού του ΔΗΣΥ Φωτεινής Τσιρίδου για θεσμοθέτηση των προγεννητικών και νεογνικών προγραμμάτων συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. 

Σε δηλώσεις της μετά το πέρας της συνεδρίας η Βουλευτής του ΔΗΣΥ Φωτεινή Τσιρίδου εξήγησε ότι αυτά τα προγράμματα διενεργούνται εδώ και 35 χρόνια χωρίς κανένα θεσμικό πλαίσιο.

«Με ιδιωτική πρωτοβουλία, εντελώς δωρεάν, παρέχονται σήμερα τρία προγράμματα εντελώς δωρεάν σε κάθε βρέφος που γεννιέται και σε κάθε έγκυο γυναίκα σε όλα τα σπίτια» σημείωσε, υποδεικνύοντας ωστόσο πως δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο.

Υπενθύμισε πως σήμερα το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής λειτουργεί τρία προγράμματα, το Πρόγραμμα Προγεννητικού Ελέγχου Νεογνών στη 10η βδομάδα της εγκυμοσύνης όπου μεταξύ άλλων ανιχνεύεται το Σύνδρομο Down, τον Προληπτικό Έλεγχο Νεογνών για ανίχνευση μεταβολικού συνδρόμου που εμποδίζει τη σωματική ή/και νοητική του ανάπτυξη και το Πρόγραμμα Ακοής Νεογνών χάρη στο οποίο δεν υπ0άρχουν πλέον κωφάλαλα παιδιά στην Κύπρο. 

Σημειώνοντας ότι από το Κέντρο Προληπτικής Παιδιατρικής πέρασαν τα τελευταία 35 χρόνια δωρεάν 454.000 νεογνά και 267.000 έγκυοι, σημείωσε πως καθίσταται επιτακτική η ανάγκη για θέσπιση νομικού πλαισίου καθώς το Κέντρο στοχεύει στην επέκταση του Εθνικού Ανιχνευτικού Προγράμματος για ακόμη 8 διαφορετικά νοσήματα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας. 

Και εξήγησε πως έχει πολύ μεγάλη σημασία να υπάρχει ένα πλαίσιο που να διέπει τη λειτουργία όλων αυτών των προγραμμάτων, ένα πλαίσιο ελέγχου, ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των διάφορων φορέων έτσι ώστε να μην εναπόκειται στον κάθε γυναικολόγο να ενημερώσει την έγκυο γυναίκα για τα δικαιώματα της και στον κάθε παιδίατρο το κατά πόσο θα εισηγηθεί την διενέργεια κάποιο ελέγχου. 

«Θα πρέπει επίσης να θεσπιστεί» συμπλήρωσε, «ένας καλύτερο μηχανισμός για τον έλεγχο και την παρακολούθηση, να υπάρχει επίσης μια εθνική βάση δεδομένων και στατιστικά στοιχεία που η χώρα μας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει». 

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ ανέφερε ακόμη πως σήμερα το κράτος καλύπτει μόνο το 50% του προϋπολογισμού του Κέντρου ενώ το υπόλοιπο καλύπτεται από εθελοντές, κάτι το οποίο χαρακτήρισε απαράδεκτο, ενώ χαιρέτισε και το ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις αντιλήφθηκαν, όπως είπε, την αναγκαιότητα θέσπισης νομικού πλαισίου και το ότι το Υπουργείο Υγείας αντιλήφθηκε την αναγκαιότητα να υπάρχει μια νομοθεσία που να τα διέπει όλα αυτά. 

Από την πλευρά του ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι όπως διαφάνηκε από τη συζήτηση υπάρχει ανάγκη να θεσμοθετηθεί η διενέργεια προγεννητικών και νεογνικών ανιχνευτικών ελέγχων καθώς αυτή τη στιγμή υπόκειται καθαρά στον γιατρό αν θα εισηγηθεί την διενέργεια τέτοιων ελέγχων. 

Σημειώνοντας ότι με την προτεινόμενη πρόταση νόμου διασφαλίζεται μέσω των προβλεπόμενων προγραμμάτων η έγκαιρη διάγνωση ασθενειών που ανιχνεύονται σε πρώιμο στάδιο τόσο κατά τον προγεννητικό όσο και τον νεογνικό έλεγχο με στόχο την αντιμετώπιση τους ο κ. Γιακουμή δήλωσε ότι η ΔΗΠΑ συμφωνεί και θα στηρίξει τη θεσμοθέτηση γιατί «θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε βήματα μπροστά προς βελτίωση και τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών ιατρικών φροντίδων που παρέχονται στους κύπριους πολίτες και τη προαγωγή της δημόσιας υγείας». 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην