Προς έγκριση η διεύρυνση των κριτηρίων για τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 12/03/2024, εξέτασε τους ακόλουθους κανονισμούς: 

Οι περί Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σχέδιο Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας) Κανονισμοί του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι η αύξηση των δικαιούχων για συμμετοχή στα σχέδια του ΚΦΙΚΒ καθώς και η αύξηση των διαφόρων ποσών.   

Προς έγκριση η διεύρυνση των κριτηρίων για τον Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών 

Με στόχο την αύξηση των δικαιούχων για συμμετοχή στα σχέδια του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ) καθώς και την αύξηση των διαφόρων ποσών, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων ξεκίνησε τη συζήτηση των νέων κανονισμών του Φορέα που κατατέθηκαν στη Βουλή. 

Συγκεκριμένα με τους νέους κανονισμούς γίνεται αύξηση των στεγαστικών δανείων προς επιδότηση από €130.000 σε €200.000 και η περίοδος επιδότησης από 20 σε 30 χρόνια. Καταργούνται επίσης τα εισοδηματικά κριτήρια. 

Στις νέες δαπάνες για σπουδές θα συμπεριλαμβάνονται πέραν από τα δίδακτρα και τα έξοδα συντήρησης του φοιτητή ως αυτά θα καθορίζονται, εκάστοτε ως προς το ύψος τους από τον Κεντρικό Φορέα. Το ποσό της υποτροφίας δεν θα αφαιρείται από το δικαιούμενο ποσό του σπουδαστικού δανείου. 

Επίσης το ποσό για επιδιορθώσεις σε κατοικίες αυξάνεται από €50.000 σε €100.000. 

Εισάγονται ακόμα νέα σχέδια δανειοδότησης. Συγκεκριμένα σχέδιο δανειοδότησης για ανακαίνιση κουζίνας και αγορά οικιακών συσκευών μέχρι €10.000 και σχέδιο δανειοδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες μέχρι €15.000. 

Ακόμα διευρύνονται οι δικαιούχοι του Σχεδίου Δανειοδότησης για επαγγελματική δραστηριοποίηση νέων επιχειρηματιών. 

Επίσης, κατεχόμενη περιουσία η οποία χρησιμοποιήθηκε για δάνειο το οποίο ακολούθως εξοφλήθηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά στον ΚΦΙΚΒ. 

Προνοείται επίσης τα ποσά για πρόσφυγες και μη πρόσφυγες δικαιούχους να είναι τα ίδια και να εξακολουθεί να ισχύει η αποκοπή 20% έως 40%. 

Ακόμα προβλέπεται τα σχέδια δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου που παραχωρούνται από τον ΚΦΙΚΒ να μην συνυπολογίζονται. 

Στις στεγαστικές αιτήσεις δεν θα λαμβάνεται υπόψη αν οι αιτητές έχουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία, εκτός αν έχουν εγκριθεί στο παρελθόν από τον ΚΦΙΚΒ για την κατοικία αυτή. 

Το βασικό επιτόκιο θα αποφασίζεται από τον Φορέα στην περίπτωση απευθείας δανειοδότησης. Το επιβαλλόμενο επιτόκιο στην περίπτωση παροχής δανείου από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με βάση την εγγύηση του Κεντρικού Φορέα θα επιχορηγείται κατά 3,5% ή με χαμηλότερο ποσοστό. 

O Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων Βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος ανέφερε ότι στην επόμενη συνεδρία θα ξεκινήσει η κατ’ άρθρο συζήτηση ώστε να οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση οι νέοι κανονισμοί το συντομότερο δυνατόν. 

Είπε επίσης ότι οι κανονισμοί είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή πιέζει εδώ και χρόνια για αναθεώρηση των κριτηρίων, ενώ πολλά σχέδια προέκυψαν και μέσα από δικές τους εισηγήσεις.   

Ωστόσο σημείωσε ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να αξιολογηθούν και αφορούν τις εκτιμήσεις του κτηματολογίου που καθυστερούν, ιδιαίτερα όσον αφορά την έγκριση σπουδαστικών δανείων, που, όπως είπε, μπορεί να περάσει ολόκληρη ακαδημαϊκή χρονιά για να γίνει εκτίμηση και να εγκριθεί το δάνειο. Είπε επίσης ότι θα πρέπει να υιοθετηθεί φόρμουλα για κατεχόμενες αστικές και αγροτικές περιουσίες ώστε να εκτιμάται η αξία των περιουσιών και να προχωρά η διαδικασία. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί το περιθώριο έξι μηνών που έχουν δικαιούχοι για κατάθεση αιτήσεων επιδότησης επιτοκίου, αφού είναι πολύ περιοριστικό. 

Ανέφερε ακόμα ότι ζήτησαν να εξεταστεί κατά πόσο τα νέα σχέδια θα περιλαμβάνουν δάνεια από τη στιγμή που ενεργοποιούνται και όχι από τη στιγμή που εγκρίνονται αφού υπάρχουν 400 μη ενεργοποιημένη δάνεια αυτή τη στιγμή. Ζήτησαν επίσης στους σκοπούς του νομοσχεδίου, να περιλαμβάνεται η απώλεια χρήσης. 

Ο κ. Κέττηρος είπε επίσης ότι ζήτησαν από το Υπουργείο Οικονομικών, στη βάση και της εξαγγελίας του Προέδρου της Δημοκρατίας, να τους εξηγήσει τον αντίκτυπο στην αντιμετώπισης της ακρίβειας, αλλά, όπως ανέφερε, δεν έλαβαν απάντηση. 

«Δυστυχώς αποδείχτηκε σήμερα ότι η εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας που περιέλαβε τα μέτρα του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, έγινε για επικοινωνιακούς λόγους για άλλη μια φορά», είπε. 

Ο Βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκος Γεωργίου χαιρέτισε την κατάθεση των νέων κανονισμών, αλλαγές όπως είπε, που φέρουν αποκλειστικά την σφραγίδα των ανθρώπων του ΚΦΙΚΒ. 

Οι νέοι κανονισμοί, πρόσθεσε θα δώσουν τη δυνατότητα να αξιοποιηθεί στο έπακρο ο υφιστάμενος προϋπολογισμός του Φορέα, με θετικό κοινωνικό αντίκτυπο καθότι διορθώνουν στρεβλώσεις. Σημείωσε την κατάργηση των εισοδηματικών κριτηρίων, τη δυνατότητα επαναχρησιμοποίησης της κατεχόμενης περιουσίας μετά την εξόφληση προηγούμενου δανείου και την αύξηση του ύψους των δανείων προς επιδότηση και της περιόδου επιδότησης. 

Ωστόσο σημείωσε ότι ο προσφυγικός κόσμος δεν λησμονεί τις εξαγγελίες και τις υποσχέσεις της πολιτείας για της απόδοση της απώλειας χρήσης των κατεχομένων περιουσιών. 

«Μια πολιτική και ηθική υποχρέωση που δεν πρόκειται να εκπέσει, μέχρι την εξεύρεση λύσης στο Εθνικό μας θέμα», κατέληξε. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας, ανέφερε ότι οι νέοι κανονισμοί ικανοποιούν κατά μεγάλο μέρος τα αιτήματα του προσφυγικού κόσμου και μη. Παράλληλα είπε ότι πριν από ένα μήνα περίπου ο Πρόεδρος του ΚΦΙΚΒ Άκης Πούρος είχε υποβάλει την παραίτησή του αφού τεχνοκράτες τον δυσκόλευαν στην έγκριση διαφόρων θεμάτων για τον Φορέα. Ωστόσο όπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή και του ζήτησε να συνεχίσει να προσφέρει τις υπηρεσίες τους, κάτι που ο κ. Κουλίας χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετικό και τον προσφυγικό κόσμο και όχι μόνον. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Άνοιξε η συζήτηση για νέα σχέδια δανείων σε πρόσφυγες 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Μεταφορών

Το εργοτάξιο Α φάσης δρόμου Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς, επισκέφθηκε η Επιτροπή Μεταφορών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, στις 12/04/2024, πραγματοποίησε επίσκεψη στην υπέργεια διάβαση επί της Λεωφόρου Τάσσου Παπαδόπουλου παρά τω Γυμνάσιο Αποστόλου Παύλου, στην οδική συμβολή «Βιοφώς» στον Δυτικό παρακαμπτήριο δρόμου Πάφου, στη «Διπλαρκάτζια» στον Δήμο Πάφου, στον δρόμο Πάφου-Πόλης Χρυσοχούς παρά την κοινότητα Καλλέπεια και στα γραφεία του Κοινοτικού Συμβουλίου Αργάκας για ενημέρωση σχετικά

Αποφάσεις Ολομέλειας

Παραμένει στα €300 το εξώδικο για στάθμευση σε ΑμεΑ, στην επαρχία που διαπράχθηκε θα εκδικάζεται αδίκημα

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/04/2024, καταψήφισε την αύξηση του εξώδικου προστίμου που προβλέπεται για το αδίκημα της στάθμευσης οχήματος σε χώρους για άτομα με αναπηρίες και υπερψήφισε νόμο σύμφωνα με τον οποίο ποινική υπόθεση θα εκδικάζεται μόνο από το δικαστήριο της επαρχίας στην οποία διαπράχθηκε το αδίκημα. Αναλυτικά τα