Προς αναθεώρηση το σχέδιο επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα, επέκταση σχεδίου ρύθμισης ΜΕΔ εκτοπισμένων από ΚΦΙΚΒ

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/02/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν την αξιολόγηση του προγράμματος επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα, των κινήτρων επανεγκατάστασης νέων ζευγαριών και την εφαρμογή του σχεδίου ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των εκτοπισθέντων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών.

Προς αναθεώρηση το σχέδιο επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα 

Δρομολογείται η αναθεώρηση του προγράμματος επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα καθώς και των κινήτρων επανεγκατάστασης νέων ζευγαριών. Το αναθεωρημένο σχέδιο θα υποβληθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, η οποία θα το συζητήσει σε συνεδρία της στις 5 Μαρτίου, παρουσία της Υφυπουργού Πρόνοιας, Μαριλένας Ευαγγέλου. 

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, οι Βουλευτές επεσήμαναν την ανάγκη αναθεώρησης του σχεδίου και κατέθεσαν σχετικές εισηγήσεις. 

Ο Χρίστος Χριστοφίδης, Προεδρεύων της Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι χρειάζεται αναθεώρηση του σχεδίου και εξέφρασε ικανοποίηση για τη δέσμευση της εκτελεστικής εξουσίας ότι θα υπάρξει αναθεώρηση του σχεδίου προς την επιδιωκόμενη κατεύθυνση της παροχής περισσότερων κινήτρων και της διευκόλυνσης των διαδικασιών.  

Ακόμη, ο κ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για την «τεράστια πολιτική και κοινωνική σημασία του εγχειρήματος», προσθέτοντας ότι κατατέθηκαν στην Επιτροπή Προσφύγων εισηγήσεις για βελτίωση του σχεδίου, καθώς και τα προβλήματα που αυτό παρουσιάζει. «Το αποτέλεσμα δικαιώνει τις προσπάθειες εγκλωβισμένων και επαναγκατασταθέντων», σημείωσε. 

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε ότι σε πρόσφατη σύσκεψη της Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννας Αριστοτέλους με την Υφυπουργό Πρόνοιας, Μαριλένα Ευαγγέλου, αναφέρθηκε ότι διαμορφώθηκε ο σκελετός του σχεδίου. «Αναμένεται η κατάθεσή του στο Υπουργικό Συμβούλιο και εν συνεχεία στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων», πρόσθεσε, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι, αν προηγηθεί διάλογος με τη νομοθετική εξουσία, αυτός θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει ένα πιο αποδοτικό σχέδιο. 

Από την πλευρά της, η Ρίτα Σούπερμαν, Βουλεύτρια ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι τα υφιστάμενα κίνητρα επανεγκατάστασης δεν πέτυχαν τον σκοπό τους. Τα μαρωνίτικα χωριά έγιναν ανοικτά γηροκομεία, οπότε χρειάζονται έξυπνα κίνητρα που να απευθύνονται σε νεαρούς, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι τα 3-4 βράδια εβδομαδιαίως που χρειάζονται για να θεωρείται κάποιος επανεγκατασταθείς αποτελούν αντικίνητρο για όσους έχουν οικογενειακές και επαγγελματικές υποχρεώσεις στις ελεύθερες περιοχές.  

Επιπλέον, είπε ότι εισηγήθηκε διάφορα μέτρα, όπως τη μέτρηση της διαμονής στα κατεχόμενα χωριά σε χρονιαία βάση, την καταβολή οδοιπορικού αναλόγως της απόστασης, την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος, τη δημιουργία γηροκομείου στον Κορμακίτη, την εξέταση των αιτήσεων των εγκλωβισμένων και των παιδιών τους με συνοπτικές διαδικασίες, την εξομοίωση των γεωργικών επιδοτήσεις με αυτές στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και την ύπαρξη μηχανισμού ελέγχου των κονδυλίων που δίνονται για τις υποδομές που δημιουργούνται στα κατεχόμενα χωριά.

Καταληκτικά, ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί ξανά ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων στις 5 Μαρτίου, παρουσία της Υφυπουργού Κοινωνικής Πρόνοιας. 

Ο Ζαχαρίας Κουλίας, Βουλευτής του ΔΗΚΟ, ανέφερε ότι 413 άτομα επανεγκαταστάθηκαν στο Ριζοκάρπασο και 63 στην Αγία Τριάδα. Όπως είπε, έχει ζητήσει να δημιουργηθεί μητρώο για παιδιά των εγκλωβισμένων, καθώς και να υπάρξει μητρώο για τη χωρίς κριτήρια επανεγκατάσταση παιδιών εγκλωβισμένων που είχαν εκδιωχθεί στο παρελθόν από το κατοχικό καθεστώς.  

Από το 2007 μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί επίδομα στους εγκλωβισμένους, ανέφερε ο κ. Κουλίας, ζητώντας να αναμορφωθεί το επίδομα που δίνεται στους εγκλωβισμένους και να διπλασιαστεί αναλόγως της χιλιομετρικής απόστασης, ειδικά για Ριζοκάρπασο και Αγία Τριάδα.  

Αναφερόμενος στο θέμα της κληρονομιάς της περιουσίας αποθανόντων εγκλωβισμένων από τα παιδιά τους, ο κ. Κουλίας σημείωσε ότι κάποια παιδιά που είχαν οικονομική ευχέρεια κατάφεραν να ανακτήσουν τις περιουσίες τους, επισημαίνοντας ότι οι νομικές διαδικασίες που πρέπει να γίνουν στα κατεχόμενα είναι αρκετά κοστοβόρες. «Το κράτος πρέπει να δίνει οικονομική αρωγή σε όσες οικογένειες δεν έχουν οικονομική ευχέρεια για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους», κατέληξε. 

Επέκταση σχεδίου ρύθμισης ΜΕΔ εκτοπισμένων από ΚΦΙΚΒ ζητά η Επ. Προσφύγων 

Την επέκταση του σχεδίου ρύθμισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) των εκτοπισθέντων από τον Κεντρικό Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (ΚΦΙΚΒ), ζήτησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων. 

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, Βουλευτές αναφέρθηκαν επίσης επικριτικά στην απουσία εκπροσώπων του Υπουργείου Οικονομικών από τη συνεδρία. 

Ο Προεδρεύων της Επιτροπής Προσφύγων, Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του σε δύο αποτελέσματα, «ένα πολύ θετικό και ένα αρνητικό». Το πολύ θετικό αποτέλεσμα, όπως είπε, είναι ότι αρχικά το σχέδιο είχε αποτέλεσμα, το οποίο διαφέρει ανά πιστωτικό ίδρυμα, ως προς τις εξοφλήσεις και τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Το αρνητικό αποτέλεσμα είναι ότι η επέκταση του σχεδίου για μερικούς μήνες ήταν αποτυχία, είπε, εκφράζοντας την άποψη ότι χρειάζεται δομημένη συζήτηση για τους λόγους της αποτυχίας.  

Ο κ. Χριστοφίδης σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, κάκισε την απουσία του Υπουργείου Οικονομικών από τη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων, λέγοντας ότι συζητούνται σχέδια που εξαρτώνται από το Υπουργείο. «Θα γίνουν ενέργειες ώστε εκπρόσωποι του Υπουργείου Οικονομικών να είναι παρόντες στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής και να δούμε πώς θα επεκταθεί το σχέδιο και υπό ποιους όρους, ώστε να εξυπηρετηθεί όσο το δυνατό περισσότερος κόσμος», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά του, ο Ονούφριος Κουλλάς, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι το θέμα συζητήθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας του ΔΗΣΥ. «Τα σχέδια θα πρέπει να παραταθούν για εύλογο χρονικό διάστημα και οι πρωτοφειλέτες και όλοι οι εγγυητές να ενημερωθούν έγκαιρα και πλήρως», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος διευθέτησης των δανείων, απαλλαγής των εγγυητών, είσπραξης των οφειλόμενων από το κράτος και προστασίας των κεφαλαίων του 0,4% προς όφελος όλων των προσφύγων».  

«Ο ΔΗΣΥ δεν θα αποδεχθεί ποτέ να πάρει τα χρήματα των προσφύγων το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δυστυχώς δεν παρευρέθηκε στη σημερινή συνεδρία», κατέληξε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα