Στο περίμενε οι καταναλωτές για αποφάσεις Κυβέρνησης και ΑΗΚ για ηλεκτρισμό

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/02/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Αύξηση στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου έλαβε ενημέρωση για την πρόθεση της ΑΗΚ να αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και για την ενδεχόμενη πρόθεση της εκτελεστικής εξουσίας να παρατείνει τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών όσον αφορά στην τιμή των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος. 

Στο περίμενε οι καταναλωτές για αποφάσεις Κυβέρνησης και ΑΗΚ για ηλεκτρισμό 

Δεν έλαβε ακόμα τις τελικές του αποφάσεις το Διοικητικό Συμβούλιο της ΑΗΚ αναφορικά με τις αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος που διεκδικεί από την ΡΑΕΚ, όπως ανέφερε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Άδωνις Γιασεμίδης. Πρόσθεσε ότι το ΔΣ θα είναι σε θέση να έρθει με την απόφαση του στη Βουλή σε δύο εβδομάδες. 

Παράλληλα εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε ότι στην αυριανή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου θα συζητηθεί το θέμα των επιδοτήσεων σε καύσιμα και ηλεκτρισμό. 

Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ ανέφερε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο ενημερώνεται για το θέμα των οικονομικών της αρχής και ότι ο Πρόεδρος ζήτησε χρόνο για τις αποφάσεις. Πρόσθεσε ότι δεν έχει πάρει ακόμα απόφαση το ΔΣ για το τι θα γίνει για την αύξηση 6% που διεκδικεί. Αναμένεται όπως είπε, η απόφαση, να ανακοινωθεί σε δύο εβδομάδες. Είπε ακόμα ότι η προσφυγή ενώπιον του δικαστηρίου για το αίτημα αύξηση 13% θα εξεταστεί σε βάθος χρόνου από το ΔΣ. 

Όσον αφορά τις επικρίσεις που διατυπώθηκαν για το θέμα της μη αναβάθμισης του δικτύου διανομής της ΑΗΚ, ανέφερε ότι το θέμα απασχολεί όλη την Ευρώπη και η ΕΕ προτίθεται να καταβάλει €584 δισ. για επέκταση και διόρθωσή του.   

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της ΑΗΚ, η απώλεια του Οργανισμού το 2021 ήταν 81 εκ. και για αυτό τον λόγο ζητούσαν αύξηση 13%. 

Ανέφερε ακόμα ότι οι συνολικές εκπτώσεις που παραχωρήθηκαν από την Κυβέρνηση στην τιμή του ηλεκτρισμού την περίοδο 2020-22 ανήλθαν στα €54 εκ. Ωστόσο ανέφερε ότι η ΑΗΚ δεν διεκδικεί να πάρει πίσω αυτό το ποσό. 

Σημείωσε επίσης ότι το κόστος του μαζούτ μαζί με τους ρύπους ανέρχεται στο 70% των εξόδων της ΑΗΚ. Το κόστος δικτύου είναι περίπου το 10%. Πρόσθεσε ότι το μονοπωλιακό μέρος της ΑΗΚ είναι τα δίκτυα διανομής και της μεταφοράς και το υπόλοιπο μέρος είναι στον ανταγωνισμό και ρυθμίζεται αυστηρώς από την ΡΑΕΚ. 

Παράλληλα ανέφερε ότι η ανάπτυξη των ΑΠΕ έγινε τα τελευταία χρόνια χωρίς χωροθετική πολιτική και στρατηγική ανάπτυξης, ενώ δεν υπήρξε ορθολογιστική προσέγγιση στην ανάπτυξή τους. 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, ανέφερε ότι η επιμονή τόσο της ΑΗΚ αλλά και της Κυβέρνησης να βάλει αύξηση 6% στα τιμολόγια της ΑΗΚ «δεν δικαιολογείται». Είπε ότι υπάρχει αρκετή κερδοφορία που ανέρχεται στα €64 εκ. με βάση τους προκαταρκτικούς λογαριασμούς που έδωσε η ΑΗΚ. 

Πρόσθεσε ότι για το ίδιο έτος, αν δοθεί η αύξηση που διεκδικείται από την ΑΗΚ στο δικαστήριο, θα πάρει ένα ποσό €100 εκ. όπως αναφέρθηκε από τον Πρόεδρο του ΔΣ της Αρχής. Ανέφερε ότι δεν είναι η ώρα για αύξηση 6% στα τιμολόγια παρόλο που, όπως είπε, υπερασπίζεται «δογματικά» κάθε απόθεμα που έχει η ΑΗΚ για να κάνει τις αναγκαίες επενδύσεις. Πρόσθεσε ότι το αποθεματικό της ΑΗΚ πρέπει να κρατηθεί μακριά από τις ορέξεις της εκτελεστικής εξουσίας. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, μιλώντας στην Επιτροπή, ανέφερε ότι δεν μπορεί η Βουλή ή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να παρεμβαίνουν με έναν τρόπο αντιθεσμικό σε θέματα που αφορούν την τιμολόγηση της ΑΗΚ και να αντικαθιστούν την ΡΑΕΚ. Αυτό, όπως είπε, είναι πρωτάκουστο πανευρωπαϊκά. 

Παράλληλα ανέφερε ότι το κράτος οφείλει να κάνει την κοινωνική του πολιτική, επιστρέφοντας τουλάχιστον τα επιπλέον λεφτά που έβγαλε τα τελευταία χρόνια λόγω των τεράστιων αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα συνεπακόλουθα έσοδά του. Αυτό όπως είπε, πρέπει να γίνει μέσω κοινωνικής πολιτικής και όχι της τιμολόγησης της ΑΗΚ. Την ίδια ώρα ανέφερε πρέπει απαραίτητα η ΑΗΚ να μειώσει τα κόστη της ώστε να μπορεί να προσφέρει πιο χαμηλές τιμές. 

Στην Επιτροπή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης σημείωσε ότι από τη στιγμή που η ΑΗΚ είναι μονοπώλιο θα πρέπει να προσφέρει τιμές που να μπορεί να αντέξει η οικονομία. Εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορεί η ΑΗΚ να ζητά αυξήσεις, ούτε η ΡΑΕΚ να τις δώσει αν δεν εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για αύξηση της αποδοτικότητας και παραγωγικότητας του Οργανισμού. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης ανέφερε ότι παρόλο που προσωπικά δεν συμφωνεί με την αύξηση στους λογαριασμούς της ΑΗΚ, αναγνωρίζουν τη συζήτηση που υπάρχει στο ΔΣ της, το οποίο θα συνεδριάσει και σήμερα για το θέμα. Πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να υπάρχει λαϊκισμός ενόψει και της εκφρασθείσας πρόθεσης για μέτρα κατά της ακρίβειας από την Κυβέρνηση. Είπε ακόμα ότι το ΔΗΚΟ σε συγκεκριμένες εισηγήσεις για το θέμα της ενέργειας, των φορολογιών και των καυσίμων. 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι η ο κόσμος υποφέρει από την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια σε ρεύμα και αγαθά πρώτης ανάγκης, ενώ αναμένονται πράσινες φορολογίες για τις οποίες δεν ευθύνεται, αλλά και οι επιπτώσεις από τις επιθέσεις τον Χούθι. Πρόσθεσε ότι αυτό τον κόσμο που αγωνίζεται να ζήσει δεν τον ενδιαφέρουν ούτε οι παρεμβάσεις, ούτε το μπάχαλο που έχει δημιουργηθεί αλλά το πώς θα μειωθεί η τιμή του ηλεκτρισμού. 

Σημείωσε ακόμα ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση έπρεπε να κάνει πολλά που δεν έκανε σε σχέση με την έλευση του φυσικού αερίου, την αναβάθμιση του συστήματος μεταφοράς, το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και τη διείσδυση των ΑΠΕ στο ισοζύγιο και «τον λογαριασμό τον πληρώνει τώρα ο πολίτης». Παράλληλα παρά τη διαφωνία που εξέφρασε με τις αυξήσεις, είπε ότι δεν θα πρέπει να εξαντληθεί το αποθεματικό της ΑΗΚ, αφού είναι ανάγκη να προχωρήσει σε αναπτυξιακά έργα. Σημείωσε ότι θα πρέπει πρώτα να υπολογιστεί και το κόστος της αναβάθμισης του σταθμού της Δεκέλειας στο θέμα των αυξήσεων της ΑΗΚ. 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι θα αναμένουν την απόφαση του ΔΣ της ΑΗΚ, ωστόσο μεταφέρθηκε η ξεκάθαρη άποψη ότι δεν σηκώνει η τσέπη του καταναλωτή άλλη αύξηση. Ανέφερε ακόμα ότι θα πρέπει να ειπωθεί ένα συγγνώμη στον καταναλωτή για την «αμέλεια του κράτους και της ΑΗΚ», αφού σε εποχές που έβγαζαν σοβαρά κέρδη δεν επένδυσαν σε υποδομές και «έκαναν εξοχικά για να επωφελούνται κάποιοι» και «όμορφα κτήρια της ΑΗΚ». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Πιέζει η βουλή εν αναμονή αποφάσεων ΑΗΚ 

Εφαρμογή του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενώνων Νόμου 2022 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εφαρμογή του περί της Ρύθμισης της Ίδρυσης και Λειτουργίας Ξενώνων Νόμου 2022.  

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός τους οποίου είναι η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με τις διατάξεις της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/2121 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 27ης Νοεμβρίου 2019 για την τροποποίηση της Οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τις διασυνοριακές μετατροπές, συγχωνεύσεις και διασπάσεις. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας να εφαρμόζει σχέδια χορηγιών τα οποία προβλέπουν τη δυνατότητα επιχορήγησης από το εν λόγω ταμείο μέρους ή όλου του ποσού της επένδυσης στην οποία αφορούν και την υποχρέωση επιστροφής μέρους ή όλου του ποσού αυτού από τον λήπτη της χορηγίας προς το εν λόγω ταμείο. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση.  

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: ΑΗΚ: Ζητά «όπλα» για είσοδο στα «Φωτοβολταϊκά για Όλους» 

Ο περί Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός τους οποίου είναι η τροποποίηση του περί Κυπριακού Οργανισμού Σήμανσης Αντικειμένων από Πολύτιμα Μέταλλα Νόμου, ώστε να περιληφθούν πρόνοιες αναφορικά με τον τρόπο επίδοσης της εξώδικης ειδοποίησης που εκδίδεται από εξουσιοδοτημένο λειτουργό αναφορικά με τη διάπραξη αδικημάτων για την πώληση αντικειμένων από πολύτιμα μέταλλα. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα