Πόρισμα ΚΟΕ, επιστολή για χορηγία ΟΠΑΠ ύψους 200 χιλ. και υπόθεση μεταφοράς «μαύρου» χρήματος

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/03/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Θεσμός Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε ο θεσμός της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής και τυχόν προβλήματα και προοπτικές για ενίσχυση του ρόλου της.

Ενδεχομένως να δοθεί στην Αστυνομία το πόρισμα για ΚΟΕ, λέχθηκε στην Επ. Θεσμών

Ολοκληρώθηκε η συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών για το θέμα που αφορούσε την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή ως θεσμό και τυχόν προβλήματα και προοπτικές για ενίσχυση του ρόλου της. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού για το ζήτημα που προέκυψε με καταγγελίες εναντίον μελών της ηγεσίας της ΚΟΕ στην Επιτροπή από τρία μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΚΟΕ, σε προηγούμενες συνεδρίες, και είχε ως αποτέλεσμα τη δέσμευση κονδυλίων προς την ΚΟΕ από το Υπουργείο Παιδείας.

Στη σημερινή και τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής για το εν λόγω θέμα, ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ευθύμιος Ευθυμίου, είπε ότι ενώπιον της Επιτροπής λέχθηκαν κάποια πράγματα για την ΚΟΕ, τα οποία μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσε ότι «είναι ψέμα», προσθέτοντας ότι το πόρισμα ενδεχομένως να παραδοθεί στην Αστυνομία, κάτι το οποίο θα αποφασίσει ο Γενικός Εισαγγελέας, ούτως ώστε «να εξεταστεί το ενδεχόμενο ύπαρξης ποινικών αδικημάτων που αφορούν τις ψευδείς καταγγελίες».

Η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Δρ. Μαρίνα Ιωάννου Χασάπη, σε ερώτηση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών, Δημήτρη Δημητρίου, για το χρονικό αποδέσμευσης των κονδυλίων προς την ΚΟΕ, είπε ότι έγινε έλεγχος από το Υπουργείο για την ΚΟΕ εντός Δεκεμβρίου.

Σημείωσε ότι έκαναν τη δική τους έρευνα, είχαν τα δικά τους παραστατικά, τις δικές τους εκτιμήσεις, είχαν ετοιμάσει Πλάνο Δράσης, πρακτική η οποία γίνεται και με άλλους Οργανισμούς, που παίρνουν επιχορήγηση από το κράτος.

«Στις 19 Δεκεμβρίου καταρτίστηκε πλάνο δράσης, το οποίο δώσαμε στην ΚΟΕ και υπέγραψε ο Πρόεδρος της ΚΟΕ σε πλήρη συνάρτηση με το τι μας είχε συμβουλεύσει την περίοδο εκείνη ο Γενικός Ελεγκτής. Το πλάνο είναι στα πλαίσια της νομοθεσίας περί λογιστικής και δημοσιονομικής διακήρυξης. Στις 20 Δεκεμβρίου μίλησα με τον κ. Ευθυμίου και τον είχα ρωτήσει αν ολοκληρώθηκε η έρευνα και μου απάντησε ότι έχει ολοκληρωθεί και δεν βρήκε κάτι μεμπτό. Καθορίστηκε η συνάντηση μας, η οποία ήταν 28 Δεκεμβρίου, και μου είπε ότι μπορώ να πληρώσω», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήσεις Βουλευτών, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου είπε ότι η έρευνα ολοκληρώθηκε και θα παρέδιδε το πόρισμα 28 Δεκεμβρίου, όπως και έγινε.

«Πήρα και τη διαβεβαίωση ότι έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχει οτιδήποτε μεμπτό. Οπότε 22 Δεκεμβρίου έγινε η πληρωμή. Αφορά 580 χιλιάδες. Είχαμε δώσει 1,2 εκατ. το 2022, το 2023 ένα εκατ. (200 χιλ., 220 χιλ., και 580 χιλ.), το 2024 θα δώσουμε 800 χιλιάδες», είπε, τονίζοντας ότι είναι χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Προστασίας του Αθλητισμού, Ευθύμιος Ευθυμίου, παίρνοντας τον λόγο είπε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να αποδεσμευτούν τα λεφτά από το Υπουργείο Παιδείας προς την ΚΟΕ.

«Εξετάστηκαν όλα, είναι μέσα στο πόρισμα. Δεν μπορώ να πω κάτι που αφορά το πόρισμα και ενδεχομένως να πάει στην Αστυνομία. Ήταν όλα σε πλήρη κάλυψη», σημείωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Ζαχαρίας Κουλίας, είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας ενέργησε όπως έπρεπε να ενεργήσει διότι μιλάμε για την ΚΟΕ, η οποία είχε ανάγκη τα χρήματα για να προχωρήσει στη δουλειά της.

«Όμως η Βουλή απασχολήθηκε για τρεις συνεχείς συνεδριάσεις. Όταν όμως διαπιστώνεται ότι κάποιος είπε ψέματα στη Βουλή, το κόστος είναι πολύ πιο σοβαρό αλλά πιο σοβαρό είναι ότι κάποιος, ο οποίος βρίσκεται σε ένα θεσμό, πρέπει να είναι προσεκτικός τι λέει και πολύ περισσότερο να ισχυριστεί ψέματα και να συγκαλέσει όλη αυτή τη διαδικασία. Αυτό θα μείνει απαρατήρητο; Καλά λέει ο κ. Ευθυμίου ότι αυτό πρέπει να πάει στον Γενικό Εισαγγελέα», είπε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζήτησε διευκρινίσεις από τον κ. Ευθυμίου για το τι εννοεί «ενδεχομένως να πάνε στην Αστυνομία». Απαντώντας ο κ. Ευθυμίου είπε ότι «εδώ στη Βουλή λέχθηκαν κάποια πράγματα, τα οποία μετά από ενδελεχή έρευνα διαπίστωσα ότι είναι ψέμα».

Είναι, συνέχισε, θέμα Γενικού Εισαγγελέα. «Όταν μου ανατέθηκε από την Υπουργό Παιδείας να κάνω την έρευνα, την οποία τέλειωσα σύντομα, αμέσως επικοινώνησα με τον Γενικό Ελεγκτή και τον παρακάλεσα και αποδέχτηκε να μου δώσει ένα λειτουργό του να με βοηθήσει και μου έδωσε την Ε.Π. Εγώ καθόλη τη διάρκεια της έρευνας που έκανε ήμουν σε συνεχή επαφή με τη λειτουργό και πριν ολοκληρώσω και να βάλω τελεία στο πόρισμα, είχα συνεννοηθεί με τη λειτουργό και την ρώτησα αν είδε κάτι, γιατί εγώ δεν είδα», πρόσθεσε.

Μόνο τότε και εφόσον πήρε το πράσινο φως από τον εκπρόσωπο του Ελεγκτή, έδωσε το σήμα για εκταμίευση των λεφτών, είπε, προσθέτοντας ότι «έγιναν όλα σωστά, νομότυπα και καθαρά. Το πόρισμα ήταν θετικό για την ΚΟΕ και πήρε τα λεφτά».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, σε παρέμβασή του είπε ότι ο έλεγχος πρέπει να είναι απόλυτος και συγκεκριμένος και θεσμικά κατοχυρωμένος, προσθέτοντας ότι «μετά είναι ο απολογισμός προς όλους αυτούς που στεναχωρήσαμε με υπερβολές ή υποδείξεις».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας, στη δική του παρέμβαση είπε ότι το πιο σημαντικό για αυτούς ήταν αν υπήρχαν ατασθαλίες ή όχι σε εκείνο που έπρεπε να διερευνηθεί.

«Ο κ. Ευθυμίου είπε ότι δεν υπήρχαν και συζητούμε αν δόθηκαν τα λεφτά με γραπτό υπόμνημα της Υπουργού στην ΚΟΕ ή εάν δόθηκαν με προφορική οδηγία στην ΚΟΕ. Να θυμίσω ότι τέλος του χρόνου υπάρχει μια ημερομηνία που δεν κάνουν πληρωμές τα λογιστήρια των διάφορων υπηρεσιών. Άρα, αν κλείσει η χρονιά η χορηγία πάει χαμένη», συμπλήρωσε.

Σημείωσε, παράλληλα, ότι από την ώρα που έχουν διαβεβαίωση από την Επιτροπή Δεοντολογίας ότι δεν υπάρχει κάτι το μεμπτό, το θέμα έκλεισε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, σε νέα παρέμβαση της είπε ότι το Υπουργείο Παιδείας έπρεπε να πάρει τη γνώμη του ΓΕ.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, Γιώργος Κάρουλλας, παίρνοντας τον λόγο αναφέρθηκε στα όσα είπε ο κ. Ευθυμίου στην Επιτροπή και είπε ότι τα όσα έχουν ακουστεί για την ΚΟΕ στη Βουλή «είναι ψέμα», αναφέροντας πως όπως σημείωσε η ΚΟΕ, έχει φανεί από την έρευνα που έχει κάνει η Επιτροπή με τη βοήθεια της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, ότι «είναι καθαρή».

«Το θέμα πρέπει να τελειώσει εδώ. Είναι χρονιά ολυμπιακών αγώνων, να μην προκαλούμε αδίκως οποιαδήποτε φόρτο ή ζημιά στις εργασίες της ΚΟΕ», δήλωσε και πρόσθεσε ότι η ΚΟΕ έχει την αυτονομία λόγω και της ΔΟΕ.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, σε παρέμβασή του είπε ότι αυτό που αναφέρει ο κ. Ευθυμίου είναι ότι το «ενδεχόμενο ποινικό αδίκημα που προκύπτει είναι οι ψευδείς καταγγελίες».

«Υπήρξε η καταγγελία. Όταν ο καθένας θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων στον Οργανισμό, έτσι και αλλιώς οφείλει να το καταγγέλλει. Έγινε η καταγγελία, έγινε έρευνα. Δεν πρέπει να πληρώσουν οι αθλητές, ειδικά σε περίοδο ολυμπιακών αγώνων, επειδή 15 άτομα πιθανόν να έκαναν ατασθαλίες και να αφήσουμε την Κύπρο χωρίς εκπροσώπηση ή με μειωμένη προετοιμασία. Θεωρώ ότι έγιναν αυτά που έπρεπε να γίνουν, να διασφαλιστούν εκείνα που έπρεπε. Τέλειωσε το θέμα», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της ΚΟΕ, Γεώργιος Χρυσοστόμου, απαντώντας σε ερώτηση του Προέδρου της Επιτροπής Θεσμών, είπε ότι υπάρχει ανακοίνωση της Επιτροπής για το πόρισμα, το οποίο αναφέρει ότι μετά από δύο συνεδρίες όλα όσα έχουν λεχθεί «είναι ψέματα».

«Πραγματικά είμαστε σε χρονιά Ολυμπιακών Αγώνων, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη συζήτηση. Έγινε η έρευνα. Οτιδήποτε άλλο υπάρχει είμαστε στη διάθεση να απαντήσουμε», κατέληξε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: «Έπεσαν» οι καταγγελίες για διασπάθιση χρήματος στην ΚΟΕ

Επιστολή Επ. Θεσμών στο Γενικό Λογιστήριο για χορηγία 200 χιλ. ΟΠΑΠ προς ΚΟΕ

Επιστολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αποφάσισε να αποστείλει η Επιτροπή Θεσμών της Βουλής σε σχέση με μια χορηγία ύψους 200 χιλιάδων ευρώ της ΟΠΑΠ προς την Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ).

Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου, δίνοντας συνέχεια στη συζήτηση της συνεδρίας της Επιτροπής Θεσμών, η οποία ολοκλήρωσε τη συζήτηση του θέματος, που αφορούσε την ΚΟΕ ως θεσμό και τα τυχόν προβλήματα και τις προοπτικές για την ενίσχυση του ρόλου της.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Δημήτρης Δημητρίου είπε πως στην πρώτη συνεδρίαση για το θέμα, αναφέρθηκε από μέλη της ΚΟΕ ότι για μια χορηγία 200 χιλιάδων ευρώ της ΟΠΑΠ προς την ΚΟΕ, δημιουργήθηκε μια Επιτροπή η οποία δεν συγκλήθηκε ποτέ.

Όπως είπε, ο ίδιος έψαξε τους προϋπολογισμούς της ΚΟΕ του 2021 και του 2022 και δεν βρήκε κάποια αναφορά σε αυτές τις 200 χιλιάδες ευρώ και συνεπώς κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής ρώτησε για αυτό το ποσό τον Πρόεδρο της ΚΟΕ Γιώργο Χρυσοστόμου.

Όπως είπε ο κ. Δημητρίου, ο κ. Χρυσοστόμου απάντησε πως σωστά δεν υπάρχει αναφορά για αυτό το ποσό στους προϋπολογισμούς της ΚΟΕ γιατί δεν είναι λεφτά που είχαν έρθει άμεσα και απευθείας στην ΚΟΕ, αλλά ήταν χρήματα με τα οποία καλύφθηκαν άλλες ανάγκες, είτε προς αθλητές, είτε για προβολή είτε για άλλους σκοπούς.

Ο κ. Δημητρίου είπε πως με βάση τα λογιστικά πρότυπα, αλλά και με βάση τα όσα ο Γενικός Ελεγκτής τους έχει αναφέρει, μια αναφορά για αυτές τις 200 χιλιάδες ευρώ ως σημείωση θα έπρεπε να υπάρχει και πρόσθεσε πως υπάρχουν και άλλα ζητήματα για τη συγκεκριμένη χορηγία, όπως το κατά πόσο η ΟΠΑΠ φοροαπαλλάχθηκε για αυτό το ποσό, ή αν όντως έδωσε αυτά τα λεφτά, στο τέλος της ημέρας.

«Όμως, επειδή αυτά δεν μπορούν να αιωρούνται», είπε ο κ. Δημητρίου, «αποφασίσαμε ως Επιτροπή Θεσμών, να στείλουμε μια επιστολή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, με την οποία θα ζητάμε περαιτέρω εξηγήσεις για αυτές τις 200 χιλιάδες ευρώ», κατέληξε.

Στην Βουλή η υπόθεση της μεταφοράς «μαύρου» χρήματος

Στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής για εξέταση θα τεθεί την ερχόμενη Τετάρτη το ζήτημα που αναδείχθηκε μέσα από την υπόθεση 31χρονης Ουκρανής η οποία φέρεται να μετέφερε εκατομμύρια ευρώ τους τελευταίους μήνες στην Κύπρο, χωρίς να γίνει αντιληπτή από τις κυπριακές αρχές και αφορά στο κενό στην συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών.

Διαβάστε περισσότερα εδώ:

Stockwatch: Στην Βουλή η υπόθεση της μεταφοράς «μαύρου» χρήματος

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα