Κόστος φοιτητικών εστιών και δωρεές προς ΠΚ, συνάντηση ΥΠΑΝ-Υφ. Πρόνοιας για προδημοτική

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 06/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:

Ο περί Προϋπολογισμού του Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024

Ο περί Προϋπολογισμού του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι:

(α) η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €188.450.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024 και

(β) η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου ποσού ύψους €16.225.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Το κόστος φοιτητικών εστιών και οι δωρεές προς ΠΚ απασχόλησαν την Επ. Παιδείας

Το κόστος κατασκευής των νέων φοιτητικών εστιών του Πανεπιστημίου Κύπρου, που θα στοιχίσουν €1720 ανά τ.μ., όπως είπε ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του ΠΚ, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης, απασχόλησε τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, ενώ ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης αναφέρθηκε και στις δωρεές που δέχεται το Πανεπιστήμιο για να υποδείξει ότι αυτές δεν μπορούν να αποτελούν τον λόγο υλοποίησης ενός έργου. 

Κατά τη συνεδρία, η οποία συζητούσε τον προϋπολογισμό του ΠΚ, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε ειδικά στη δωρεά €10 εκατ. για το έργο της Βιβλιοθήκης, σημειώνοντας ότι ο δωρητής «απαίτησε την ανάθεση του έργου σε αρχιτέκτονα διεθνούς φήμης». Η εργοληπτική εταιρεία του δωρητή, είπε, «ανέλαβε το έργο, το οποίου η αρχική αξία εκτιμήθηκε στα €13 εκατ. και η τελική αξία ανήλθε στα €23 εκατ.».

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, οι Βουλευτές αναφέρθηκαν σε ελλείμματα στον προϋπολογισμό, στην απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για τα δημόσια πανεπιστήμια και στο ζήτημα των εστιών που ανεγείρει το ΠΚ, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παύλο Μυλωνά να σημειώνει ότι το κόστος ενός δωματίου στις εστίες της Αρχιεπισκοπής στη Λεμεσό ήταν €51.000, ενώ ένα δωμάτιο στις εστίες που προτίθεται να ανεγείρει το ΠΚ στη Λευκωσία θα στοιχίσει περί τις €110.000. 

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας ολοκλήρωσε σήμερα τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΠΚ) για το 2024 και την ερχόμενη εβδομάδα οι βουλευτές θα διαβουλευθούν επί του νομοσχεδίου ούτως ώστε αυτό να οδηγηθεί στην Ολομέλεια.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο κόστος και στο χρονοδιάγραμμα για ανέγερση των φοιτητικών εστιών που προτίθεται να ανεγείρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, εστίασε στη διαχείριση των δωρεών που δέχεται το ΠΚ, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Βιβλιοθήκης του.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αναφερόμενος στις δωρεές που δέχεται το Πανεπιστήμιο Κύπρου, υπέδειξε ότι αυτές δεν μπορούν να αποτελούν τον λόγο υλοποίησης ενός έργου. Μίλησε για τη δωρεά €10 εκατ. στη Βιβλιοθήκη, λέγοντας ότι ο δωρητής «απαίτησε την ανάθεση του έργου σε αρχιτέκτονα διεθνούς φήμης». Η εργοληπτική εταιρεία του δωρητή «ανέλαβε το έργο, το οποίου η αρχική αξία εκτιμήθηκε στα €13 εκατ. και η τελική αξία ανήλθε στα €23 εκατ.», είπε.

Απαντώντας σε ερωτήματα του ανεξάρτητου Βουλευτή Ανδρέα Θεμιστοκλέους, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε σε ό,τι αφορά το ζήτημα των διπλοθεσιτών καθηγητών, πως η Ελεγκτική Υπηρεσία εξετάζει τη συμμόρφωση των Πανεπιστημίων με το κανονιστικό πλαίσιο. «Δεν συγκρίνεται η περίπτωση διπλοθεσίτη του ΤΕΠΑΚ, που φέρεται να προσκόμισε πλαστά στοιχεία», διευκρίνισε.

Στην έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρός της και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, ανέγνωσε σημείωμα στο οποίο εκφράζεται η ενόχληση των μελών της Επιτροπής Παιδείας από χαρακτηρισμούς που εναντίον τους από μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας όταν δέχθηκαν κριτική από μέλη της Επιτροπής Παιδείας. Τόνισε ότι αναμένεται ένα καλύτερο επίπεδο από εκπροσώπους της πανεπιστημιακής κοινότητας.

Εν συνεχεία, ρώτησε την εκπρόσωπο του Υπουργείου Παιδείας, Τέρψα Κωνσταντινίδου, για τα προπτυχιακά προγράμματα στην Αγγλική, με την κ. Κωνσταντινίδου να απαντά ότι έχει καταθέσει εισήγηση στην αρμόδια αρχή, δηλαδή την Υπουργό Παιδείας, και αναμένει απαντήσεις.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι η Βουλή θα προχωρήσει με τον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου. «Υπάρχουν ελλείμματα και αναμένουμε συμπληρωματικούς προϋπολογισμούς, την ώρα που τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών λένε ότι έχει δοθεί η οροφή στο ΠΚ και εμείς αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός θα είναι ο τελικός προϋπολογισμός για το 2024», πρόσθεσε. Επιπλέον, σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ, κάνοντας λόγο για «πίεση που ασκείται στη Βουλή».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις φοιτητικές εστίες που θέλει να ανεγείρει το ΠΚ, είπε ότι το Πανεπιστήμιο κάνει τη δουλειά του, διερωτώμενος για τις προτεραιότητες των Υπουργείων Παιδείας και Οικονομικών. Καταληκτικά, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσανθος Σαββίδης, ζήτησε εξηγήσεις για την απομάκρυνση της Διευθύντριας του νηπιαγωγείου του ΠΚ από τα καθήκοντά της εδώ και ένα χρόνο. Ακόμη, διερωτήθηκε αν το ΠΚ προτίθεται να αναπτύξει προγράμματα ψυχολογίας.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, είπε ότι είναι άλλο να εκφράζει κανείς τη γνώμη του και άλλο να βρίζει χυδαία μέσω των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, προσθέτοντας ότι έγινε προσπάθεια να προπηλακιστούν μέλη της Επιτροπής Παιδείας.

Είπε ακόμη ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου είναι η σημαντικότερη επένδυση που έκανε η Κυπριακή Δημοκρατία από το 1960, τονίζοντας ότι υπάρχουν θέματα που πρέπει να ξεκαθαρίσουν. Υπέδειξε ότι πρέπει να βρεθεί αποδεκτή φόρμουλα για τα προγράμματα σπουδών στην Αγγλική, προσθέτοντας ότι αναμένει την τελική θέση του Υπουργείου Παιδείας.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Χριστοφίδης έκανε λόγο για απουσία στρατηγικού σχεδιασμού για τα δημόσια πανεπιστήμια, λέγοντας ότι επείγει η υλοποίηση στρατηγικού σχεδιασμού. Ακόμη, ανέφερε ότι το ΠΚ εξάντλησε τα δικά του έσοδα λόγω της μη κάλυψης των εσόδων του από την Πολιτεία.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι «το ΠΚ έδωσε απαντήσεις στα ερωτήματα των βουλευτών, ωστόσο δεν απάντησε για την εικοσαετή ασύγγνωστη ολιγωρία να μη χτιστούν φοιτητικές εστίες».

Όπως είπε, το Πανεπιστήμιο Κύπρου «συνεχίζει τον παραλογισμό για την ανέγερση και το κόστος των φοιτητικών εστιών», κάνοντας λόγο για  «απίστευτη ομολογία». Επιπλέον, ζήτησε εξηγήσεις από τα Υπουργεία Παιδείας και Οικονομικών γιατί, όπως είπε, «θα αφήσουμε τους φοιτητές χωρίς εστίες για 8 χρόνια».

Ο Αντιπρύτανης Διεθνών Σχέσεων, Οικονομικών και Διοίκησης του ΠΚ, Καθηγητής Ιωάννης Γιαπιντζάκης, είπε ότι το ΠΚ έχει απαντήσει με 3 υπομνήματα στα ερωτήματα της Επιτροπής Παιδείας, επισημαίνοντας ότι τα σχόλια κάποιων πανεπιστημιακών δεν εκφράζουν όλο το Πανεπιστήμιο, αλλά τα άτομα που επέλεξαν να απαντήσουν. Ακόμη, έκανε λόγο για αγαστή συνεργασία μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, τονίζοντας ότι αυτή είναι η επίσημη θέση του ΠΚ.

Ακολούθως, ο κ. Γιαπιντζάκης, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό του Πανεπιστημίου Κύπρου για το 2024, είπε ότι το Πανεπιστήμιο ακολουθεί εγκεκριμένες διαδικασίες, διασφαλίζοντας την αντικειμενικότητα και τη διαφάνεια. Επίσης, σημείωσε ότι από το 2018 έως το 2023 υπήρξε αύξηση στον αριθμό των νέων ερευνητών. «Τα προπτυχιακά προγράμματα είναι σε επικοινωνία με τις ανάγκες της αγοράς», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι μεταξύ των ετών 2018-2024 έχουν αναθεωρηθεί ή καταργηθεί 35 μεταπτυχιακά προγράμματα.

«Το Πανεπιστήμιο θα είναι έτοιμο να δεχθεί έλεγχο για τα οικονομικά του το 2022 στα τέλη αυτού του μήνα, για τα οικονομικά του 2023 θα είναι έτοιμο στις αρχές του 2025, ενώ για το 2025 θα είναι έτοιμο στους 4 πρώτους μήνες του 2026», είπε ο κ. Γιαπιντζάκης. Επιπλέον, είπε ότι το ακαδημαϊκό προσωπικό του Πανεπιστημίου το 2013 ήταν 300 άτομα, ενώ το 2023 ήταν 350, προσθέτοντας ότι το διοικητικό προσωπικό ανερχόταν σε 380 άτομα το 2013 ενώ μειώθηκε σε 366 το 2023. Ακόμη, ανέφερε ότι το κτήριο της Ιατρικής Σχολής αναμένεται να παραδοθεί το 2025.

Σε ό,τι αφορά τις φοιτητικές εστίες που προτίθεται να ανεγείρει το Πανεπιστήμιο Κύπρου, ο κ. Γιαπιντζάκης είπε ότι αυτές θα στοιχίσουν €1720 ανά τετραγωνικό μέτρο, προσθέτοντας ότι αναμένεται να ανεγερθούν γύρω στα 900 δωμάτια. «Οι εστίες περιλαμβάνουν όχι μόνο τα δωμάτια, αλλά και βοηθητικούς χώρους», σημείωσε.

Από την πλευρά τους, οι Βουλευτές Παύλος Μυλωνάς και Αλέκος Τρυφωνίδης υπέδειξαν ότι ένα δωμάτιο στις φοιτητικές εστίες της Αρχιεπισκοπής στη Λεμεσό στοίχισε €51.000 ενώ ένα δωμάτιο στις εστίες που προτίθεται να ανεγείρει το ΠΚ στη Λευκωσία θα στοιχίσει περί τις €110.000.

Εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, η Τέρψα Κωνσταντινίδου ανέφερε ότι το Υπουργείο αναμένει έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να γίνει αυτό το έργο, η ανέγερση του οποίου υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει μέχρι και 8 χρόνια.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Κατακόρυφη αύξηση κόστους εστιών Παν. Κύπρου

Ο περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική Φοίτηση και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) Νόμου, ώστε να καθοριστεί η επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης.

Συνάντηση ΥΠΑΝ-Υφ. Πρόνοιας στις 13 Μαρτίου για προδημοτική

Η Υπουργός Παιδείας και η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας θα συναντηθούν στις 13 Μαρτίου, προκειμένου να διευκρινιστούν θέματα που αφορούν στην επέκταση υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, ώστε η φοίτηση να αρχίζει από την ηλικία των 4 ετών.

Αυτό ανέφεραν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας και του Υφυπουργείου Κοινωνικής Πρόνοιας στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας. Από την πλευρά τους, οι Βουλευτές δήλωσαν ότι αναμένουν την κατάληξη των συζητήσεων μεταξύ των φορέων και προέτρεψαν τα δύο Υπουργεία να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις τους.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς, δήλωσε ότι οι γονείς και το Υπουργείο Παιδείας πιέζονται πάρα πολύ για εγγραφές, προσθέτοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν, αλλά δεν μπορούν να γίνουν.

«Η Υπουργός Παιδείας και η Υφυπουργός Πρόνοιας, που θα συναντηθούν στις 13 Μαρτίου, θα πρέπει να επισπεύσουν τις διαδικασίες και να έχουμε ενώπιόν μας τις τελικές τους αποφάσεις», είπε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, ανέφερε ότι είναι σημαντική η μεταρρύθμιση και πρέπει να προχωρήσει ορθά και χωρίς αποκλεισμούς. «Το Υπουργείο Παιδείας συνεχίζει τη διαβούλευση με τα ιδιωτικά νηπιαγωγεία, κάτι που έπρεπε να είχε γίνει πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή», είπε.

Ακόμη, πρόσθεσε ότι πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας και το Υφυπουργείο Πρόνοιας προκειμένου, όπως είπε, «να αποφευχθεί η διαφαινόμενη διαρχία στην εποπτεία της Προδημοτικής Εκπαίδευσης». Ο νόμος καθορίζει ως μόνη αρμόδια αρχή το Υπουργείο Παιδείας, συνέχισε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σημείωσε ότι η επέκταση της Προδημοτικής είναι σημαντική μεταρρύθμιση, για την οποία «παλεύουμε χρόνια», όπως είπε.

Ανέφερε ότι τέθηκαν ζητήματα για το σχέδιο, αλλά τα αρμόδια Υπουργεία δεν ήταν σε θέση να δεσμευθούν. «Εμείς είμαστε έτοιμοι, αναμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε ότι ενώ την περασμένη εβδομάδα υπήρξε συμφωνία στα βασικά σημεία, σήμερα τα δύο Υπουργεία δεν ήταν έτοιμα να δώσουν τελικές απαντήσεις.

Αφότου αναφέρθηκε στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τις εγγραφές στα νηπιαγωγεία, ο κ. Τρυφωνίδης προέτρεψε τα δύο Υπουργεία να υλοποιήσουν αυτά που είπαν.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής, ο ανεξάρτητος Βουλευτής Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε ότι κατανοεί πλήρως τις ανησυχίες των νηπιαγωγείων. 

Όπως είπε, τα ιδιωτικά σχολεία δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα κρατικά, αλλά ενεργούν συμπληρωματικά. «Μεταξύ κρατικού και ιδιωτικού μονοπωλίου, προτιμώ το κρατικό», κατέληξε.

Ο Φάνος Κουρουφέξης, εκ μέρους του Υφυπουργείου Πρόνοιας, ανέφερε στη συνεδρία της Επιτροπής ότι θα υπάρξει σύσκεψη μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων για να διευκρινιστούν ζητήματα, όπως ο αριθμός των παιδιών σε μια σχολική τάξη. Διευκρίνισε ότι είναι άλλο θέμα η επέκταση της φοίτησης στην προσχολική εκπαίδευση και άλλο η επέκταση της επιδότησης για φοίτηση στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία.

Από την πλευρά του, ο Μάριος Στυλιανίδης, εκπρόσωπος του Υπουργείου Παιδείας, είπε ότι θα υπάρξει συνάντηση στις 13 Μαρτίου για να ξεκαθαρίσουν τα θέματα και να διευκολυνθούν τα νηπιαγωγεία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Οικονομικών

Προαγωγές δημοσίου με δύο τρόπους, προβληματισμοί για αποσπάσεις και έγκριση 35 οχημάτων αξιωματούχων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:  Ο περί Αξιολόγησης Υποψηφίων για Προαγωγή, Διατμηματική Προαγωγή και Πρώτο Διορισμό και Προαγωγή στη Δημόσια Υπηρεσία (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Αξιολόγησης Υποψηφίων

Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Κακοποίηση μαθητών, αναστολή δικαστικών εξόδων για Astrasol και ψήφισμα για καθαρό περιβάλλον

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/04/2024, συζήτησε θέματα που αφορούν το δικαίωμα των παιδιών στη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση και το ανθρώπινο δικαίωμα διαβίωσης σε υγιές περιβάλλον. Οι μαθητές έσπασαν τη σιωπή τους για κακοποίηση, παρούσα η ίδια σε εξομολόγηση μαθήτριας, είπε η ΥΠΑΝ