Αγώνας δρόμου για ΤΑ, συναντίληψη κομμάτων-κυβέρνησης για μείωση ηλικίας ψήφου στα 17

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 07/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός), ο περί Αρχείου Πληθυσμού (Τροποποιητικός) (Aρ. 2) και ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω νομοσχέδια σκοπός των οποίων είναι: 

(α) η τροποποίηση του περί Δήμων Νόμου, ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στη διεξαγωγή των εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης και στην υλοποίηση της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης,

(β) η τροποποίηση του περί Αρχείου Πληθυσμού Νόμου, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα σε εκλογείς οι οποίοι δεν έχουν τη συνήθη διαμονή τους σε δημοτικά διαμερίσματα στα οποία ο αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων είναι κάτω από διακόσιους να εγγράφονται, κατόπιν δικής τους επιλογής, ως εκλογείς των εν λόγω δημοτικών διαμερισμάτων υπό ορισμένες προϋποθέσεις και 

(γ) η τροποποίηση του περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης Νόμου, ώστε να ρυθμιστούν ζητήματα που αφορούν στην εκλογή προέδρου επαρχιακού οργανισμού αυτοδιοίκησης.

Αγώνας δρόμου για συζήτηση εφαρμοστικών νόμων ΤΑ, λέει η Επ. Εσωτερικών

Σε αγώνα δρόμου με στόχο την ολοκλήρωση της συζήτησης για τους τροποποιητικούς νόμους σχετικά με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα επιδοθεί η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Πρόεδρος της Επιτροπής, Άριστος Δαμιανού.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας και την κατ΄άρθρον συζήτηση των εν λόγω τροποποιητικών νόμων, ο κ. Δαμιανού εξέφρασε την απαρέσκεια της Βουλής και της Επιτροπής Εσωτερικών για την πολύ μεγάλη, όπως είπε, καθυστέρηση στην κατάθεση των εφαρμοστικών νόμων της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, προσθέτοντας ότι ακόμα και στη σημερινή συνεδρίαση πρόκυπταν συνεχώς ζητήματα εξαιτίας της αργοπορημένης κατάθεσης των νομοσχεδίων, για την οποία, όπως ανέφερε, ελέγχεται αποκλειστικά η εκτελεστική εξουσία.

«Επί της ουσίας καταβάλαμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια για να διεξέλθουμε σήμερα τουλάχιστον τους Περί Δήμων, Περί Αρχείου Πληθυσμού και Περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης τροποποιητικούς νόμους, είμαστε σε ένα πολύ προχωρημένο στάδιο και έχουμε ενημερωθεί ότι έπεται και ένα πολυσέλιδο νομοσχέδιο, που αφορά τον Περί Κοινοτήτων Νόμο», σημείωσε ο κ. Δαμιανού.

Συμπλήρωσε ότι ενόψει της προθεσμίας της 2ας Απριλίου, όταν και κλείνουν οι εκλογικοί κατάλογοι, θα γίνει ένας αγώνας δρόμου ούτως ώστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών, με στόχο τα νομοσχέδια να οδηγηθούν προς ψήφιση στην τελευταία Ολομέλεια του Μαρτίου, πριν από την τυπική διαδικασία έναρξης της προεκλογικής εκστρατείας.

«Υπάρχουν ανοικτά ζητήματα, έχουμε ζητήσει κάποιες διευκρινίσεις και προκύπτουν και πολιτικά ζητήματα, εφόσον η Κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει κάποια θέματα που αφορούν τη φιλοσοφία των νόμων που ψηφίσαμε πριν από δύο χρόνια, όπως π.χ. την κατανομή εδρών στην ελεύθερη Επαρχία Αμμοχώστου και ειδικότερα στον νέο Δήμο Αγίας Νάπας όπως θα διαμορφωθεί, καθώς και μία ρύθμιση που αφορά την υποχρέωση υφιστάμενων δημάρχων να παραιτούνται εφόσον θα διεκδικήσουν τη θέση προέδρου του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης. Θα δούμε όλα τα ζητήματα την ερχόμενη Πέμπτη, ακριβώς με πρόθεση να ολοκληρώσουμε και να σταλούν στην Ολομέλεια στο τέλος του μήνα», κατέληξε ο πρόεδρος της επιτροπής.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας συμπλήρωσε ότι έγινε μια σοβαρή συζήτηση επί του θέματος και εξέφρασε την ελπίδα ότι η συζήτηση για το Περί Δήμων νομοσχέδιο θα ολοκληρωθεί στην επόμενη συνεδρία της επιτροπής.

Ο περί της Δεύτερης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμος του 2023 και συναφείς νομοθεσίες

Η Επιτροπή εξέτασε τις πιο πάνω προτάσεις νόμου σκοπός των οποίων είναι η τροποποίηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και συναφών νομοθεσιών, ώστε να παρέχεται το δικαίωμα εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο σε νέους ηλικίας δεκαεπτά (17) ετών και άνω αντί σε νέους δεκαοκτώ (18) ετών και άνω, ως ισχύει σήμερα.

Συναντίληψη κομμάτων-κυβέρνησης για μείωση ηλικίας ψήφου στα 17

Συναντίληψη μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κυβέρνησης ως προς την παροχή του δικαιώματος ψήφου σε πολίτες που έχουν συμπληρώσει το δέκατο έβδομο έτος της ηλικίας τους, αντί το δέκατο όγδοο που ισχύει σήμερα, διέκριναν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια συζήτησης επί της αρχής σχετικής πρότασης νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

Παρών στη συζήτηση ήταν και ο ίδιος ο κ. Νεοφύτου, ο οποίος είπε ότι η εν λόγω πρόταση αποτελεί στην ουσία της πολιτικό θέμα, προσθέτοντας ότι κατά τη γνώμη του θα πρέπει η Κύπρος να ακολουθήσει και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως προς το δικαίωμα των νέων να ψηφίζουν από τα 17.

«Φαίνεται ότι και η κυβέρνηση συμφωνεί με την πρόταση, τεχνοκρατικά είναι σωστές και μπορούμε να προχωρήσουμε», σημείωσε σχετικά.

Εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών Μενέλαος Βασιλείου είπε ότι το κύριο πρόβλημα στην παρούσα φάση αφορούσε στο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ της κατάθεσης της πρότασης και των επόμενων εκλογών τον προσεχή Ιούνιο, με τον κ. Δαμιανού να απαντά πως εφόσον εγκριθεί το νέο ηλικιακό όριο θα ισχύσει από το Μάιο του 2026.

Σε ερώτηση για το πόσα άτομα θα αφορά, ο κ. Βασιλείου είπε ότι με το νέο όριο δίνεται δικαίωμα ψήφου σε επιπλέον 8.680 Ελληνοκύπριους και 78 Τουρκοκύπριους με δηλωμένη διεύθυνση στα ελεύθερα εδάφη για τις βουλευτικές εκλογές, καθώς και 746 Τ/κ για τις Ευρωκλογές.

Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών και βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε ότι πράγματι παρατηρείται μια ευρύτερη τάση πανευρωπαϊκά για μείωση του ηλικιακού ορίου άσκησης του εκλογικού δικαιώματος, προσθέτοντας πως σήμερα διεξήχθη συζήτηση επί της αρχής και πως βρίσκεται σε συνεννόηση με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Νομικών, καθώς για να εφαρμοστεί μια τέτοια πρόνοια προϋποτίθεται η τροποποίηση του Συντάγματος.

Συμπλήρωσε ότι αν και εφόσον εγκριθεί εντός των επόμενων εβδομάδων ή μηνών η εν λόγω πρόταση θα αφορά για πρώτη φορά τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου του 2026.

«Είναι μια διαδικασία σε εξέλιξη και θα δούμε ανάλογα πώς θα κινηθούν τα κόμματα και η εκτελεστική εξουσία, αν και διαφαίνεται μια ευρεία συναντίληψη προς την κατεύθυνση υπερψήφισης της πρότασης νόμου», σημείωσε σχετικά.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ είπε επίσης ότι με την αφορμή της συζήτησης τα μέλη της επιτροπής ανέφεραν ότι θα πρέπει να ξεκαθαρίσει τελεσίδικα η θέση της εκτελεστικής εξουσίας αναφορικά και με άλλες εκσυγχρονιστικές πρόνοιες, όπως η αυτόματη εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους, προσθέτοντας πως υπάρχει ήδη και άλλη πρόταση που αφορά την επιστολική ψήφο.

«Πρέπει να δούμε συνολικά αυτά τα ζητήματα διότι δεν μπορούμε να ψηφίζουμε εκλογικούς νόμους με το κομμάτι, ιδιαίτερα όταν αφορούν τον εκσυγχρονισμό και την υποβοήθηση της άσκησης των εκλογικών δικαιωμάτων» είπε.

Με τη σειρά του, ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας είπε στις δηλώσεις του ότι συζητήθηκε επί της αρχής κάτι που συμβαίνει ήδη σε πολλές χώρες της Ευρώπης.

Εξέφρασε ακόμη την ελπίδα να γίνει αποδεκτή από όλα τα κόμματα η πρόταση νόμου, με την οποία, όπως είπε, φαίνεται να συμφωνεί και η Κυβέρνηση, και ευχήθηκε να μην επαναληφθεί η κατάσταση που παρατηρήθηκε κατά την περασμένη Ολομέλεια, όπου συζητείτο επί ώρες αν επρόκειτο για πρόταση νόμου της Βουλής ή της Κυβέρνησης.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Από το 2026 στις κάλπες οι 17χρόνοι

Stockwatch: Στις κάλπες και οι 17χρονοι

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Λύσεις πρόσβασης στο ψηφιακό κράτος για όσους δυσκολεύονται

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Μη υλοποίηση εισηγήσεων Επιτρόπου Διοικήσεως από τις κρατικές υπηρεσίες Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η μη υλοποίηση των εισηγήσεων της Επιτρόπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις κρατικές υπηρεσίες,

Παιδείας

420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα για ναρκωτικά, πιεστικά χρονοδιαγράμματα για προϋπολογισμό ΤΕΠΑΚ

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 17/04/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Παραβατικότητα και εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η παραβατικότητα και οι εγκληματικές ενέργειες στα σχολεία, καθώς και η απουσία στήριξης θυτών και θυμάτων. 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα