Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Απόσπασης Υπαλλήλων της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημοσίου Δικαίου (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2023 και Ο περί Απόσπασης Εργοδοτουμένων Αορίστου Χρόνου της Δημόσιας Υπηρεσίας και των Οργανισμών Δημόσιου Δικαίου (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η άρση του περιορισμού αναφορικά με τη μέγιστη χρονική διάρκεια της απόσπασης και ανανέωσης αυτής, για υπάλληλους της δημόσιας υπηρεσίας και των οργανισμών δημοσίου δικαίου, ώστε αυτές να ρυθμίζονται βάσει των διατάξεων του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου. 

Περίπου 250 νοσηλευτές με απόσπαση στον ΟΚΥπΥ δεν εκτελούν νοσηλευτικά καθήκοντα 

Περίπου 250 νοσηλευτές, οι οποίοι είναι αποσπασμένοι, εκτελούν άλλα καθήκοντα πέραν των νοσηλευτικών καθηκόντων, με αποτέλεσμα τα δημόσια νοσηλευτήρια να μείνουν χωρίς νοσηλευτές, όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, η οποία συνέχισε τη συζήτηση νομοσχεδίου που αφορά το θέμα της άρσης του περιορισμού αναφορικά με τη μέγιστη χρονική διάρκεια της απόσπασης και ανανέωσης αυτής, για υπάλληλους της δημόσιας υπηρεσίας και των οργανισμών δημοσίου δικαίου, ώστε αυτές να ρυθμίζονται βάσει των διατάξεων του περί Δημόσιας Υπηρεσίας Νόμου αναφορικά με τις αποσπάσεις. 

Συγκεκριμένα, μιλώντας κατά τη συνεδρία της Επιτροπής, εκπρόσωπος της Παγκύπριας Συντεχνίας Νοσηλευτών (ΠΑΣΥΝΟ) Χρίστος Χριστοδούλου ζήτησε όπως διενεργείται έλεγχος στις αποσπάσεις που γίνονται και πρόσθεσε ότι «οι νοσηλευτές είναι η μεγαλύτερη μάζα εργαζομένων (3.500 νοσηλευτές) που έγινε απόσπαση από τη δημόσια υπηρεσία στον ΟΚΥπΥ». 

Ανέφερε ότι «χωρίς έλεγχο θα έχουμε σοβαρά προβλήματα στο τέλος» γιατί οι νοσηλευτές που αποσπάστηκαν «αντί να είναι μέσα στους θαλάμους και να εργάζονται για τον κλινικό χώρο, πάνε στον ΟΚΥπΥ, ο οποίος μετά τους αποσπά κάπου αλλού και τα νοσοκομεία στο τέλος έμειναν χωρίς νοσηλευτές». 

Αυτοί οι νοσηλευτές «κάνουν οτιδήποτε άλλο εκτός από νοσηλευτικά καθήκοντα», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «είναι ανεξέλεγκτη η απόσπαση νοσηλευτών σε άλλες υπηρεσίες, χωρίς αντικατάσταση». 

Μιλώντας κατά τη συνεδρία, η Πρόεδρος της Επιτροπής Χριστιάνα Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε στην σημαντικότητα του θέματος που έθεσε ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ και στην ανάγκη το θέμα να εξεταστεί σε συνεδρία της Επιτροπής Υγείας της Βουλής. 

Ανέφερε ότι λόγω της ιδιομορφίας και της ιδιαιτερότητας των καθηκόντων του κόσμου που εργάζεται στον τομέα της υγείας αν έχουμε παθογένεια στην δική σας υπηρεσία πρέπει να συζητήσουμε το θέμα που εγείρει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΝΟ στην αρμόδια επιτροπή Υγείας. 

«Δεν μπορώ να έχω έλλειψη νοσηλευτών με όλα τα συνεπακόλουθα και να έχω 250 νοσηλευτές να κάνουν γραφειακά καθήκοντα», είπε η κ. Ερωτοκρίτου. 

Εξάλλου, σε σχέση με το νομοσχέδιο για την άρση του περιορισμού αναφορικά με τη μέγιστη χρονική διάρκεια της απόσπασης, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε κατά τη συνεδρία ότι το νομοσχέδιο «εισαγάγει με διαφορετικό τρόπο μια άλλη έννοια που θα μπορούσαμε να την εισάξουμε ούτως ή άλλως», δηλαδή την απόσπαση σε όλο το εργασιακό βίο, προσθέτοντας ότι θέση του ΔΗΣΥ είναι πως πρέπει να υπάρχει η δυνατότητα να μεταφέρεται ένας υπάλληλος από μια υπηρεσία σε άλλη, μόνιμα. 

«Επειδή για μας το κράτος είναι ένας ενιαίος εργοδότης πιθανό αυτό χρειάζεται να εισαχθεί», πρόσθεσε.   

Ο κ. Κουλλά είπε ότι «αυτό που πρέπει να δούμε είναι τα σωστά οργανογράμματα του κάθε Υπουργείου και κάθε τμήματος», προσθέτοντας ότι πιθανό χρειάζονται συστηματική αναθεώρηση ιδίως σε μια εποχή που προσπαθούμε να επενδύσουμε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια στο ηλεκτρονικό κράτος, στην γρηγορότερη αυτοποιημένη διαδικασία και στην καλύτερη οργάνωση». 

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Αντρέας Καυκαλιάς, αφού σημείωσε πως το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί στο επόμενο στάδιο εξέτασης των νομοσχεδίων, είπε ότι «μέσα από τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί από το Υπουργείο και αφορούν τις αποσπάσεις ενισχύονται οι ανησυχίες μας και οι ενστάσεις μας για το γεγονός ότι πάμε μέσα από μια νομοθεσία (νόμος περί αποσπάσεων) να ρυθμίσουμε ζητήματα που δεν θα έπρεπε όπως τις μόνιμες ανάγκες του κράτους». 

«Δυστυχώς στην δική μας την αντίληψη παραμένει ως δεδομένο ότι αυτές οι νομοθεσίες έχουν χρησιμοποιηθεί, πέραν από το να καλυφθούν μόνιμες ανάγκες του κράτους – που δεν θα έπρεπε -, ως όχημα εξυπηρέτησης και βολέματος ημετέρων», πρόσθεσε. 

Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί πως «θα έπρεπε να γίνει μια πιο ουσιαστική πράξη από πλευράς της εκτελεστικής εξουσίας» και «να δούμε τι κάναμε μέχρι τώρα, τι πετύχαμε μέσα από τις νομοθετικές ρυθμίσεις, να αξιολογήσουμε τα δεδομένα και να έρθει η εκτελεστική εξουσία μέσα από ένα διάλογο με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις οι οποίες πολλά έχουν να προσφέρουν σε αυτή την διαδικασία και να συζητήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα λύσεις που θα αντιμετωπίζουν στη ρίζα τους τα ζητήματα που έχουμε ενώπιον μας». 

Εκπρόσωπος της ΟΗΟ-ΣΕΚ ανέφερε ότι η ΣΕΚ συμφωνεί με το νομοσχέδιο και «επικροτεί τη νέα προσπάθεια που γίνεται» και πρόσθεσε ότι κάποια προβλήματα που υπάρχουν «σιγά – σιγά διορθώνονται».  

Με το νομοσχέδιο συμφώνησε τόσο ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΥΔΥ όσο και ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΑΣΔΥΚ), ο οποίος παράλληλα κάλεσε παράλληλα τους Βουλευτές να φέρουν τροπολογίες ούτως ώστε να γίνουν οι ευρύτερες αλλαγές στο νομοσχέδιο για να γίνει «δίκαιο και για τους υπαλλήλους» και να δημιουργήσουν «ένα ονομαστικό κατάλογο με άτομα που θέλουν να αποσπαστούν».

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ ανέφερε πως η συντεχνία διαφωνεί με το νομοσχέδιο και «σήμερα επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας, όπως είπε, «ότι δεν έχει να κάνει τίποτε (το νομοσχέδιο) με τη διόρθωση και την πλήρωση δικαιολογημένων αναγκών σε οργανισμούς και στην δημόσια υπηρεσία». 

«Η κατάσταση σήμερα δημιουργεί στρεβλώσεις στην οργανική δομή», ανέφερε και έφερε για παράδειγμα το Συμβούλιο Αποχετεύσεως Λευκωσίας όπου «υπάρχει έλλειψη μηχανικών, ενόψει και του κτισίματος του νέου Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (ΕΟΑ)», όπως είπε, την στιγμή που υπάρχει «μόνιμος μηχανικός σε απόσπαση στο Προεδρικό». 

Ανέφερε ότι η συγκεκριμένη θέση θα πληρωθεί με νέα πρόσληψη και «αυτό αποδεικνύει ότι δεν λύνεται το θέμα» και πρόσθεσε πως «αυτό που πρέπει να γίνει είναι να διορθωθούν οι οργανικές δομές, να προσλάβουμε το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και να τερματιστεί αυτό το πράγμα». 

Ο εκπρόσωπος της ΠΕΟ είπε ακόμη ότι δύο νομοσχέδια που είναι ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών τα οποία αφορούν «18μηνη προσωρινή απόσπαση υπαλλήλων από τους Δήμους προς τους ΕΟΑ για να βοηθήσουν στην αδειοδότηση και για εθελοντική μεταφορά μόνιμων υπαλλήλων που πλέον το επιθυμούν» να πάνε μόνιμα στους ΕΟΑ, ενώ διερωτήθηκε «τί θα γίνει αν από τους ΕΟΑ μετακινούνται με την μέθοδο της απόσπασης μόνιμα αλλού». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Stockwatch: Με απόσπαση σε γραφεία 250 νοσηλευτές 

Ο περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε να παρασχεθεί στον Έφορο Φορολογίας η εξουσία να επιτρέπει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης από δικαιούχο πρόσωπο, προκειμένου να επωφελείται του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την αγορά ή ανέγερση κατοικίας δώδεκα μήνες αφότου το δικαιούχο πρόσωπο αποκτήσει την κατοχή της κατοικίας. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.   

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:   

Stockwatch: Διορθώσεις στο νόμο για ΦΠΑ 5% σε πρώτη κατοικία 

Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ίδρυση και λειτουργία Εγγυητικού Ταμείου Ασφαλίσματος για την προστασία και αποζημίωση των αντισυμβαλλομένων και των δικαιούχων ασφαλίσματος, σε περίπτωση εκκαθάρισης ασφαλιστικής επιχείρησης, η οποία ασκεί εργασίες ασφάλισης ζωής.  

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.   

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Στο €1,4 δισ. ο τζίρος των ασφαλιστικών εταιρειών 

Ο περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Ασφαλιστικών και Αντασφαλιστικών Εργασιών και Άλλων Συναφών Θεμάτων Νόμου, ώστε να τροποποιηθεί η μέθοδος πλήρωσης της θέσης του Εφόρου Ασφαλίσεων.   

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.   

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η παραχώρηση αυξημένης κεφαλαιουχικής έκπτωσης για κεφαλαιουχικές δαπάνες που πραγματοποιούνται εντός των φορολογικών ετών 2023, 2024 και 2025 για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων, για μηχανήματα και εξοπλισμό που συνδέονται με συστήματα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και με τεχνικά συστήματα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης, καθώς και για καινούργια μηχανοκίνητα ηλεκτρικά οχήματα εμπορικού τύπου, ταξί και λεωφορεία. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.   

Ο περί Φορολογίας του Εισοδήματος (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού Νόμου έτσι ώστε να αυξηθεί η χρονική περίοδος από 2 στα 5 έτη, εντός της οποίας απαιτείται όπως καταβάλλονται οι κοινωνικές εισφορές (καθώς και οι επιβαρύνσεις και οι τόκοι επ’ αυτών), ούτως ώστε να εκπίπτουν οι αποδοχές και εισφορές εργοδοτουμένων από το φορολογητέο εισόδημα των εργοδοτών. Με αυτή την τροποποίηση θα συνάδει η χρονική περίοδος καταβολής των εισφορών για σκοπούς παραχώρησης φορολογικής έκπτωσης με τη χρονική περίοδο που προβλέπεται στον περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμους του 2016. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας για ψήφιση.  

Αποδεσμεύσεις Κονδυλίων 

Η Επιτροπή εξέτασε την αποδέσμευση κονδυλίων προς την Προεδρία και Προεδρικό Μέγαρο, το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, τον Κυπριακό Οργανισμό Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών, τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου, την Αρχή Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος, την Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου, το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού και τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τη μεταφορά πιστώσεων μεταξύ υφυπουργείων σύμφωνα με τον περί Δημοσιονομικής Ευθύνης και του Δημοσιονομικού Πλαισίου Νόμο και τους σχετικούς κανονισμούς.  

Σειρά αιτημάτων για αποδέσμευση κονδυλίων ενέκρινε η Επιτροπή Οικονομικών 

Αιτήματα για αποδέσμευση κονδυλίων που αφορούν Υπουργεία, οργανισμούς δημοσίου δικαίου και τμήματα της δημόσιας υπηρεσίας ενέκρινε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. 

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €1.989.827 για το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων για τις ανάγκες της διοίκησης και τμημάτων του, ενώ για το Τμήμα Δημοσίων έργων εγκρίθηκε κονδύλι ύψους €500.00 για την ετοιμασία μελέτης αξιολόγησης της ασφάλειας ολόκληρου του οδικού δικτύου (Network-wide rσad safetγ assessment), με βάση ευρωπαϊκή υποχρέωση. 

Επίσης, ενέκρινε την αποδέσμευση κονδυλίου €200.000 για τη διενέργεια πρωτοβάθμιου προσεισμικού ελέγχου σε δημόσια κτίρια και κονδυλίου €80.000 για διάφορα οδικά έργα. 

Επιπλέον, η Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε την αποδέσμευση πιστώσεων πέρα του €1,2 εκατομμυρίου από τον προϋπολογισμό του 2024, για τις ανάγκες αγοράς υπηρεσιών από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης. 

Πιο αναλυτικά, ποσό ύψους €723.860 αφορά την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων/συμβούλων για την ετοιμασία μελετών, ποσό ύψους €435.120 για σύμβαση υπηρεσιών, ενώ κονδύλι ύψους €50.000 αφορά σε έξοδα μηχανογράφησης και €25.000 σε έξοδα Συστημάτων Πληρωμών. 

Επίσης, η Επιτροπή ενέκρινε την αποδέσμευση κονδυλίου από τον προϋπολογισμό της Αρχής Δημόσιας Εποπτείας Ελεγκτικού Επαγγέλματος (ΑΔΕΕλΕπ) συνολικού ποσού περίπου €392.700 που αφορά, ειδικότερα, την αγορά υπηρεσιών επιθεωρητών Διασφάλισης Ποιότητας, ύψους €238.000, Επιθεωρητή με εξειδίκευση σε συστήματα πληροφορικής (ΙΤ lnspector), ύψους €59.500 και Ερευνώντων Λειτουργών ύψους €95.200. 

Τέλος, η Επιτροπή Οικονομικών ενέκρινε την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €1.520.500 από τον προϋπολογισμό της ΑνΑΔ για αγορά υπηρεσιών από φυσικά πρόσωπα. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Αβέρτα οι αποδεσμεύσεις εκατομμυρίων για αγορά υπηρεσιών 

Stockwatch: Στο 2,75% ανέβασε το επιτόκιο σε 9μηνα γραμμάτια ο ΟΧΣ 

Stockwatch: Ζητούν εκατομμύρια για αγορά υπηρεσιών 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην