Παράνομη η ζιβανία που δεν είναι από σταφύλι λένε βουλευτές, ζητούν λήψη μέτρων

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/01/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Παράνομη η ζιβανία που δεν είναι από σταφύλι λένε βουλευτές, ζητούν λήψη μέτρων 

Τη λήψη μέτρων από το Υπουργείο Γεωργίας ζητούν βουλευτές, για πάταξη του φαινομένου παρασκευής και κυκλοφορίας στην αγορά προϊόντων με την επωνυμία «ζιβανία», τα οποία όμως δεν παράγονται από στέμφυλα, αλλά από άλλους καρπούς. 

Το ζήτημα έφτασε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, μετά από εισήγηση των Βουλευτών Χρίστου Ορφανίδη και Χαράλαμπου Πάζαρου, αφού διαπιστώθηκε ότι κυκλοφορούν αλκοολούχα ποτά στην αγορά με την επωνυμία «ζιβανία», τα οποία όμως παράγονται από άλλα φρούτα, όπως μήλο ή ρόδι. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Χαράλαμπος Πάζαρος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, έχουν εντοπιστεί σε διάφορα φεστιβάλ της υπαίθρου τέτοια προϊόντα. 

Και οι δύο βουλευτές που εισηγήθηκαν το θέμα στην Επιτροπή, υπογράμμισαν στις δηλώσεις τους το γεγονός ότι η ζιβανία είναι προϊόν με γεωγραφική ένδειξη, πράγμα που συνεπάγεται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, βάσει νομοθεσίας, για την παραγωγή και την εμπορία της. 

Όπως ανέφεραν, προβλέπεται από τη νομοθεσία ότι η ζιβανία παράγεται μόνο από σταφύλι, μέσα από συγκεκριμένη διαδικασία, γεγονός που πιστοποιείται με την παραχώρηση σχετικών αδειών από το Τμήμα Γεωργίας, από το Υπουργείο Εμπορίου, από τις Υγειονομικές Yπηρεσίες και από το Tελωνείο. Κατ’ επέκταση, το προϊόν πρέπει να διαθέτει πιστοποιητικό εμπορικού σήματος, να παρέχει πληροφορίες για τον παραγωγό και τον εμφιαλωτή, αλλά και για την περιεκτικότητα σε αλκοόλ. 

Ο κ. Πάζαρος, επεσήμανε στις δηλώσεις του ότι η ζιβανία, ως προϊόν καταχωρημένο γεωγραφικά στην Κύπρο, προστατεύεται και από την ΕΕ, αλλά και από αρκετές τρίτες χώρες που διατηρούν διμερείς συμφωνίες με την Ευρώπη. 

Σημείωσε, δε, ότι «πέραν των αποκλίσεων των προδιαγραφών, πέραν της παραπληροφόρησης των πολιτών και της εκμετάλλευσης τους, είναι ανησυχητικό και για την δημόσια υγεία το ότι αυτά τα προϊόντα δεν έχουν εξασφαλίσει την προαπαιτούμενη άδεια που απαιτείται για την παραγωγή, εμφιάλωση και εμπορία τους». 

«Ως ΔΗΣΥ ζητούμε από το Υπουργείο Γεωργίας και τις υπηρεσίες του να προβούν σε κάθε ενδεδειγμένο έλεγχο», συνέχισε, αναφέροντας ότι «είναι υποχρέωση του κράτους να μεριμνήσει για την προστασία της ζιβανίας ως προϊόν ονομαστικής προέλευσης, είναι υποχρέωση του κράτους να μεριμνήσει για την εφαρμογή των προδιαγραφών της ζιβανίας και για την τήρηση και διασφάλιση της ενωσιακής και εθνικής μας νομοθεσίας». 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, υπογράμμισε ότι η χρήση του ονόματος της ζιβανίας από προϊόν που παράγεται από φρούτο άλλο, πέραν του σταφυλιού, συνιστά παρανομία και είπε ότι πρόκειται για «προϊόν μαϊμού», σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο «στρέφεται ενάντια σε αυτούς τους ανθρώπους που παράγουν ένα καθαρά κυπριακό προϊόν».  

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ανέφερε ότι όλες οι εταιρείες που παράγουν νόμιμα ζιβανία, ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και γι’ αυτό υπάρχουν ανάλογες εγκρίσεις. 

Τέλος, σε ερώτηση για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι οι περιπτώσεις στις οποίες διαπιστώνεται παραγωγή προϊόντος ζιβανίας από οτιδήποτε άλλο, πέραν του προβλεπόμενου, θα πρέπει να καταγγελθούν και ότι από σήμερα ξεκινά η διαδικασία των καταγγελιών. «Είναι παραπλανητικός ο όρος ζιβανία από οποιοδήποτε άλλο προϊόν», πρόσθεσε, καταλήγοντας ότι με την χρήση της ονομασίας ζιβανία για άλλου είδους προϊόντα «βγάζουμε μόνοι μας τα μάτια μας». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Κίνδυνος να καταγγελθεί η Κύπρος για παράνομη ζιβανία 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθα νομοσχέδια: 

Ο περί Αμπελοοινικών Προϊόντων, Αλκοολούχων Ποτών και Αρωματισμένων Αμπελοοινικών Προϊόντων Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την παραγωγή, διάθεση και κυκλοφορία των αμπελοοινικών προϊόντων, αλκοολούχων ποτών και αρωματισμένων αμπελοοινικών προϊόντων, καθώς και στην επιβολή κυρώσεων για σχετικές παραβάσεις. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Κτηνιατρικών Ελέγχων στο Ενδοκοινοτικό Εμπόριο και την Εισαγωγή από Τρίτες Χώρες Ζώων και Αγαθών, καθώς και για άλλα Συναφή Θέματα Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η κατάργηση και αντικατάσταση του περί Κτηνιατρικών Ελέγχων στο Ενδοκοινοτικό Εμπόριο και την Εισαγωγή από Τρίτες Χώρες Ζώων και Αγαθών, καθώς και για άλλα Συναφή Θέματα Νόμου του 2002, ώστε να μεταφερθεί στην κυπριακή έννομη τάξη ο Κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2017/625 για τους επίσημους ελέγχους και τις άλλες επίσημες δραστηριότητες που διενεργούνται με σκοπό την εξασφάλιση της εφαρμογής της νομοθεσίας για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές και των κανόνων για την υγεία και την καλή μεταχείριση των ζώων, την υγεία των φυτών και τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα και ο οποίος καταργεί σχετικούς Κανονισμούς και Οδηγίες, στις οποίες βασίστηκε ο καταργηθέν Νόμος.   

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Παραγωγής και Εμπορίας της Βιομηχανικής Κάνναβης (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του βασικού Νόμου ώστε να συνάδει με τις διατάξεις του άρθρου 4, παράγραφος 4 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 2ας Δεκεμβρίου 2021, όσον αφορά την περιεκτικότητα των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC). 

Σημειώνεται ότι με τη συγκεκριμένη διάταξη του προαναφερόμενου Κανονισμού, η περιεκτικότητα των χρησιμοποιούμενων ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης σε THC έχει αυξηθεί από το 0,2% στο 0,3%. 

Η Επιτροπή προχώρησε στο στάδιο της τοποθέτησης και λήψης τελικής απόφασης και αναμένεται να επανεξετάση το νομοσχέδιο σε επόμενη συνεδρία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων