Οξύ στεγαστικό πρόβλημα για οικογένειες εκτοπισμένων που διαμένουν στην κοινότητα Κοφίνου

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/01/2024, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Οξύ στεγαστικό πρόβλημα για οικογένειες εκτοπισμένων που διαμένουν στην κοινότητα Κοφίνου 

Οξύ είναι το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες εκτοπισμένων που διαμένουν στην κοινότητα Κοφίνου, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, όπου συζητήθηκε η ανάγκη ανέγερσης νέων στεγαστικών μονάδων σε χαλίτικη γη, για την κάλυψη των αναγκών. Χαρακτηριστική του προβλήματος είναι περίπτωση στην οποία αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Κοινότητας Κοφίνου, Δέσπω Χαραλάμπους, σύμφωνα με την οποία ηλικιωμένος κοιμάται σε καρέκλα, σε κατοικία που φιλοξενεί τέσσερις οικογένειες. 

Στην περίπτωση αυτή αναφέρθηκε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση. Όπως είπε, σε σπίτι του προσφυγικού συνοικισμού στην Κοφίνου, ζουν σήμερα τέσσερις οικογένειες, με αποτέλεσμα ο παππούς της οικογένειας να αναγκάζεται να κοιμάται σε αναπαυτική καρέκλα, για να μπορούν τα παιδιά του και τα εγγόνια του να κοιμούνται σε ένα κρεβάτι. 

«Το στεγαστικό ζήτημα στην Κοφίνου είναι τόσο οξύ τα τελευταία χρόνια, ώστε, ένεκα και των ενοικίων, ένεκα και του κόστους το οποίο υπάρχει στην απόκτηση γης, η στεγαστική βοήθεια που παραχωρείται από το κράτος δεν μπορεί να το επιλύσει», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. 

Υπέδειξε, δε, κρατικές ευθύνες, αναφέροντας ότι η απόφαση που λήφθηκε το 2012 για την ανέγερση τριών πολυκατοικιών σε κρατική γη στην Κοφίνου, τερματίστηκε το 2013, με την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον Νίκο Αναστασιάδη. Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Κέττηρος εξήγησε ότι το εν λόγω σχέδιο ήταν για 24 διαμερίσματα, ενώ οι ανάγκες που υπήρχαν το 2016, σύμφωνα με τους τότε υπολογισμούς, αφορούσαν 39 οικογένειες.  Σημείωσε, όμως, ότι υπήρχαν και άλλοι κάτοικοι, που είχαν ήδη μετακινηθεί. Πρόσθεσε, δε, ότι σήμερα υπάρχουν εκτιμήσεις για ανάγκες περίπου 50 οικογενειών. 

Είπε ακόμη ότι είχε δοθεί χρονικό περιθώριο περίπου τριών μηνών για να εντοπίσουν οι αρμόδιες υπηρεσίες διαθέσιμα τεμάχια κρατικής γης στην περιοχή, που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη στέγαση οικογενειών εκτοπισμένων. Σημείωσε, όμως, ότι οι υπηρεσίες παρουσίασαν ενώπιον της Επιτροπής ως διαθέσιμα τα τεμάχια που αφορούν στο σχέδιο που είχε τερματιστεί το 2013, ενώ από τους κατοίκους υποδείχθηκε έκταση περίπου 10 στρέμματα στην Κακορατζιά, όπου μπορούν να κοπούν και να παραχωρηθούν οικόπεδα, όπως είπε. 

Ο ίδιος εξήγησε ότι στην κοινότητα της Κοφίνου διαμένει μεγάλος αριθμός εκτοπισμένων, καθώς εκεί υπήρχαν τ/κ κατοικίες. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Κοφίνου περίπου 1000 κάτοικοι, αν και, όπως επεσήμανε ο κ. Κέττηρος, τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ περισσότεροι, περίπου 3.000-3.500, προσθέτοντας ότι ο κόσμος αναγκάζεται να φύγει από την κοινότητα της Κοφίνου, αφού δεν μπορεί να παραχωρηθεί γη στα νέα ζευγάρια. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής σημείωσε 

ότι αντίστοιχο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και άλλες κοινότητες, όπως η Αυδήμου και η Μενόγεια. 

«Ζητήσαμε σήμερα να ξαναδεί το Τμήμα Πολεοδομίας το θέμα της ανέγερσης των τριών πολυκατοικιών στο συγκεκριμένο χώρο, που είναι πέντε οικόπεδα, για να ανεγερθούν οι τρεις πολυκατοικίες και να στεγαστεί αριθμός ατόμων, να προσπαθήσουν να βρουν και νέους χώρους», ανέφερε τέλος ο κ. Κέττηρος, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή θα καλέσει τον Υπουργό Εσωτερικών σε επόμενη συνεδρίαση, για να προχωρήσει με τη λήψη πολιτικών αποφάσεων. Ο ίδιος πρότεινε, εξάλλου, ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και μέρος χώρων πρασίνου για να ανεγερθούν κατοικίες ή διαμερίσματα για νεαρά ζευγάρια. 

Προχωρούν οι διαικασίες για αποκατάσταση της πολυκατοικίας στην Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα  

Προχωρούν εντός χρονοδιαγραμμάτων οι διαδικασίες για την αποκατάσταση της πολυκατοικίας στην οδό Πιαλέ Πασά στη Λάρνακα, ανέφερε ο κ. Κέττηρος, μετά από συνεδρίαση στην παρουσία λειτουργών του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, το οποίο είχε αναλάβει να διεξαγάγει έλεγχο θλαστικής αντοχής στη συγκεκριμένη πολυκατοικία. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η πολυκατοικία κρίθηκε ότι εμπίπτει στην δεύτερη κατηγορία του σχεδίου ΚτίΖΩ, επομένως δεν θα κατεδαφιστεί, αλλά χρήζει επιδιορθώσεων. 

Για τον σκοπό αυτό, όπως εξήγησε, οι κάτοικοι θα πρέπει να κάνουν μια συνέλευση και να ορίσουν μια επιτροπή για να επιλέξουν τον μηχανικό τους και να προχωρήσουν στην διαδικασία. Ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι βάσει του σχεδίου ΚτίΖΩ θα διατεθεί ένα ποσό ύψους 240.000 ευρώ για την επιδιόρθωση της πολυκατοικίας και ότι τον πολιτικό μηχανικό θα τον πληρώσει το Τμήμα Πολεοδομίας. 

Επίσης, θα εξεταστεί και η δυνατότητα εγκατάστασης ανελκυστήρα στην πολυκατοικία, το κόστος του οποίου θα αναλάβει το Τμήμα Πολεοδομίας μέχρι 90.000 ευρώ. 

«Κατατέθηκαν χρονοδιαγράμματα, θα γίνει στεγανοποίηση της οροφής, θα καλυφθούν ζημιές που έχουν προκύψει λόγω των προβλημάτων εντός των διαμερισμάτων και προχωρά ταυτόχρονα και η τιτλοποίηση των διαμερισμάτων στους κατοίκους, ενώ θα κατεδαφιστεί και ένα αυθαίρετο διαμέρισμα που είχε γίνει στο ισόγειο της πολυκατοικίας», ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής. 

Σημείωσε ότι στο θέμα αυτό υπήρξε πολύ καλή συνεργασία με το Τμήμα Πολεοδομίας για την προώθηση του ζητήματος εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί. «Εμείς παρακολουθούμε το θέμα στην Επιτροπή, γιατί έχει αποδειχθεί ότι τέτοια ζητήματα προχωρούν μόνο αν τα παρακολουθήσει κανείς σε τακτά διαστήματα», κατέληξε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων