Αλιευτικά καταφύγια, παράνομη αλιεία και αποζημιώσεις σε γεωργούς

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 26/09/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Αλιευτικά καταφύγια της Κύπρου  

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων και ανάγκη επέκτασής τους ή δημιουργίας νέων. Η Επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση της συζήτησης σε επόμενη συνεδρία.  

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Οι περί Αλιείας (Τροποποιητικοί) Κανονισμοί του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς μέσω των οποίων είναι διασαφηνίζεται η απαγόρευση χρήσης απαγορευμένων εργαλείων και διευκρινίζεται η παράβαση σε περίπτωση ύπαρξης επί του σκάφους εργαλείων που είναι απαγορευμένα ή που δεν ικανοποιούν τις τεχνικές προδιαγραφές που καθορίζει η νομοθεσία. Τα θέματα αυτά, σήμερα ρυθμίζονται με όρους που σημειώνονται επί της άδειας αλιείας που παραχωρεί η Διευθύντρια του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, αλλά όχι και στη νομοθεσία. 

Η Επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση της εξέτασης σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Εφαρμογής Κοινοτικών Αποφάσεων και Κοινοτικών Κανονισμών που Αφορούν Θέματα Αλιείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Εφαρμογής Κοινοτικών Αποφάσεων και Κοινοτικών Κανονισμών που Αφορούν Θέματα Αλιείας Νόμου, κατά τρόπο ώστε οι μέγιστες ποινές που εφαρμόζονται για τις παραβάσεις να αυξηθούν, ώστε να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα και να καταστεί το σύστημα ελέγχου πιο αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της παράνομης αλιείας. 

Η Επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση της εξέτασης σε επόμενη συνεδρία. 

Ο περί Αλιείας (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Αλιείας Νόμου κατά τρόπον ώστε να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα οι μέγιστες ποινές που εφαρμόζονται στις παραβάσεις και να καταστεί το σύστημα ελέγχου πιο αποτελεσματικό, καθώς επίσης να ελαχιστοποιείται οποιοδήποτε όφελος προκύπτει κυρίως από την παράνομη λαθραία και άναρχη αλιεία. 

Η Επιτροπή αποφάσισε τη συνέχιση της εξέτασης σε επόμενη συνεδρία. 

Ο ΔΗΣΥ κατέθεσε αίτημα για αποζημιώσεις σε γεωργούς εξαιτίας της χαλαζόπτωσης 

Αίτημα για αποζημίωση των γεωργών και φρουτοπαραγωγών της περιοχής Πιτσιλιάς εξαιτίας της πρόσφατης χαλαζόπτωσης κατέθεσε ο ΔΗΣΥ στην Επιτροπή Γεωργίας της Βουλής. 

Σε δηλώσεις του, ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χαράλαμπος Πάζαρος είπε πως σήμερα το κόμμα του κατέθεσε αίτημα για εγγραφή ως αυτεπάγγελτου στην Επιτροπή Γεωργίας, θέμα για τις ζημιές που προκλήθηκαν στους γεωργούς και φρουτοπαραγωγούς στην περιοχή Πιτσιλιάς της Επαρχίας Λεμεσού, από την πρόσφατη χαλαζόπτωση και για την ανάγκη στήριξης των πληγέντων κοινοτήτων. 

Ο κ. Πάζαρος ανέφερε πως η χαλαζόπτωση που προηγήθηκε προ ημερών στην περιοχή της Πιτσιλιάς, και ειδικά στη Κυπερούντα και στις Δοίμες, προκάλεσε την ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειες των γεωργών και φρουτοπαραγωγών λίγο πριν την συγκομιδή της σοδιάς, με αποτέλεσμα οι καλλιεργητές να έχουν απωλέσει όλα τα εισοδήματα τους και συνεπώς δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής τους το οποίο φέτος ήταν ιδιαίτερα αυξημένο. 

«Είναι επιθυμία του ΔΗΣΥ όπως το θέμα οριστεί και εξεταστεί ως κατ΄ επείγον, ελπίζουμε στην αμέσως επόμενη συνεδρία. Ως ΔΗΣΥ επιθυμούμε να εξεταστούν επίσης οι προθέσεις του Υπουργείου Γεωργίας όχι μόνο αναφορικά με τις αποζημιώσεις στους πληγέντες γεωργούς και φρουτοπαραγωγούς αλλά και στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για αντιχαλαζικά δίκτυα», είπε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον