Να καλύψει όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά το «ΦωτοβολταΪκά για όλους» ζητούν βουλευτές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 09/01/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

«Φωτοβολταϊκά για Όλους» 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το σχέδιο της κυβέρνησης «Φωτοβολταϊκά για Όλους» και η δυνατότητα απλοποίησης ή/και βελτίωσής του. 

Να καλύψει όλα τα ευάλωτα νοικοκυριά το «ΦωτοβολταΪκά για όλους» ζητούν βουλευτές 

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την Τρίτη μέχρι τις 16 Ιανουαρίου του 2024 το νέο Σχέδιο Χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας σε κατοικίες 2024-2025, με τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής να τονίζουν ότι η υποκατηγορία του Σχεδίου «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ» θα πρέπει να δίδει πραγματικά τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος και από πολίτες που δεν διαθέτουν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσουν ένα τέτοιο σύστημα. 

Επιπλέον, βουλευτές μέλη της Επιτροπής, η οποία συζήτησε το σχέδιο της Κυβέρνησης «Φωτοβολταϊκά για Όλους» και τη δυνατότητα απλοποίησης ή/και βελτίωσής του, έπειτα από εισήγηση των βουλευτών Κυριάκου Χατζηγιάννη, Νίκου Σύκα, Ονούφριου Κουλλά και Μάριου Μαυρίδη, ζήτησαν όπως η Κυβέρνηση διασφαλίσει και στους εγκλωβισμένους το δικαίωμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκων, υπό το σχέδιο «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ». 

Όπως ανέφερε στην Επιτροπή ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Χαράλαμπος Ρούσος, στόχος του Σχεδίου, συνολικού ποσού 30 εκατομμύρια ευρώ, είναι να δώσει την ευκαιρία σε όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκό σύστημα μέχρι 4,16 kW στην οικία τους, με προέγκριση της αίτησης και χωρίς αρχικό κεφάλαιο, εξοικονόμηση από την πρώτη μέρα σύνδεσης, αποπληρωμή με διμηνιαίες χρεώσεις ύψους €150 μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικής ενέργειας. 

Σύμφωνα με το Σχέδιο ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, η χορηγία θα ανέρχεται στα €250 ανά kW με μέγιστο ποσό χορηγίας €1.000 (4Kw) και, επιπρόσθετα, αποπληρωμή επένδυσης €1.000 ανά kW με μέγιστο «ποσό αποπληρωμής»: €4.000 (4kW). 

Ο κ. Ρούσος είπε ότι «με τα σημερινά δεδομένα, ο χρόνος που χρειάζεται για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων, από την υποβολή μέχρι την πληρωμή, είναι λίγο λιγότερο από πέντε μήνες» και πρόσθεσε πως «με τις αλλαγές που επέρχονται μέσω του Σχεδίου υπολογίζουμε ότι αυτός ο χρόνος θα μπορεί να συντομευθεί σε μεγάλο βαθμό». 

Αναφερόμενος στις σημαντικές αλλαγές που επέρχονται από το Σχέδιο, ο κ. Ρούσος είπε ότι «υπάρχει διασύνδεση του Ταμείου με κάποια βάση δεδομένων του Διαχειριστή Συστήματος Διανομής ούτως ώστε να μην χρειάζεται η υποβολή του πιστοποιητικού καταλληλόλητας του φωτοβολταϊκού από τους αιτητές». 

Είπε ακόμη ότι άλλη σημαντική αλλαγή είναι ότι η πληρωμή θα γίνεται μέσω διασύνδεσης του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞ.Ε) με την Κεντρική Τράπεζα και πρόσθεσε πως «όλα αυτά θα συντομεύσουν κατά πολύ τον χρόνο εξέτασης των αιτήσεων».   

Επίσης, ο κ. Ρούσος εξέφρασε την ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης της συμπερίληψης της δόσης (που θα καταβάλλει ο πολίτης από την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος) στον λογαριασμό ηλεκτρικής ενέργειας και πρόσθεσε ότι αυτή για αυτή τη νομοθετική ρύθμιση έχει κατατεθεί σχετική πρόταση νόμου στην Ολομέλεια της Βουλής. 

Σημείωσε ότι για άτομα ΑμεΑ υπάρχει η ευχέρεια για υποβοήθηση στην όλη διαδικασία. 

Μιλώντας στην Επιτροπή, ο Κοινοτάρχης του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου Μιχάλης Μικέλλη, αφού σημείωσε ότι ο ηλεκτρισμός δίδεται δωρεά στα σπίτια των εγκλωβισμένων παρά το γεγονός ότι εκδίδονται τιμολόγια από τη λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού των κατεχομένων, εξέφρασε προβληματισμό τι θα γίνει αν εφαρμοστεί αυτό το σχέδιο και για τους εγκλωβισμένους και διερωτήθηκε κατά ποσον το ρεύμα που θα παράγεται από το φωτοβολταϊκό που θα εγκατασταθεί θα δίδεται στη λεγόμενη αρχή ηλεκτρισμού των κατεχομένων. 

Επίσης, διερωτήθηκε ποια θα είναι η αντίδραση της λεγόμενης αρχής ηλεκτρισμού των κατεχομένων αν ακουστεί ότι όλοι οι εγκλωβισμένοι θα εγκαταστήσουν σύστημα φωτοβολταϊκών και κατά πόσον θα διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού. 

Επί του προκειμένου, ο αντιπρόσωπος της θρησκευτικής ομάδας Μαρωνιτών Γιαννάκης Μούσας είπε ότι τα όσα ανέφερε ο Κοινοτάρχη του κατεχόμενου Ριζοκαρπάσου δεν ισχύουν για τα μαρωνίτικα χωριά, προσθέτοντας ότι «στα μαρωνίτικα χωριά ο κόσμος πληρώνει ρεύμα, και μάλιστα πολύ ρεύμα». 

Εκπρόσωπος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», αφού κατάθεσε γραπτώς πρόταση για το Σχέδιο «ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ». ανέφερε ότι στο σχέδιο δεν περιλαμβάνονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και διερωτήθηκε κατά πόσον «αυτές θα εξακολουθήσουν να υφίσταται την ενεργειακή φτώχεια και για πόσο καιρό». 

«Προτείνουμε ένα Σχέδιο ΄ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ΄ χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς να ενοχλήσουμε τα 30 εκ. ευρώ που είναι διατεθειμένο το Υπουργείο Εμπορίου να διαθέσει για αυτό το σχέδιο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «προτείνουμε να χρησιμοποιηθούν οι τράπεζες με εγγύηση την ίδια που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο και με κεφάλαια, τα οποία θα προέλθουν από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία ευχαρίστως παραχωρεί δάνεια για τέτοιους σκοπούς». 

Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να διαφοροποιηθεί το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών για τη δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκού συστήματος στο έδαφος σε εμβαδό μόνο 20 τετραγωνικών μέτρων, το οποίο καλύπτει την εγκατάσταση συστήματος μόνο 3,5 Κιλοβατώρες. Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι με βάση τη νομοθεσία ο Υπουργός Εσωτερικών επιτρέπεται να εκδώσει διάταγμα για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος μόνο εντός 20 τετραγωνικών μέτρων και θα πρέπει να υπάρξει αλλαγής της νομοθεσίας για μεγαλύτερο εμβαδό. 

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι «χρειάζεται να βοηθήσουμε τους ευάλωτους πολίτες της χώρας που δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο για να έχουν το όφελος της μείωσης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος» και πρόσθεσε ότι «δεν ευσταθεί ότι αυτό το σχέδιο είναι για όλους». 

«Δεν αφορά φωτοβολταϊκά για όλους, αλλά μια στόχευση ενός ελάχιστου αριθμού», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «μένουν έξω όλες εκείνες οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι κατηγορίες καταναλωτών, που βιώνουν την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος». 

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι «δεν επενδύουμε στο δίκτυο και στην αποθήκευση με αποτέλεσμα η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για αυτούς που δεν έχουν φωτοβολταϊκά να αυξάνεται πολλαπλάσια» και πρόσθεσε ότι η Κυβέρνηση εισπράττει τεράστια ποσά από τη δημοπρασία των ρύπων και το ΦΠΑ και «παίρνει τα χρήματα από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ που δίνουν οι καταναλωτές μέσω των τιμολογίων του ρεύματος». 

«Αυτός είναι εμπαιγμός. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσει η Κυβέρνηση χρήματα από τα δικά της και όχι από τους καταναλωτές», ανέφερε και πρόσθεσε την ανάγκη εφαρμογής συμπληρωματικού σχεδίου για ενίσχυση της αποθήκευσης και του δικτύου, μέσω του Ταμείου Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ. 

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» «είναι μια καλή ιδέα γιατί αντιμετωπίζει το πρόβλημα της χρηματοδότησης» και «πρέπει να απευθύνεται σε αυτούς που δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο για να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά». 

Αναφέροντας ότι το Σχέδιο «έχει σημαντικές αδυναμίες και αδικίες», ο κ. Κουλλά είπε ότι «δεν έχει ασφαλιστικές δικλείδες ότι θα επωφεληθούν περισσότερο αυτοί που πράγματι δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο», ενώ «τιμωρεί και δίνει πολύ λιγότερη χορηγία (1.000 αντί 5.000 ευρώ) στα πραγματικά ευάλωτα νοικοκυριά που πρέπει να προσελκύσουμε». 

Ανέφερε επίσης ότι «το ποσό των 150 ευρώ αποκοπή ανά διμηνία θα μπορούσε να είχε διαφοροποίηση ανάλογα με την κατηγορία του νοικοκυριού» και πρόσθεσε πως «πολύ σημαντικό είναι ότι για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους και γενικά για τις πολυμελείς οικογένειες έπρεπε να είχε αυξημένη χορηγία, αλλά και δικαίωμα για αυξημένη εγκατεστημένη ισχύ, καθώς η κατανάλωση δεν είναι από σπατάλη, αλλά λόγω του μεγάλου μεγέθους της οικογένειας». 

Είπε ακόμη ότι το Σχέδιο αφήνει έξω μικρές, ατομικές οικογενειακές επιχειρήσεις και καταστήματα και εξέφρασε την ελπίδα μέσα από την δημόσια διαβούλευση «αυτές οι αδυναμίες να αντιμετωπιστούν». 

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα είπε ότι είναι θετικό βήμα το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» αλλά χρήζει βελτιώσεων για να είναι πραγματικά για όλους και πρόσθεσε πως «μιλάμε για έξι χιλιάδες δικαιούχους μέσα στο 2024 και μάλιστα, σύμφωνα με το ποιος θα προλάβει πρώτος να γίνει δικαιούχος». 

«Γι’ αυτό τονίζουμε ξανά ότι θα πρέπει ένα σημαντικό μέρος των εσόδων της Δημοκρατίας, από την επιστροφή  των χρημάτων που πληρώνει από την τσέπη του ο φορολογούμενος πολίτης στους λογαριασμούς της ΑΗΚ για την δημοπράτηση των ρύπων, να επιστρέφει στο ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε για να έχουμε περισσότερους δικαιούχους», πρόσθεσε. 

Ανέφερε ότι «είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι θα μπορούν πλέον πολίτες, οι οποίοι δεν έχουν το αρχικό κεφάλαιο, να τοποθετούν φωτοβολταϊκα, έτσι ώστε να αντιμετωπίζουν την ακρίβεια του ηλεκτρικού ρεύματος» 

Επίσης, ο κ. Κώστα είπε ότι καθορίστηκε το όριο των 4,16 κιλοβατωρών (kWh) ανά κατοικία και πρόσθεσε ότι αυτός ο αριθμός «είναι μικρός, καθώς οι κιλοβατώρες είναι λίγες, κυρίως για μια τρίτεκνη ή πολύτεκνη οικογένεια» και «ζητήσαμε σήμερα μαζί με άλλα κόμματα, να γίνει, αν είναι εφικτό, σχετική αναθεώρηση». 

Ανέφερε επίσης ότι θα δίνεται χορηγία 1.000 ευρώ σε κάθε δικαιούχο του σχεδίου αυτού για να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά και «ζητήσαμε το ποσό αυτό να αυξηθεί και στην περίπτωση του σχεδίου ‘Φωτοβολταϊκά για όλους’ στα 1.500 ευρώ, όπως και στο άλλο σχέδιο». 

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους είπε ότι «όταν σε πρόσφατη έκθεση της ΡΑΕΚ υπήρχαν επισημάνσεις ότι είμαστε η 7η χώρα στην ΕΕ με το ακριβότερο ηλεκτρικό ρεύμα και υπάρχουν ανησυχίες για έλλειψη ενέργειας τα επόμενα χρόνια, αυτό θα πρέπει να ανησυχήσει και την ίδια στιγμή τα σχέδια τα οποία εκπονούνται από πλευράς Υπουργείου Ενέργειας να διαμορφωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι πιο ελκυστικά». 

Ανέφερε ότι το σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» «έχει ελλείψεις και χρειάζεται ουσιαστικές βελτιώσεις γιατί αυτό θα δώσει τα κίνητρα σε όλο τον πληθυσμό να μπορέσει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά για να μπορέσει να έχει φθηνή ενέργεια». 

Ο κ. Μυριάνθους κάλεσε την Κυβέρνηση όπως «τα σχέδια γίνουν πιο γενναιόδωρα και να δώσουν την ευχέρεια στους ευάλωτους συμπολίτες μας να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν». 

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Σταύρος Παπαδούρης είπε ότι «αναμένουμε από την διαβούλευση να διορθωθούν κάποιες ατέλειες του Σχεδίου έτσι ώστε να προχωρήσουμε για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην πηγή» και πρόσθεσε ότι «ένα θέμα είναι η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην πηγή και άλλο θέμα είναι να το μεταφέρεις από φωτοβολταϊκό πάρκο όπου έχουμε τα έξοδα μεταφοράς». 

Ανέφερε επίσης ότι δεν ευσταθεί ο τίτλος ‘Φωτοβολταϊκά για όλους’ και πρόσθεσε πως «η πραγματικότητα είναι πως θα βάλουν φωτοβολταϊκά μόνο όσα άτομα κάνουν τις αιτήσεις και μέχρις ότου εξαντληθεί το κονδύλι που υπάρχει». 

Ο κ. Παπαδούρης είπε ότι «προκύπτει το ερώτημα τι θα γίνει όταν εξαντληθεί το κονδύλι και αν το κράτος θα επιστρέψει με συμπληρωματικό προϋπολογισμό», στην περίπτωση που υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο και πρόσθεσε ότι σε ό,τι αφορά την δημοπράτηση των ρύπων «φροντίσαμε ένα σημαντικό μέρος να επιστρέφει στο Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ». 

«Αν υπάρξει ανάγκη για συμπληρωματικό προϋπολογισμό, πρέπει το κράτος» να εξετάσει το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει τα ποσά του Ταμείου, πρόσθεσε.   

Ο κ. Παπαδούρης εξέφρασε την ανάγκη αύξησης του ποσού της επιδότησης λόγω της αύξησης που υπήρξε στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και πρόσθεσε ότι το Σχέδιο θα είναι επιτυχημένο όταν απευθύνεται σε όλους.   

Συναφείς δημοσίευμα στο ΚΥΠΕ: Αρχές Φεβρουαρίου οι αιτήσεις για «Φωτοβολταϊκά για όλους» λέει ο Υπ.Ενέργειας 

Το νέο κυβερνητικό σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους» ξεκινά ουσιαστικά σήμερα με την δημόσια διαβούλευση και την ενημέρωση της Επιτροπής Ενέργειας της Βουλής, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Παπαναστασίου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αιτήσεις θα αρχίσουν να γίνονται αποδεκτές από την 1η Φεβρουαρίου.

Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο εγκαινίων του φωτοβολταϊκού πάρκου της ΑΗΚ στο Ακρωτήρι, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως «σήμερα έχουμε παρουσιάσει το σχέδιο μετά από πρόσκληση της Επιτροπής Ενέργειας, στη Βουλή και σήμερα το πρωί, η συγκεκριμένη κατηγορία του σχεδίου έχει βγει στην κοινωνία για σκοπούς δημόσιας διαβούλευσης». 

«Θα πάρουμε στις επόμενες μέρες τα σχόλια, μετά τη δημόσια διαβούλευση, και αναμένουμε, περί τα μέσα Ιανουαρίου, ότι θα το παρουσιάσω στο Υπουργικό Συμβούλιο, ως πρόταση, για να ελευθερωθεί σαν έργο πλέον, σαν κατηγορία, για να μπορέσει να βγει έξω, για τους εγκαταστάτες, οι οποίοι θέλουν να λάβουν μέρος σε αυτήν την κατηγορία», ανέφερε. Εξέφρασε την ελπίδα ότι, «από την 1η Φεβρουαρίου, θα είναι ανοικτή η ψηφιακή πλατφόρμα για να δεχθεί αιτήσεις από τον κόσμο». 

Σε παρατήρηση ότι το σχέδιο δεν απευθύνεται στην πραγματικότητα σε όλους, ο Υπουργός διευκρίνισε πως «η συγκεκριμένη κατηγορία του σχεδίου αφορά παραγωγή ισχύος περίπου 4,2 Kw και απευθύνεται σε οικιακά υποστατικά που είναι μέτριου με μικρού μεγέθους και με μέγιστη ισχύ 6 χιλιάδες περίπου Kw το χρόνο». 

«Ενώ το αποκαλούμε ‘Φωτοβολταϊκά για όλους’, ουσιαστικά είναι για μεσαίες και μικρές κατοικίες και εννοείται για κατοικίες οι οποίες έχουν χώρο για να τοποθετήσουν το φωτοβολταϊκό σύστημα, είτε είναι στέγη, είτε κάπου αλλού, που να επιμετρείται η παραγωγή σε έναν μετρητή που βρίσκεται κάπου αλλού», εξήγησε. 

Ερωτηθείς κατά πόσο μπορούν να επωφεληθούν και ένοικοι διαμερισμάτων, ο κ. Παπαναστασίου ανέφερε ότι αν η πολυκατοικία έχει το διαθέσιμο χώρο και υπάρχει συμφωνία όλων των ενοίκων, μπορεί να τοποθετηθεί το σύστημα. 

Επιπρόσθετα, συνέχισε, το σύστημα «μπορεί να τοποθετήσει σε μια άλλη οικία, που να είναι της οικογένειας ή σε ένα κομμάτι γης, που βρίσκεται κάπου αλλού και εννοείται ότι μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε με την εικονική επιμέτρηση στον μετρητή». 

«Όπως θα δείτε στην ανακοίνωση για τη δημόσια διαβούλευση, (ο δικαιούχος) θα παίρνει μια επιδότηση χίλια ευρώ και το υπόλοιπο κεφάλαιο θα βγαίνει από το Ταμείο ΑΠΕ και Εξοικονόμησης Ενέργειας και θα αποπληρώνεται με δόσεις των 150 ευρώ την διμηνία», συμπλήρωσε. 

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, ένα μέσο σπίτι που σήμερα πληρώνει περίπου 400 ευρώ, με την κανονική συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, με το φωτοβολταϊκό σύστημα, το κόστος θα μειωθεί στα 30 με 40 ευρώ. «Επιπρόσθετα τα 150 ευρώ, σύνολο 180-190 ευρώ, άρα αυτομάτως με την λειτουργία του φωτοβολταϊκού συστήματος ουσιαστικά μειώνεις το κόστος ηλεκτρισμού στο ήμισυ», εξήγησε. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: 

Ο περί Ρυθμίσεως Μαρίνων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί Ρυθμίσεως Μαρίνων Νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστούν οι διατάξεις του και να ρυθμιστούν ορισμένα θέματα τα οποία χρήζουν καθορισμού για σκοπούς ομαλής λειτουργίας και διευκόλυνσης της χρήσης των μαρίνων. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει τη συζήτηση σε επόμενη συνεδρία.  

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω