Βελτίωση διαδικασιών ζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος για αναπτύξεις σε ύπαιθρο

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 10/01/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα:

Αυθαίρετες επεμβάσεις σε δασική προστατευόμενη περιοχή στην κοινότητα Πραστιού (Κελλακίου)

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι καταγγελίες για αυθαίρετες επεμβάσεις σε δασική προστατευόμενη περιοχή στην κοινότητα Πραστιού (Κελλακίου) και οι πιθανές ευθύνες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Βελτίωση διαδικασιών ζήτησε η Επ. Περιβάλλοντος για αναπτύξεις σε ύπαιθρο

Οι καταγγελίες για αυθαίρετες επεμβάσεις σε δασική προστατευόμενη περιοχή στην κοινότητα Πραστειού Κελλακίου τέθηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος. Από τη συζήτηση φάνηκε ότι κάποιες από τις επεμβάσεις μπορεί να οφείλονται σε μη εξασφάλιση όλων των απαραίτητων αδειών για γεωργική ανάπτυξη στην περιοχή, πιθανόν λόγω έλλειψης συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους. Με παρέμβασή της η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, ζήτησε βελτίωση των διαδικασιών για αποφυγή τέτοιων φαινομένων.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση, η αίτηση για τη γεωργική ανάπτυξη είχε υποβληθεί στην Επαρχιακή Διοίκηση Λεμεσού και εξασφάλισε οικοδομική άδεια, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες εργασίες, όμως ο ιδιώτης δεν προχώρησε με αίτηση για πολεοδομική άδεια, η οποία απαιτείται σε περίπτωση που γίνονται εκσκαφές στο τεμάχιο. Για την ανάγκη έκδοσης πολεοδομικής άδειας φαίνεται ότι δεν είχε ενημερωθεί ο ιδιοκτήτης του τεμαχίου από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Επιπρόσθετα, λειτουργός του Ταμείου Θήρας ανέφερε στην Επιτροπή ότι έχουν γίνει επεμβάσεις στη γύρω περιοχή, τόσο σε ιδιωτική γη, όσο και σε δασική και σε χαλίτικη, οι οποίες έχουν επηρεάσει τον βιότοπο στην περιοχή. Σημείωσε, δε, ότι βρίσκεται σε τελικό στάδιο η διερεύνηση αν οι επεμβάσεις στην περιοχή καλύπτονται από άδειες. Εξάλλου, ο ιδιοκτήτης της ανάπτυξης, ανέφερε ότι όντως έγιναν επεμβάσεις σε δασική γη, σημείωσε όμως ότι έγιναν εν αγνοία του.

Λειτουργός του Τμήματος Δασών ανέφερε ότι είχε δοθεί άδεια για εκρίζωση δέντρων από το τεμάχιο του ιδιώτη, ώστε να προχωρήσουν τα έργα για εγκατάσταση των θερμοκηπίων. Διευκρίνισε, όμως, ότι η παραχώρηση άδειας απαιτείται, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, για δέντρα ή θάμνους διαμέτρου μεγαλύτερης των 15 εκ. Πρόσθεσε, δε, ότι από τη συγκεκριμένη περιοχή αφαιρέθηκε και βλάστηση με διάμετρο μικρότερη των 15 εκ, λόγω των εκσκαφών και ότι έγινε καταγγελία για αφαίρεση δέντρων πεύκης χωρίς άδεια. Σημείωσε ότι για τον λόγο αυτό επιβλήθηκε πρόστιμο 300 εύρω στον ιδιώτη.

Η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Αντωνία Θεοδοσίου, επεσήμανε την ανάγκη για βελτίωση των διαδικασιών που ακολουθούνται κατά την εξέταση αιτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Ανέφερε ότι θα πρέπει η Επαρχιακή Διοίκηση να ζητά αποτύπωση του τεμαχίου, όπου να φαίνονται οι υψομετρικές διαφορές, καθώς και αποτύπωση της βλάστησης στο τεμάχιο. Πρόσθεσε, δε, ότι με φειδώ πρέπει να επιτρέπεται η κοπή δέντρων, ενώ υπογράμμισε τη σοβαρότητα των επεμβάσεων σε κρατική γη.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κάλεσε την Επίτροπο να αναλάβει πρωτοβουλία για να εκλείψουν τα φαινόμενα αυτά.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ρίτα Σούπερμαν, ανέφερε με παρέμβασή της στην Επιτροπή ότι κάποιος πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και ότι οι επεμβάσεις αυτές δεν πρέπει να γίνονται.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Γιαννάκης Γαβριήλ ανέφερε κατά τη συνεδρίαση ότι ανακύπτουν σοβαρά προβλήματα, καθώς ο ιδιώτης έχει εξασφαλίσει και ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις για την ανάπτυξη αυτή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο θέμα της επιβολής προστίμων για την εκρίζωση δέντρων χωρίς άδεια, λέγοντας ότι αυτά θα πρέπει να είναι αποτρεπτικά.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:

Stockwatch: Αλαλούμ υπηρεσιών έφερε αυθαιρεσίες στο περιβάλλον 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε το ακόλουθο νομοσχέδιο:

Ο περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Ελέγχου της Ρύπανσης των Νερών Νόμου, ώστε να εκσυγχρονιστούν βασικές πρόνοιές του, με ιδιαίτερη έμφαση στις πρόνοιες που αφορούν στο σύστημα αδειοδότησης ελέγχων και επιθεωρήσεων.

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων