Μειωμένος ο προϋπ. Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, στις Βρυξέλλες η Επιτροπή Προσφύγων για επαφές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 21/11/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της πολυκατοικίας της Πιαλέ Πασιά 14 και τις σημερινές εξελίξεις γύρω από το θέμα των αγνοουμένων 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, είπε ότι είναι «κεφαλαιώδες» το θέμα της ασφάλειας των κατοίκων της πολυκατοικίας. Μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα παρουσιαστεί μελέτη στατικής επάρκειας της πολυκατοικίας κατόπιν αιτήματος των βουλευτών, πρόσθεσε. «Το κράτος πρέπει να επιταχύνει τις διαδικασίας τιτλοποίησης της εν λόγω πολυκατοικίας, αφού αυτή είναι απαλλοτριωμένη», υπέδειξε. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ποσού ύψους €132.669.560 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Μειωμένος ο προϋπολογισμός Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών 

Μειωμένος κατά €21 εκατ. είναι ο προϋπολογισμός του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, τον οποίο συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, με βουλευτές να αντιδρούν στη μείωση, όπως ανέφεραν σε δηλώσεις τους μετά από τη συνεδρία. 

Ο Νίκος Κέττηρος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, δήλωσε ότι η Επιτροπή ζήτησε εξηγήσεις από τις υπηρεσίες της Βουλής και τη Νομική Υπηρεσία για τη διαφορά των €21 εκατ. στον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Πρόσθεσε πως οι υπηρεσίες της Βουλής ενημέρωσαν την Επιτροπή ότι αυτή η διαφορά θα πρέπει να διορθωθεί, ενώ η Νομική Υπηρεσία δεν ήταν σε θέση να απαντήσει και ζήτησε πίστωση χρόνου και θα δοθεί.  

Όπως εξήγησε ο κ. Κέττηρος, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε δύο νομοσχέδια που αφορούν το ίδιο θέμα και έχουν διαφορά €21 εκατ. μεταξύ τους. «Συμβαίνουν δύο πράγματα: είτε ήξεραν πολύ καλά τι ψήφιζαν και προσπάθησαν να παραπλανήσουν τη Βουλή, περικόπτοντας έντεχνα το ποσό από τον Φορέα είτε δεν ήξεραν τι ψήφιζαν», είπε, προσθέτοντας ότι «η Κυβέρνηση θέλει να μειώσει τον προϋπολογισμό του Φορέα χωρίς να αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος».  

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα που γίνεται περικοπή, σημείωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων. «Την πρώτη φορά ήρθαν να κόψουν μισό εκατομμύριο για τις συζύγους και τις μανάδες των αγνοουμένων και πεσόντων, αλλά αναγκάστηκαν να το επαναφέρουν μετά από έντονες αντιδράσεις», ανέφερε.  

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κέττηρος δήλωσε ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών είπε ότι θα στηρίξει τον Φορέα εάν αυτός χρειαστεί επιπρόσθετα κονδύλια. «Γιατί αφαιρούν αυτό το ποσό ενώ υπάρχει στον προϋπολογισμό;», διερωτήθηκε. 

Ο Γιώργος Κάρουλλας, Βουλευτής του ΔΗΣΥ, τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η μείωση του προϋπολογισμού του Φορέα και κάλεσε τον Υπουργό Οικονομικών να αναθεωρήσει αμέσως την απόφασή του και να επαναφέρει τον προϋπολογισμό του Φορέα στα περσινά ποσά. «Η μη αναθεώρηση του προϋπολογισμού αποτελεί για μας casus belli», υπογράμμισε, κάνοντας λόγο για «ανακολουθία λόγων και πράξεων της Κυβέρνησης» σε σχέση με την προσφυγική πολιτική.  

Ακόμη, ο κ. Κάρουλλας είπε ότι στη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων λέχθηκε ότι ο Φορέας είχε υποβάλει πρόταση για τροποποίηση των κανονισμών του στο Υπουργείο Οικονομικών το 2022, η οποία ακόμη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.  

Στις εισηγήσεις του Φορέα, όπως εξήγησε, περιλαμβάνονται η αύξηση των στεγαστικών δανείων από €130.000 σε €200.000, η αύξηση της περιόδου επιδότησης από 20 σε 30 χρόνια, η κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων που τέθηκαν όταν υπήρχε στενότητα κεφαλαίων, η χρησιμοποίηση κατεχόμενης περιουσίας για νέα δανειοδότηση από τον Φορέα μετά την εξόφληση του προηγούμενου δανείου, η ουσιαστική αύξηση των εξόδων διαβίωσης στα σπουδαστικά δάνεια, η κατάργηση της αφαίρεσης ποσού της υποτροφίας από το δικαιούμενο ποσό του σπουδαστικού δανείου, η προώθηση νέων σχεδίων δανειοδότησης για νέα ζευγάρια, η ενεργειακή αναβάθμιση κ.ά.  

Απαντώντας σε ερώτηση για τα €21 εκατ., ο κ. Κάρουλλας είπε ότι δεν έχει διευκρινιστεί η αιτία της αποκοπής του ποσού. «Το Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ενδεχομένως θα επανέλθει με συμπληρωματικό προϋπολογισμό, αλλά αυτό θα προκαλέσει σίγουρα καθυστέρηση και αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία», πρόσθεσε. «Εδώ και ένα μήνα όλα τα κόμματα θέτουμε το ζήτημα στο Υπουργείο Οικονομικών δημοσίως, αλλά δεν έχει δοθεί οποιαδήποτε απάντηση», επεσήμανε. 

Από την πλευρά του ο Κωστής Ευσταθίου, ανεξάρτητος Βουλευτής, εξέφρασε τη θέση ότι ένα κράτος με προϋπολογισμό μερικών δισεκατομμυρίων δεν μπορεί να σωθεί με αποκοπές €21 εκατ. από τους πρόσφυγες, προσθέτοντας ότι αυτό «είναι τουλάχιστον φαιδρό και αστείο».  

Ακόμη, εξέφρασε την αντίθεσή του σε «αυτού του είδους τις προσεγγίσεις», οι οποίες «είναι ξένες σε ένα κράτος που σέβεται τον εαυτό του». 

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Οικονομικών, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στις 11/10/2023 αναφορικά με τον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών, σημείωσε ότι «στην περίπτωση που κατά το 2024 απαιτηθούν πρόσθετες πιστώσεις για υλοποίηση των Σχεδίων του Φορέα, το Υπουργείο Οικονομικών θα τις παραχωρήσει με βάση τις νενομισμένες διαδικασίες». 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Προειδοποιούν με καταψήφιση προϋπολογισμού λόγω προσφύγων 

Ο περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) Νόμου, ώστε αφενός να παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Ταμείου Ευημερίας του προσωπικού του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και αφετέρου η δυνατότητα έκδοσης κανονισμών. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Προϋπολογισμού του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ποσού που δεν υπερβαίνει τα €17.710.548 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφισης. 

Συναφείς κανονισμοί του περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (Διακατοχή, Εγγραφή και Εκτίμηση) (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022   

Η Επιτροπή εξέτασε τους πιο πάνω κανονισμούς σκοπός των οποίων είναι:  

(α) η αντικατάσταση των βασικών κανονισμών, ώστε να καθίστανται πιο κατανοητοί και να περιλαμβάνουν την εισαγωγή ρύθμισης για την παραχώρηση τίτλου ιδιοκτησίας οικοπέδου σε συνοικισμό αυτοστέγασης, τη μεταβίβαση οικιστικής μονάδας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, κατόπιν απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, καθώς και τη ρύθμιση σχετικά με την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας δικαιούχου σε περίπτωση που προσωρινά δεν διαμένει σε αυτήν, 

(β) η αντικατάσταση των κανονισμών, ώστε να καταστούν πιο κατανοητοί, με την εισαγωγή ρύθμισης για μεταβίβαση του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας δικαιούχου σε περίπτωση που προσωρινά δε διαμένει σε αυτή, καθώς και ρύθμισης της κληρονομικής διαδοχής του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας και  

(γ) η τροποποίηση των σχετικών κανονισμών, ώστε να ρυθμίζουν τη μεταβίβαση του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας, κατόπιν απόφασης του Κηδεμόνα, την κληρονομική διαδοχή του εμπράγματου δικαιώματος της μίσθωσης της οικιστικής μονάδας, με κριτήριο το χρόνο θανάτου του δικαιούχου προσώπου, καθώς και την εξακρίβωση της μόνιμης κατοικίας σε περίπτωση που δικαιούχος προσωρινά δεν διαμένει σε αυτή. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση των κανονισμών στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφισης. 

Στις Βρυξέλλες στις 28 Νοεμβρίου η Επιτροπή Προσφύγων για επαφές 

Ταξίδι στις Βρυξέλλες στις 28 Νοεμβρίου θα πραγματοποιήσει αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, για να συναντηθεί με την εισηγήτρια της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), Ιζαμπέλ Σάντος. Στόχος του ταξιδιού είναι η άσκηση πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) προς την Τουρκία σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων. 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρία της Επιτροπής, ο Νίκος Κέττηρος, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι η Επιτροπή συναντήθηκε με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ), τους συγγενείς των αγνοουμένων και το Γραφείο Επιτρόπου Ανθρωπιστικών Θεμάτων ενόψει του ταξιδιού της αντιπροσωπείας της Επιτροπής Προσφύγων στις Βρυξέλλες στις 28 Νοεμβρίου.  

Όπως εξήγησε ο κ. Κέττηρος, «θα υπάρξει συνάντηση με την Ιζαμπέλ Σάντος, την αρμόδια Επιτροπή του ΕΚ και όλες τις πολιτικές ομάδες του ΕΚ, προκειμένου να ασκήσουμε πιέσεις σε ό,τι αφορά την έκθεση, που ετοιμάζει η κ. Σάντος αλλά και να ασκήσει πιέσεις η ΕΕ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων».  

Τα ζητήματα που τίθενται, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, είναι η πρόσβαση της ΔΕΑ σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί από το κατοχικό καθεστώς ως στρατιωτικές ζώνες, το άνοιγμα των αρχείων του τουρκικού στρατού για να βοηθηθεί η έρευνα για τις μετακινήσεις οστών, καθώς και η κάλυψη του δαπανών στον προϋπολογισμό της ΔΕΑ.  

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της ΔΕΑ, ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι το κονδύλι αυξήθηκε από €3,2 εκατ. σε €4 εκατ. Αυτό το ζήτημα, όπως είπε, μπορεί να επιλυθεί με τη χρηματοδότηση από την ΕΕ και από άλλες χώρες που έχουν εκφράσει ενδιαφέρον. «Ήδη η Ελβετία έχει ανακοινώσει την παραχώρηση δωρεάς €2 εκατ. μέσα σε 4 χρόνια», κατέληξε. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 10/06/2024 – 14/06/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:              Δευτέρα 10/06/2024                     Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, –  Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, –  Τρίτη 11/06/2024                       Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, –               Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                               Επιτροπή για τη Μελέτη του Δημογραφικού

Μεταφορών

Τρέχουν για το έργο στο λιμάνι Λάρνακας, αλλά η διαδικασία είναι χρονοβόρα

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 31/05/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Υλοποίηση ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης λιμανιού και μαρίνας Λάρνακας Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του ενιαίου σχεδιασμού ανάπτυξης του λιμανιού και της μαρίνας Λάρνακας. Τρέχουν για το έργο στο