Μακροπρόθεσμες λύσεις για στέγαση και μετακίνηση φοιτητών, αναθεώρηση κανονισμών για τοποθετήσεις εκπαιδευτικών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/09/2023, εξέτασε θέματα που αφορούν τις πρόσφατες τοποθετήσεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών από την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, την ανάγκη συχνότερων δρομολογίων των υπεραστικών και αστικών λεωφορείων από και προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας, το ενδεχόμενο αλλαγής των ωραρίων λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς ώστε να εξυπηρετείται η μεταφορά φοιτητών από επαρχία σε επαρχία και τα προβλήματα στέγασης φοιτητών.

Μακροπρόθεσμες λύσεις για στέγαση και μετακίνηση φοιτητών, ζητά η Επ. Παιδείας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με τη στέγασή τους, καθώς και τη μετακίνησή τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες, συζήτησαν τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, τα οποία αναζητούν τρόπους εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η ανάγκη συχνότερων δρομολογίων των υπεραστικών και αστικών λεωφορείων από και προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, ενώ εξετάστηκε το ενδεχόμενο αλλαγής των ωραρίων λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς των δημόσιων συγκοινωνιών, ώστε να εξυπηρετείται η μεταφορά φοιτητών από επαρχία σε επαρχία. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνάς είπε ότι συζητήθηκε στην Επιτροπή το θέμα των πανεπιστημίων, το κυκλοφοριακό ζήτημα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η στέγαση των φοιτητών, επισημαίνοντας ότι αυτά τα θέματα «αφορούν όλη την κοινωνία και όχι μόνο τους φοιτητές».

Είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέφεραν στη συνεδρία ότι «70% των φοιτητών χρησιμοποιούν ιδιωτικό αυτοκίνητο, σημειώνοντας την ανάγκη καλλιέργειας κουλτούρας, για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς».

Ανακοίνωσε, ταυτόχρονα, πως την ερχόμενη Παρασκευή οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδεία θα σταθμεύσουν στο ΓΣΠ και θα χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία.

Σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες από το Υπουργείο Μεταφορών και ότι οι συνέργειες πολλών αλλαγών θα δώσουν αποτέλεσμα.

Σε σχέση με το στεγαστικό πρόβλημα που ταλανίζει τους φοιτητές, είπε ότι η προσφορά είναι μικρή και η ζήτηση τεράστια,  για να προσθέσει πως «θα πρέπει να εξευρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, αναφέρθηκε στα φοιτητικά προβλήματα, λέγοντας ότι αυτά χρήζουν συλλογικής διαχείρισης.

Είπε ότι το κόμμα του μαζί με την φοιτητική παράταξη «Πρωτοπορία» έχουν ετοιμάσει ένα συστημικό πακέτο εισηγήσεων, κατόπιν συζητήσεων και με αρμοδίους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κάρουλλας είπε ότι στο πακέτο περιλαμβάνονται η μετακίνηση φοιτητών σε άλλες επαρχίες με μέσα μαζικής μεταφοράς, με απευθείας διαδρομές από και προς τα πανεπιστήμια, πρόταση για έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος για τους φοιτητές στη βάση κριτηρίων και κίνητρα για αύξηση των προσφερόμενων φοιτητικών εστιών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι πολλοί είναι οι φοιτητές που αποφασίζουν να μην δεχτούν τη θέση στο Πανεπιστήμιο, λόγω σοβαρού οικονομικού προβλήματος και εξαιτίας του ύψους των ενοικίων.

Πρέπει, ανέφερε, η Κυβέρνηση να εξετάσει το πως η βοήθεια προς τους φοιτητές επανέρχεται σε επίπεδα, που μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους και ζήτησε παρέμβαση για τα κόμιστρα των δημοσίων συγκοινωνιών.

«Καθυστέρησαν πολύ οι φοιτητικές εστίες για τα δημόσια πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να δημιουργείται ένα σοβαρό κενό, το οποίο δημιουργεί προβλήματα -όχι μόνο στους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων- αλλά επειδή αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση έξω στην αγορά δημιουργεί πρόβλημα και σε νέα ζευγάρια, που θέλουν να ενοικιάσουν και στους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στο σύνολο της κοινωνίας», είπε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε πως το ζήτημα της στεγαστικής αποφόρτισης των Πανεπιστημίων είναι διαχρονικό, για να προσθέσει πως η Επιτροπή Παιδείας είχε ζητήσει επιτακτικά από τα δύο δημόσια Πανεπιστήμια να ξεκινήσουν τάχιστα την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών.

Εξέφρασε την ευαρέσκεια του γιατί μόλις σήμερα τους αναφέρθηκε στη συνεδρία από το ΤΕΠΑΚ ότι αρχίζει άμεσα η ανέγερση 500 νέων κλινών στην περιοχή Βερεγγάρια στη Λεμεσό, ενώ παράλληλα το Πανεπιστήμιο Κύπρο προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανέγερση 700 νέων κλινών.

«Οφείλουμε σαν πολιτεία, κυβέρνηση, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων να ωθήσουμε την ανέγερση των φοιτητικών εστιών για να βοηθήσουμε και τους φοιτητές μας αλλά και τους γονείς τους», είπε.

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Ενοίκια, συγκοινωνίες και ακρίβεια «τσακίζουν» φοιτητές

Ετοιμότητα αναθεώρησης κανονισμών για τοποθετήσεις εκπαιδευτικών

Την ετοιμότητα να εξετάσουν εισηγήσεις για εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου, σχετικά με τις τοποθετήσεις και μετακινήσεις των εκπαιδευτικών, εξέφρασαν tα μέλη της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, στην συνεδρία της οποίας παρουσιάστηκαν τα προβλήματα που προκύπτουν στο εκπαιδευτικό σύστημα από τον αυξανόμενο αριθμό συμβασιούχων εκπαιδευτικών και τις διαδικασίες που ακολουθούνται στις τοποθετήσεις και μετακινήσεις τους.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας τονίστηκε πως ο διορισμός συμβασιούχων ειδικά σε κάποιες περιπτώσεις, έχει δημιουργήσει σοβαρά ζητήματα, ενώ σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν στην αρμόδια Επιτροπή φέτος στη Μέση εκπαίδευση διορίστηκαν 1.200 συμβασιούχοι, αριθμός ο οποίος είναι διπλάσιος από το 2021, ενώ στην Δημοτική Εκπαίδευση οι συμβασιούχοι φτάνουν το 35%.

Τα μέλη της Επιτροπής Παιδείας αναφέρουν πως υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, με την αναθεώρηση κανονισμών, ενώ την ίδια ώρα κάνουν λόγο για αύξηση των μόνιμων οργανικών θέσεων

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού της Βουλής, Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι προκλήθηκε ένα σοβαρό θέμα όσον αφορά τις τοποθετήσεις συμβασιούχων εκπαιδευτικών, κυρίως, από το Παραλίμνι και την Λάρνακα προς την επαρχία της Πάφου, που αφορά ως επί το πλείστον νηπιαγωγούς.

Όπως είπε «το πελατολόγιο του πολιτικού συστήματος τις προηγούμενες δεκαετίες δεν επέτρεπε τον εξορθολογισμό» και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτή τη φορά, μαζί με την εκτελεστική εξουσία, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους άλλους φορείς «θα πραγματοποιηθεί εξορθολογισμός του συστήματος».

Αναφερόμενος στο θέμα με τους συμβασιούχους εκπαιδευτικούς που τοποθετούνται σε πολύ μακρινές αποστάσεις από τον τόπο διαμονή τους, ο  Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, δήλωσε πως παράκληση του κόμματός τους είναι η Επιτροπή να επανεξετάσει τις τοποθετήσεις, ειδικά στις περιπτώσεις με πολύ σοβαρά ζητήματα.

Πρόσθεσε ότι εισήγηση εκ μέρους του ΔΗΣΥ προς το Υπουργείο Παιδείας είναι όπως εξετάζει την προσφορά οργανικών θέσεων, με στόχο τη μείωση των συμβασιούχων και οριστική διαχείριση του ζητήματος.

Εξέφρασε την ετοιμότητα του ΔΗΣΥ για εξέταση εισηγήσεων για εκσυγχρονισμό του κανονιστικού πλαισίου, για τις τοποθετήσεις και μετακινήσεις των εκπαιδευτικών.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρήστος Χριστοφίδης, είπε στις δηλώσεις του το ότι δεν υπάρχουν κανονισμοί για τους εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου και τους συμβασιούχους, ενώ υπενθύμισε ότι για τη σχετική πρόταση νόμου που ψηφίστηκε με πρωτοβουλία του κόμματός, επί Κυβέρνησης Αναστασιάδη έγινε αναφορά και κρίθηκε ως αντισυνταγματική.

«Έχουμε ζητήσει να υπάρξουν επιτέλους κανονισμοί και το Υπουργείο Παιδείας να αναλάβει επιτέλους αυτή την ευθύνη, διότι οι εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου έχουν ξεπεράσει πλέον τους χίλιους και κάθε χρόνο θα αυξάνονται κατά μερικές εκατοντάδες, ενώ υπάρχουν και πολλές συμβάσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», είπε ο κ. Χριστοφίδης.

Πρόσθεσε πως για να λυθούν συνολικότερα τα προβλήματα θα πρέπει να μειωθούν οι συμβάσεις και ο τρόπος για να μειωθούν οι συμβάσεις είναι οι δημιουργία μόνιμων θέσεων.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, τόνισε πως με τις συγκεκριμένες  μεταθέσεις δυσκολεύονται ιδιαίτερα μητέρες εκπαιδευτικοί, δίδοντας το παράδειγμα των μανάδων, οι οποίες ξεκινούν στις 4 και στις 5 το πρωί από τον Άγιο Δομέτιο, την Ορούντα ή και το Παραλίμνι για να ταξιδέψουν στην Πάφο για την εργασία τους και να έχουν, παράλληλα, την ευθύνη της ετοιμασίας των δικών τους παιδιών. Διερωτήθηκε «μετά από αυτό το ταξίδι με ποιες δυνάμεις θα μπουν στην τάξη για να διδάξουν αποτελεσματικά;».

Κάλεσε την Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας μαζί με το Υπουργείο Παιδείας να φέρουν τροποποιήσεις, ώστε να μειωθούν οι συμβασιούχοι και αορίστου χρόνου εκπαιδευτικοί μέσω μόνιμων οργανικών θέσεων, για να αμβλυνθεί το τεράστιο πρόβλημα.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην