Πόθεν Έσχες: Ποινικά αδικήματα, αυτορρύθμιση εισαγγελίας-δικαστών και προσωπικά δεδομένα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/09/2023, εξέτασε την ακόλουθη πρόταση νόμου: 

Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι ο εξορθολογισμός του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου για το πόθεν έσχες με την πλήρωση κενών και την αντιμετώπιση άλλων δυσλειτουργιών που παρατηρήθηκαν κατά την εφαρμογή του. 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης εκφράστηκαν ανησυχίες αναφορικά με την εισήγηση του υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για συμπερίληψη στην υπό εξέταση πρόταση νόμου για το πόθεν έσχες του προέδρου της Δημοκρατίας, υπουργών και βουλευτών, πρόνοια σχετικά με την εισαγωγή ποινικών αδικημάτων σε περίπτωση παραβίασης της νομοθεσίας. 

Επιπρόσθετα, προβληματισμός επικράτησε σε σχέση με την συμπερίληψη του γενικού και βοηθού γενικού εισαγγελέα, καθώς και των δικαστών, στο νέο σύστημα ηλεκτρονικής δήλωσης πόθεν έσχες. 

Τέλος, η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, εξέφρασε έντονο προβληματισμό για το ότι δεν διαχωρίζεται ο ρόλος της κάθε εμπλεκομένης αρχής και είπε ότι υπάρχουν διατάξεις του προτεινόμενου νόμου που ενδεχομένως να προσκρούουν σε άλλες νομοθεσίες. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Θέλουν πόθεν έσχες χωρίς ποινικά αδικήματα 

Reporter: Από τον φακό των προσωπικών δεδομένων περνά η νομοθεσία για το πόθεν έσχες 

Reporter: Η αυτορρύθμιση του πόθεν έσχες δικαστών και Εισαγγελέων και τα φωτοστέφανα των αγίων 

Philenews: Δεν δίνουν λογαριασμό για πόθεν έσχες οι  Εισαγγελείς 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων