Κηροζίνη από πρατήρια, έλεγχος εισαγωγής ξυλείας και βιοτεχνική Ερήμης, ενώπιον Ολομέλειας το e-kalathi

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 05/12/2023, συζήτησε θέματα που αφορούν την απαγόρευση πώλησης κηροζίνης μέσω χρηματοδέκτη από τα πρατήρια καυσίμων, κατά τις ώρες που είναι κλειστά, την ανάγκη ελέγχου των εκπομπών φορμαλδεΰδης (Formaldehyde) και τη δυνατότητα πυροπροστασίας κατά τη βιομηχανική επεξεργασία ξύλου, καθώς και την ανάγκη δημιουργίας βιοτεχνικής περιοχής στην περιοχή Καντού-Ερήμης.  

Και φέτος θα πωλείται κηροζίνη από πρατήρια μέσω κερματοδέκτη 

Θα εφαρμοστεί και φέτος η άρση της απαγόρευσης της πώλησης κηροζίνης μέσω χρηματοδέκτη από τα πρατήρια καυσίμων, κατά τις ώρες που είναι κλειστά. Η απόφαση ανακοινώθηκε από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου, η οποία συνήλθε για να εξετάσει αυτεπάγγελτα το ζήτημα κατόπιν αιτήματος του Βουλευτή της ΔΗΠΑ, Μιχάλη Γιακουμή. 

Σε δηλώσεις τους μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, οι βουλευτές χαιρέτισαν την απόφαση που ελήφθη, προσθέτοντας ότι ζήτησαν την επέκτασή της αναλόγως των καιρικών συνθηκών και ότι το άφησαν στην ευχέρεια του Τμήματος Τελωνείων για να αποφασίσει σχετικά.  

Στις δηλώσεις του, ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι η απόφαση εφαρμόστηκε την περσινή χρονιά, κατόπιν πίεσης της Βουλής. Σημείωσε ότι θα εφαρμοστεί και φέτος η απόφαση, με τους Βουλευτές να ζητούν μια μικρή παράταση της περιόδου πώλησης της κηροζίνης αναλόγως των καιρικών συνθηκών.  

Ο κ. Χατζηγιάννης εξήγησε ότι αφέθηκε η δυνατότητα στο Τμήμα Τελωνείου να αποφασίσει σχετικά. Παράλληλα, έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη που βοηθά κυρίως τον κόσμο των ορεινών περιοχών». Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι η ρύθμιση πέρσι ίσχυε μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του 2023. 

Από την πλευρά του, ο Μιχάλης Γιακουμής, Βουλευτής της ΔΗΠΑ, τόνισε ότι η εν λόγω απαγόρευση προκαλεί μεγάλα προβλήματα κυρίως σε άτομα τρίτης ηλικίας που χρησιμοποιούν σόμπες ή άλλες συσκευές θέρμανσης, οι οποίες λειτουργούν με κηροζίνη. «Επομένως, όταν τα πρατήρια είναι κλειστά δεν μπορεί κανείς να προμηθευτεί κηροζίνη με αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας να μην μπορούν να αντιμετωπίσουν το κρύο», σημείωσε. 

Εν συνεχεία, υπέδειξε ότι «η ανάγκη για απελευθέρωση της πώλησης κηροζίνης μέσω χρηματοδέκτη προκύπτει και από τις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά και γενικότερα από τις αυξημένες τιμές των καυσίμων». 

Το ίδιο πρόβλημα, όπως είπε, αντιμετωπίζει και ένα μεγάλο μέρος του προσφυγικού κόσμου, επειδή «οι υποδομές στους προσφυγικούς συνοικισμούς χρονολογούνται με αποτέλεσμα οι σόμπες κηροζίνης να είναι απαραίτητες κατά τη διάρκεια του χειμώνα». 

Ο κ. Γιακουμής χαιρέτισε τη θέση του Τμήματος Τελωνείου, το οποίο υιοθέτησε την περσινή του εισήγηση. Όπως εξήγησε, η απόφαση θα εφαρμόζεται από την 15η Δεκεμβρίου μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου, αν και, όπως είπε, ο ίδιος θεωρεί ορθότερο να εφαρμόζεται από την 1η Νοεμβρίου μέχρι την 15η Απριλίου και στο επόμενο στάδιο να μην υπάρχει οποιαδήποτε απαγόρευση. 

Επιστολή Επιτροπής Εμπορίου στους αρμόδιους για έλεγχο εισαγωγής της ξυλείας 

Επιστολή θα αποστείλει στο αρμόδιο Υπουργείο και το Τμήμα Τελωνείων η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής στην οποία θα τονίζεται η ανάγκη ελέγχου της ξυλείας που εισάγεται στην Κύπρο για την ύπαρξη φορμαλδεΰδης, μιας ουσίας η επίδραση της οποίας στην υγεία του ανθρώπου, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννη, έχει τεκμηριωθεί ως επιβλαβής. 

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΔΗΣΥ, εξήγησε ότι η ΕΕ έθεσε αυξημένες υποχρεώσεις προστασίας από τη φορμαλδεΰδη, με αποτέλεσμα το Τμήμα Τελωνείου να θέσει την απαίτηση Ε1, έναν κωδικό βάσει του οποίου το Τμήμα ελέγχει και επιτρέπει την εισαγωγή ξυλείας.  

Σήμερα, συνέχισε ο κ. Χατζηγιάννη, διαπιστώθηκε ότι η πολιτεία δεν έχει τη στοιχειώδη υποδομή για να ελέγχει και να μετρά την ύπαρξη αυτής της ουσίας, η επίδραση της οποίας στην υγεία του ανθρώπου έχει τεκμηριωθεί ως επιβλαβής.  

Ακόμη, ανέφερε ότι το εμπόριο της ξυλείας και των παραγώγων της διεξάγεται μέσα και από τα νόμιμα και τα παράνομα σημεία εισόδου της Κύπρου. Όπως είπε, στη συνεδρία της Επιτροπής αναφέρθηκε ότι εισάγεται ξυλεία από την Τουρκία και από τρίτες χώρες, η οποία έχει διαφορετικές προδιαγραφές από την ευρωπαϊκή αγορά, ωστόσο «βαπτίζεται» ως ελληνική ξυλεία.  

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να κάνει διαβήματα προς τις ελληνικές αρχές προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιότητα των ελέγχων στην εισαγωγή ξυλείας, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολή και στο αρμόδιο Υπουργείο και στο Τμήμα Τελωνείου, όπου θα τονίζεται η ανάγκη ελέγχου της εισαγωγής ξυλείας σε επίπεδο Ε1.  

Απαντώντας σε ερώτηση αν δόθηκαν συγκεκριμένα στοιχεία για την εισαγωγή ξυλείας, ο κ. Χατζηγιάννη υπογράμμισε ότι τα μέλη της Επιτροπής ανακάλυψαν ότι αρμόδια αρχή για τα οικοδομικά υλικά είναι το Υπουργείο Εσωτερικών. «Γι’ αυτά τα θέματα δεν υπάρχει ξεκάθαρα κατανομή αρμοδιοτήτων», κατέληξε. 

Κ. Χατζηγιάννης: Αναγκαιότητα η δημιουργία βιοτεχνικής περιοχής στην Ερήμη 

Αποτελεί αναγκαιότητα η δημιουργία βιοτεχνικής περιοχής στην Ερήμη, η οποία δεν πάει άλλο, ανέφερε ο Κυριάκος Χατζηγιάννης, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου και Βουλευτής του ΔΗΣΥ, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής. 

Εν συνεχεία, υπέδειξε ότι η ευρύτερη περιοχή της Λεμεσού χρειάζεται να επεκταθεί και με την πρόσθετη δημιουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών περιοχών. «Είναι καιρός το Υπουργείο Εμπορίου να καθορίσει πρότυπο για τη λειτουργία βιοτεχνικών περιοχών», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει οποιαδήποτε πρόνοια στους προϋπολογισμούς για τη δημιουργία βιοτεχνικής περιοχής.  

Όλες οι βιοτεχνικές περιοχές στην Κύπρο είναι πρόχειρα κατασκευασμένες, υπογράμμισε ο κ. Χατζηγιάννης, προσθέτοντας ότι «αυτά δεν είναι σωστά πράγματα». Ακόμη, είπε ότι δεν υπήρξε και δεν υπάρχει σχετική πολιτική. «Πρέπει να προλάβουμε τις επιπτώσεις από τη διαιώνιση του κενού που υπάρχει στη βιομηχανική μας παραγωγή», υπέδειξε.  

«Υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για δημιουργία βιοτεχνικών και βιομηχανικών μονάδων για ειδικές παραγωγές, και μάλιστα υψηλής τεχνολογίας, αλλά η χώρα μας δεν διαθέτει στοιχειώδεις υποδομές, όπως βιομηχανικό λιμάνι, βιομηχανικές και βιοτεχνικές περιοχές», ανέφερε καταληκτικά. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:  

Stockwatch: Κηροζίνη και φέτος μέσω χρηματοδέκτη από πρατήρια 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Καταγραφής και Παρακολούθησης Τιμών Λιανικής Πώλησης Προϊόντων Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η θέσπιση κανόνων σχετικά με τη διαδικασία καταγραφής και παρακολούθησης τιμών λιανικής πώλησης καταναλωτικών προϊόντων με στόχο, αφενός, την άμεση και καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών για τις τιμές πώλησης αυτών και, αφετέρου, την παρακολούθηση των τιμών από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή για σκοπούς άσκησης των αρμοδιοτήτων της και διασφάλισης των συμφερόντων των καταναλωτών. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ:   

Stockwatch: Στην Ολομέλεια της Παρασκευής το e-kalathi 

Ο περί Εταιρειών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί Εταιρειών Νόμου, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση με την Οδηγία (ΕΕ) 2019/1151 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2017/1132 όσον αφορά τη χρήση ψηφιακών εργαλείων και διαδικασιών στον τομέα του εταιρικού δικαίου. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Μείωση ορισμένων εξώδικων, αλλαγές στην ΤΑ, καταψήφιση glamping και επισκέψιμων αγροκτημάτων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, υπερψήφισε την μείωση ορισμένων εξώδικων από τις κάμερες τροχαίας, αλλαγές στη νομοθεσία της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ενώ καταψήφισε τα σχέδια νόμου για glamping και επισκέψιμα αγροκτήματα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Εξωδίκου Ρυθμίσεως Αδικημάτων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024  Η

Εσωτερικών

Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 20/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η επάρκεια σε προσωπικό, μέσα και εξοπλισμό για την πρόληψη και κατάσβεση πυρκαγιών. Χαρτσιώτης: Ενισχύεται η ετοιμότητα πυρόσβεσης, από 2025 η απόκτηση ιδίων πτητικών μέσων