Καταγγελίες στη Βουλή για ανυπαρξία ελέγχων για χρήση γαλακτοσκόνης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας και Φυσικών Πόρων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/11/2023, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Εισαγωγή, χρήση και εμπορία γαλακτόσκονης 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εισαγωγή, χρήση και εμπορία γαλακτόσκονης 

Καταγγελίες στη Βουλή για ανυπαρξία ελέγχων για χρήση γαλακτοσκόνης 

Το θέμα της χρήσης γαλακτοσκόνης στην παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα στην παρασκευή χαλλουμιού συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Γεωργίας με τον Πρόεδρο της Επιτροπής και Βουλευτές να καταγγέλλουν ανυπαρξία ελέγχων και ασυνεννοησία αρμόδιων Υπουργείων και Τμημάτων. 

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιαννάκης Γαβριήλ είπε ότι από το 2011 μέχρι το 2022 οι αρμόδιοι έλεγαν ότι οι έλεγχοι διεξάγονται με μια μέθοδο με την οποία θεωρούσαν ότι μπορεί να ανιχνευθεί η ποσότητα (γαλακτοσκόνης) που χρησιμοποιείται στην παρασκευή χαλλουμιού. 

«Στην πορεία διαφάνηκε πως ούτε έλεγχοι έγιναν αλλά και ότι αυτή η μέθοδος δεν μπορεί να σταθεί στα δικαστήρια και ως εκ τούτου ούτε πρόστιμα επιβλήθηκαν», ανέφερε, λέγοντας πως αυτό που γίνεται είναι να μπαίνει σήμανση (μέθοδος μαρκαρίσματος) στη γαλακτοσκόνη «για να ξέρουμε που πάει». 

«Σήμερα ακούσαμε ότι έλεγχοι δεν γίνονται, οι αρμόδιοι φορείς δεν ελέγχουν καθόλου, δεν έχουν τη δυνατότητα να ξέρουν πόση ποσότητα εισήχθη, το Υπουργείο Εμπορίου άλλα λέει, το Υπουργείο Γεωργίας και οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες άλλα λένε», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, προσθέτοντας πως «είναι σαν να υπάρχει ένα αόρατο χέρι το οποίο καθηλώνει τους πάντες έτσι ώστε να μην υπάρχουν έλεγχοι». 

Είπε ότι στη σημερινή συνεδρία κατατέθηκαν εισηγήσεις και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εμπλεκόμενοι θα συνειδητοποιήσουν τον μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει σε ό,τι αφορά την κατοχύρωση του χαλλουμιού ως προϊόν ΠΟΠ (προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του. 

Ανέφερε ακόμη ότι το θέμα θα επανέλθει ενώπιον της Επιτροπής καθώς δεν μπορεί ο Υπουργός Γεωργίας πρόσφατα να διαβεβαιώνει ότι θα γίνουν έλεγχοι και σήμερα να διαπιστώνεται ενώπιον της Επιτροπής ότι δεν έγιναν έλεγχοι. 

Ο κ. Γαβριήλ ανέφερε πως στη σημερινή συνεδρία η ΕΚΑ έχει καταθέσει μια πολύ λογική εισήγηση για κατοχύρωση/δημιουργία προτύπου για το γιαούρτι με το ΑΚΕΛ να έχει εγγράψει το θέμα για συζήτηση στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής. «Ως νομοθετικό σώμα δεν μπορούμε να νομοθετήσουμε αλλά μπορούμε να πείσουμε το αρμόδιο Υπουργείο Εμπορίου να θεσπίσει το πρότυπο για το γιαούρτι έτσι ώστε να προχωρήσουμε και με τον αποκλεισμό της χρήσης γαλακτοσκόνης και να διασφαλιστεί ότι ένα μεγάλο ποσοστό του αγελαδινού γάλακτος θα διατίθεται για την παρασκευή του γιαουρτιού» σημείωσε. 

Διαβεβαίωσε τέλος ότι η Επιτροπή θα προχωρήσει με όσα εργαλεία έχει για να πιέσει την εκτελεστική εξουσία για ενίσχυση των ελέγχων σε ό,τι αφορά τη χρήση γαλακτοσκόνης για παρασκευή χαλλουμιού και για τη θέσπιση του προτύπου για το γιαούρτι. 

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρήστος Ορφανίδης είπε ότι για 13 χρόνια απασχολεί την Επιτροπή Γεωργίας το θέμα της χρήσης γαλακτοσκόνης, σημειώνοντας ότι «υπάρχει ένας εμπαιγμός και μια κοροϊδία και μια ασυνεννοησία των διαφόρων τμημάτων». 

«Ενώ οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αναφέρουν ότι για το 2020 είχαν εισαχθεί 3.662 τόνοι γαλακτοσκόνης, το Υπουργείο Εμπορίου αναφέρει ότι μόνο 812 τόνοι είχαν εισαχθεί το 2020. Για το 2021 οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες λένε 2.889 ενώ το Υπουργείο Εμπορίου 981 τόνους. Για το 2022 οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες κάνουν λόγο για 960 τόνους ενώ το Υπουργείο Εμπορίου 1.355» ανέφερε. 

Ο κ. Ορφανίδης χαρακτήρισε εμπαιγμό την όλη ασυνεννοησία λέγοντας πως παρομοίως εμπαιγμός ήταν και οι διαβεβαιώσεις παλιότερα του Κρατικού Χημείου ότι γίνονται έλεγχοι σε ό,τι αφορά τη χρήση γαλακτοσκόνης σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα και μετά από αρκετά χρόνιο ενώ ανακοινώνονταν και αριθμοί σε σχέση με τους ελέγχους που γίνονταν παραδέχτηκαν πριν από δύο χρόνια ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν την ποσότητα της γαλακτοσκόνης η οποία χρησιμοποιείται. 

Είπε ακόμη ότι πρόσφατα είχε ανακοινωθεί ότι πραγματοποιήθηκαν έλεγχοι σε 24 τυροκομικές μονάδες και πως σε 7 από αυτές εντοπίστηκαν παρατυπίες, προσθέτοντας πως όταν ζητήθηκε ενημέρωση σε σχέση με το ποιες είναι αυτές οι παρατυπίες, κανένας δεν βρέθηκε να αναφέρει οτιδήποτε. 

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προστατευτικών Μέτρων κατά των Επιβλαβών για τα Φυτά Οργανισμών Νόμος και Συναφείς Κανονισμοί του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω σχέδια νόμου σκοπός των οποίων είναι η θέσπιση νομοθεσίας, ώστε να επιτευχθεί η εναρμόνιση της εθνικής νομοθεσίας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα της φυτοϋγείας. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση των σχεδίων νόμου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Ο περί της Προστασίας των Ονομασιών Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε την πιο πάνω πρόταση νόμου σκοπός της οποίας είναι η τροποποίηση του περί της Προστασίας των Ονομασιών Προέλευσης και Γεωγραφικών Ενδείξεων Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων Νόμου, ώστε ο κωδικός αριθμός ο οποίος απαιτείται για σκοπούς σήμανσης γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) ή Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) να παραχωρείται από τον φορέα ελέγχου για κάθε παρτίδα προϊόντος αντί για κάθε τεμάχιο προϊόντος, που ισχύει σήμερα. 

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πρότασης νόμου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην