Δράση ομάδας ασυνόδευτων παιδιών 1974 και αντιδράσεις για μείωση προϋπολογισμού Φορέα

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/11/2023, πραγματοποίησε συνάντηση με την ομάδα πρωτοβουλίας ασυνόδευτων και φιλοξενηθέντων παιδιών στην Ελλάδα το 1974. 

Επέκταση της δράσης της ομάδας ασυνόδευτων του 1974 συζήτησε η Επιτροπή  

Συνάντηση με την ομάδα Πρωτοβουλίας των Ασυνόδευτων του 1974, είχε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων. Όπως ανέφερε ο Πρόεδρός της Επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, μετά τη συνεδρίαση, πρόκειται για μία ομάδα η οποία ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες το τελευταίο διάστημα, με επισκέψεις σε 50 σχολεία, όπου συζήτησαν με τους μαθητές για όσα βίωσαν κατά την τουρκική εισβολή, αλλά και μετά. 

Ο κ. Κέττηρος σημείωσε ότι η ομάδα αυτή στις 26 του μήνα θα μεταβεί στον Πύργο Ηλείας στην Ελλάδα, για να τιμήσει τους ανθρώπους οι οποίοι φιλοξένησαν ασυνόδευτα παιδιά το 1974. 

Μεταφέροντας την εμπειρία του από τις επισκέψεις της ομάδας αυτής σε σχολεία της Κύπρου, ο κ. Κέττηρος είπε ότι ήταν πολύ συγκινητικό το ενδιαφέρον των παιδιών. «Δεν φταίει η νέα γενιά, αλλά οι παλαιότεροι που δεν μίλησαν και δεν φρόντισαν να επιμορφωθούν», είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι μεγαλύτεροι καταλογίζουν αδιαφορία και άγνοια στα παιδιά, σε σχέση με όσα έγιναν στην Κύπρο. 

Υπογράμμισε ότι θα πρέπει αυτή η πρωτοβουλία να αξιοποιηθεί και την αμέσως επόμενη χρονιά από το εκπαιδευτικό σύστημα ακόμα περισσότερο, με αφορμή την επέτειο 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο.  

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου: 

Ο περί Προϋπολογισμού του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ποσού ύψους €132.669.560 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Αντιδράσεις για μείωση προϋπολογισμού Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών 

Τη διαφωνία και την απογοήτευσή τους για την αποκοπή €20 εκ. από τον προϋπολογισμό του Κεντρικού Φορέα Ίσης Κατανομής Βαρών εξέφρασαν μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων. 

Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Νίκος Κέττηρος, βρέθηκαν «σε πολύ άβολη κατάσταση, καθώς είναι η πρώτη φορά στα χρονικά, που τα μέλη της Επιτροπής που παρακολουθούν τους προϋπολογισμούς του Φορέα, να βλέπουν να γίνεται αυτό». 

Ο κ. Κέττηρος έκανε λόγο για «μια οικονομίστικη αλχημεία» στον κρατικό προϋπολογισμό και στον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών. Σημείωσε πως καλείται η Επιτροπή να ψηφίσει προϋπολογισμό του Φορέα με κρατική χορηγία κατά €20 εκ. λιγότερα, από ό,τι προνοείται στον κρατικό προϋπολογισμό, που θα ψηφιστεί λίγες μέρες αργότερα. «Γιατί γίνεται αυτό το πράγμα;», αναρωτήθηκε ο κ. Κέττηρος. «Για να δείχνουν ότι οι δαπάνες του κράτους είναι μειωμένες και να παρουσιάσουμε πλεονάσματα;», πρόσθεσε. 

«Δεν μας αρκεί το γεγονός ότι ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών μας είπε σήμερα ότι αν χρειαστούν τα λεφτά θα τους τα δώσει το Υπουργείο Οικονομικών», σημείωσε. 

Ανέφερε ότι ζητήθηκε η θέση της Νομικής Υπηρεσίας, ως προς τον προϋπολογισμό που θα θεωρείται ότι ισχύει, εφόσον ψηφιστούν και οι δύο. Σημείωσε ότι δεν μπορούσε να δοθεί απάντηση σήμερα και γι’ αυτό δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση. 

«Είτε θα έρθει ο Υπουργός Οικονομικών να αναθεωρήσει τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 20 εκατομμύρια προς τα πάνω, ή θα έρθει να κάνει άλλα πράγματα στον προϋπολογισμό του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών», είπε ο κ. Κέττηρος. 

Πρόσθεσε ότι για να καλυφθούν τα νέα σχέδια που προωθεί ο Φορέας, θα χρειαστεί κονδύλια. «Όταν έχουν αυξήσει τα επιτόκια και θα αυξηθεί η πέραν του 1,5% η επιχορήγηση του επιτοκίου, από που θα καλύπτει αυτό με το ποσό;», αναρωτήθηκε. 

Αναφέρθηκε, ακόμα, στο θέμα της απώλειας χρήσης, λέγοντας ότι δεν απαντήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών τι σκοπεύει να κάνει για την αποζημίωση της απώλειας χρήσης. «Αντιλαμβάνομαι ότι εάν δεν απορροφάται ολόκληρος ο προϋπολογισμός του Φορέα και απομένουν κάθε χρόνο €40 εκ., αυτά μαζί με τα €420 εκ. από το 0,4%, θα μπορούσαν να αρχίσουν ένα σχέδιο αποζημίωσης απώλειας χρήσης», σημείωσε ο κ. Κέττηρος. Επεσήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση Χριστοδουλίδη είχε προχωρήσει σε δεσμεύσεις για το θέμα αυτό και θα πρέπει να ληφθεί πολιτική απόφαση. 

Σε ερώτηση σχετικά με τον υπολογισμό της αποζημίωσης για απώλεια χρήσης,  ο κ. Κέττηρος ανέφερε ότι με μελέτες παρουσιάστηκαν διάφορα σενάρια στο παρελθόν. «Για να παρουσιαστούν αυτές οι μελέτες σημαίνει υπάρχουν εκτιμήσεις και πάει ο κόσμος να κάνει αίτηση στον Φορέα για επιδότηση του επιτοκίου του για σπουδαστικό δάνειο ή για οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα του Φορέα και περιμένει οχτώ μήνες να έρθει η εκτίμηση του κτηματολογίου», επεσήμανε. 

«Θα πρέπει να αποφασίσουμε, αν θα πάμε στην αποζημίωση της απώλειας χρήσης να πούμε την αλήθεια στον κόσμο, ή όποτε θα έρχονται προεκλογικές περίοδοι να βγαίνει ο κάθε υποψήφιος Πρόεδρος ή ο κάθε υποψήφιος βουλευτής και να χαϊδεύει την αυτιά του κόσμου», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι η Βουλή ψηφίσε τις νομοθεσίες με προτάσεις νόμου και μένει η πολιτική απόφαση από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας. 

Εξάλλου, ο κ. Κέττηρος αναφέρθηκε και στο θέμα της παραίτησης του Προέδρου του Φορέα, Άκη Πούρου, του οποίου εξήρε τη συνεισφορά. Επεσήμανε ότι οι λόγοι της παραίτησής του έχουν γνωστοποιηθεί στην κυβέρνηση, αλλά δεν έχουν κοινοποιηθεί στην Επιτροπή. Ανέφερε πως θεωρεί ότι οι λόγοι δεν μπορεί να είναι μόνο η κούραση. 

Την απογοήτευσή του για τη στάση της κυβέρνησης εξέφρασε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, αναφέροντας στις δηλώσεις του ότι «για πρώτη φορά από την ίδρυσή του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών ο προϋπολογισμός του για σχέδια που αφορούν τις ανάγκες στήριξης του προσφυγικού κόσμου είναι μειωμένος και μάλιστα κατά 21 εκατομμύρια ευρώ». Ανέφερε, ακόμα, ότι έχουν λάβει πληροφόρηση ότι «δεν υπάρχει ίχνος ανταπόκρισης του Υπουργού Οικονομικών στις επιστολές του Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών για τον τρόπο διαχείρισης των εσόδων από το ειδικό τέλος του 0,4%». 

«Σε μία περίοδο που ο Φορέας είναι έτοιμος να εξαγγείλει νέα προγράμματα σχεδίων, να αναβαθμίσει υφιστάμενα προγράμματα, αλλά και να ανταποκριθεί σήμερα στις ανάγκες κάλυψης επιδότησης των υψηλών επιτοκίων, η κυβέρνηση δυστυχώς επέλεξε να κουτσουρέψει την κρατική χορηγία», σημείωσε. 

Ο κ. Γεωργίου πρόσθεσε ότι «ο ίδιος ο Υπουργός με γραπτή δήλωση του στις 3/5/2023 προανήγγειλε την έναρξη ενός παραγωγικού διαλόγου με τον Φορέα, ο οποίος μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει ποτέ». 

«Η θέση μας ως ΔΗΣΥ είναι το συγκεκριμένο ειδικό τέλος να χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς για τους οποίους προβλέπεται στον ίδιο τον νόμο δηλαδή να αποτελέσει τη μαγιά για την απώλεια χρήσης», ανέφερε. 

«Εκφράζουμε την απογοήτευση μας για την όλη στάση της κυβέρνησης που μαρτυρεί την ασυνέπεια λόγων και έργων στην έλλειψη κοινωνικής εξυπηρέτησης και οράματος», κατέληξε. 

 Συναφείς δημοσιεύσεις στα ΜΕ: 

Stockwatch: Δεν πάει στον Φορέα το προσφυγόσημο 

Ο περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η τροποποίηση του περί του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σύσταση, Σκοποί, Αρμοδιότητες και Άλλα Συναφή Θέματα) Νόμου, ώστε αφενός να παρέχεται η δυνατότητα ίδρυσης και λειτουργίας Ταμείου Ευημερίας του προσωπικού του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών και αφετέρου η δυνατότητα έκδοσης κανονισμών. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία.  

Ο περί Προϋπολογισμού του Ταμείου Τουρκοκυπριακών Περιουσιών του 2024 Νόμος του 2023 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο Τουρκοκυπριακών Περιουσιών ποσού που δεν υπερβαίνει τα €17.710.548 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024. 

Η Επιτροπή αποφάσισε όπως συνεχίσει την εξέταση σε επόμενη συνεδρία. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον