Καλύτερο έλεγχο και ποιοτικές υπηρεσίες ζητούν από ΟΑΥ οι βουλευτές, αύξηση 60% περιστατικών με διατροφικές διαταραχές

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 15/02/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:

Ο περί Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας του 2024 Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας ποσού ύψους €1.662.660.000 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Καλύτερο έλεγχο και ποιοτικές υπηρεσίες ζητούν από ΟΑΥ οι Βουλευτές

Σε συζήτηση του Προϋπολογισμού του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ) προχώρησε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής με Βουλευτές να τάσσονται υπέρ της καλύτερης διαχείρισης των χρημάτων και της ανάγκης υψηλής ποιότητας προσφερομένων υπηρεσιών υγείας.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος, σε ότι αφορά τον Προϋπολογισμό βλέπουμε ότι αυτός φθάνει στο 1,6 δισ. ευρώ και αυτά τα χρήματα είναι από τις εισφορές μας, από τις εισφορές των εργοδοτών και την συνεισφορά του κράτους.

Σημείωσε ότι ο Πρόεδρος του ΟΑΥ ενημέρωσε την Επιτροπή ότι οι υπολογισμοί γίνονται στην βάση των αναλογιστικών μελετών οι οποίες χρόνο με τον χρόνο επιβεβαιώνονται βάσει των πραγματικών δεδομένων.

«Κανένας δεν θέλει να βλέπει σπατάλες. Ο ΟΑΥ οφείλει να ασκεί καλύτερο έλεγχο για το πού πηγαίνουν αυτά τα λεφτά χωρίς όμως να κάνουμε εκπτώσεις στις υπηρεσίες που προσφέρονται στους πολίτες. Αντίθετα ο στόχος όλων πρέπει να είναι η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και η αύξηση της ποιότητας της ιατρικής», είπε.

Ο κ. Δίπλαρος σημείωσε πως πρέπει Κυβέρνηση και Βουλή να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει την Αρχή Ασθενοφόρων, την Εθνική Φαρμακευτική Αρχή, το Κέντρο Κλινικής Τεκμηρίωσης, τον Συνήγορο του Ασθενή και τα Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία μαζί με όλα τα νομοσχέδια για τα υπόλοιπα όπως η ανακουφιστική φροντίδα, η αποκατάσταση, τα νοσοκομεία, κλινικά εργαστήρια κλπ.

Πρέπει οι πολίτες, σημείωσε, να κατανοήσουν ότι το ΓεΣΥ ανήκει σε όλους μας και τα χρήματα που υπάρχουν στο Ταμείο του ΓεΣΥ είναι δικά μας. «Με αυτό το σκεπτικό οφείλουμε όλοι να είμαστε προσεκτικοί στο πότε και πού ξοδεύουμε όχι επειδή πρέπει να κάνουμε εκπτώσεις για την υγεία μας αλλά επειδή πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι την ώρα που πραγματικά θα έχουμε ανάγκη για υπηρεσίες υγείας του ΓεΣΥ θα μπορεί να μας εξυπηρετήσει», πρόσθεσε.

Έχουμε καταγγελίες, συνέχισε, από γιατρούς για δικαιούχους που κλείνουν διπλά ραντεβού, για δικαιούχους οι οποίοι πιέζουν τους προσωπικούς τους γιατρούς και τους απειλούν, για λίστες αναμονής. «Οι ίδιοι ειδικοί γιατροί μας λένε ότι αρκετοί πολίτες τους επισκέπτονται χωρίς να υπάρχει πραγματική ανάγκη. Μέχρι πρόσφατα είχαμε ασθενείς που μετέβαιναν στα φαρμακεία με σακούλες με φάρμακα τα οποία είχαν πάρει μέσω του ΓεΣΥ αλλά δεν τα χρειάζονταν», σημείωσε.

Όλα αυτά, είπε ο κ. Δίπλαρος,  μας δείχνουν την ευθύνη που έχουμε κι εμείς οι ίδιοι οι δικαιούχοι του ΓεΣΥ. «Πρέπει ο ΟΑΥ να εξετάσει όλα τα προβλήματα που σήμερα εντοπίζονται και να προωθήσει λύσεις. Υπάρχουν στρεβλώσεις τις οποίες πρέπει να δούμε όλοι μαζί και να προχωρήσουμε σε διορθώσεις. Κι αυτό είναι ευθύνη δική μας, εδώ στην Βουλή», συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος αναφερόμενος στον Προϋπολογισμό του ΟΑΥ είπε πως «έχουμε να αποδείξουμε συγκεκριμένα δεδομένα».

Το πρώτο, ανέφερε, είναι ότι «από την έναρξη της πλήρους εφαρμογής του ΓεΣΥ μέχρι σήμερα ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί κατά 75%, ποσοστό το οποίο θεωρούμε υπερβολικό σε σχέση με την ποιότητα των προσφερομένων υπηρεσιών οι οποίες πρέπει να ομολογήσουμε ότι σε πάρα πολλές περιπτώσεις έχουν υποβαθμιστεί και κυρίως οι τεράστιες λίστες αναμονής οι οποίες παρατηρούνται σήμερα και στον ιδιωτικό τομέα, φαινόμενο το οποίο δεν υπήρχε ποτέ στα ιατρικά χρονικά της Κύπρου».

Το δεύτερο, συνέχισε, αυτό το οποίο επιμένουμε από την πλευρά του Οργανισμού είναι ότι θα θέλουμε πλήρη ενημέρωση για τον εποπτικό έλεγχο που έχει γίνει για καταχρήσεις οι οποίες παρατηρούνται συστηματικά στο σύστημα.

Και το τρίτο, συμπλήρωσε, τι ακριβώς προτίθενται να πράξουν έτσι ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα προσφερόμενης περίθαλψης ως προς το ποσό που ο πολίτης σήμερα καταθέτει στον Οργανισμό για την Ασφάλιση Υγείας.

«Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι μέσα σε ένα πλαίσιο αναλογικής και αριθμητικού προσδιορισμού ενώ το 2018 το σύνολο των δαπανών του τομέα υγείας στην Κύπρο, ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ήταν 1,4 δισ. ευρώ σήμερα με τους προϋπολογισμούς όπως κατατίθενται από τον ΟΑΥ θα ξεπεράσει τα 2,5 δισ. ευρώ. Από εκεί και πέρα στον πολίτη επαφίεται να κρίνει εάν αυτή η τεράστια αύξηση είχε ως συνεπακόλουθο και την ποιοτική αύξηση των προσφερομένων υπηρεσιών», συμπλήρωσε.

Ο περί Προϋπολογισμού του Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής του 2024 Νόμος του 2024

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση πληρωμής από το Ταμείο του Συμβουλίου της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής ποσού ύψους €217.631 για τη χρήση του έτους που λήγει την 31η Δεκεμβρίου 2024.

Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια του σώματος προς ψήφιση.

Επιπρόσθετα, η Επιτροπή συζήτησε το ακόλουθο θέμα: 

Αύξηση αριθμού περιστατικών παιδιών και εφήβων με νευρική ανορεξία και βουλιμία 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η ανησυχητική αύξηση του αριθμού περιστατικών παιδιών και εφήβων με νευρική ανορεξία και βουλιμία στην Κύπρο και η ανάγκη υιοθέτησης μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του θέματος αυτού.

Αύξηση 60% περιστατικών με διατροφικές διαταραχές το 2023, ανησυχία Βουλευτών

Αύξηση κατά περίπου 60% στα περιστατικά διατροφικών διαταραχών σημειώθηκε το 2023, ενώ ήδη μέχρι τον Φεβρουάριο φέτος υπάρχει αύξηση γύρω στο 50% των περιστατικών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Ευθύμιος Δίπλαρος, εφράζοντας την ανησυχία της Επιτροπής. 

Στις δηλώσεις του, ο κ. Δίπλαρος είπε ότι έχει ξεκινήσει το Υπουργείο Υγείας με μια ad hoc Επιτροπή, αυτή η Επιτροπή μήνα με τον μήνα θα εμπλουτίζεται με εξειδικευμένους στον τομέα.

«Την ίδια ώρα έχουμε ακούσει ανησυχητικά στοιχεία. Το γεγονός ότι έχουμε αύξηση κατά 50 με 60% στα πρόσωπα με διαταραχές αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει. Γι’ αυτό έχουμε πει ίσως μετά το Πάσχα σε νέα συνεδρία να ενημερωθούμε για το πώς προχωρά το Υπουργείο Υγείας», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, «η αύξηση αφορά το 2023 κατά περίπου 60% και δυστυχώς με βάση τα αποτελέσματα που έχουμε μέχρι σήμερα ενημερωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο υπάρχει μια αύξηση γύρω στο 50% των περιστατικών».

Άρα, συνέχισε, αντιλαμβανόμαστε ότι αν συνεχίσουμε με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το τέλος του 2024 πιθανόν να ξεπεράσουμε και την αύξηση του 2023. «Θα πρέπει να πούμε ότι με βάση τα στατιστικά στοιχεία ο κύριος λόγος θνησιμότητας σε ένα ασθενή είναι δυστυχώς οι ψυχικές διαταραχές. Βλέπουμε δηλαδή, ότι αυτοί που χάνουν την ζωή τους έχουν ως κύρια αιτία τις ψυχικές διαταραχές», πρόσθεσε.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου είπε ότι δυστυχώς από την προηγούμενη φορά που συζητήθηκε το θέμα πολύ λίγα έχουν γίνει. Εξήγησε ότι οι διατροφικές διαταραχές είναι σοβαρές ψυχικές ασθένειες που σχετίζονται με απειλητικές για την ανθρώπινη ζωή επιπτώσεις και δυστυχώς αυξάνονται με ραγδαίο ρυθμό στην Κύπρο.

Στην Κύπρο, ανέφερε, λειτουργεί οργανωμένο πλαίσιο σε ότι αφορά παιδιά και ενήλικες που διαγνώσκονται με διατροφικές διαταραχές αλλά υπολειτουργεί το σύστημα σε ότι αφορά ενήλικες καθότι παρέχεται μόνο εξωνοσοκομειακή φροντίδα και αυτή με τρεις λειτουργούς μερικής απασχόλησης. Είναι πάρα πολύ σημαντικό, τόνισε, η Πολιτεία να προβαίνει έγκαιρα στην διάγνωση, στην λήψη θεραπείας γιατί με αυτό τον τρόπο μειώνονται και οι κίνδυνοι.

«Ζητήσαμε να κατατεθεί στην Επιτροπή το χρονοδιάγραμμα σε ότι αφορά την ανέγερση της δεύτερης φάσης του Νοσοκομείου της Αθαλάσσας και θα το περιμένουμε διότι εκεί προβλέπεται να γίνει και δομή. Άρα εμείς στηρίζουμε την ανάπτυξη και την στελέχωση εντός των δημόσιων νοσηλευτηρίων και από τον ΟΚΥπΥ», συμπλήρωσε.

Η κ. Νικολάου ανέφερε επίσης ότι χρειάζεται ολόπλευρη αντιμετώπιση του προβλήματος, σημειώνοντας ότι είναι αδιανόητο η διατροφική διαταραχή στην Κύπρο να προκαλεί θάνατο ανθρώπων λόγω του ανεπαρκούς συστήματος.

Τέλος, η Επιτροπή πραγματοποίησε συνάντηση με εκπροσώπους της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων και με εκπροσώπους του Συνδέσμου Ασθενών με Μυασθένεια Gravis. 

Προτάσεις Βουλής Νέων για θέματα ψυχολογικής στήριξης

Τις προτάσεις της για θέματα ψυχολογικής στήριξης παρουσίασε η Επιτροπή Υγείας της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας. 

Σε δηλώσεις της μετά το τέλος της συνάντησης, η Μαρία Πεγειώτη, επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας της Βουλής των Νέων Αντιπροσώπων, ανέφερε ότι κάποιες από τις προτάσεις που υποβλήθηκαν κατά τη συνάντηση ήταν η δημιουργία 24ωρης γραμμής για άτομα που χρήζουν ψυχολογικής υποστήριξης και δεν έχουν πού να απευθυνθούν.

Μια άλλη πρόταση που παρουσιάστηκε, πρόσθεσε, ήταν η προάσπιση των δικαιωμάτων των ψυχικά ασθενών στην εργασία και η προστασία τους από απόλυση για τον λόγο ότι πάσχουν από κάποια ψυχική ασθένεια.

Επίσης, η κ. Πεγειώτη σημείωσε ότι η Επιτροπή κλήθηκε να παρευρεθεί και στη συνάντηση με θέμα τις διατροφικές διαταραχές, και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας, Ευθύμιο Δίπλαρο, για την πρόσκληση.

Όπως εξήγησε, η Βουλή των Νέων Αντιπροσώπων είναι ένα πρόγραμμα που διοργανώνεται από το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου και του Cyprus Youth Diplomacy και δίνει την ευκαιρία σε νέους από 18 ως 35 ετών να παρευρεθούν σε ένα πρόγραμμα δημιουργίας προτάσεων και χάραξης πολιτικής.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Θεσμών

Ψήφιση του πλαισίου για «πόθεν έσχες» εντός Μαΐου επιδιώκει η Επ. Θεσμών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/04/2024, εξέτασε τις ακόλουθες προτάσεις νόμου: Ο περί του Προέδρου, των Υπουργών και των Βουλευτών της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση και Έλεγχος Περιουσίας) (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2021 Ο περί Ορισμένων Δημόσια Εκτεθειμένων Προσώπων και Ορισμένων Αξιωματούχων της Κυπριακής Δημοκρατίας (Δήλωση

Nomopress

Συμμετοχική δημοκρατία, Ευρωπαϊκή Ένωση και νεολαία

Η τρίτη έκδοση του Nomopress είναι γεγονός. Ενημερωθείτε για τη συμμετοχική δημοκρατία, τη σημασία των ευρωεκλογών για την Κύπρο, τον ρόλο των νέων τεχνολογιών στην ενίσχυση της διακυβέρνησης, τα 20 χρόνια πορείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), την ιδέα ενός κοινού ευρωπαϊκού στρατού, το μεταναστευτικό, τον πρωτογενή τομέα στην