Επιτροπή Υγείας: Ίδρυση βιοτραπεζών και ρύθμιση επαγγέλματος μουσικοθεραπευτών

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 14/04/2022, εξέτασε τα ακόλουθα σχέδια νόμου:

Ο περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή άρχισε την κατ’ άρθρον συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου, σκοπός του οποίου είναι, η τροποποίηση του περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων Νόμου, ώστε υποχρέωση εργοδότησης φαρμακοποιού πλήρους απασχόλησης από νοσηλευτήρια τα οποία δεν οφείλουν να διατηρούν στις εγκαταστάσεις τους νοσοκομειακό φαρμακείο να έχουν νοσηλευτήρια τα οποία διαθέτουν πέραν των είκοσι κλινών, αντί πέντε, ως ισχύει σήμερα. Η προτεινόμενη τροποποίηση κρίνεται αναγκαία, καθότι το κόστος εργοδότησης υπεύθυνου φαρμακοποιού πλήρους απασχόλησης είναι δυσανάλογο των δυνατοτήτων μικρής εμβέλειας νοσηλευτηρίων. Η Επιτροπή θα τοποθετηθεί επί της πιο πάνω πρότασης νόμου σε επόμενη συνεδρία της.

Ο περί Βιοτραπεζών με Στόχο την Έρευνα (Εγκαθίδρυση, Λειτουργία και Έλεγχος) Νόμος του 2022

Η Επιτροπή άρχισε τη συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου, στο πλαίσιο του οποίου ρυθμίζεται η εγκαθίδρυση, λειτουργία και έλεγχος βιοτραπεζών με στόχο την έρευνα ούτως ώστε να καλυφθεί το νομικό κενό που υφίσταται από την μη ύπαρξη σχετικής με το θέμα αυτό νομοθεσίας. Η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει στην κατ’ άρθρον συζήτηση του νομοσχεδίου σε επόμενη συνεδρία της.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπή και Βουλευτής του ΔΗΣΥ Ευθύμιος Δίπλαρος αφού ανέφερε ότι το νομοσχέδιο χρονίζει, σημείωσε ότι στοχεύει να καλύψει το νομικό κενό που υφίσταται με τη μη ύπαρξη νομοθεσίας που να ρυθμίζει το θέμα αυτό στον τομέα της υγείας.

Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου, πρόσθεσε, ρυθμίζουν τη λήψη βιολογικών δειγμάτων για σκοπούς έρευνα  και τη φύλαξη των σχετικών δεδομένων. Οπως ανέφερε, το νομοσχέδιο θα διασφαλίσει τη διατήρηση, τη συντήρηση, την αποθήκευση τέτοιων δειγμάτων επί των οποίων θα υπάρξει ανάλυση και επιστημονική μελέτη.

Σύμφωνα με τον κ. Δίπλαρο, όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας πιστεύουν ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να διασφαλιστούν τα προσωπικά δεδομένα.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας είπε πως δόθηκε στο Υπουργείο Υγείας πίστωση χρόνου ενός μήνα να διενεργήσει διαβούλευση με τους εμπλεκόμενους φορείς και αρχές Ιουνίου το νομοσχέδιο θα επανεξεταστεί με στόχο πριν κλείσει η Βουλή για τις θερινές διακοπές να ρυθμιστεί με νόμο ένα πολύ σημαντικό ζήτημα.

Ακολούθως, αφού ανέφερε ότι ο προτεινόμενος νόμος κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση και ότι οι ανησυχίες που υπάρχουν θα συζητηθούν στην κατ΄άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Δίπλαρος είπε ότι το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Ινστιτούτο Νευρολογίας καταγράφουν δείγματα είτε για ασθένειες, είτε για οτιδήποτε άλλο και παρά το γεγονός ότι κάνουν πολύ καλή δουλειά χωρίς ωστόσο αυτή να διέπεται από νομικό πλαίσιο.

Εξήγησε ότι ο στόχος είναι να κτιστεί πάνω σε αυτούς του δύο οργανισμούς μια βιοτράπεζα, ώστε όλα να είναι συγκεντρωμένα σε ένα οργανισμό και αφού διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα να διεξάγεται η έρευνα χωρίς το όποιο οικονομικό κέρδος είτε από τον δότη του δείγματος, είτε από τον επιστήμονα που θα λαμβάνει το δείγμα για να διεξαγάγει τις έρευνες. Σημείωσε πως στόχος είναι μέσα από αυτή τη διαδικασία είναι να μην πλουτίζουν κάποιοι.

Ερωτηθείς σχετικά διευκρίνισε πως η βιοτράπεζα που θα ιδρυθεί θα συλλέγει δείγματα και η ίδια αλλά επειδή έχουν συλλεχθεί χιλιάδες δείγματα από τους δύο προαναφερθέντες οργανισμούς όπως και από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα θα αποτελέσουν τον θεμέλιο λίθο επί του οποίου θα κτιστεί και θα διέπεται το νομικό πλαίσιο που προωθείται προς ψήφιση.

Η Βουλεύτρια του ΑΚΕΛ Μαρίνα Νικολάου δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι ο νόμος που ρυθμίζει τη δημιουργία και τη λειτουργία βιοτραπεζών με σκοπό την έρευνα βρίσκει το κόμμα της απόλυτα σύμφωνο επειδή, όπως διευκρίνισε, η έρευνα με γνώμονα το συμφέρον του ατόμου και της κοινωνίας είναι μια από τις βασικότερες αρχές του ΑΚΕΛ και της αριστεράς ευρύτερα.

Περαιτέρω ανάφερε ότι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπάρχουν πολλά σημεία, που τυγχάνουν πρόσθετης επεξεργασίας κατά την κατ΄άρθρον συζήτηση του προτεινόμενου νόμου, ώστε να καταστεί βέβαιο ότι το όποιο όφελος προκύπτει από την έρευνα θα διοχετεύεται πίσω στην κοινωνία και τους πολίτες,

Είπε ακόμα πως πρέπει να διασφαλίζονται τα προσωπικά δεδομένα και ότι θα επωφελείται μόνο ο πολίτης και η κοινωνία.

Ο περί Εγγραφής Μουσικοθεραπευτών και για Άλλα Συναφή Θέματα Νόμος του 2021

Η Επιτροπή συνέχισε την συζήτηση του πιο πάνω σχεδίου νόμου, σκοπός του οποίου είναι η νομοθετική ρύθμιση της άσκησης του επαγγέλματος των μουσικοθεραπευτών. Η Επιτροπή αποφάσισε την προώθηση της πιο πάνω πρότασης νόμου στην Ολομέλεια του Σώματος προς ψήφιση, εφόσον δεν υποβλήθηκαν οποιεσδήποτε τροπολογίες.

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΠ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Αλλαγές Επαρχιακών Οργανισμών, πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, κανονισμοί ΚΦΙΚΒ, διορισμοί δημοσίου και ποινικοποίηση ψευδών καταθέσεων

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, υπερψήφισε αλλαγές για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης, τις πολιτογραφήσεις αλλοδαπών, τους κανονισμούς του ΚΦΙΚΒ, τις γραπτές εξετάσεις διορισμού στη δημόσια υπηρεσία για τις κλίμακες Α9 και Α11, καθώς και την ποινικοποίηση των ψευδών καταθέσεων στην Αρχή Διερεύνησης Παραπόνων κατά της Αστυνομίας.  Αναλυτικά τα σχέδια

Ελέγχου

Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημόσιων Δαπανών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 16/05/2024, εξέτασε την ακόλουθη ειδική έκθεση: Ειδική Έκθεση 19.3.2024 (ΥΔΔΤ/01/2024)-Έλεγχος Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Ξεκινά η σύνταξη νομοσχεδίου για εκσυγχρονισμό της ΝΥ, είπε ο Υπ. Δικαιοσύνης Έχει ολοκληρωθεί η μελέτη και ξεκινά η σύνταξη σχετικού νομοσχεδίου για τον