Επιτροπή Υγείας: Δημιουργία Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων ζητούν φορείς του τομέα υγείας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Το ζήτημα της δημιουργίας και λειτουργίας Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και τον περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021, εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Η λειτουργός του Υπουργείου Υγείας κ. Δέσπω Πολυβίου ανέφερε πως η  υπηρεσία ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ θα αναλάβει αποκλειστικά στο εξής όλα τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Σημείωσε ότι τα μη επείγοντα περιστατικά θα μπορούν να τα αναλαμβάνουν ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών. Θα κατατεθεί όπως είπε σχετικό νομοσχέδιο σύντομα το οποίο θα προκύψει μέσα από διαβούλευση.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ κ. Χαριλάου χαιρέτησε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και σημείωσε ότι για την υπηρεσία ασθενοφόρων του Οργανισμού έχουν προσληφθεί 105 νοσηλευτές, ενώ υπάρχει ξεχωριστή διεύθυνση. Θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρχουν ασθενοφόρα σε περισσότερες απομακρυσμένες περιοχές, πρόσθεσε.

Με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας διαφώνησαν οι υπόλοιποι φορείς στον τομέα της υγείας, ζητώντας την δημιουργία Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων, υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα κράτη.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, η Μαρίνα Νικολάου επισήμανε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαβούλευση του υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς και να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό το αναθεωρημένο νομοσχέδιο από την εκτελεστική εξουσία στην επιτροπή υγείας της βουλής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου τόνισε την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας. Σημείωσε ότι άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης του Υπουργείου Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην επιτροπή για συζήτηση.

Πηγές – Κανάλι 6 και Διάλογος

Δείτε Περισσότερα

Υγείας

Επιστολή θα στείλει η ΠτΒ προς τον ΠτΔ για ανέγερση παιδιατρικού νοσοκομείου

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ» Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν οι επικείμενες οικοδομικές εργασίες στο νοσοκομείο «Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ», καθώς και ο προγραμματισμός-λήψη μέτρων, για να μην υπάρξει καμία επίπτωση στην υγεία

Εσωτερικών

Αφαίρεσε πρόνοια για αύξηση έως 14% στα τιμολόγια νερού η Επιτροπή Εσωτερικών

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 13/06/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια: Ο περί Δήμων (Τροποποιητικός) Ο περί Κοινοτήτων (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης (Τροποποιητικός) (Αρ. 2) Νόμος του 2024 Ο περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών (Τροποποιητικός) Νόμος του 2024 Η Επιτροπή εξέτασε τα πιο πάνω