Επιτροπή Υγείας: Δημιουργία Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων ζητούν φορείς του τομέα υγείας

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Το ζήτημα της δημιουργίας και λειτουργίας Εθνικής Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και τον περί Φαρμακευτικής και Δηλητηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021, εξέτασε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας.

Η λειτουργός του Υπουργείου Υγείας κ. Δέσπω Πολυβίου ανέφερε πως η  υπηρεσία ασθενοφόρων του ΟΚΥπΥ θα αναλάβει αποκλειστικά στο εξής όλα τα περιστατικά που χρήζουν επείγουσας ενδονοσοκομειακής περίθαλψης. Σημείωσε ότι τα μη επείγοντα περιστατικά θα μπορούν να τα αναλαμβάνουν ασθενοφόρα ιδιωτικών κλινικών. Θα κατατεθεί όπως είπε σχετικό νομοσχέδιο σύντομα το οποίο θα προκύψει μέσα από διαβούλευση.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΟΚΥπΥ κ. Χαριλάου χαιρέτησε την απόφαση του Υπουργείου Υγείας και σημείωσε ότι για την υπηρεσία ασθενοφόρων του Οργανισμού έχουν προσληφθεί 105 νοσηλευτές, ενώ υπάρχει ξεχωριστή διεύθυνση. Θα καταβληθεί προσπάθεια να υπάρχουν ασθενοφόρα σε περισσότερες απομακρυσμένες περιοχές, πρόσθεσε.

Με την απόφαση του Υπουργείου Υγείας διαφώνησαν οι υπόλοιποι φορείς στον τομέα της υγείας, ζητώντας την δημιουργία Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων, υποστηρίζοντας ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα κράτη.

Από πλευράς ΑΚΕΛ, η Μαρίνα Νικολάου επισήμανε ότι πρέπει να επιταχυνθεί η διαβούλευση του υπουργείου με τους εμπλεκόμενους φορείς και να κατατεθεί το συντομότερο δυνατό το αναθεωρημένο νομοσχέδιο από την εκτελεστική εξουσία στην επιτροπή υγείας της βουλής.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας και βουλευτής του ΔΗΣΥ Σάββια Ορφανίδου τόνισε την ανάγκη επίσπευσης της διαδικασίας. Σημείωσε ότι άμεσα πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαβούλευσης του Υπουργείου Υγείας με τους εμπλεκόμενους φορείς προκειμένου να κατατεθεί το νομοσχέδιο στην επιτροπή για συζήτηση.

Πηγές – Κανάλι 6 και Διάλογος

Δείτε Περισσότερα

Πρόγραμμα

Εβδομαδιαίο πρόγραμμα Επιτροπών/Ολομέλειας ημερομηνίας 04/03/2024 – 08/03/2024

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και της Ολομέλειας έχει ως εξής:             Δευτέρα 04/03/2024             Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, 9:00 π.μ..    Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών, 10:00 π.μ..         Τρίτη 05/03/2024              Επιτροπή Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων και Παθόντων, 9:00 π.μ..            Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, 9:00 π.μ..                     

Οικονομικών

Σημαντική κερδοφορία και τεχνολογικές πρωτιές για Cyta

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και Προϋπολογισμού, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας την 01/03/2024, εξέτασε τα ακόλουθα νομοσχέδια:  Ο περί Προϋπολογισμού της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024  Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω νομοσχέδιο σκοπός του οποίου είναι η έγκριση κονδυλίων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου ύψους €501.002.280 για τη χρήση του έτους που