Επιτροπή Εσωτερικών: Νομοσχέδια για μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Ξεκίνησε την Πέμπτη στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής η κατ’ άρθρον συζήτηση των νομοσχεδίων για τη Μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συγκεκριμένα, κατά τη σημερινή συνεδρία έγινε κατορθωτή η ουσιαστική ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον συζήτησης των νομοσχεδίων περί Δήμων και περί Κοινοτήτων, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρωθεί και η κατ’ άρθρον συζήτηση που εκκρεμεί και αφορά στον περί Επαρχιακών Συμπλεγμάτων νόμο.

Στόχος των μελών της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής είναι μετά και από την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον συζήτησης του τρίτου νομοσχεδίου να επικεντρωθούν στα «επίμαχα» -όπως τα έχουν ονομάσει- ζητήματα, που παραμένουν ανοικτά και να εξεύρουν τις αναγκαίες συναινέσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η προσπάθεια μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου και να οδηγηθούν τα νομοσχέδια  στην Ολομέλεια της Βουλής προς ψήφιση.

Τα ζητήματα που παραμένουν ανοικτά στην Επιτροπή Εσωτερικών αφορούν, μεταξύ άλλων, σε ορισμένες αρμοδιότητες, που αποτυπώνονται στα υπομνήματα τόσο της Ένωσης Δήμων, όσο και της Ένωσης Κοινοτήτων, στη διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων, στις συνενώσεις και συμπλεγματοποιήσεις, καθώς και στον αριθμό των Δήμων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «μέσα από ένα πνεύμα συναίνεσης έγινε κατορθωτό να διεξέλθουμε τόσο τον Περί Δήμων, όσο και τον Περί Κοινοτήτων Νόμο, ολοκληρώνοντας ουσιαστικά την κατ’ άρθρον συζήτηση».

Όπως ανέφερε «ακούστηκαν απόψεις και έχουν ήδη κατατεθεί υπομνήματα τόσο από την Ένωση Δήμων, όσο και από την Ένωση Κοινοτήτων», για να σημειώσει ότι «την ερχόμενη εβδομάδα θα ολοκληρώσουμε την κατ’ άρθρον συζήτηση του τρίτου νομοσχεδίου που εκκρεμεί και που αφορά τους Επαρχιακούς Οργανισμούς και θα επικεντρωθούμε όπως έχουμε αποφασίσει στα λίγα ανοικτά, αλλά σημαντικά επίμαχα ζητήματα».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα πρυτανεύσει η λογική, θα παραμείνει η πολιτική δέσμευση όλων ότι η μεταρρύθμιση, επειδή είναι ανάγκη να επιτευχθεί, θα πρέπει να βρούμε τις αναγκαίες συναινέσεις και ο στόχος είναι ή δυνατόν να ολοκληρώσουμε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου την προσπάθεια».

Την  ίδια ώρα, ανέφερε, «η κάθε πολιτική δύναμη διατηρεί τις απόψεις της σε μια σειρά από ζητήματα, γι’ αυτό με βάση και τον κανονισμό της Βουλής αρχής γενομένης από την ερχόμενη εβδομάδα θα δούμε αυτά τα λίγα ανοικτά ζητήματα και το βαθμό στον οποίο μπορούν να γεφυρωθούν οι διαφωνίες, για να καταλήξουμε κατά το ιδανικότερο σε ομόφωνα κείμενα, ώστε να τεθούν ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής».

Πρόσθεσε ότι «αν αυτό δεν γίνει κατορθωτό, τότε με βάση τον κανονισμό, πλειοψηφικά θα στείλουμε στην Ολομέλεια τα τρία νομοσχέδια».

Εξάλλου, ανέφερε πως «αν συνεχίσει αυτό το κλίμα μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, με την αναγκαία βούληση και από πλευράς Κυβέρνησης για να υπάρξουν συγκλίσεις στα ανοικτά ζητήματα, τότε  μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι», σημειώνοντας ότι «αν στην πορεία οι διαφαινόμενες φυγόκεντρες τάσεις αποτυπωθούν και στις κοινοβουλευτικές ομάδες, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα». Ερωτηθείς αν θα κατατεθούν προτάσεις, ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές, ο κ. Δαμιανού είπε ότι «στα πλαίσια της διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων θα γίνει και αυτό».

«Βεβαίως να πω ότι η πολιτική διεργασία δεν ξεκινά και δεν τελειώνει στην τετράωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών. Υπάρχουν εφτά μέρες τη εβδομάδα και με ένα τρόπο συγκροτημένο πρέπει να συνομιλήσουμε μεταξύ μας ακριβώς για να βρούμε λύσεις στα ανοικτά ζητήματα. Αν δεν βρούμε ομόφωνα τις λύσεις θα πρέπει να τις βρούμε πλειοψηφικά», συμπλήρωσε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Σύκας, είπε πως θέση του κόμματος του σε σχέση με τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ότι «αποτελεί αδήριτη εθνική και κοινωνική ανάγκη».

Είπε ότι «εν συνεχεία των προηγούμενων συνεδριάσεων μέσα σε ένα πνεύμα συναίνεσης, έχουμε συνεχίσει την κατ’ άρθρο συζήτηση τελειώνοντας το νομοσχέδιο Περί Δήμων νόμο και Κοινοτήτων νόμο», προσθέτοντας ότι «έχουν καταγραφεί αρχικά οι περιοχές εκείνες, που χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση».

«Ως Δημοκρατικός Συναγερμός, πιστοί σε αυτό που ακολουθούμε πάντα, τη συναίνεση, να μπορέσουμε να βρούμε τις κοινές συνισταμένες, για να προχωρήσει σε εκείνο το χρονοδιάγραμμα της 30ης Νοεμβρίου, όπως έχει οριοθετηθεί από την Επιτροπή η προώθηση των νομοσχεδίων για ψήφιση στην Ολομέλεια».

Ανέφερε ακόμα ότι η Επιτροπή Εσωτερικών «με την υπευθυνότητα όλων των μελών της αποδείξαμε ότι και θέλουμε και μπορούμε να προχωρήσουμε με τη μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης», σημειώνοντας πως «αυτός είναι και ο εθνικός μας στόχος».

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Πανίκκος Λεωνίδου, ανέφερε ότι εκκρεμούν τα μεγάλα ζητήματα, τα οποία άφησαν στο περιθώριο, σημειώνοντας ότι στην επόμενη συνεδρία θα τεθούν επί τάπητος το δημοψήφισμα, οι εκλογικές διαδικασίες, οι σχολικές εφορίες και οι συνενώσεις.

Εξέφρασε αισιοδοξία ότι θα ολοκληρωθεί η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ότι με το ρυθμό που ξεκίνησαν προσβλέπουν ότι στα χρονικά πλαίσια που έχουν θέσει θα υπάρξει οριστική τοποθέτηση, για να οδηγηθούν τα νομοσχέδια ενώπιον της Ολομέλειας.

Ανέφερε, μάλιστα, πως το ΔΗΚΟ θα έχει τις επόμενες μέρες μια σειρά από συζητήσεις με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να τοποθετηθεί «οριστικά και αμετάκλητα» επί όλων των θεμάτων που εκκρεμούν και που τα θεωρεί πρώτιστα για συζήτηση.

Ο Βουλευτής της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαρίνος Μουσιούττας είπε πως «υπάρχει γενική ομοθυμία από τα μέλη της Επιτροπής να βρεθούν συγκλίσεις, προκειμένου να τεθούν με τις λιγότερες διαφορές τα τρία νομοσχέδια», για να προσθέσει πως θα ενσκήψουν στα σημεία διαφοράς που υπάρχουν, προκειμένου να υπάρχει συναίνεση.

Είπε πως Δημοκρατική Παράταξη – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων δηλώνει έτοιμη να δεχθεί λιγότερους από 17 Δήμους και συγκεκριμένα 14, ενώ είναι έτοιμη να δεχθεί να προχωρήσουν χωρίς δημοψηφίσματα.

Επίσης, ανέφερε ότι το κόμμα του είναι έτοιμο να δεχθεί  περισσότερα συμπλέγματα για τις κοινότητες.

Η Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, είπε πως το Κίνημά της είναι δεσμευμένο μέχρι τον Δεκέμβριο να εργαστεί σκληρά για να παραδώσει στην Ολομέλεια τα νομοσχέδια έτοιμα για ψήφιση.

«Εμείς ως Οικολόγοι θεωρούμε πολύ σημαντικό πρώτον να διασφαλίσουμε τη λειτουργικότητα των Δήμων όσο και την ευημερία των Κοινοτήτων, αλλά να υπογραμμίσω για μια ακόμα φορά ότι ως Οικολογικό Κίνημα εκείνο που μας ενδιαφέρει είναι η αειφορία, το περιβάλλον και η ευημερία των πολιτών, δηλαδή να καταλήξουμε σε μια μεταρρύθμιση, η οποία θα έχει ως επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον», κατέληξε.

Πηγή – ΚΥΠΕ

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Ζήτησαν φορολόγηση υπερκερδών εταιρειών ενέργειας οι βουλευτές, έντονη κριτική με αφορμή μέτρα για πρόσφυγες

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 22/02/2024, υπερψήφισε τον προϋπολογισμό της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων, ύψους €5.710.717 και €353.38 αντίστοιχα.   Αναλυτικά τα σχέδια νόμου που υπερψηφίστηκαν:  Ο περί Προϋπολογισμού της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου του 2024 Νόμος του 2024   Η Ολομέλεια υπερψήφισε το πιο πάνω νομοσχέδιο