Επιτροπή Υγείας: Δικαίωμα καρκινοπαθών στη λήθη και νέο νοσοκομείο για ψυχικά ασθενείς

Κοινοποίησε αυτό το άρθρο

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 29/09/2022, συζήτησε τα ακόλουθα θέματα: 

Καρκινοπαθείς και δικαίωμα στη λήθη 

Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε το δικαίωμα των καρκινοπαθών στη λήθη.  

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ευθύμιος Δίπλαρος σε δηλώσεις του μετά το τέλος των εργασιών χαρακτήρισε το ζήτημα ως ένα από τα μεγαλύτερα θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. 

Ανέφερε επίσης πως η συζήτηση επικεντρώθηκε στην αδυναμία ίσης πρόσβασης καρκινοπαθών σε ασφαλιστικές καλύψεις, κατ’ επέκταση και χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις, με την εν λόγω πρωτοβουλία της επιτροπής να συμπίπτει με τη διεκδίκηση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ρύθμισης της νομοθεσίας, καθώς από τον Ιανουάριο του 2022 έχει ψηφιστεί σχετική νομοθεσία στη Γαλλία, στην Πορτογαλία, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και από τον Φεβρουάριο και στην Ιταλία, ενώ η Ρουμανία προχωρά με την ψήφιση της νομοθεσίας και το Λουξεμβούργο έχει ήδη προβεί σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις. 

«Ακούσαμε από τον Υπουργό Υγείας ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει προσπάθεια ρύθμισης και στην Κύπρο. Δεν θα αναμένουμε όμως το ευρωπαϊκό πλάνο για εναρμόνιση μέχρι το 2025. Η Κυπριακή Δημοκρατία, και αυτή είναι υπόσχεση της Επιτροπής Υγείας, θα είναι η επόμενη χώρα και όχι η τελευταία που θα ρυθμίσει το εν λόγω ζήτημα», τόνισε επί του θέματος. 

Η Βουλεύτρια το ΑΚΕΛ Μαριλένα Νικολάου είπε πως σήμερα ένας καρκινοπαθής ακόμα και μετά την αποθεραπεία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην απόκτηση ασφάλισης, γεγονός που προκαλεί άλλες δυσκολίες σε θέματα όπως η απόκτηση δανείου. 

Προσέθεσε πως η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατέθεσε σχετική ερώτηση για το δικαίωμα στη λήθη πριν από ακριβώς έναν χρόνο, συμπληρώνοντας πως τα ίδια ζητήματα αντιμετωπίζουν και άτομα με σπάνιες παθήσεις. 

«Είναι η εθνική νομοθεσία η οποία ρυθμίζει τα κριτήρια αποδοχής της ασφάλισης ζωής, υγείας και άλλων ασφαλειών προστασίας πιστώσεων. Ως εκ τούτου, έχουμε δεσμευτεί ως κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ να προχωρήσουμε χωρίς άλλη καθυστέρηση σε νομοθετική ρύθμιση του εν λόγω ζητήματος», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως το κόμμα θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ούτως ώστε να καταρτιστεί η ευρωπαϊκή νομοθεσία, η οποία θα ενισχύσει ακριβώς αυτές τις προσπάθειες. 

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ανδρέας Αποστόλου δήλωσε ότι δυστυχώς οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Κύπρο αντιμετωπίζουν τους καρκινοπαθείς ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, προσθέτοντας πως η Κύπρος είναι από τις χώρες της ΕΕ που δεν έχουν ρυθμίσει το αναφαίρετο δικαίωμα των καρκινοπαθών στη λήθη. 

«Πριν από το ΓεΣΥ δεκάδες χιλιάδες καρκινοπαθείς, μεταξύ των οποίων και εγώ, δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη για θέματα υγείας και οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνταν να καλύψουν καρκινοπαθείς 10, 12 και 15 χρόνια μετά την ίαση της ασθένειάς τους», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως εκτός αυτού, πολλοί καρκινοπαθείς δεν είχαν το δικαίωμα να λάβουν δάνειο για την πρώτη τους κατοικία είτε γιατί οι ασφαλιστικές εταιρείες αρνούνταν να τους ασφαλίσουν, είτε γιατί τα ασφάλιστρα ήταν αδικαιολόγητα τριπλάσια, τετραπλάσια ή ακόμα και εξαπλάσια των αντίστοιχων άλλων συμπολιτών τους. 

«Η μοναδική οδός για να λύσουμε αυτή την αδικία είναι να προχωρήσουμε σε νομοθετική ρύθμιση γιατί ο ίδιος ο Υπουργός Υγείας σήμερα ενώπιον της επιτροπής έχει καταθέσει τη δική του προσωπική βούληση να καταθέσει το συντομότερο δυνατό ενώπιον του κοινοβουλίου νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει, όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το θέμα», είπε ο κ. Αποστόλου, προσθέτοντας πως πρόθεση της Επιτροπής Υγείας, όπως εκφράστηκε από όλα τα μέλη της, είναι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί να στηριχθεί και να ψηφιστεί άμεσα και αν υπάρχουν οι οποιεσδήποτε καθυστερήσεις να αναλάβει πρωτοβουλία για αλλαγή της νομοθεσίας. 

Ζήτησε επίσης από την εκπρόσωπο των ασφαλιστικών εταιρειών μια διαφορετική στάση σχετικά με την αναγνώριση των ευθυνών, των λαθών και βούληση να λυθεί το θέμα, καθώς αντ’ αυτού λέχθηκαν διάφορα περί κόστους ασφάλισης και μετακύλισης ασφαλίστρων στον υπόλοιπο πληθυσμό, τα οποία χαρακτήρισε ως επιχειρήματα κάποιου που είτε δεν αντιλαμβάνεται, είτε δεν θέλει να λύσει το πρόβλημα. 

«Το θέμα θα λυθεί είτε το θέλουν είτε όχι, είναι καλό όμως αυτό να γίνει και με τη δική τους προσπάθεια και με τη δική τους βούληση και συμμετοχή», τόνισε χαρακτηριστικά και κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να προσέλθουν με εποικοδομητικό τρόπο στην πρωτοβουλία του Υπουργού τις επόμενες εβδομάδες ώστε να είναι και οι ίδιοι μέρος της λύσης και όχι μέρος του προβλήματος. 

Προσκεκλημένοι στη συνεδρία της Επιτροπής ήταν και εκπρόσωποι της οργάνωσης Europa Donna Κύπρου, η οποία πραγματοποιεί το Σάββατο 8 Οκτωβρίου πορεία στη Λευκωσία για τη διεκδίκηση του δικαιώματος στη λήθη. 

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της οργάνωσης Μάριος Χαραλαμπίδης, ανέφερε σε δηλώσεις του πως λαμβάνουν ως παράδειγμα ένα θετικό προηγούμενο σε άλλες χώρες της Ευρώπης, όπου έχει ρυθμιστεί νομοθετικά η πρόσβαση των καρκινοπαθών σε ασφάλειες και χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις το χρονικό διάστημα των 10 ετών μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, σε περιπτώσεις μάλιστα διάγνωσης καρκινοπαθή πριν την ηλικία των 18 ετών και σε κάποιες χώρες των 21, ακόμη και τα πέντε χρόνια μετά τη θεραπεία του. 

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση και τον σεβασμό του προς τον πρόεδρο της επιτροπής αλλά και όλους τους βουλευτές που ομόφωνα συμμερίζονται τη μεγάλη φετινή εκστρατεία της Europa Donna για διεκδίκηση ίσης πρόσβασης των καρκινοπαθών σε ασφάλειες και χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις, ένα ευρύτερο θέμα ηθικής, όπως ανέφερε, το οποίο σχετίζεται με διακρίσεις. 

«Θα παλέψουμε όσο μπορούμε με τη βοήθεια των Βουλευτών μας και της πολιτείας ευρύτερα ώστε να πετύχουμε το συντομότερο δυνατό αυτό το δικαίωμα για τους καρκινοπαθείς», τόνισε ο κ. Χαραλαμπίδης, προσθέτοντας πως το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο αναφέρει ξεκάθαρα ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ταχθεί υπέρ αυτού του δικαιώματος και καλεί τις χώρες-μέλη μέχρι το 2025 να εναρμονιστούν με αυτό με ψήφιση στη νομοθεσία τους, επομένως είναι ευθύνη μας ως κράτος και ως κοινωνία όχι μόνο να το υιοθετήσουμε, αλλά να μην είμαστε και η τελευταία χώρα που θα το πράξει. 

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Europa Donna Κύπρου, Μαίρη Περδίου, ανέφερε ότι πολλά από τα θέματα υγείας καλύπτονται από το ΓεΣΥ, σημείωσε εντούτοις ότι η διάκριση κατά των καρκινοπαθών εκτείνεται και στα παιδιά τους, στα οποία μεταφέρεται ο αποκαλούμενος αυξημένος κίνδυνος νόσησης, δυσκολεύοντάς τα επίσης ως προς την πρόσβαση σε ασφαλιστικά προγράμματα και δάνεια. 

«Βλέποντας τη στήριξη όλης της επιτροπής ευελπιστούμε ότι θα προχωρήσουμε στη νομική ρύθμιση του θέματος για να μην έχουμε αυτές τις διακρίσεις», συμπλήρωσε. 

Προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας 

Η Επιτροπή εξέτασε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, η ανάγκη άμεσης επίλυσής τους και αναβάθμισης της παροχής υπηρεσιών προς τους ψυχικά ασθενείς. 

Ο Πρόεδρος της Επιτροπή Ευθύμιος Δίπλαρος, είπε πως στις αρχές Φεβρουαρίου του 2024 θα ολοκληρωθεί η δημιουργία ενός νέου νοσοκομείου που θα καλύπτει αυτούς τους ασθενείς. 

Προσέθεσε πως υπάρχουν ζητήματα και προβλήματα τα οποία ο ΟΚΥπΥ και το Υπουργείο τρέχουν με διαδικασίες να τα επιλύσουν, ενώ παρότι τόσο ο αριθμός των γιατρών, όσο και αυτός των νοσηλευτών έχουν αυξηθεί, το υπάρχον νοσοκομείο χρονολογείται. 

Το γεγονός ότι θα υπάρχει ένα νέο νοσοκομείο για αυτούς τους ασθενείς είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προσφέροντας ακόμη περισσότερες κλίνες, καθώς το υπάρχον νοσοκομείο είναι υπερπλήρες καθώς φιλοξενεί και περιστατικά που δεν υπάγονται στον τομέα της ψυχικής υγείας, κατέληξε ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ. 

Nomoplatform-ΚΥΠΕ-ΓΤΒ 

Δείτε Περισσότερα

Αποφάσεις Ολομέλειας

Πόθεν έσχες, προϋπ. €351.3 εκ., προαγωγές δημοσίου, Ταμείο Αλληλεγγύης και επίδομα τέκνου

Η Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, υπερψήφισε τις προτάσεις νόμου για το πόθεν έσχες, τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €351.3 εκ., τη μείωση της βαρύτητας του κριτηρίου της ετήσιας υπηρεσιακής έκθεσης για προαγωγές στη δημόσια υπηρεσία, τις προτάσεις νόμου για ρυθμίσεις στο Ταμείο Αλληλεγγύης για τους κουρεμένους και την αύξηση του

Εσωτερικών

Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα ΥΠΕΣ για πολεοδομικές άδειες

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας στις 11/07/2024, συζήτησε το ακόλουθο θέμα: Εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων στους ΕΟΑ Η Επιτροπή συζήτησε το πιο πάνω θέμα μέσω του οποίου εξετάστηκε η εκχώρηση πολεοδομικών εξουσιών και αρμοδιοτήτων του Υπουργού Εσωτερικών στους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης δυνάμει διατάγματος. Αντιδράσεις στη Βουλή από Προέδρους ΕΟΑ για διάταγμα